UITGEZETTE HONGERSTAKER KRIJGT SCHADEVERGOEDING
11 AUGUSTUS 2013
Een van de hongerstakers die op 1 augustus naar Guinee is uitgezet krijgt een schadevergoeding van 1840 euro van de Nederlandse Staat. Issa Koulibaly zat ten onrechte in het Justitieel Detentiecentrum in Scheveningen. Dat heeft een rechter op 9 augustus in Amsterdam bepaald. Bovendien moet de Nederlandse Staat de proceskosten tot een bedrag van 472 euro op zijn rekening nemen.
Deze hongerstaker had op 9 juli op vrije voeten moeten komen nadat een voorzieningenrechter had eerder bepaald dat Issa Koulibaly niet in een detentiecentrum hoort te blijven wegens zijn gezondheidstoestand. Dat betekent ook dat hij niet uitgezet kon worden. Vanaf deze datum had de hongerstaker “rechtmatig verblijf in Nederland”, oordeelde de rechter in Amsterdam. Daarnaast had de Immigratie en Naturalisatiedienst vier weken de tijd om een beslissing te nemen over de asielaanvraag van Issa Koulibaly op medische gronden. Maar de IND had deze termijn niet gerespecteerd. Daarom heeft de rechter bepaald dat Issa Koulibaly van 9 juli tot met 1 augustus ten onrechte in de cel zat. Hij had niet naar zijn geboorteland moeten worden uitgezet.
Issa Koulibaly en Cheick Bah werden op 1 augustus met een privévliegtuig naar Conakry, de hoofdstad van Guinee gedeporteerd. De rechter zou de uitzetting van deze twee mannen, die 75 dagen in hongerstaking waren, toestaan onder de voorwaarde dat ze drie maanden lang zorg, die betaald is door de Nederlandse Staat, zouden krijgen na hun aankomst in Guinee. Maar de arts die ze in zijn kliniek moest opvangen ontkende dat hij een afspraak van drie maanden had gemaakt met het ministerie van Veiligheid en Justitie. “De arts zei tegen mij dat hij de opdracht kreeg om Bah en Koulibaly te onderzoeken na hun aankomst in Conakry. Hij heeft met niemand afgesproken dat deze twee jongens drie maanden lang in zijn kliniek zouden blijven. Inmiddels heeft hij dit officieel aan de Nederlandse autoriteiten laten weten. Hij heeft ook de jongens op de hoogte gesteld”, zegt de directeur van het Guineese dagblad “La République”, Talibé Barry.
Voor eigen belang wilde de Guineese arts geen informatie rondom de twee uitgezette hongerstakers naar buiten brengen want hij heeft vorig jaar één andere gedeporteerde asielzoeker een maand in zijn kliniek behandeld. Hij werd netjes door de Nederlandse autoriteiten betaald.
De twee uitgezette hongerstakers hebben al lang de kliniek verlaten. Op dit moment verblijven ze in een hotel in Conakry.