78]
WIKIPEDIA
DEATH OF AYLAN KURDI
[79]
WIL DE ”ECHTE” VLUCHTELING NU OPSTAAN?
JOKE KAVIAAR
27 SEPTEMBER 2015
Het lijkt zo mooi. Fort Europa gaat vluchtelingen binnenlaten. Merkel in de rol van koningin der barmhartigheid. Maar grenzen gaan open en ook weer dicht en dan ook gelijk potdicht. De toelating van een groep vluchtelingen is altijd ruilhandel voor harder beleid.
Het gebeurde met het ‘generaal pardon’, het gebeurde met het ‘kinderpardon’. We zien het vriendelijk gezicht van medelijden. Er moet even worden gedaan of het drama van een kind het beleid ten goede zal veranderen. Omdat er een antwoord op gegeven moet worden op het moment dat veel mensen ineens ‘vluchtelingen welkom’ gaan roepen na jaren van ‘vluchtelingen weg’. Maar wie zijn eigenlijk die vluchtelingen?
Wie vluchtelingen zijn, dat is aan ‘ons’ om te bepalen. Ja, ‘wij’, degenen die privileges hebben door aan de goede kant van de grens te zijn geboren. Of we het willen of niet, het gebeurt namens ons, door de overheid, de IND. Medelijden reikt maar zover en is slechts bedoeld voor hen die het ‘verdienen’, die zich bewijzen willen, die er alles voor over hebben om er bij te horen, die zich laten assimileren. Maar…
Heeft een vluchteling een smartphone of draagt nette kleren (de enige die hij of zij heeft), dan zal het wel geen ‘echte’ vluchteling zijn. Die hoort er namelijk uit te zien als een zwerver. En mannen? Liever ook niet. Dan reist later het hele gezin er achteraan, hoor ik zeggen. En mannen, die verkrachten, beroven en stelen. Per definitie. Ook geen ‘echte’ vluchtelingen dus, maar criminelen, of erger nog: terroristen.
Heeft een vluchteling alles wat hij had verkocht en/of geld geleend om een mensensmokkelaar te betalen? Dan is het ook geen ‘echte’ vluchteling want blijkbaar kapitaalkrachtig. Is het een arme donder, dan is het misschien wel een ‘echte’ vluchteling, maar dan hebben we er niks aan. De vluchteling moet wel geld of kennis hebben, die moet wel bruikbaar zijn. Of nee, dat is ook niet goed, want dan pikt die vluchteling onze banen in. Dan maar een niet-werkende getraumatiseerde vluchteling? Nee, ook niet goed. Die pikt maar uit onze ruif van uitkeringen en huizen.
Eh.. hallo? Het is ook nooit goed, he? Alleen dat jongetje dat aangespoeld is op het strand, wiens dode lichaam gebruikt wordt om te laten zien hoe zielig vluchtelingen zijn en hoe barmhartig ‘wij’ kunnen zijn, dát is een vluchteling. Maar ja, die is al dood.
Zijn naam was Aylan Kurdi. Heeft zijn dood iets veranderd? En zo ja, ten goede of ten kwade? Wat gebeurt er als alle emotie weg is, als al die vluchtelingen in een opvangcentrum bij mensen in de buurt komen en gewone mensen blijken te zijn, sommige aardig, andere niet? Hoe snel is dan het medelijden vertrokken en heeft weer plaatsgemaakt voor wantrouwen? Wij Neederlanders mogen een volkje van goede en slechte mensen zijn, maar vluchtelingen? Daar mag geen krasje opzitten!
Als zieligheid de enige drijfveer is voor mensen om in actie te komen, dan is het laagje beschaving maar dun. En vluchtelingen willen helemaal niet zielig zijn, maar vechten voor hun bestaan. We zien beelden van mensen die zich een trein invechten, die op de rails gaan liggen, die over hekken klimmen en in gevecht gaan met de politie die hen met wapenstokken en traangas proberen tegen te houden. Schande. Ze moeten wel netjes wachten. Alleen het makke schaap kan op medelijden rekenen. Of de dode op de foto.
Al die vluchtelingen die nog leven, die worden tegengehouden, opgejaagd. Gaat het Dublin akkoord definitief de vuilnisbak in, nu de lidstaten 120 duizend vluchtelingen onderling met behulp van een quotum verdelen? Nee, dat is maar tijdelijk. En de toelating van al die mensen gaat gepaard met een hoop geklaag over het ‘vluchtelingenprobleem’. De vluchtelingen zijn een last en tegen ‘het volk’ wordt gezegd: we doen dit nu, maar we weten dat het een probleem is en daar gaan we wat aan doen:
Het volledig afsluiten van de buitengrenzen, zogenaamd om mensensmokkel tegen te gaan. Buiten Europa asiel aanvragen en voor
wie er in mag, gaat de poort dan even open. Een voorstel van Klaas Dijkhoff. Merkel stelde een tijdje geleden voor een lijst met veilige landen samen te stellen op Europees niveau. Mensen uit die landen kunnen zo snel worden afgewezen. Maar wat ‘veilig’ wordt genoemd, is niet per definitie veilig. En wat voor de één veilig is, is dat voor de ander niet. Zo is een land als Somalië voor toeristen uit Neederland absoluut niet veilig en wordt reizen daarheen afgeraden, maar voor een vluchteling is het wel veilig dus die mag worden gedeporteerd.
Wie bepaalt wat veilig is, mag ook bepalen wie een vluchteling is. Het gevolg van een nieuw Europees asielbeleid naar het gecombineerde idee van een lijst van zogenaamd veilige landen en het aanvragen van asiel buiten de EU is niet dat mensensmokkelaars geen geld meer kunnen verdienen. Het gevolg is dat mensen die verwachten geen asiel te krijgen juist mensensmokkelaars zullen betalen om een veilig heenkomen te zoeken door het nemen van nog meer risico. Asiel of geen asiel: een leven in ‘de illegaliteit’ is te verkiezen boven een leven in gevaar.. Dit is vragen om nog meer doden. Meer slachtoffers aan de grenzen waar mensen met geweld worden tegengehouden. Meer doden in de Middellandse zee, in trucks, of in het landingsgestel van een vliegtuig, het ruim van een schip.
Daar gaan we! Duitsland gooit de grens dicht. Oostenrijk gooit de grens dicht. Slowakije gooit de grens dicht. ‘Onze eigen’ Klaas de overvaller Dijkhoff laat de marechaussee
intensievere controles houden, maar voor de VVD is dit blijkbaar nog niet genoeg: VVD’er Azmani wil de grenzen helemaal dicht hebben.
Het EU plan om smokkelaarsboten in Libische wateren te bombarderen, dreigt binnenkort daadwerkelijk uitgevoerd te worden. Dat vluchtelingen
daar het slachtoffer van worden, ziet toch niemand. Frontex komt met een nieuw trainingsprogramma waarmee je een degree in Strategic Border Management kunt behalen. En zolang grensbewaking en wapenhandel zulke florerende industrieën blijven, zal de ellende voor vluchtelingen alleen maar toenemen.
Ver van al het tumult in Turkije, Griekenland, Hongarije, Servië, Oostenrijk en Duitsland strijden we hier intussen tegen de bouw van een gezinsgevangenis op Kamp Zeist omdat tegenover al die vluchtelingen die nu binnen mogen komen er minstens evenveel staan die stilletjes het land worden uitgegooid omdat de Neederlandse staat bepaalt wie er wel of niet een vluchteling mag heten. De arrogante, egoïstische, kapitalistische macht om mensen te beoordelen, af te wijzen of goed te keuren, staat nog altijd niet ter discussie. Beelden van tot slaaf gemaakten die op een rijtje staan om te worden gekeurd komen in mijn hoofd op. Het is dát, maar dan veel massaler en gesophisticeerder. Maar zolang Wilders als perfecte
bliksemafleider de Neederlandse onderbuik voedt,
zijn we massaal voorzien van oogkleppen voor de stille massamoord die het EU ‘asiel’beleid al jarenlang is. Figuren als Wilders, en Pegida aanvoerders in de diverse landen van Europa die angst en haat zaaien, mogen dan wel niet openlijk hun zin krijgen, maar krijgen dat stiekem uiteindelijk wel. Het is slechts een kwestie van tijd en de stemming zit er al lekker in (lees: wordt gemaakt).
Wat doen we eraan? Van alles. Ik las de laatste tijd over activisten die het grenshek doorknipten tussen Hongarije en Syrië en over mensen die openlijk vluchtelingen vanuit Hongarije naar Oostenrijk vervoerden. En hier in Neederland? Wij Zijn Hier, de vluchtelingen en hun supporters, strijden al jaren voor hun rechten en de groep wordt komende week uit een zoveelste pand gezet en komt dan weer op straat.
En dan is er dus die geplande bouw van de hierboven al genoemde gezinsgevangenis waartegen al een tijdje campagne wordt gevoerd. De Neederlandse staat wil deze in stilte kunnen bouwen en zal daar in slagen als mensen alleen maar naar de voordeur blijven kijken en niet opletten wat er aan de achterdeur gebeurt.
Toch is het niet zo moeilijk om te zien. Naast de grensgevangenis Kamp Zeist, waar de nieuwe gezinsgevangenis moet komen, gaan 750 vluchtelingen in noodopvang worden opgevangen, in twee gebouwen van het voormalig militair luchtvaartmuseum. De voordeur van het royale binnenlaten en de achterdeur van deportatie zijn op deze plaats slechts enkele meters van elkaar verwijderd. De scheiding is voorzien van hekken, stroomdraad en muren, en van camera’s die de bouw van de gezinsgevangenis beveiligen. Nergens kun je het toppunt van hypocritie en bedrog beter zien dan daar, bij Kamp Zeist, Richelleweg 13, Soesterberg.
Als ergens die vraag kan worden gesteld, dan is het daar wel: “Wil de ‘echte’ vluchteling nu opstaan?”.
Medelijden is eigenlijk een belediging, net als gedogen of tolereren. Het betekent dat je een gunst bereid bent te geven omdat je iemand zielig vindt. Het betekent dat als iemand niet nederig genoeg bedelt om een aalmoes, dat die op kan donderen. Daar moeten we tegen vechten. En we moeten mensen die nu dekens komen brengen, laten zien dat er veel meer aan de hand is. Dat er fundamenteel iets mis is met het maken van onderscheid.
Vrijheid van beweging en een eerlijke verdeling van welvaart moeten het uitgangspunt zijn. Maar tot het zover is dat mensen zich hier massaal bij aansluiten, is en blijft het zaak om met alle mogelijke middelen de grenscontroles, de hekken, de opsluiting en deportaties te saboteren, te frustreren, tegen te houden.
Nu een deken, morgen een voorhamer en een kniptang. Want ze moeten weg, kapot, die muren, hekken en bouwwerkzaamheden. Breek de
macht af! Slopen, die grensafscheidingen en gevangenismuren. En omdat je ergens moet beginnen: Sloop Kamp Zeist!
Joke Kaviaar, 27 september 2015
6 oktober actiedag tegen de bouw van de gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist!
EINDE ARTIKEL JOKE KAVIAAR
[80]
HART VAN NEDERLAND
DUIZENDEN GEZINNEN WILLEN OEKRAIENSE VLUCHTELINGEN
THUIS OPVANGEN
6 MAART 2022
Veel Nederlanders blijken bereid om vluchtelingen uit Oekraïne te huisvesten. Inmiddels hebben 6000 gezinnen zich aangemeld bij Onderdak Oekraïne, laat initiatiefnemer Huib van Mierlo weten.
Van Mierlo en de vrijwilligers die hem helpen, leggen per provincie een database aan. Zo is precies duidelijk op welke plaatsen eventueel Oekraïners kunnen worden ondergebracht. In Groningen, Friesland en Drenthe zijn tot nog toe de meeste aanmeldingen.
Door de Russische inval zijn volgens de Verenigde Naties al 1,5 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Nederland kan duizenden vluchtelingen verwachten. “De overheid kan dit niet helemaal zelf oplossen”, legt de initiatiefnemer uit. Dat de animo om te helpen zo groot is, heeft hem “positief verrast”.
Coördinatie ontbreekt nog
Van Mierlo is over het vervolg in contact met ambtenaren van staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid), die over de opvang van asielzoekers gaat. Mensen die zich opgeven bij Onderdak Oekraïne geven toestemming om hun gegevens te delen met relevante instanties die de opvang gaan coördineren. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog onderwerp van gesprek. Van Mierlo zegt dat het aan de staatssecretaris is om aan te wijzen welke partij of partijen de coördinatie op zich zullen nemen.
Bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn diverse organisaties betrokken, van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tot het Rode Kruis en Stichting Vluchteling. Omdat de reguliere asielopvang van het COA al helemaal vol zat voordat de oorlog uitbrak, hebben veiligheidsregio’s het verzoek gekregen om snel duizenden opvangplaatsen te creëren.
EINDE BERICHT
[81]
RTL NIEUWS
OPVANG OEKRAIENERS PAKT NIET ALTIJD GOED UIT: ”JE HEBT
NUL PRIVACY”
29 MAART 2022
Gemeenten en hulporganisaties zien steeds vaker wanhopige gastgezinnen die het niet meer zien zitten met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De redenen waarom het misgaat zijn divers: discussies over etenstijden, het gedrag van kinderen of een gebrek aan waardering. “Ik heb nul privacy meer in mijn eigen huis.”
In hun rijtjeshuis in Emmeloord vangen Joshua Smits en zijn vrouw vier volwassenen en twee kinderen uit Oekraïne op. Hoe dat gaat? “Er zijn momenten dat het goed gaat en ik erg positief ben. Bijvoorbeeld als we gezellig met elkaar praten rondom de tafel”, begint Joshua.
Rekening houden met elkaar
Maar er klinkt ook zeker een grote ‘maar’. “Het is ook een flinke inbreuk op je privacy. Onze dochter vindt de nieuwe situatie moeilijk en moet wennen om haar speelgoed te delen met de Oekraïense kindjes. En mijn vrouw en ik hebben ook veel minder tijd voor elkaar.”
De Oekraïners hebben in Emmeloord hun eigen slaapkamers, maar de badkamer en toiletten worden door de twee gezinnen gedeeld. “Je moet steeds rekening houden met elkaar.”
Bij Bape Nentjes uit Tollebeek, die samen met haar moeder een Oekraïens gezin met drie kinderen opvangt, is het ook niet alleen rozengeur en maneschijn. “Het zijn absoluut vriendelijke mensen, maar hun komst is ook een inbreuk op je privacy”, vindt ze. “Ik ben van nature nogal streng en hou van regels. Maar hun kinderen mogen gewoon alles, die krijgen niet echt een opvoeding zoals wij die kennen. Ik probeer me daar maar niet te veel aan te ergeren.”
Veel op hun kamers
De Oekraïners hebben ook nog eens 14 poedels meegenomen. De gezinnen kennen elkaar al jaren vanwege een gezamenlijk fokprogramma. “Van die poedels heb ik minder last dan van die kinderen”, zegt Bape.
De gezinnen leven onder één dak, maar hebben wel hun eigen slaapkamers. “Ze zitten veel op hun kamers met de honden. Dat is op zich prima. In het begin gingen ze ’s avonds heel laat eten. Daar had ik wel moeite mee. We hebben nu afgesproken om met elkaar om zes uur uur te eten.” In deze video zie je hoe het er thuis bij Bape aan toe gaat:
Duizenden Nederlanders hebben zich aangemeld om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Hoeveel mensen dat al daadwerkelijk doen, is niet bekend omdat er geen landelijk registratiesysteem is. Ze stellen hun huis open omdat ze iets terug willen doen. Maar die gastvrijheid kan ook een keerzijde hebben.
Het Rode Kruis, Takecare-bnb en diverse gemeenten horen steeds vaker verhalen waarbij het niet goed gaat tussen het gastgezin en de vluchtelingen, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Soms is er sprake van spijt en moeten de vluchtelingen hun gastgezin weer verlaten.
Groeiende irritaties
Bij de crisisopvang in een sporthal in Heerenveen hebben zich al meerdere gastgezinnen gemeld die de opvang niet meer zien zitten, zegt Richtsje Stornebrink van de gemeente. “Heel vervelend, maar via de veiligheidsregio wordt dan weer een nieuwe opvangplek geregeld.”
De kans dat het verkeerd gaat, is groter als er geen aparte woonruimte is voor de vluchtelingen. “Mensen gaan na een paar weken hun privacy missen en de kans op irritaties groeit. Het zit ‘m in kleine dingen. Zoals bijvoorbeeld het delen van de afstandsbediening of het wel of niet samen eten. Gastgezinnen onderschatten ook de verantwoordelijkheid die ze krijgen. Er moeten veel dingen worden geregeld, helemaal als kinderen naar school moeten.”
Stornebrink denkt dat sommige mensen ook te makkelijk denken over het opvangen van vluchtelingen. “Het kan echt zwaar zijn, helemaal als de opvang weken of misschien wel maanden duurt.” Ook de gemeenten Den Haag, Venlo en Nijmegen hebben telefoontjes gekregen van gastgezinnen die de opvang niet meer zien zitten, blijkt uit navraag.
Bij de gemeente Dijk en Waard komen berichten binnen van particulieren die spijt hebben. Burgemeester Peter Rehwinkel waarschuwt: “Het is heel mooi om vluchtelingen op te vangen, maar je moet wel weten waar je aan begint. Het is niet de bedoeling dat vluchtelingen worden weggestuurd richting de opvang.”
‘Denk goed na’
Bij het Rode Kruis kennen ze de verhalen van wanhopige gastgezinnen die aankloppen omdat ze de opvang niet meer zien zitten. Het Rode Kruis, het Leger des Heils en Vluchtelingenwerk Nederland stroomlijnen met Takecare-bnb de particuliere opvang van vluchtelingen. “Ondanks alle goede intenties vragen wij mensen eerst om goed na te denken waar ze aan beginnen. Mensen romantiseren het soms te veel”, zegt Alberta Opoku van het Rode Kruis. “We nemen ook eerst intakegesprekken af voordat we gastgezinnen en Oekraïners aan elkaar gaan koppelen. Een derde valt daarbij af.”
Takecare-bnb is nu drie weken bezig met screenen. “Allereerst hebben we een telefonisch gesprek met het gastgezin. Daarna volgt er ook nog een kennismaking”, zegt Lilly Wiggers van de organisatie. “Pas als beide kanten het willen, wordt een contract ondertekend voor huisvesting. Hiermee vergroten we de kans op een duurzame match.”
Vallen en opstaan
Het Leger des Heils bereidt de komende tijd lokale aanspreekpunten voor. Vrijwilligers gaan langs gastgezinnen om te helpen met prangende kwesties of helpen met het beantwoorden van vragen.
Ook al valt het soms tegen: het overgrote merendeel van de gastgezinnen piekert er niet over om te stoppen. Spijt? Dat hebben zowel Joshua en Bape niet. “Als we hier later op terugkijken, zien we dit als positieve ontwikkeling. Het gaat soms met vallen en opstaan, maar we doen het niet om de roem. We doen dit omdat deze mensen hulp hard nodig hebben”, zegt Joshua.
EINDE ARTIKEL
TROUW
GEMEENTES KRIJGEN VEEL TELEFOONTJES VAN ”SPIJTGASTGEZINNEN,
DIE VAN HUN VLUCHTELINGEN AF WILLEN
29 MAART 2022
Gastgezinnen wijzen hun Oekraïense vluchtelingen toch de deur. De opvang valt hen zwaarder dan gedacht.
Bij verschillende gemeenten komen telefoontjes binnen van ‘gastouders’ die vragen of hun Oekraïense vluchtelingen niet alsnog terecht kunnen in de noodopvang. Ook bij de veiligheidsregio’s komen meldingen binnen van gezinnen die zich de tanden stuk hebben gebeten op bijvoorbeeld het gebrek aan privacy, het eetpatroon of de taalbarrière.
“Het is natuurlijk niet goed als vluchtelingen opnieuw in een onzekere situatie worden gebracht”, zegt waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel van Dijk en Waard (Heerhugowaard en Langedijk). “Wij juichen de hulp van particulieren toe, maar we raden hen wel aan er van tevoren goed over na te denken. Deze mensen zijn moe en angstig. Je moet je van tevoren afvragen of je met deze problemen kunt omgaan. We horen nu van sommige gastgezinnen: het gaat toch niet. En dat al na betrekkelijk korte tijd.”
De verandering kan veel stress veroorzaken, terwijl vluchtelingen nu juist rust nodig hebben, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost tegen ANP. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad vindt dat gastgezinnen dit niet kunnen maken, zei hij eerder deze week. Door vluchtelingen bij de noodopvang af te zetten, zadelen ze gemeenten op met meer werk dan als de mensen daar meteen waren aangekomen.
Hulpverlening en informatie waren nog niet op orde
“Veel gezinnen hebben eerste opvang geboden toen er nog geen andere opvang was”, zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. “Toen hadden wij ook nog niet onze hulpverlening klaar die de problemen misschien had kunnen voorkomen. Die is er nu wel. Samen met Takecarebnb, Leger des Heils en het Rode Kruis gaan wij gezinnen van tevoren screenen en informatie bieden over verzekeringen, onderwijs en andere praktische zaken.”
Precieze cijfers over het aantal afgebroken verblijven bij Nederlanders thuis zijn er niet. Hoeveel Oekraïners bij particulieren zijn ondergebracht, is ook nog onduidelijk zolang niet iedereen bij de gemeente geregistreerd is. Bij Takecarebnb zijn momenteel 35.000 gezinnen aangemeld, die bereid zijn mensen op te nemen. De organisatie wijst erop dat wie hier aan wil beginnen, moet beschikken over voldoende tijd, ruimte en geld. Daarna volgt een intakegesprek en een proefslaapperiode met vluchtelingen. Bevalt dat goed, dan wordt er een contract voor huisvesting ondertekend. Op dit moment heeft Takecarebnb nog niemand geplaatst.
EINDE ARTIKEL TROUW
NH NIEUWS
SPIJT BIJ GEZINNEN MET VLUCHTELINGEN IN HUIS
”OEKRAIENERS WORDEN NAAR OPVANG GESTUURD
28 MAART 2022
De gemeente Dijk en Waard krijgt steeds meer berichten van particulieren die spijt hebben van het opvangen van Oekraïners. Het is heel mooi om vluchtelingen op te vangen, maar volgens waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel moet je wel weten waar je aan begint: “Het is niet de bedoeling dat vluchtelingen worden weggestuurd richting het Transferiumgebouw.”
Dat meldt mediapartner Dijk en Waard Centraal.
‘Bezint eer gij begint’, is het spreekwoord dat Rehwinkel gebruikt. Volgens de waarnemend burgemeester zijn er in een aantal situaties vluchtelingen door particulieren naar het Transferium gebracht. “Het is voor ons onmogelijk om ook opvang te bieden aan vluchtelingen die bij particulieren zijn ondergebracht. Het is gewoon onwenselijk.”
De stroom vluchtelingen in Dijk en Waard is inmiddels op gang gekomen. In het Transferiumgebouw kunnen 240 mensen worden opgevangen, maar de gemeente kijkt ook naar andere locaties.
Op dit moment worden gesprekken gevoerd met meerdere partijen voor nieuwe opvangplekken, maar er zijn nog geen concrete plannen.
EINDE ARTIKEL
[82]
HARTVANNEDERLAND
GEVLUCHTE OEKRAINERS IN HUIS NEMEN? HIEROP MOET
JE LETTEN
7 MAART 2022
Meerdere instanties hebben aangegeven graag Oekraïense vluchtelingen te willen opvangen, maar ook particulieren komen in actie. Via verschillende initiatieven hebben zich duizenden Nederlanders zich aangemeld om Oekraïners op te vangen. Maar waar moet je op letten als je een ruimte beschikbaar hebt voor een vluchteling?
In Hart van Nederland was vrijdag Jetske van der Werf uit Hitzum te zien, die haar boerenerf met daarop een aantal vakantiewoningen beschikbaar stelde. En zij is bepaald niet de enige.
Op de website Onderdakoekraine.nl hebben zich al bijna vijfduizend mensen zich geregistreerd. Per gezin is er plek voor ongeveer drie personen. Ook Takecarebnb, dat normaal gesproken statushouders koppelt aan gezinnen met een extra kamer, spreekt over duizenden aanmeldingen.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat er vanuit dat de komende tijd tienduizenden vluchtelingen naar Nederland komen. Alle 25 veiligheidsregio’s worden gevraagd tweeduizend Oekraïners te huisvesten.
Ook helpen? Takecarebnb geeft tips
Takecarebnb benadrukt dat het in huis nemen van een vluchteling een besluit is waar je goed over na moet denken. Het platform adviseert om de opvang niet alleen te doen. Beter is een kring met vrienden, buren en familie te vormen. “Zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol.”
“Bied de gast privacy, een ruimte waar hij of zij zich kan terugtrekken”, luidt een andere tip. En: “Wees niet verbaasd als de gast veel op zijn of haar telefoon kijkt, want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk.”
Gastgezinnen moeten zich verder realiseren dat gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig kunnen zijn. Dus: “wees tolerant”. Als er tekenen zijn van overspannenheid, dan kan mogelijk professionele hulp worden ingeschakeld.
EINDE BERICHT HART VAN NEDERLAND
[83]
ZORGEN OM OEKRAIENSE VLUCHTELINGEN: ZE ZIJN KWETSBAAR
VOOR SEKSUELE UITBUITING
28 APRIL 2022
DEN HAAG – Let goed op Oekraïense vluchtelingen. Daarvoor waarschuwt de Haagse politie. De vrouwen en kinderen die hier nu wonen zijn extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld mensenhandel. ‘Zie je iets waar je een slecht gevoel bij hebt? Neem dan contact met ons op’, zegt Sarah Rust, digitaal specialist bij de politie in Bob Staat Op.
‘We horen veel geluiden dat er vluchtelingen worden uitgebuit, dus daar hebben we veel zorgen om. ‘ Volgens Rust is de groep extra kwetsbaar. ‘Ze hebben weinig geld bij zich, spreken de taal niet en hebben hier geen netwerk.’ En het gaat vooral om vrouwen en kinderen. ‘Die zijn extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting.
Volgens Rust zijn er wat signalen waar je op kan letten. Bijvoorbeeld wanneer iemand niet meer z’n eigen paspoort in bezit heeft. ‘Of als iemand heel geheimzinnig doet over werk, salaris moet afstaan of hele lange uren moet werken.’ Er zijn natuurlijk ook zichtbare signalen. ‘Zoals blauwe plekken of sporen van mishandeling.’
Onderbuikgevoel
Ook als je geen duidelijke aanwijzingen hebt kan je het ook melden bij de politie. ‘Bij een onderbuikgevoel kan je ook met ons contact opnemen. Je hoeft niet honderd procent zeker te zijn van je zaak. Daar zijn wij voor, om met je mee te kijken.’
De politie heeft al meerdere signalen ontvangen van uitbuiting, maar er zijn nog geen opsporingsonderzoeken gestart. Rust vertelt dat ze de meldingen wel onderzoeken. ‘We gaan er dan wel even naar toe.’
EINDE ARTIKEL
[84]
RTL NIEUWS
KAMERLEDEN SPREKEN SCHANDE VAN UITBUITING OEKRAIENERS
2 JUNI 2022
‘Ongelofelijk’, ‘verschrikkelijk’, ’totaal verwerpelijk’. Kamerleden komen woorden tekort in reactie op de uitbuiting van een groep Oekraïners in het Westland. Uit gesprekken die RTL Nieuws voerde met Oekraïense werknemers in de kassen komt een ontluisterend beeld naar voren.
Oekraïense arbeidskrachten werken op basis van wurgcontracten, met verschillende boetebepalingen. Ze kunnen bijvoorbeeld een boete van 500 euro krijgen als ze met het bedrijf waar ze zijn gedetacheerd contact opnemen over arbeidskwesties. En er wordt zelfs gedreigd met deportatie naar Oekraïne als werknemers de regels overtreden.
SP-Kamerlid Bart van Kent heeft er geen woorden voor. “Zogenaamde ‘werkgevers’ en ‘uitzendbureaus’ die de oorlog in Oekraïne aangrijpen om de meest kwetsbare mensen uit te buiten.” Ook D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt is geschrokken: “Totaal verwerpelijk. We moeten hier keihard tegen optreden.” Ze krijgt bijval van de PvdA. “Aanpakken deze misstanden”, zegt PvdA-Kamerlid Kati Piri.
Onacceptabel
Ook de ChristenUnie is geschokt door het nieuws. “Onacceptabel”, zegt Kamerlid Don Ceder. “Het bestrijden van uitbuiting van arbeidsmigranten blijft volgens de inspectie helaas dweilen met de kraan open.” Op aandringen van CU-Kamerlid Ceder komt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze zomer met een publiekscampagne die zich richt op bewustwording en het voorkomen van uitbuiting.
GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug kijkt niet op van het nieuws. “We zien structurele uitbuiting van arbeidsmigranten en nu ook van net gevluchte mensen.” De aanpak van dit soort misstanden gaat veel te langzaam, aldus Maatoug.
EINDE ARTIKEL
[85]
HART VAN NEDERLAND
WAAROM WORDEN OEKRAIENSE VLUCHTELINGEN
WARMER ONTVANGEN DAN HUN SYRISCHE LOTGENOTEN?
5 MAART 2022
Vanwege de oorlogssituatie in Oekraïne is er hulp en betrokkenheid vanuit alle hoeken van Nederland. Na het zien van de heftige nieuwsbeelden, bekruipt veel Nederlanders het gevoel iets te willen doen voor de Oekraïense vluchtelingen. Maar toen hun Syrische lotgenoten aan de poort klopten vanwege de oorlog aldaar, was de reactie toch iets minder warm, blijkt ook uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction.
Uit hun enquête blijkt dat twee derde van de Nederlanders, zo’n 66 procent, positief staat tegenover de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Ook blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 78 procent van de respondenten vindt dat Oekraïense vluchtelingen bescherming verdienen en hen dapper vinden.
Asielzoekers of vluchtelingen
Van de deelnemers was maar negen procent negatief over de opvang van Oekraïners. Een kleinere acht procent verwacht dat de vluchtelingen een last zullen vormen voor de samenleving.
Het bureau maakte in hun onderzoek ook een vergelijking tussen de houding tegenover Oekraïense vluchtelingen en tegenover Syrische vluchtelingen, volgens Motivaction de grootste groep vluchtelingen van de afgelopen jaren.
Uit de enquête komt naar voren dat een op de drie Nederlanders positief staat ten opzichte van opvang van vluchtelingen uit Syrië. “Oekraïners die naar Nederland komen worden voornamelijk als politieke vluchteling gezien, terwijl Syriërs die naar Nederland komen voornamelijk als asielzoeker worden gezien”, concludeert het onderzoeksbureau.
Groepsdieren
Volgens cultureel antropoloog Jitske Kramer is dit fenomeen ‘verdrietig maar verklaarbaar’. Ze legt uit dat wij mensen groepsdieren zijn. “We horen graag bij een groep zoals bij een voetbalclub of een dorp. Als je je identificeert met iemand, voelt het dichterbij en is de kans groter dat je iemand wil helpen”, legt Kramer uit.
Dit heeft volgens de antropoloog met meerdere factoren te maken, zoals onder andere uiterlijke kenmerken, religie en taal. “Voor iemand die meer op ons lijkt, voelen we eerder meer empathie en is er meer bereidheid om te helpen”, legt zij uit. Het is dan ook soms pijnlijk maar waar dat wij als mensen zo denken. “Dit heeft te maken met onder andere biologische en culturele aspecten.”
Het is dan ook vrij logisch om jezelf te betrappen dat je ongemerkt toch zo denkt. Volgens Kramer is het juist daarom van belang om hiervan bewust te worden en deze gedachten te veranderen. “Geef jezelf een schop onder de kont en doe meer je best om je te identificeren met iemand die in eerste instantie niet veel op jou lijkt. Vergeet nooit dat we met iedereen een zeer essentieel aspect gemeen hebben, en dat is dat we allemaal mensen zijn. Ook mensen in nood met wie we ons niet meteen identificeren, zijn in de eerste plaats mensen. In nood”, aldus de cultureel antropoloog.
EINDE ARTIKEL
EINDE ARTIKEL HART VAN NEDERLAND