Roep iets uit tot een verschrikkelijke en interne vijand”
human being, to be given the rights of a human being in this society, on this
earth, in this day, which we intend to bring into existence by any means necessary”
INTERNATIONAL BUSINESS TIMES
Op 25 februari 1941 vond het enige massale, openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa plaats in Amsterdam: deFebruaristaking. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat verspreid werd na de razzia op 427 joodse mannen. Uit solidariteit met hun medeburgers staakten arbeiders op de werven. Het trampersoneel legde het openbaar vervoer plat. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. Ook naar andere plaatsen sloeg de actie over: de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp. Nationaal en internationaal maakte de Februaristaking grote indruk en vormde een bron van inspiratie.
Lustrum programma in 2016
Nu, 75 jaar later, staat de collectieve verzetsdaad symbool voor solidariteit en het opkomen voor een ander. Hier staan we in februari 2016 uitgebreid bij stil: met theater, een fototentoonstelling, gespreksprogramma’s, 1 minuut OV-stilte en de herdenking bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Zijne Majesteit de Koning woont donderdagmiddag 25 februari op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam de herdenkingsceremonie bij. Het lustrumprogramma laat nieuw licht schijnen op de gebeurtenissen van toen.
· De Balie organiseert 16 en 22 februari het programma: Verander in de ander. Een nationale oefening in empathie. 16 februari met Jerry King Luther Afriyie, Eugene Sutorius en Chris Rutenfrans en muziek uit de voorstelling STAAKT… van o.a. Thomas Spijkerman. 22 februari met columnisten Stephan Sanders en Simone van Saarloos, schrijver Dimitri Verhulst en journalist Karel Smouter. Spoken word performance van Akwasi en wederom muziek uit de voorstelling STAAKT…
· Bekijk de fototentoonstelling IK, JIJ, WIJ, HIJ, JULLIE, ZIJ over de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein. Opening door Job Cohen op 21 februari om 17.00 uur.
· Bezoek de theatervoorstelling STAAKT… in het Bijlmerparktheater (alleen toegankelijk voor scholieren) (17-2), hetVerzetsmuseum (21-2) of De Balie (24-2)
· 1 minuut OV-stilte 25 februari, 11:00 uur, publieksactie met GVB: in Amsterdam staan alle trams, bussen, metro’s en veerponten van GVB 1 minuut stil ter herinnering aan de Februaristaking.
· Herdenk op 25 februari 2016 om 16.30 uur bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning, Burgemeester Eberhard van der Laan, Joost Prinsen, Thomas Spijkerman en vele anderen. De NOS doet (live) verslag: 16:00-17:50 (NPO 1) en 20.30 – 21.05 (NPO 2).
En verder:
In Stadsarchief Amsterdam is op 21 februari om 15.00 uur een gesprek over Joop IJisberg, één van de Februaristakers. NPO 2 zendt op 22 februari om 20.55 uur de documentaire De Stakende Stad uit. Stichting Kunsteducatie De Rode Loper Op School maakt gedichten en beelden met basisschoolleerlingen over de Dokwerker. Het Joods Cultureel Kwartier verzorgt achtergrondinformatie bij de fototentoonstelling op het J.D. Meijerplein en neemt de tentoonstelling op in hun educatieve rondleidingen. Op 25 februari om 15.00 uur, op de hoek Amstel/Zwanenburgwal, de herdenking van het Joods Verzet bij het daarvoor opgerichte monument.
Partners
Het Lustrumprogramma Herdenking Februaristaking 1941 is een gezamenlijk initiatief van Comité Herdenking Februaristaking 1941, Gemeente Amsterdam, GVB, De Balie, Theatervoorstelling Staakt en fotografen Bernd Wouthuysen/Daniël Koning. Het lustrumprogramma wordt o.a. mogelijk gemaakt door giften van het vfonds (www.vfonds.nl) , het Amsterdams 4 en 5 mei comité, de Stichting Centrum voor Propaganda voor Eenheid in de Vakbeweging, Stichting Democratie en Media en de Stichting uitgeverij en boekhandel Pegasus.