[6]
WIKIPEDIA
WEERBAARHEIDSAFDELING
[7]
”De WA trachtte caféhouders die niet van zins waren de toen net uitgevaardigde bordjes met teksten als ‘Voor Joden verboden’ of ‘Joden niet gewenscht’ te bewegen deze borden wél op te hangen. Dit leidde tot diverse opstootjes in de omgeving van het Rembrandtplein.”
WIKIPEDIA
RAZZIA VAN AMSTERDAM/OPSTOOTJES REMBRANDTPLEIN
ORIGINELE BRON
WIKIPEDIA
RAZZIA VAN AMSTERDAM
[8]
”In 1941 trekken mannen van de Weerafdeling (WA) van de Nationaal Socialistische Beweging naar de Amsterdamse Jodenbuurt om Joden te mishandelen. Bij gevechten met Joodse knokploegen wordt een WA-man gedood.”
NATIONAAL ARCHIEF
FEBRUARISTAKING (1941)
WAAROM ONTSTAAT DE FEBRUARISTAKING TEGEN DE DUITSERS?
Waarom ontstaat de februaristaking tegen de Duitsers?
In 1941 trekken mannen van de Weerafdeling (WA) van de Nationaal Socialistische Beweging naar de Amsterdamse Jodenbuurt om Joden te mishandelen. Bij gevechten met Joodse knokploegen wordt een WA-man gedood.
De spanning loopt hierna op en als op 19 februari de Duitsers een inval doen bij ijssalon Koko, verdedigen de Joodse eigenaars zich met ammoniakgas. Ter vergelding volgen er op 22 en 23 februari razzia’s, waarbij 425 Joden ‘in gijzeling’ worden genomen. Als protest organiseren communisten op 25 februari de Februaristaking. Amsterdam komt stil te liggen en de vonk slaat over naar onder andere Haarlem, de Zaanstreek, het Gooi en Utrecht. Met harde hand breken de Duitsers de staking. Met de drie jaar latere Spoorwegstaking (1944) vormt ze een van de weinige proteststakingen in het bezette Europa
EINDE STUK
”Vanaf de winter van 1940/’41 vielen leden van de nationaalsocialistische Weerbaarheidsafdeling van de NSB, kortweg de WA, joden lastig in de Amsterdamse Jodenbuurt. De bewoners van deze overwegend arme buurt verzetten zich en vormden knokploegen. Ze werden in hun verzet gesteund door andere – niet-joodse – Amsterdammers, vooral bewoners van de Jordaan en de Eilanden”
WIKIPEDIA
JOODSE RAAD VOOR AMSTERDAM/RAZZIA IN DE JODENBUURT
ORIGINELE BRON
WIKIPEDIA
JOODSE RAAD VOOR AMSTERDAM
GEMEENTE AMSTERDAM
HERDENKING JOODS VERZET
Herdenking Joods Verzet
Op 25 februari 2024 om 13.30 uur is de herdenking van het Joods verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking wordt dit jaar georganiseerd door stichting Na de Oorlog.
De herdenking vindt plaats dicht bij het Waterlooplein. In februari 1941 hebben Joodse knokploegen daar gevochten om de Joodse buurtbewoners en handelaren te beschermen tegen de brutale overvallen van de gewapende weerbaarheidafdeling (WA) van de NSB.
Programma
- Welkomstwoord door de directeur van stichting Na de Oorlog: Deborah Lens
- Spreker: de heer David Goudsmit spreekt over zijn moeder Betty Oudkerk, een kinderverzorgster in verzet
- Diverse liederen door het Jiddisj koor Hejmisj Zain
- Spreker: Alex Waterman spreekt over zijn vader Sander Waterman die in een van de eerste knokploegen zat
- Jizkor (herinneringsgebed) en Kaddish (gebed) door rabbijn Albert Ringer
- Een minuut stilte
- Gelegenheid om bloemen te leggen
- Na afloop is er een versnapering in Restaurant Amstel Hoeck
Aanmelden
Iedereen is van harte welkom bij de herdenking. In verband met de nodige zitplaatsen verzoekt Na de Oorlog u om zich uiterlijk 20 februari aan te melden. Dat kan per e-mail naar sandra.blankstein@nadeoorlog.nl of telefonisch via 06-54702554.
Wie, wat, waar?
- 25 februari van 13.30 tot 14.30 uur
- Monument voor het Joods Verzet, Hoek Zwanenburgwal/Amstel: monument bij het stadhuis
- Stichting Na de Oorlog
”Sinds november 1940 zijn er onlusten in Amsterdam tussen Duitsers, de WA (Weerafdeling van de NSB), de politie en (Joodse) knokploegen. Op 11 februari 1941 raakt de WA-man Koot bij een straatgevecht dodelijk gewond”
TWEEDE WERELDOORLOG/JOODS VERZET TEGEN
DE DUITSE BEZETTER, AMSTERDAM 1941
ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 9