NOTEN BIJ ”COVID-19 MAATREGELEN/VERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND/KABINET SPEELT RUSSISCHE ROULETTE MET DE VOLKSGEZONDHEID”
[1]
OMROEP WESTDRUKTE BIJ HEROPENING IKEA DELFT: ”RUIM HALF UUR WACHTEN VOOR DE INGANG”
https://www.omroepwest.nl/nieuws/4034427/Drukte-bij-heropening-IKEA-Delft-Ruim-half-uur-wachten-voor-de-ingang
DELFT – Bij de heropening van de Nederlandse winkels van woonwinkelreus IKEA ontstonden dinsdagochtend rond openingstijd flinke rijen voor de deuren. Onder meer in Delft. De wachttijd liep daar volgens een woordvoerder op tot meer dan een half uur, soms zelfs veertig minuten.
In de parkeergarage staan mensen op anderhalve meter afstand van elkaar tussen een rij dranghekken te wachten. Sommige mensen geven aan bezig te zijn met verhuizen. ‘Wij kunnen dus echt niet langer wachten met het doen van deze aankopen.’
Anderen kopen vooral bureauspullen voor hun kinderen. ‘Die studeren nu ze vanwege de coronacrisis niet naar school hoeven – nu beneden aan de keukentafel. dat werkt niet. Daarom kopen we nu een bureau zodat ze makkelijker kunnen studeren in hun eigen kamer.’
Steeds meer gewend aan anderhalve meter afstand
De IKEA-winkels sloten vanwege het rondwarende coronavirus op eigen initiatief op 17 maart de deuren om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten te verzekeren. De woonwinkelreus zegt te zien dat mensen de afgelopen weken steeds meer gewend zijn aan de anderhalvemetereconomie. In de zes weken dat de winkels dicht waren, is er volgens het bedrijf achter de schermen gewerkt aan het veilig en verantwoord heropenen van de winkels.
Winkelen is nu toegestaan met maximaal twee personen tegelijk. Daarnaast wordt het aantal komende en vertrekkend bezoekers nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens de woordvoerster gedragen klanten zich netjes en houden ze zich aan de maatregelen. Het is volgens haar wel minder druk in de winkel dan normaal.
Kinderspeelplaatsen nog gesloten
De restaurants van IKEA blijven nog dicht. Ook de Småland-kinderspeelplaatsen blijven tot nader order gesloten. IKEA stimuleert mensen niet om langs te komen en vraagt mensen nadrukkelijk om alleen een bezoek aan een filiaal te brengen om noodzakelijke aankopen te doen.
Klanten wordt verder gevraagd zoveel als mogelijk contactloos te betalen, met pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Verder zijn bij de kassa’s en klantenservice plexiglas schermen geplaatst.
AT5
RUTTE: ”ZOVEEL MOGELIJK BINNENBLIJVEN LIJKT TE VERROMMELEN”
29 APRIL 2020
Premier Rutte heeft vandaag opnieuw benadrukt dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Volgens hem wordt de kans anders kleiner dat restaurants en sportscholen op niet al te lange termijn weer open mogen.
Dat zei Rutte vanavond na een het wekelijkse crisisberaad over de aanpak van het coronavirus. Volgens de premier gaan steeds meer mensen de straat weer op.
‘Als, doordat het drukker wordt op straat, zou blijken dat het aantal besmettingen toch zou toenemen en je dat terug zou zien in de cijfers, dan zijn we als het ware al bezig om die zwaarbevochten ruimte in de afgelopen weken al weer als samenleving in te nemen’, zei Rutte. ‘Dat betekent dat het lastiger wordt voor het kabinet om te zeggen, we gaan andere sectoren meer ruimte geven.’
Volgens hem is het binnen blijven in eerste instantie goed gelukt. ‘Maar in de afgelopen weken lijkt het toch wat te verrommelen als we niet oppassen. We gaan meer naar buiten, maar lijken die anderhalve meter te handhaven. Laten we ervoor zorgen dat de ruimte die nodig is voor de bedrijven, dat die ook de komende weken ook beschikbaar komt. En dat die niet al is ingenomen door ons allemaal, doordat we zelf meer op straat zijn.’
[2]
NOS
TACHTIG ARRESTATIES IN DEN HAAG NA BEEINDIGING ANTI LOCKDOWN DEMONSTRATIE
De politie heeft zo’n tachtig betogers opgepakt bij het Centraal Station van Den Haag. Kort daarvoor had burgemeester Remkes opdracht gegeven om een einde te maken aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De gemeente Den Haag schat dat er 300 betogers waren.
De demonstratie was niet aangemeld bij de gemeente. Toen er aan het eind van de ochtend demonstranten verschenen die gehoor gaven aan diverse oproepen op sociale media, gaf burgemeester Remkes met het oog op de veiligheid toestemming te demonstreren. Hij wees daarvoor de Koekamp aan, naast het Malieveld, Voorwaarden waren dat de deelnemers anderhalve meter afstand zouden houden en dat ze naar de politie zouden luisteren.
Volgens de gemeente probeerden de betogers toch richting binnenstad te lopen, werd de sfeer grimmig en hielden de deelnemers zich niet aan de voorgeschreven afstand. Daarom besloot Remkes om het protest af te breken.
Een grote groep weigerde echter te vertrekken. Zo’n tachtig mensen werden aangehouden, in de meeste gevallen zonder veel verzet. Zij werden in bussen van vervoersmaatschappij HTM naar het politiebureau gebracht. Er zijn verschillende bussen gebruikt, om de kans groter te maken dat mensen op anderhalve meter afstand van elkaar konden blijven.
De gemeente Den Haag zegt van tevoren te hebben geprobeerd om contact te zoeken met de organisatie achter de demonstratie, maar dat is niet gelukt. Normaal horen demonstraties van tevoren te worden aangemeld zodat er overlegd kan worden over zaken als de veiligheid.
“Ook in coronatijd is het mogelijk om op kleine schaal te demonstreren”, onderstreept burgemeester Remkes. “Daarbij moet men zich wel aan de aanwijzigingen houden. Ongebreideld je eigen zin doordrijven, brengt de veiligheid en gezondheid van ons allemaal in gevaar. Dat is onacceptabel en dan treden we op.”
Utrecht
Ook in Utrecht was een demonstratie, deze was wel aangemeld. Zo’n 150 mensen kwamen bij elkaar om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Ze verzamelden zich in De Meern, waar sommige betogers volgens regionale omroep RTV Utrecht met elkaar stonden te knuffelen. Daarna stapten ze in hun auto en reden er ongeveer honderd auto’s in colonne toeterend door de stad. Er zijn volgens de gemeente geen boetes en geen waarschuwingen uitgedeeld.
[3]
RIJKSINSTITUUT VOOR VOLKSGEZONDHEID EN MILIEU
ACTUELE INFORMATIE OVER HET NIEUWE CORONAVIRUS (COVID-19)
Actuele cijfers COVID-19: 6 mei 2020
Positief geteste personen | 41.319* | (+232) |
Ziekenhuisopnames | 11.153 | (+27) |
Overleden personen 5.204**(+36) |
[4]
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
Nieuwsbericht | 06-05-2020 | 19:00
Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.
Daarom blijft voor iedereen gelden:
- Was vaak uw handen.
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
- Schud geen handen.
- Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
- Werk zoveel mogelijk thuis
Bent u ziek?
- Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
- Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten.
Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?
- Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.
Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte
- Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
- Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.
Stap voor stap
De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.
Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt. Vanaf 11 mei geldt:
School
- Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.
Sport en spel
- Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
- Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
- Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).
Contactberoepen
- Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
- Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
- Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.
Bibliotheken
- Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.
Openbaar vervoer
- Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
- In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.
Over mondkapjes
In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.
Hoe verder
De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. Tot slot is bij deze verruimingen de kans op groepsvorming in de publieke ruimte klein.
Ook in andere sectoren, zoals de horeca, is de roep om versoepeling van maatregelen groot. Dat begrijpt het kabinet heel goed, want de maatregelen vergen veel van ons en de gevolgen zijn groot. Daarom wil het kabinet stap voor stap verder gaan, samen met bedrijven en organisaties die plannen hebben gemaakt voor de 1,5 meter samenleving.
Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft altijd van kracht. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.
Verwachting per 1 juni
Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:
- Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
- Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
- Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
- bezoekers moeten reserveren;
- in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
- Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.
Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.
Verwachting per 15 juni
Als we het virus onder controle houden, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.
Verwachting per 1 juli
Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.
Verwachting per 1 september
Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.
Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.
Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.
[5]
OMROEP BRABANTBASISSCHOLEN EN KINDERDAGVERBLIJVEN VANAF 11 MEI OPEN, VOLWASSENEN NOG NIET AF VAN SOCIAL DISTANCING21 APRIL 2020
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3192324/basisscholen-en-kinderdagverblijven-vanaf-11-mei-open-volwassenen-nog-niet-af-van-social-distancing
Kinderdagverblijven en basisscholen gaan vanaf maandag 11 mei weer open. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt tijdens de persconferentie dinsdagavond. Kinderen gaan aanvankelijk de helft van de tijd naar school, zodat er kleinere groepen tegelijkertijd samen zijn. Zowel leraren als ouders keken uit naar het moment waarop meer duidelijk zou worden. Toch zal niet iedereen blij zijn met het genomen besluit: er waren op voorhand voor- en tegenstanders van het opengooien van de scholen.
Gehoopt wordt dat het voortgezet onderwijs op 1 juni de deuren kan openen. Over de HBO’s en de universiteiten werd niet gesproken.
Eerder op dinsdag lekte het advies dat de aangewezen deskundigen in het Outbreak Management Team aan het kabinet gaven al uit. “Het openen van de opvang en de basisscholen zal waarschijnlijk niet leiden tot aanzienlijke extra ziektelast en belasting van de zorg”, zo staat in het document, dat hier te lezen is. Daarmee leek de weg voor een heropening vrij.
Tijdens de persconferentie van Rutte werd duidelijk dat personeel in het basisonderwijs bovendien bij klachten getest kan worden op het coronavirus. Die testcapaciteit is er nu. Ook wordt tegen leraren die in een risicogroep vallen gezegd: werk vanuit huis. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met bepaalde ernstige longziekten en hartaandoeningen, die daarvoor bij een arts lopen.
Meer ruimte voor kinderen, niet voor volwassenen
Kinderen krijgen dus weer veel meer bewegingsruimte. Op school wordt niet van hen verwacht dat ze anderhalve meter afstand in acht nemen. En ze mogen ook weer gaan sporten.
Die extra bewegingsruimte geldt niet voor volwassenen. Zij moeten zich blijven houden aan de regels rond social distancing. Dat betekent: anderhalve meter afstand houden, thuis werken, liever niet op visite maar in elk geval niet met meer dan drie mensen tegelijk en zoveel mogelijk binnen blijven.
Premier Rutte benadrukte dat een versoepeling van de maatregelen onherroepelijk tot een nieuwe piek zou leiden. Ook benadrukte hij dat de hoopgevende cijfers vanuit de ziekenhuizen het gevolg zijn van het navolgen van de coronamaatregelen. Hij noemde het een prestatie van 17 miljoen mensen samen. “Dus hou vol!”
‘Kinderen zijn geen verspreiders, maar ontvangers’
Ruim een maand geleden, op 15 maart, was daar het nieuws: vanaf morgen zijn de scholen in Nederland dicht. Het kabinet zwichtte met dat besluit voor de druk vanuit het onderwijs en de gevoelens die leefden bij ouders. Het RIVM vond toen al dat de scholen open konden blijven, omdat de rol van kinderen bij de verspreiding van het coronavirus heel beperkt zou zijn.
RIVM-man Jaap van Dissel gaf nu aan dat van alle mensen in Nederland waarvan officieel is vastgesteld dat ze corona hebben of hebben gehad, slecht 0,7 procent onder de twaalf jaar is. Dat gaat om 211 gevallen. Van Dissel zei verder dat weinig kinderen besmet worden met Covid 19 en dat het ziektebeloop bij hen mild is.
In Brabant loopt nog een onderzoek waarbij gekeken wordt hoe Covid 19 zich verspreidt binnen gezinnen. Daarover zei Van Dissel: “We hebben geen enkele keer gezien dat een kind in het gezin de eerste patiënt is. Kinderen zijn niet de verspreiders, maar eerder de ontvangers.”
Al die informatie bij elkaar, leidde tot het advies aan het kabinet om de scholen open te laten gaan.
Verdeeldheid
In de aanloop naar de persconferentie, bleek onderwijsland diep verdeeld. Sommigen leraren stonden te popelen om weer te beginnen. Maar er bleek ook nog veel angst voor besmetting te zijn, vooral bij oudere juffen en meesters.
Scholen werkten achter de schermen de afgelopen tijd aan plannen voor fysiek onderwijs in het coronatijdperk. Zo werd al nagedacht over onderwijs in kleinere groepjes, maar bijvoorbeeld ook over looproutes binnen de school die ervoor moeten zorgen dat leerlingen niet te dicht bij elkaar komen.
[6]
WIKIPEDIACORONAPANDEMIEhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Coronapandemie
WORLD HEALTH ORGANIZATION REGIONAL OFFICE FOR EUROPEWHO ANNOUNCES COVID-19 OUTBREAK A PANDEMIC
http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/news/news/2020/3/who-announces-covid-19-outbreak-a-pandemic
12-03-2020
Today, as WHO/Europe’s Standing Committee of the Regional Committee met, Dr Hans Henri P. Kluge, WHO Regional Director for Europe, briefed the group on the rapid escalation of COVID-19 in the WHO European Region, now placing it at the centre of this pandemic.
As of the morning of 12 March, there are more than 20 000 confirmed cases and there have been almost 1000 deaths in the European Region.
Dr Kluge stated that the number of cases is expected to increase further. He urged countries to continue to implement a containment strategy while accelerating their efforts to control the disease. Swift action is essential and each day can make a difference.
The meeting follows the announcement yesterday by Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO’s Director-General, that COVID-19 can be characterized as a pandemic. This is due to the rapid increase in the number of cases outside China over the past 2 weeks that has affected a growing number of countries.
In his announcement, the Director-General underlined, “Let me be clear: describing this as a pandemic does not mean that countries should give up. The idea that countries should shift from containment to mitigation is wrong and dangerous.”
Statement by Dr Hans Henri P. Kluge, WHO Regional Director for Europe
“More and more countries are now experiencing clusters of cases or community transmission. We expect that in the days and weeks ahead, the number of cases and the number of deaths will continue to rise rapidly, and we must escalate our response in such a way as to take pre-emptive action wherever possible. Such actions may help to delay the pandemic, giving health-care systems time to prepare and assimilate the impact.
“As we have said many times recently, irrespective of the disease’s trajectory in each country, there are several actions that can and need to be taken. There is no one-size-fits-all approach across the European Region. Describing the situation as a pandemic requires countries to accelerate their efforts, striking the right balance between protecting health, preventing economic and social disruption, and respecting human rights. I appreciate that this means governmental authorities often face difficult decisions.
“Whilst every country is responsible for determining the nature and timing of measures introduced to prevent or slow down viral transmission, WHO/Europe considers that social distancing and quarantine measures need to be implemented in a timely and thorough manner. Some of the measures that countries may consider adopting are: closures of schools and universities, implementation of remote working policies, minimizing the use of public transport in peak hours and deferment of nonessential travel.
“COVID-19 impacts the elderly and those with pre-existing health conditions most severely. In a spirit of solidarity, we all have to be ready to contribute our part to protect those people at highest risk. As individuals, practising good hygiene and prevention measures as well as applying measures of social distancing, including avoiding crowded places, continue to be very important.
“Those who do not feel well should stay home and contact their health-care providers. Solidarity means that we must strictly abide by the regulations and procedures being put in place by health authorities in our countries.
“WHO/Europe continues to take an active role, working side by side with countries and regional partners in their efforts to prevent or mitigate the impact of COVID-19 on our people. We are present on the ground in Italy and are currently deploying missions to 12 countries, with 46 missions held already since February 2020.
“We have to humbly acknowledge that COVID-19 is a fast-evolving situation. We may not always have the best evidence at hand on which to base our decisions, but we do not have the luxury of time to wait until better evidence becomes available. I call on all countries to exchange country experiences and practices in a transparent and timely way. We can all benefit from evidence of measures that have been found to be effective.
“The information we are receiving from other regions is heartening. Taking the appropriate actions in a timely manner can affect the course of this pandemic. In the face of such an alarming situation that is exacting a heavy toll on our health-care services and vulnerable individuals, there can be no doubt that the time-honoured precautionary principle needs to guide our decisions. If we all pull together and recognize that this is the time to put health first, above all other considerations, we can overcome this difficult and challenging moment.
“I wish to salute all those brave and selfless health-care workers who are on the front line, seeking to prevent, contain and mitigate the effects of this pandemic and caring for those who are seriously ill. I thank you for the huge contribution you are making.
“WHO/Europe stands ready to continue to support countries and work alongside its partners to sustain the preparedness and response efforts.”
European guidance
The characterization of COVID-19 as a pandemic does not change WHO’s risk assessment and recommendations, which stress that countries should adopt a mix of interventions based on an analysis of the local situation and context, with containment as a major pillar.
WHO/Europe, in line with global guidance, recommends that all countries increase their level of preparedness and strengthen alert and response systems to identify, manage and care for new cases of COVID-19 and communicate risks.
Countries should prepare to respond to different public health scenarios, recognizing that there is no one-size-fits-all approach to managing cases and outbreaks of COVID-19. Each country should assess its risk, the measures in place and their social acceptability, and rapidly implement the necessary interventions at the appropriate scale to stop or slow down COVID-19 transmission while minimizing economic, public and social impacts.
For all countries, the final aim is the same: stop transmission and prevent the spread of the virus in order to save lives.
Advice for the public
WHO/Europe continues to encourage individuals to take care of their own health and protect others by:
- washing hands frequently with water and soap or using hand-sanitizing gel;
- maintaining social distancing (keeping a distance of 1 metre (3 feet) between yourself and anyone who is coughing or sneezing);
- avoiding touching eyes, nose and mouth;
- following respiratory hygiene (covering your mouth and nose with your bent elbow or tissue when you cough or sneeze, then disposing of the used tissue immediately);
- seeking medical care early if you have a fever, cough and difficulty breathing; and
- staying informed and following advice given by your health-care provider, national and local public health authority, or your employer on how to protect yourself and others from COVID-19.
[7]
BBCLI WENLIANG: CORONAVIRUS KILLS CHINESE WHISTLEBLOWER DOCTOR7 FEBRUARI 2020
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51403795
A Chinese doctor who tried to issue the first warning about the deadly coronavirus outbreak has died, the hospital treating him has said.
Li Wenliang contracted the virus while working at Wuhan Central Hospital.
He had sent out a warning to fellow medics on 30 December but police told him to stop “making false comments”.
There had been contradictory reports about his death, but the People’s Daily now says he died at 02:58 on Friday (18:58 GMT Thursday).
The virus has killed 636 people and infected 31,161 in mainland China, the National Health Commission’s latest figures show.The death toll includes 73 new deaths reported on Thursday.
The virus causes severe acute respiratory infection and symptoms usually start with a fever, followed by a dry cough.
Most people infected are likely to fully recover – just as they would from a flu.
What is Li Wenliang’s story?
Dr Li, an ophthalmologist, posted his story on Weibo from a hospital bed a month after sending out his initial warning.The 34-year-old had noticed seven cases of a virus that he thought looked like Sars – the virus that led to a global epidemic in 2003.
On 30 December he sent a message to fellow doctors in a chat group warning them to wear protective clothing to avoid infection.
Four days later he was summoned to the Public Security Bureau where he was told to sign a letter. In the letter he was accused of “making false comments” that had “severely disturbed the social order”.
He was one of eight people who police said were being investigated for “spreading rumours” Local authorities later apologised to Dr Li.In his Weibo post he describes how on 10 January he started coughing, the next day he had a fever and two days later he was in hospital. He was diagnosed with the coronavirus on 30 January.
How has China reacted?
A wave of anger and grief flooded Chinese social media site Weibo when news of Dr Li’s death broke late on Thursday.
The top two trending hashtags on the website were “Wuhan government owes Dr Li Wenliang and apology” and “We want freedom of speech”.
Both hashtags were quickly censored. When the BBC searched Weibo on Friday morning, hundreds of thousands of comments had already been wiped.
Many have now taken to posting under the hashtag “Can you manage, do you understand?” – a reference to the letter Dr Li was told to sign where he was accused of disturbing “social order”.
Only a handful of critical comments now remain – many of which do not directly name him – but are an indication of the mounting anger and distrust towards the Chinese government.
“Do not forget how you feel now. Do not forget this anger. We must not let this happen again,” said one comment on Weibo.
“The truth will always be treated as a rumour. How long are you going to lie? Are you still lying? What else do you have to hide?” another said.
‘An epic political disaster’
Analysis by Stephen McDonell, BBC News, Beijing
The death of Dr Li Wenliang has been a heart-breaking moment for this country. For the Chinese leadership it is an epic political disaster.
It lays bare the worst aspects of China’s command and control system of governance under Xi Jinping – and the Communist Party would have to be blind not to see it.
If your response to a dangerous health emergency is for the police to harass a doctor trying to blow the whistle, then your structure is obviously broken.
The city’s mayor – reaching for excuses – said he needed clearance to release critical information which all Chinese people were entitled to receive.
Now the spin doctors and censors will try to find a way to convince 1.4 billion people that Dr Li’s death is not a clear example of the limits to the party’s ability to manage an emergency – when openness can save lives, and restricting it can kill.
Chinese people are going to take some convincing.
Why was there confusion over his death?
Global Times, People’s Daily and other Chinese media reported Dr Li’s death earlier on Thursday.
Dr Li, was initially declared dead at 21:30 local time and the news triggered a huge wave of popular reaction on Weibo, China’s equivalent of Twitter.
The People’s Daily sent out a tweet saying Dr Li’s death had sparked “national grief”.
However, Global Times then said he had been given a treatment known as ECMO (extra-corporeal membrane oxygenation) which keeps a person’s heart pumping and keeps their blood oxygenated without it going through their lungs.
Global Times said he was in a critical condition.
Journalists and doctors at the scene, who do not want their names used, told the BBC and other media that government officials had intervened.
Official media outlets had been told to change their reports to say the doctor was still being treated.The media outlets then later reported the new time of Dr Li’s death:
Most of those killed by coronavirus have been over the age of 60 or have suffered from other medical conditions, according to China’s health authorities. Dr Li’s medical history is not known.
What is the latest on the virus in China?
China is introducing more restrictive measures to try to control the outbreak.
Beijing has banned group dining for events such as birthdays and weddings while cities such as Hangzhou and Nanchang are limiting how many family members can leave home each day.
Hubei province has switched off lifts in high-rise buildings to discourage residents from going outside.
Its capital, Wuhan, has a lack of beds and equipment, one senior city official said. Despite the rapid construction of two hospitals, the volume of patients is causing severe strain.Reports on social media say the Wuhan government is to carry out door-to-door temperature checks on residents.
There has been criticism of the crackdowns, with Human Rights Watch saying China was “treating public health with a sledgehammer”.
Meanwhile, Hong Kong has seen panic buying of goods, including toilet rolls, and there have been huge queues for masks.
What’s the latest on infections?
Although the virus has spread overseas, with confirmed infection in some 25 nations, there have so far been only two deaths outside mainland China – one in Hong Kong and one in the Philippines.
The World Health Organization has declared a global health emergency, saying if funds are not allocated now to tackle the outbreak, nations would pay for it later.
Although the official figures in China are of 31,000 infections, some scientists have estimated that the actual rate could be 10 times higher, with the majority of infected people only presenting mild symptoms, not receiving treatment, yet passing on the potentially deadly disease.
The UK on Thursday confirmed a third case of the virus.
Some 3,700 people on the Diamond Princess cruise vessel moored off Japan face testing and quarantine for at least two weeks. On Friday, Japanese broadcaster NHK said 41 new cases had been detected on board, bringing the total to 61.
Another cruise ship with 3,600 passengers and crew is quarantined in Hong Kong with three cases on board.
[8]
”Dr Li, an ophthalmologist, posted his story on Weibo from a hospital bed a month after sending out his initial warning.
The 34-year-old had noticed seven cases of a virus that he thought looked like Sars – the virus that led to a global epidemic in 2003.”
BBCLI WENLIANG: CORONAVIRUS KILLS CHINESE WHISTLEBLOWER DOCTOR7 FEBRUARI 2020
https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51403795
[9]
[9]
ADJONGSTE (29) VAN TWEE BRABANTSE BROERS OP DE IC OVERLEDEN AAN CORONA7 APRIL 2020
https://www.ad.nl/binnenland/jongste-29-van-twee-brabantse-broers-op-de-ic-overleden-aan-corona~a9a56461/
VIDEODe jongste van twee broers uit Beek en Donk, een Brabants dorp, die beiden op de intensive care belandden, is dinsdagochtend overleden aan corona. Hij was, zo ver bekend, gewoon gezond. Zijn oudere broer (31) ontwaakte voor het weekend uit de kunstmatige slaap.
Guus werd anderhalve week geleden in kunstmatige slaap gebracht, nadat hij een week daarvoor in het ziekenhuis terecht was gekomen met corona. Hij volgde daarmee zijn oudere broer Bram die vlak daarvoor was opgenomen. Bram kwam ook eerder dan zijn broertje op de intensive care en werd eerder in kunstmatige slaap gebracht.
Dezelfde stappen als zijn broer
„Toen Guus in het ziekenhuis terechtkwam, was iedereen bang dat hij hetzelfde traject zou volgens als zijn broer. Dat gebeurde ook, ze volgden één voor één dezelfde stappen”, zei Cathelijne, de vriendin van Bram, eerder tegen deze site. Maar waar Bram vrijdag ontwaakte uit zijn coma, gebeurde dat bij Guus niet.De meeste mensen die overlijden aan corona behoren vanwege hun leeftijd of gezondheid in een risicogroep. Zo ver bekend geldt dat niet voor de jonge Beek en Donkenaar. Hij was nog jong en had geen gezondheidsklachten of overgewicht. Hij sportte meerdere keren per week, weten bekenden van hem.
[10]
”Guus werd anderhalve week geleden in kunstmatige slaap gebracht, nadat hij een week daarvoor in het ziekenhuis terecht was gekomen met corona. Hij volgde daarmee zijn oudere broer Bram die vlak daarvoor was opgenomen. Bram kwam ook eerder dan zijn broertje op de intensive care en werd eerder in kunstmatige slaap gebracht.”
ADJONGSTE (29) VAN TWEE BRABANTSE BROERS OP DE IC OVERLEDEN AAN CORONA7 APRIL 2020
https://www.ad.nl/binnenland/jongste-29-van-twee-brabantse-broers-op-de-ic-overleden-aan-corona~a9a56461/
[11]
[11]
OMROEP BRABANTSEHRAZ (16), DIE IN COMA LAG DOOR CORONA, BESEFT NOG STEEDS NIET WAT HEM IS OVERKOMEN27 MAART 2020
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3179060/sehraz-16-die-in-coma-lag-door-corona-beseft-nog-steeds-niet-wat-hem-is-overkomen
De 16-jarige Sehraz uit Breda werd onlangs landelijk nieuws omdat hij ondanks zijn jonge leeftijd en goede gezondheid op de intensive care terechtkwam door corona. De situatie werd zo ernstig dat hij zelfs in coma gehouden moest worden. Nu is de tiener eindelijk thuis en maakt hij het goed, maar de bizarre situatie dringt nog steeds niet helemaal tot hem door. “Ik besef nog steeds niet dat heel Nederland zich druk heeft gemaakt om mij.”
Sehraz gaat met enorme sprongen vooruit, maar is nog wel een beetje zwak, vertelt hij via Skype. “Ik kan wel een beetje lopen maar ben snel moe. Ik kan niet wachten tot ik weer kan sporten en werken. Tot ik mijn gewone leven weer kan oppakken.”
Veel berichten
Toch kan hij nog niet helemaal bevatten wat er de afgelopen weken met hem is gebeurd. “Ik kan me alleen de afgelopen vier dagen herinneren. Ik besef nog niet dat heel Nederland zich druk heeft gemaakt om mij. Ik probeer op alles en iedereen te reageren maar dat lukt niet. Ik heb zoveel berichten ontvangen en zoveel mensen willen me spreken.”
Voorlopig blijft Sehraz bij zijn broer in huis, omdat de rest van zijn gezin nog niet getest is. “Mijn ouders maken zich druk. Dus pas als zij getest zijn, kan ik weer bij hen zijn.”
Voorbeeld
Hij hoopt dat andere jongeren het coronavirus serieus nemen door wat er met hem is gebeurd. “Blijf thuis en hou je aan de regels.”
[12]
”Hij hoopt dat andere jongeren het coronavirus serieus nemen door wat er met hem is gebeurd. “Blijf thuis en hou je aan de regels.”
OMROEP BRABANTSEHRAZ (16), DIE IN COMA LAG DOOR CORONA, BESEFT NOG STEEDS NIET WAT HEM IS OVERKOMEN27 MAART 2020
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3179060/sehraz-16-die-in-coma-lag-door-corona-beseft-nog-steeds-niet-wat-hem-is-overkomen
[13]
”
Daarom blijft voor iedereen gelden:
- Was vaak uw handen.
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
- Schud geen handen.
- Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
- Werk zoveel mogelijk thuis
Bent u ziek?
- Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
- Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. ”
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
ZIE OOK NOOT 4
[14]
Stap voor stap
De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
ZIE NOOT 4
[15]
[15]
WIKIPEDIAOUTBREAK MANAGEMENT TEAM/INZET TIJDENS DE CORONACRISIS
https://nl.wikipedia.org/wiki/Outbreak_Management_Team#Inzet_tijdens_de_coronacrisis
ORIGINELE BRON
WIKIPEDIAOUTBREAK MANAGEMENT TEAM
https://nl.wikipedia.org/wiki/Outbreak_Management_Team
[16]
” Uit dit onderzoek blijkt dat in de bevolkingsgroep tot 20 jaar het laagste percentage met antistoffen tegen COVID-19 gevonden wordt. Ook lijkt de verspreiding vanuit kinderen niet groter te zijn dan vanuit volwassenen; er zijn aanwijzingen dat deze kleiner is.
Op 20 april kwam het OMT COVID-19 bijeen. Hieronder volgen een samenvatting van de situatie en de adviezen van het OMT.
BLADZIJDE 2
http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m4916cdda67095a10005eb32a3a000000.c05fa177db505f6fad9498cf0f5a0487/nos/docs/210420_omt.pdf
ZIE OOK
OMROEP BRABANTADVIES AAN KABINET UITGELEKT”KINDEROPVANG WEER OPEN, BASISSCHOLEN GEDEELTELIJK21 APRIL 2020
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3192113/advies-aan-kabinet-uitgelekt-kinderopvang-weer-open-basisscholen-gedeeltelijk
Basisscholen zouden kunnen beginnen met voorbereidingen om na de meivakantie gedeeltelijk open te gaan. Dan wordt gedacht aan bijvoorbeeld halve klassen of kinderen die om beurten naar school gaan. Dat blijkt uit het advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat uitlekte via de NOS.
De kinderopvang en het speciaal basisonderwijs zouden volgens het advies na de meivakantie zonder beperkingen open kunnen. “Het openen van de opvang en de basisscholen zal waarschijnlijk niet leiden tot aanzienlijke extra ziektelast en belasting van de zorg”, zo staat in het document, dat hier te lezen is.
Het voortgezet onderwijs blijft als het aan het OMT ligt voorlopig nog dicht, maar kan wel aan plannen gaan werken voor fysiek onderwijs. Dat zou dan pas een maand na de heropening van de opvang en basisscholen beginnen, op voorwaarde dat er zich tot die tijd ‘geen uitbraken op scholen hebben voorgedaan’. Andere onderwijsinstellingen moeten voorlopig dicht blijven.
Dit zijn verder de belangrijkste adviezen van het OMT:
- Voorlopig geen versoepeling van de bezoekersregeling in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Het OMT adviseert wel kleinschalige proefprojecten waarop later landelijk beleid voor versoepeling van de bezoekregeling gebaseerd kan worden.
- Het bezoekadvies voor zelfstandig wonende ouderen wordt aangepast: ‘Wijs bij zelfstandig wonende kwetsbare ouderen één of twee vaste personen aan die de oudere met enige regelmaat blijven bezoeken’.
- Contactberoepen die medische bescherming hebben, zoals tandartsen en mondhygiënisten, mogen weer aan de slag. Over alle andere contactberoepen, zoals kappers of fysiotherapeuten, zijn ze het nog niet eens.
- Evenementen worden voor langere tijd verboden.
Het OMT denkt dat kinderen ook weer langzaam kunnen gaan sporten. Teamsporttrainingen voor kinderen onder de 12 jaar in de buitenlucht zou zelfs kunnen zonder 1,5 meter afstand te bewaren. Jongeren tussen 12 en 18 kunnen ook weer trainen, maar moeten wel de 1,5 meter afstand houden.Het gaat om een advies. Het is dus niet zeker dat de plannen één op één worden overgenomen. Het kabinet vergadert later dinsdag over het advies. Om 19.00 uur is er een persconferentie over hoe het verder moet met de coronamaatregelen. Deze is live te volgen via alle kanalen van Omroep Brabant.
[17]
RIJKS INSTITUUT VOOR VOLKSGEZONDHEID EN MILIEU [RIVM]KINDEREN EN COVID-19
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen
Wereldwijd zijn er relatief weinig kinderen gemeld met COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Ook de Nederlandse gegevens bevestigen het beeld dat er al was: kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De meeste verspreiding vindt plaats onder volwassenen en van volwassen familieleden naar kinderen. Verspreiding van COVID-19 onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor.
[18]
” COVID-19 en rol van kinderen Er zijn voorlopige resultaten van verschillende onderzoeken en surveillancedata gepresenteerd aan het OMT. Hoewel deze onderzoeken nog niet afgerond zijn en er nog beperkte surveillancedata beschikbaar zijn, impliceren deze dat het verloop van de infectie onder kinderen die ziek worden, mild is.’
Op 20 april kwam het OMT COVID-19 bijeen. Hieronder volgen een samenvatting van de situatie en de adviezen van het OMT.
BLADZIJDE 2
http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m4916cdda67095a10005eb32a3a000000.c05fa177db505f6fad9498cf0f5a0487/nos/docs/210420_omt.pdf
ZIE OOK
OMROEP BRABANTADVIES AAN KABINET UITGELEKT”KINDEROPVANG WEER OPEN, BASISSCHOLEN GEDEELTELIJK21 APRIL 2020
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3192113/advies-aan-kabinet-uitgelekt-kinderopvang-weer-open-basisscholen-gedeeltelijk
[19]
”Kinderen kunnen wel eens net zo besmettelijk zijn als oudere leeftijdsgroepen en het coronavirus dus even makkelijk verspreiden. Dat stelt een Duitse onderzoekgroep onder leiding van topviroloog Christian Drosten in een nieuwe studie.”
NOSDUITSE VIROLOGEN: ”KINDEREN MOGELIJK NET ZO BESMETTELIJK ALS ANDEREN”
Kinderen kunnen wel eens net zo besmettelijk zijn als oudere leeftijdsgroepen en het coronavirus dus even makkelijk verspreiden. Dat stelt een Duitse onderzoekgroep onder leiding van topviroloog Christian Drosten in een nieuwe studie. Drosten is een belangrijke adviseur van de Duitse regering.
De onderzoekers waarschuwen expliciet tegen volledige heropening van scholen en kinderdagverblijven. Ze benadrukken de noodzaak om verspreiding van het virus maximaal te beperken omdat een groot deel van de bevolking vatbaar is.
Vandaag vergaderen de ministers van Onderwijs van de Duitse deelstaten met bondskanselier Merkel over het geleidelijk heropenen van scholen. Op 4 mei gaan veel scholen weer open voor hun examenklassen. Die krijgen geen les maar wel steun bij de examenvoorbereiding. Duitse leerlingen moeten gewoon examen doen.
In Nederland gaan basisscholen, kinderdagverblijven en speciaal onderwijs op 11 mei weer open. Voor basisscholen gelden nog beperkende maatregelen. Zo gaat maar de helft van de leerlingen tegelijkertijd naar school. Onderwijspersoneel komt straks in aanmerking voor laagdrempelig testen op corona.
In zijn advies aan het kabinet van vorige week benadrukte het Outbreak Management Team dat er veel onzekerheden kleven aan de heropening van de scholen, maar dat die alles wikkend en wegend toch mogelijk is.
Het is moeilijk om te onderzoeken wat kinderen bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Door alle beperkende maatregelen, zoals sluiting van scholen, is het lastig om dat in kaart te brengen.
Bewijzen
De Duitse onderzoekers hebben bij ruim 3700 covid-patiënten monsters afgenomen om de hoeveelheid virusdeeltjes te meten. De patiënten waren verdeeld in leeftijdsgroepen van tien jaar. Er waren 49 patiënten bij onder de tien jaar oud en 78 die tussen de 11 en 20 jaar waren. Er bleken geen relevante verschillen te zijn in de hoeveelheid virus die bij patiënten uit verschillende leeftijdsgroepen werd gevonden.
Kinderen met een covid-infectie zijn over het algemeen minder ziek. Daardoor hoesten ze minder en omdat ze kleiner zijn komen daar ook kleinere hoeveelheden lucht aan te pas. Dat kan een argument zijn om te zeggen dat kinderen minder besmettelijk zijn, schrijven de onderzoekers. Aan de andere kant zijn kinderen actiever en hebben ze vaak nauwere sociale contacten. De onderzoekers bepleitten meer onderzoek, maar ze trekken ook een heldere conclusie,
“In onze studie vinden wij geen enkel statistisch bewijs dat de hoeveelheid virusdeeltjes in kinderen met een covid-infectie anders is. Daarom moeten wij waarschuwen tegen een ongeclausuleerde heropening van scholen en kinderdagverblijven in de huidige situatie met een grotendeels bevattelijke bevolking en de noodzaak om de besmettingsgraad laag te houden door niet-farmaceutische maatregelen. Kinderen zijn mogelijk even besmettelijk als volwassenen.”
Goed monitoren
Drostens Nederlandse collega Marion Koopmans, hoogleraar en hoofd virologie aan het Erasmus MC, vindt twee zaken opvallend aan Drostens studie. “Er zitten maar heel weinig kinderen tussen alle in Berlijn positief geteste personen”, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. “Maar bij de kinderen die covid hebben, vind je een vergelijkbare hoeveelheid virus als bij anderen.”
Dat zegt volgens Koopmans niet alles over besmettelijkheid. “Om iemand te besmetten heb je ook symptomen nodig”, zegt ze. “Alles bij elkaar lijken kinderen toch echt minder bij te dragen aan de verspreiding van het virus.”
Geen reden dus om de heropening onder voorwaarden van basisscholen, kinderdagverblijven en speciaal onderwijs te heroverwegen, vindt ze. “Elke versoepeling die je doorvoert zorgt voor verspreiding van het virus. Daarom moet je dat stap voor stap doen en heel goed monitoren.”
Kinderen buiten beeld
Reizigers die het virus meebrachten uit besmette gebieden veroorzaakten de eerste clusters van covid-patiënten in Europa. Dat maakt het volgens de Duitse onderzoekers minder waarschijnlijk dat kinderen het virus introduceerden binnen gezinnen.
Er zijn weinig kinderen opgenomen in studies naar het coronavirus. Dat komt doordat kinderen meestal heel milde of zelfs geen ziektesymptomen hebben. Daardoor worden er maar weinig kinderen getest en blijven ze onder de radar.
Onderzoekers van een kinderziekenhuis in Wuhan schatten in een eerdere studie dat er duizenden besmettingen bij kinderen onopgemerkt bleven. Ze baseerden dat op de honderden ernstige zieke kinderen met covid die destijds in hun ziekenhuis lagen. Op dat moment waren er nog maar tienduizend bevestigde covid-infecties.
Ook enkele andere kleine studies in Duitsland en China concludeerden dat kinderen net zo vaak geïnfecteerd raken door SARS-CoV-2 als volwassenen.Een studie in het Italiaanse dorp Vó waarbij 80 procent van de bevolking twee keer getest werd en twee weken gevolgd, liet zien dat de helft van de bevolking besmet was zonder ziektesymptomen. Die groep had evenveel virusdeeltjes bij zich als mensen met covid die wel ziekteverschijnselen hadden.
[20]
”Drosten is een belangrijke adviseur van de Duitse regering.
NOSDUITSE VIROLOGEN: ”KINDEREN MOGELIJK NET ZO BESMETTELIJK ALS ANDEREN”
[21]
Vanaf 11 mei geldt:
School
- Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[22]
”
Openbaar vervoer
- Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
- In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.
Over mondkapjes
In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.”RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[23]
”’
- Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
- Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
- Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.”
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[24]
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
ZIE OOK NOOT 23
[25]
Contactberoepen
………”Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert ”
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[26]
”
Ik heb klachten die passen bij het nieuwe coronavirus. Wat moet ik doen?
- Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)?
Blijf thuis. Ziek uit. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen, of laat ze bezorgen, zorg dat een ander de hond uitlaat. Voor huisgenoten zonder klachten gelden de regels die voor iedereen in Nederland gelden. Als je 24 uur lang geen klachten hebt, mag je weer naar buiten. ”
RIJKSINSTITUUT VOOR VOLKSGEZONDHEID EN MILIEU
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden#eigengezondheid
- Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging (tot 38 graden Celsius)?
Blijf thuis. Ziek uit. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen, of laat ze bezorgen, zorg dat een ander de hond uitlaat. Voor huisgenoten zonder klachten gelden de regels die voor iedereen in Nederland gelden. Als je 24 uur lang geen klachten hebt, mag je weer naar buiten. - Heb je verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid?
Blijf thuis. Ziek uit. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Heb je huisgenoten, dan mogen zij ook niet naar buiten. Als uitzondering hierop mogen alleen huisgenoten die geen klachten hebben even boodschappen doen. Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mag je weer naar buiten. Lees meer in de informatiebrief Koorts met luchtwegklachten en/of benauwdheid. - Mensen die werken in cruciale beroepen of vitale processen zijn hiervan uitgezonderd; zij blijven pas thuis als zij zelf klachten met koorts en/of benauwdheid hebben (overleg zo nodig met je werkgever). Lees meer in de informatiebrief Ik ben verkouden, wat nu? en zie Rijksoverheid.nl.
- Zorgmedewerkers met minimaal 24 uur milde klachten of ernstige klachten kunnen getest worden. Zij blijven zeker thuis met koorts, en bij voorkeur ook als ze alleen milde klachten zonder koorts hebben, totdat zij de testuitslag krijgen. Indien thuis blijven geen optie is, kan iemand met milde klachten nog kan werken als hij of zij daarvoor de juiste PBM persoonlijke beschermingsmiddelen draagt .(Zie ook https://lci.rivm.nl/lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/zorgmedewerkersinzeten…)
Wanneer moet ik de huisarts bellen?
Je belt de huisarts als je zieker wordt, of je medische hulp nodig heeft, bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe, maar bel de huisarts.
Moet ik thuisblijven als een huisgenoot klachten heeft die passen bij het nieuwe coronavirus?
Je hoeft niet thuis te blijven als iemand in je huishouden alleen verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest en verhoging tot 38 graden Celsius heeft. Lees meer in de informatiebrief Ik ben verkouden, wat nu?
Volg wel de algemene adviezen op die op dit moment gelden in Nederland over school en werken, zie Rijksoverheid.nl.
Je moet thuisblijven als iemand in je huishouden verkoudheidsklachten met koorts en/of benauwdheid heeft. Lees meer in de informatiebrief Koorts met benauwdheid/luchtwegklachten gezinsleden.
Hoe lang moet je uitzieken als je thuis blijft met verhoging of verkoudheid?
Mensen met verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius moeten thuisblijven. Je kunt pas weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt. Volg de algemene adviezen op dit op dit moment gelden in Nederland over school en werken, zie Rijksoverheid.nl.
Neem telefonisch contact op met de huisarts als je medische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt.
Lees meer in de informatiebrieven Ik ben verkouden, wat nu? en Koorts met luchtwegklachten en/of benauwdheid.
Ik wil vasten tijdens de ramadan. Heb ik daardoor meer kans op besmetting met het nieuwe coronavirus?
Er is geen reden aan te nemen dat je door het vasten tijdens de ramadan meer kans hebt op besmetting met het nieuwe coronavirus, of dat de ziekte ernstiger kan verlopen. Tijdens de islamitische vastenmaand is samen zijn met elkaar heel belangrijk. Om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen, wordt ook tijdens de vastenmaand geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven, zo min mogelijk bezoek te ontvangen en minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar te houden.
Ik heb hooikoorts. Mag ik naar buiten?
In principe wel. Als je hooikoorts hebt, heb je elk jaar dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of het ‘die klachten van de hooikoorts’ zijn. Bij twijfel of als de klachten anders aanvoelen blijf thuis.
Hebben mensen die een griepprik hebben gehad een voordeel of nadeel met het nieuwe coronavirus?
De griepprik biedt bescherming tegen griep. Het beschermt niet tegen andere virussen, zoals het nieuwe coronavirus. Er is geen bewijs dat mensen die de griepprik hebben gehad vatbaarder zijn voor het nieuwe coronavirus. Je weerstand vermindert niet na een griepprik. Ook is er geen bewijs dat de griepprik zelf een grotere kans op COVID-19 geeft. Daarnaast heeft een griepprik geen invloed op hoe erg de klachten zijn, als je ziek wordt.
Hoe snel kun je genezen na een besmetting?
Dat is afhankelijk van de ernst van de klachten. Mensen met milde klachten genezen sneller (na een paar dagen). Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om herstellen (meestal 2 tot 4 weken).
Hoe weet je of je genezen bent van het nieuwe coronavirus (COVID-19)?
Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt. Dat betekent: geen koorts, geen neusverkoudheid, geen keelpijn en niet hoesten.
Kun je het nieuwe coronavirus (COVID-19) meerdere keren krijgen?
Het is niet met zekerheid te zeggen of iemand de infectie opnieuw kan oplopen. Mensen die slechts milde klachten hebben, ontwikkelen minder antistoffen. Daardoor is er twijfel over of mensen met milde klachten wel voldoende afweer opbouwen voor het nieuwe coronavirus en mogelijk nog eens besmet kunnen raken en overdragen. Dat wordt op dit moment onderzocht. Op basis van de laatste inzichten wordt het Nederlandse beleid steeds aangepast.
Kan iemand zonder symptomen het nieuwe coronavirus (COVID-19) overdragen?
Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij hoest en/of niest en hoe meer virus hij kan verspreiden. Er zijn aanwijzingen dat iemand zonder symptomen besmettelijk kan zijn. Maar het is onduidelijk in hoeverre zij bijdragen aan de totale verspreiding van het nieuwe coronavirus. Onderzoek moet dit verder uitwijzen.
Wat wordt bedoeld met groepsimmuniteit?
Wie COVID-19 heeft gehad, is daarna meestal immuun voor het nieuwe coronavirus. Dat betekent dat deze persoon niet meer ziek kan worden van dit virus. Hoe meer mensen immuun zijn voor het virus, hoe minder het virus kans heeft om zich te verspreiden. Daarmee wordt de kans ook kleiner dat het virus kwetsbare personen bereikt. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om kwetsbare personen.
Ik heb astma / ik ben allergisch. Ben ik dan ook gevoeliger voor COVID-19?
Nee. Met de kennis van nu kunnen we stellen dat je als astma- of allergiepatiënt niet meer risico loopt op COVID-19. Als je tenminste de medicatie volgens voorschrift inneemt.
Kan 5G het nieuwe coronavirus verspreiden, of COVID-19 veroorzaken?
Nee. Het virus komt door hoesten en niezen uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht.
Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat 5G het nieuwe coronavirus verspreidt, of COVID-19 veroorzaakt. Het virus kan zich niet verspreiden via radiogolven of mobiele netwerken. In de loop van de tijd heeft COVID-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, zich ook verspreid in landen waar geen 5G netwerken zijn.
Kan ik besmet raken door sigarettenrook van een COVID-19 patiënt?
Waarschijnlijk zitten er evenveel virusdeeltjes in uitgeblazen sigarettenrook als in gewone uitgeblazen adem. De kans op besmetting is daardoor hetzelfde als bij een niet-roker. Rokers kunnen wel meer hoesten dan mensen die niet roken. Maar sowieso moeten mensen al 1,5 meter afstand van elkaar houden, om onderlinge besmetting te voorkomen.
Mensen die zelf roken, moeten rekening houden met grotere risico’s. Wie rookt, is kwetsbaarder voor het nieuwe coronavirus.
Kan ik seks hebben?
Je kunt seks met je partner hebben, als jullie bij elkaar in huis wonen. In de volgende situaties is het advies om GEEN seks te hebben:
- Je hebt (lichte) klachten die kunnen wijzen op het nieuwe coronavirus (verkoudheid, hoesten, keelpijn, kortademigheid of koorts). Worden de klachten erger? Neem dan contact op met je huisarts.
- Je hebt een bewezen coronavirus-infectie en bent in isolatie.
- Je bent huisgenoot of partner van iemand met een bewezen coronavirus-infectie of met (milde) klachten.
Zijn de klachten 24 uur weg? Dan kun je weer seks hebben.
Woon je niet bij elkaar in huis? Dan is het advies om geen seks te hebben. Het advies om 1,5 meter afstand van andere mensen te houden, betekent dus ook dat je geen seks hebt met andere mensen.
Kun je zoenen met je partner?
Je kunt zoenen met de persoon met wie je samenwoont. Je kunt het nieuwe coronavirus krijgen en doorgeven via zoenen. Heeft de persoon met wie je samenwoont klachten die het nieuwe coronavirus kunnen zijn? Zoen dan niet. Het advies om 1,5 meter afstand van andere mensen te houden betekent dus ook dat je niet met andere mensen zoent.
[27]
”Over mondkapjes
In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.”
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[28]
YOUTUBE.COMLIVE, RUTTE EN DE JONGE OVER CORONAMAATREGELEN
https://www.youtube.com/watch?v=rBtDphRcPKA
ZIE OVER MONDKAPJES 41.30-42 YOUTUBE FIILMPJE[BOVENSTAAND]
[29]
VRT NWSMONDMASKERS DIE AAN ALLE BELGEN BELOOFD ZIJN, ZIJN GISTEREN BESTELD: TEN LAATSTE 24 MEI KOMEN ZE AAN IN BELGIE
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/06/n-va-annuleer-de-federale-aankoop-van-mondmaskers/
De federale regering heeft gisteren de 12 miljoen mondmaskers besteld die zullen worden uitgedeeld aan alle burgers. Dat bevestigt vicepremier Koen Geens (CD&V). Ten laatste op 24 mei zouden de maskers in ons land moeten aankomen. Omdat de federale mondmaskers op zich laten wachten en heel wat mensen intussen al op andere manieren een masker hebben kunnen bemachtigen, zou de bestelling beter geannuleerd worden, volgens oppositiepartij N-VA.
Op 24 april beloofde de Nationale Veiligheidsraad dat elke Belg een stoffen mondmasker zou krijgen. Gisteravond heeft de aankoopdienst van Defensie die 12 miljoen maskers uiteindelijk besteld. Dat bevestigt vicepremier Koen Geens in “De ochtend” op Radio 1. Volgens bronnen dicht bij het dossier zouden de stoffen mondmaskers ten laatste op 24 mei geleverd moeten worden in de kazerne van Peutie, en worden ze buiten Europa gemaakt. Het gaat om kwalitatieve maskers die 25 keer gewassen kunnen worden, en ook kunnen beschermen bij regenweer.
Volgens informatie van VRT NWS zijn er bij de bestelling voldoende voorwaarden gesteld om te vermijden dat ons land opgescheept zit met een levering van 12 miljoen maskers van slechte kwaliteit. Binnen een week komt er een eerste en beperkte lading aan, die door Defensie getest worden. Als de maskers niet goed genoeg zijn, gaat de rest van de levering niet door. Ook het tweede deel van de levering zal uitvoerig getest worden. Als de maskers niet voldoen aan de gevraagde kwaliteit, zal de bestelling niet betaald worden.
“Vijgen na Pasen”
Oppositiepartij N-VA vindt dat de maskers te laat komen. “Vijgen na Pasen”, zo zei N-VA Kamerlid Michaël Freilich in “De ochtend”. “Het is duidelijk dat als we nu pas begonnen zijn met het plaatsen van de bestelling, heel wat mensen pas in juli of in augustus een mondmasker zullen krijgen.” Volgens Freilich hebben de meeste steden en gemeenten intussen ook zelf al actie ondernomen waardoor de meeste inwoners toch wel een mondmasker van een overheid zullen krijgen. “Bovendien zijn de maskers nu ook te koop in de winkel, dus is het inderdaad vijgen na Pasen, en wel voor heel veel geld.”
“Geen veto, wel voortschrijdend inzicht”
“De overheid is geen groothandelaar, geen expert retail”, meent Freilich. “Waarom is België het enige land in Europa dat voor elke burger een mondmasker wil bestellen. Ik denk dat andere landen het beter oplossen door hun burgers zelf mondmaskers te laten kopen. Een regering moet haar burgers ook kunnen verplichten om die aankoop zelf te doen.”
Toch wil N-VA geen veto uitspreken. De partij was bovendien ook betrokken bij het overleg over de mondmaskers. Jan Jambon (N-VA) zit als Vlaams minister-president namelijk mee in de veiligheidsraad en fractieleider Peter De Roover (N-VA) zit elke zaterdag samen met de regering in de zogenoemde “superkern”. Blaast de partij dan koud en warm tegelijk?
“Nee, we zien gewoon dat er steeds meer dingen mislopen”, zegt Freilich. “Er raken steeds meer ministers betrokken bij de aankoop en ook het bestek bijvoorbeeld wordt voortdurend aangepast. Onze vraag is gewoon voortschrijdend inzicht.”
“Meerdere mondmaskers nodig”
Vicepremier Koen Geens denkt dat het geen probleem is dat zowel de federale overheid als verschillende steden en gemeenten intussen mondmaskers hebben besteld. “Ik denk ook dat mensen meer dan één mondmasker zullen gebruiken”, meent Geens. “Het zou me verbazen dat iedereen elke avond een kookwas doet.””Zelfs als sommige leveringen wat laat zouden zijn, omdat sommige gemeenten sneller zijn, dan nog zullen de meeste Belgen dus meerdere mondmaskers kunnen gebruiken”, besluit Geens.
[30]
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[31]
”Bacchus is in de Romeinse godsdienst de god van de wijn, en van de roes en de dronkenschap.”
WIKIPEDIABACCHUS
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bacchus_(mythologie)
[32]
VOLKSKRANTVACCIN TEGEN CORONA, HOE IS HET DAAR TOCH MEE
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-vaccin-tegen-corona-hoe-is-het-daar-toch-mee~b54e9fcf/
Al voor het eind van het jaar is er een inenting tegen corona, zo ging het deze week opeens rond. Vijf kandidaat-vaccins worden zelfs al getest op mensen. Ruis, of reden voor optimisme? Tijd voor een bijprater in tien vragen.
Eind dit jaar een vaccin! Hoe zit dat?
‘De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, verwacht dat er aan het eind van dit jaar een coronavaccin ligt’, zo meldden diverse Nederlandse nieuwssites deze week. ‘Von der Leyen: vaccin eind dit jaar’, werd dat in de krantenkoppen zelfs. Hoopvol, want Von der Leyen is van oorsprong arts.Maar in werkelijkheid zei Von der Leyen het, in een gesprek met Bild, toch belangrijk genuanceerder: ‘Ik hoop dat ze tegen het eind van het jaar een vaccin zullen hebben ontwikkeld.’ Iets hopen of iets verwachten – het maakt toch uit.
Dan zingt Von der Leyen nog een toontje lager dan een maand geleden ook. In een videotoespraak verklaarde ze toen dat er ‘misschien voor de herfst’ een vaccin ‘op de markt’ is. Daarop aangesproken, was haar verweer dat ze slechts herhaalde wat het Duitse vaccinbedrijf CureVac haar had verteld.
Maar toch: zou het kunnen, een vaccin voor het eind van het jaar?
Weinig experts achten dat haalbaar. Zeker, ‘de wereldwijde onderzoeksinspanning in reactie op de pandemie is ongekend in omvang en snelheid’, schreven wetenschappers van de Coalitie voor epidemiologische voorbereidingsinnovaties (CEPI) deze week in een analyse. Maar zelfs dan is een vaccin op zijn vroegst begin 2021 beschikbaar, en hooguit op zeer beperkte schaal, voor hulpverleners en noodsituaties, aldus de groep.
Daarbij speelt een semantische kwestie, want wanneer is een vaccin een vaccin? Ter indicatie: al drie uur nadat China op 11 januari de genetische code van het virus op internet had gezet, had moleculair geneticus Kate Broderick van het Californische bedrijf Inovio een kandidaat-vaccin klaar. Maar dan moet het testen nog beginnen.
‘Hoelang ga je daarmee door voordat je zegt: nu is het vaccin klaar, we gaan het gebruiken?’, zegt moleculair viroloog Marjolein Kikkert (LUMC). ‘Normaal zijn daar afspraken over. Maar bij deze uitbraak zou dat anders kunnen gaan.’
Hoe ver zijn we eigenlijk?
Volgens een overzicht van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn er momenteel wereldwijd 70 vaccins in ontwikkeling. De CEPI turft 115 initiatieven, waaronder 73 serieuze kandidaten. ‘En het kunnen er best meer zijn’, denkt Kikkert. ‘Want ongetwijfeld staan allerlei kleine laboratoria en bedrijven er niet op.’
De aspirant-vaccins komen uit negentien landen, uiteenlopend van India tot Japan en van Nieuw-Zeeland tot Frankrijk. Nederland is vertegenwoordigd met het Leidse biotechbedrijf Janssen, dat zijn al eerder ontwikkelde ebolavaccin wil ombouwen tot covid-inenting. Haast driekwart van de vaccinmakers zijn commerciële bedrijven, de meeste overigens relatief nieuw en onervaren. De rest bestaat uit universiteiten of overheidsorganen, al dan niet in samenwerking met een bedrijf.
En ja, volgens de CEPI-cijfers is men vijf kandidaat-vaccins al op de mens aan het testen op veiligheid. De primeur voor de eerste toegediende prik aan een proefpersoon ging op 16 maart gelijktijdig naar het Amerikaanse Moderna en het Chinese bedrijf CanSino. Waarna CanSino vorige week bekendmaakte dat het al door wil naar de volgende onderzoeksfase, met meer proefpersonen.
Dat schiet lekker op. Waarom zijn experts dan toch zo terughoudend?
Alleen al omdat veruit de meeste vaccins uiteindelijk afvallen, zegt Cécile van Els, immunoloog bij het RIVM en hoogleraar vaccinologie in Utrecht. ‘Het is een slagveld. 90 procent afvallers, daar kom je makkelijk aan. En soms houd je aan het eind van de rit zelfs helemaal niets meer over’, zegt ze.
Denk maar aan hiv, dat virus waartegen na dertig jaar onderzoek nog altijd geen vaccin is. Even leek fabrikant Merck, na jaren van mooie onderzoeksuitkomsten, een vaccin te hebben. Tot de resultaten terugkwamen van het eerste echt grote onderzoek onder gewone burgers: het ‘vaccin’ bleek nog minder te beschermen dan een placebo, een nepprik.
‘Het blijft toch biologie’, zegt Kikkert. ‘Er gebeuren altijd dingen die je niet voorziet.’
Goed, maar we hebben haast. Waarom duurt dat vaccinonderzoek zo lang?
Omdat vooral het onderzoek naar de veiligheid gaat zoals je een krakende oude vloer verkent: stapje voor stapje, en slechts heel geleidelijk met steeds meer personen tegelijk. En omdat er tussen de afzonderlijke onderzoeksstappen nu eenmaal vaak wachttijd zit.
‘Het immuunsysteem is aan het leren. Dus moet je wachten’, schetst Van Els. ‘In de eerste fase geef je twee doses, met drie of vier weken ertussen. Daarna moet je de proefpersonen testen, hun bloedmonsters analyseren, wachten op de resultaten. Zo gaan er al snel drie maanden overheen.’
En dat is dan nog maar fase één van het patiëntenonderzoek. In de tweede fase test men het vaccin op een grotere groep, en onderzoekt men behalve de veiligheid, in meer detail of de inenting eigenlijk wel werkt, en in welke dosering. Dat betekent: proefpersonen werven, vergunningen aanvragen, inenten, wachten, weer inenten, weer wachten, bloed afnemen, analyseren, wachten. ‘Dat kost al snel vijf maanden. En dan ben ik echt heel optimistisch, hè?’, zegt Van Els.Om een indruk te geven: het huidige record ‘snel vaccin maken’ – tegen ebola – staat op vijf jaar. Tien tot twintig jaar is de meer gebruikelijke termijn.
Maar de hele wereld ligt plat! Wat is nou het ergste wat er kan gebeuren als je die veiligheidstests overslaat?
Nou: het vaccin kan het coronavirus misschien hélpen, om maar eens iets te noemen. Af en toe wil een inenting de boel weleens verergeren. Het virus gebruikt het vaccin dan als een soort moleculaire routekaart, om harder te kunnen toeslaan.
‘En dit nieuwe coronavirus heeft wat dat betreft verdachte eigenschappen’, zegt Kikkert, op basis van bepaalde details van het virus. ‘Vandaar dat je een kandidaat-vaccin eerst zeer goed moet onderzoeken.’ Een andere mogelijkheid is dat het virus ‘afketst’ op het vaccin en evolueert tot een nog sterkere variant. Wil je ook niet.
Voor vaccins gelden sowieso strenge eisen: ze zijn immers bedoeld voor gezonde mensen, die er niet ziek van mogen worden. En doorgaans zijn ze bedoeld om enorme aantallen mensen te enten. Het zou een ramp zijn als die door haastwerk straks zijn ingespoten met een vaccin dat het virus helemaal niet tegenhoudt, of dat ernstige bijwerkingen geeft.
‘Je kunt niet beknibbelen op de veiligheid’, zegt Van Els.
Wat doet men intussen om de boel te versnellen?
Overheden en regulerende organen proberen in elk geval het pad dat het vaccin straks door de bureaucratische molen moet afleggen waar mogelijk alvast wat te effenen. Zo bepaalde Nederland deze week dat vaccinbedrijven die genetische manipulatie gebruiken bij de zoektocht naar een vaccin, de vergunning daarvoor met spoed kunnen aanvragen: normaal een procedure die vier maanden kan duren, nu kan het in 28 dagen. Ook maakte het kabinet woensdag 50 miljoen euro extra over naar de CEPI, om de vaccinontwikkeling extra te steunen.
De wetenschap zal intussen de verschillende onderzoeksfases in elkaar proberen te schuiven. Probeer een al bestaand vaccin om te bouwen tot iets nieuws, zodat je niet helemaal vanuit het niets hoeft te beginnen. Begin alvast aan de eerste mensproeven als de tests op proefdieren nog gaande zijn. Of probeer het vaccin tijdens de tweede onderzoeksfase vast nuttig in te zetten, door het bijvoorbeeld te testen op kwetsbare patiënten of zorgverleners.
Diverse laboratoria overwegen bovendien een bijzonder, maar ethisch omstreden geitenpaadje: stel vrijwilligers expres bloot aan het virus, om te zien of het vaccin werkt. De normale gang van zaken is dat men proefpersonen inent en dan wacht tot het virus ‘vanzelf’ genoeg proefpersonen heeft bereikt, om te kunnen zeggen of het vaccin werkt. Maar dat vergt uiteraard veel tijd.
In Leiden zegt Kikkert zo’n ‘humane uitdagingsstudie’ wel te willen overwegen. ‘Als je het zo kunt inrichten dat het veilig is, waarom niet?’, zegt ze. Maar daar wringt nu net de schoen. Af en toe pakt het virus helemaal verkeerd uit bij jonge, gezonde mensen, om redenen die virologen niet goed begrijpen. ‘En het zou natuurlijk een ramp zijn als een van je proefpersonen op de intensive care belandt’, zegt Kikkert.
En als er eenmaal een vaccin is?
Laat het een jaar duren, of twee: op een gegeven moment zullen de eerste vaccins klaar zijn. Die moeten dan eerst officieel worden goedgekeurd en toegelaten worden tot de markt door het Europese Medicijn Agentschap EMA, voordat men ze in Nederland kan inzetten.
In ons land komt dan de machinerie in beweging: normaal gesproken adviseert de Gezondheidsraad de minister, en als die dat advies volgt, krijgt het RIVM opdracht om de vaccins aan te schaffen en de toediening ervan te regelen.
Maar dat is de theorie. In praktijk zullen er ongetwijfeld in het begin te weinig vaccins zijn. Dat kan een recept zijn voor gedoe, zo bleek wel tijdens de pandemische Mexicaanse griep van 2009. Nederland sloeg gauw vaccins in voor de hele bevolking. Maar toen de griep minder ernstig uitpakte dan verwacht, waren de rapen gaar. Waarom al die vaccins gekocht? Inmiddels heeft de E U wel een procedure voor de gezamenlijke inkoop van middelen tegen pandemische bedreigingen: wellicht kan die helpen.
Achter de schermen treffen de betrokken organen nu al voorbereidingen, denkt Van Els. Zo zal men de dossiers voorbereiden: waaraan moet een vaccin straks voldoen om te worden toegelaten? ‘Alle procedures moeten straks in de snelkookpan. Het voorwerk om dat te stroomlijnen, daarmee moet je nu al beginnen’, zegt Van Els.
Terug naar de kandidaat-vaccins. Wat zit er in de pijplijn?
Ruwweg vallen de kandidaat-vaccins in drie groepen uiteen. Bedrijven zoals Moderna werken met een stukje erfelijk materiaal dat men in het lichaam inspuit, waarna het lichaam het ‘recept’ afleest en er viruseiwit mee bereidt waar het immuunsysteem op aanslaat. Makkelijk en snel te maken, vandaar dat het al op proefpersonen wordt getest. Een goede kanshebber, denkt Kikkert.
Onder meer Janssen volgt een iets andere aanpak. Men bouwt genetisch materiaal van het virus in in een ander, onschadelijk virus, zodat er een soort virus van Frankenstein ontstaat: een onschuldig verkoudheidsvirus, uitgedost met de uitsteeksels van het coronavirus. ‘Het voordeel daarvan is dat je het immuunsysteem de hele infectie laat zien’, zegt Kikkert. ‘Je immuunsysteem denkt echt: dit is een virus.’
En dan is er de rest. Zo’n twintig bedrijven van de CEPI-lijst proberen het immuunsysteem kwaad te maken met losse onderdelen van het originele virus, zoals zijn voornaamste uitsteeksel, het ‘spike’-eiwit. Andere gebruiken daarvoor nepvirusdeeltjes genaamd ‘virus-achtige partikels’, of doodgemaakt of verzwakt coronavirus. Dat laatste is een klassieke manier van inenten, maar heeft wel nadelen, zegt Kikkert: ‘De industrie is er huiverig voor omdat je dan toch een gevaarlijk virus in grote hoeveelheden moet kweken en oogsten.’
Maar wie is nou de grootste kanshebber?
Wisten we het maar. Alles zal afhangen van hoe de subtiele dans tussen immuunsysteem en ontwerpvaccins precies uitpakt – een proces, dat niemand goed kan overzien. ‘Je wilt een volwaardige immuunrespons aanleggen, met twee verdedigingslinies’, zegt Van Els. ‘Antistoffen moeten het virus straks meteen vastpakken. En T-cellen moeten virus opruimen dat verstopt zit in lichaamscellen.’
Met de tsunami van vaccins-in-wording is het denkbaar dat verschillende doelgroepen een eigen vaccin krijgen, denkt het CEPI: de kids een kindervaccin, opa en oma het seniorenvaccin, zwangere vrouwen een speciale zwangerschapsvariant.Ook de vaccinontwikkeling is bezig geheel nieuw terrein te betreden.
[33]
VOLKSKRANTNEDERLANDSE GROEPSIMMUNITEIT NOG NIET IN ZICHT, 3 PROCENT HEEFT ANTISTOFFEN TEGEN CORONA
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/nederlandse-groepsimmuniteit-nog-niet-in-zicht-3-procent-heeft-antistoffen-tegen-corona~b827127f/
De veelbesproken ‘groepsimmuniteit’ voor het nieuwe coronavirus is nog ver te zoeken. In Nederland heeft tot dusver zo’n 3 procent van de bevolking afweerstoffen tegen het virus opgebouwd. Voordat het virus is uitgeraasd, moet minstens 50 procent een infectie hebben gehad.
Dat blijkt uit gegevens van bloedbank Sanquin, die RIVM-hoofdwetenschapper Jaap van Dissel woensdagochtend presenteerde aan Tweede Kamerleden. De cijfers duiden erop dat in ons land minstens een half miljoen mensen een infectie door het coronavirus moeten hebben doorgemaakt. Dat lijkt veel, maar betekent vooral dat veruit de meeste mensen nog bevattelijk zijn voor de ziekte.
‘Het laat zien dat we ons voor wat betreft de bijdrage van beschermende immuniteit niet rijk moet rekenen’, reageert hoogleraar virologie Marion Koopmans desgevraagd. Experts hoopten dat het virus ongemerkt al veel meer mensen had geïnfecteerd, zodat de vloedgolf van de ziekte in feite voorbij was.
Niet veel invloed
De huidige gegevens lopen een week of vier ‘achter’, omdat de opbouw van immuniteit tijd kost en omdat men bloedmonsters onderzocht die Sanquin vorige week binnen kreeg. Bovendien zitten mensen die geen bloed kwamen doneren omdat ze ziek thuis zaten er niet bij, benadrukt Sanquin.
‘Maar stel dat we straks uitkomen op 6 procent, het dubbele’, zegt Koopmans. ‘Dan nog zal het niet veel invloed hebben op het remmen van de epidemie.’Anderzijds, alle beetjes helpen. ‘Drie procent betekent toch weer dat het besmettelijkheidsgetal R ongeveer 3 procent lager ligt’, constateert statisticus Casper Albers (RUG). Dat getal is een maat voor hoeveel mensen worden aangestoken per besmet persoon, en speelt een sleutelrol bij de maatregelen die men neemt.
NOS50 TOT 60 PROCENT NEDERLANDERS MOET CORONA KRIJGEN VOOR GROEPSIMMUNITEIT
https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13824/artikel/2327338-50-tot-60-procent-nederlanders-moet-corona-krijgen-voor-groepsimmuniteit
Groepsimmuniteit: premier Mark Rutte liet het woord gisteravond vallen in zijn toespraak over het coronavirus. Hij vertelde dat een groot deel van de bevolking de komende tijd besmet zal raken met het virus, maar dat er ook op die manier immuniteit wordt opgebouwd. En dat is belangrijk om het virus in te dammen.
“Wie het virus heeft gehad is daarna meestal immuun”, legde Rutte uit. “Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en andere mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen.”Maar hoeveel mensen moeten er dan ook daadwerkelijk ziek worden? Jaap van Dissel, hoofd van het RIVM, vertelt in Nieuwsuur dat ongeveer 50 tot 60 procent van de Nederlanders het virus zou moeten krijgen om groepsimmuniteit te bereiken. “Dat weten we op basis van de karakteristieken van de overdracht van het virus.”
Om het aantal van 50 tot 60 procent te bereiken is het nodig dat mensen ziek worden. “We willen het virus laten rondgaan onder mensen die er eigenlijk weinig last van hebben”, zegt Van Dissel. “Tegelijkertijd probeer je kwetsbare groepen zo goed mogelijk af te schermen. Als de groep die het virus heeft gehad groot genoeg is, zal die de kwetsbaren beschermen tegen het virus.”
Daarom kiest de regering ervoor het virus “maximaal te controleren” en de piek in de verspreiding af te vlakken en uit te spreiden over een langere periode. Op die manier wordt immuniteit in de bevolking opgebouwd en raakt het zorgsysteem niet overbelast, vertelt van Dissel. “Dit is het middelste scenario.”
Een scenario zonder maatregelen is geen optie, “omdat dan te veel mensen ziek worden in korte tijd”. Maar een ’total lockdown’ zoals andere landen wel afkondigen, is volgens Van Dissel ook niet de beste optie. “Zolang je hard onderdrukt is er weinig ziekte, maar zodra je dat niet meer doet kan het virus meteen terugkomen.”
“
Als alles na een totale lockdown weer wordt opengesteld kunnen er opnieuw overal infectiehaarden ontstaan.Jaap van Dissel, RIVM
Hij legt die gevoeligheid uit aan de hand van China, waar een ingrijpende lockdown werd ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo’n 80.000 mensen in het land hebben de ziekte nu gehad, maar dat is een heel klein percentage van de gehele bevolking van zo’n 1,4 miljard mensen.
“Het nadeel van zo’n totale lockdown is dat het virus een soort veenbrand gaat vormen, dat er onvoldoende opbouw van immuniteit is en dat je dus ook naar de toekomst toe altijd gevoelig zal blijven voor herintroductie van het virus. Als alles weer wordt opengesteld kunnen er opnieuw overal infectiehaarden ontstaan.”
Ook denkt hij dat er voor het scenario waarin groepsimmuniteit wordt opgebouwd, het meeste draagvlak zal zijn. “Je laat het virus rondgaan in de groep die het aankan, terwijl je kwetsbare mensen ervoor afschermt. En dan is de bevolking uiteindelijk als geheel beschermd tegen een herintroductie van het virus.”Om het virus “gecontroleerd te laten rondgaan” is het nodig om soms maatregelen te nemen, zegt Van Dissel. Zoals nu is gebeurd met het sluiten van de scholen en horeca en het advies tot sociaal afstand houden. “Nu moeten we zien wat er de komende tijd gebeurt zodat er misschien ook weer maatregelen kunnen worden teruggedraaid.”
[34]
DIT GAAT TE GOED. DIT GAAT VERKEERDPETER STORM25 APRIL 2020
https://www.peterstormt.nl/2020/04/25/het-klinkt-te-goed-dit-gaat-verkeerd/
[35]
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[36]
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[37]
WIKIPEDIAKAMIKAZE
[38]
RIJKSOVERHEIDCORONAMAATREGELEN VERLENGD TOT EN MET DINSDAG 28 APRIL
Nieuwsbericht | 31-03-2020 | 19:00
Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Voor het aanstaande Paasweekeinde is het dringende advies om ook dan thuis te blijven.
Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht.
De verlenging is noodzakelijk om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal ziekenhuisopnames en de capaciteit op de intensive care afdelingen alvorens met zekerheid te kunnen zeggen dat de epidemie onder controle is en dus de maatregelen heroverwogen kunnen worden.
Nederland is er nog lang niet. Wel is de goede weg ingeslagen. Het aantal zieken neemt nog steeds toe, maar dit gaat niet meer zo snel als enkele weken geleden, voordat er maatregelen werden afgekondigd. Wie op dit moment besmet is met het virus, geeft dat gemiddeld gezien aan minder mensen door dan zonder maatregelen het geval zou zijn. Dit betekent dat de maatregelen werken. Het duurt enkele weken voordat deze afname zichtbaar is in een daling van het aantal patiënten in ziekenhuizen. Er zit nu eenmaal tijd tussen het moment dat mensen besmet raken, ziek worden en een mogelijke ziekenhuisopname.
Het komt er dus op aan dat alle Nederlanders samen de maatregelen volhouden, want het risico op besmetting is nog groot. Het blijven naleven van de maatregelen is daarom cruciaal.
Alleen samen krijgen we corona onder controle.
[39]
Verwachting per 1 juli
Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand
[40]
WIKIPEDIA
ZOEF DE HAAS
[41]
AT5
RUTTE: ”ZOVEEL MOGELIJK BINNENBLIJVEN LIJKT TE VERROMMELEN”
29 APRIL 2020
Premier Rutte heeft vandaag opnieuw benadrukt dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven. Volgens hem wordt de kans anders kleiner dat restaurants en sportscholen op niet al te lange termijn weer open mogen.
Dat zei Rutte vanavond na een het wekelijkse crisisberaad over de aanpak van het coronavirus. Volgens de premier gaan steeds meer mensen de straat weer op.
‘Als, doordat het drukker wordt op straat, zou blijken dat het aantal besmettingen toch zou toenemen en je dat terug zou zien in de cijfers, dan zijn we als het ware al bezig om die zwaarbevochten ruimte in de afgelopen weken al weer als samenleving in te nemen’, zei Rutte. ‘Dat betekent dat het lastiger wordt voor het kabinet om te zeggen, we gaan andere sectoren meer ruimte geven.’
Volgens hem is het binnen blijven in eerste instantie goed gelukt. ‘Maar in de afgelopen weken lijkt het toch wat te verrommelen als we niet oppassen. We gaan meer naar buiten, maar lijken die anderhalve meter te handhaven. Laten we ervoor zorgen dat de ruimte die nodig is voor de bedrijven, dat die ook de komende weken ook beschikbaar komt. En dat die niet al is ingenomen door ons allemaal, doordat we zelf meer op straat zijn.’
[42]
RIJKSOVERHEIDVERMIJD DRUKTE, HOUD 1,5 METER AFSTAND6 MEI 2020
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/06/vermijd-drukte-houd-15-meter-afstand