[47]
MI GREAT
TER APEL
Mensen die er al een maand buiten slapen. Geen douches, vieze dixies als wc, geen lunch, iedere avond patat. Nauwelijks groente of fruit. Geen beveiliging, geen informatie. Ook vrouwen en kinderen weten tot ’s avonds laat niet of ze opvang krijgen. Onvoldoende medische zorg. De tentjes die door vrijwilligers uitgedeeld waren, werden alweer weggehaald door handhaving, nog voor de eerste regenbuien. Dwars door alles heen spelen de ouders met hun kindjes, tillen de mannen die buiten moeten slapen de bagage over het hoge hek voor de vrouwen die wel naar binnen mogen, zorgen ze ervoor dat de invaliden ook te eten krijgen.
MiGreat zorgt, in samenwerking met een heleboel lokale organisaties en activisten, voor een warme, gezonde maaltijd, dekens en andere noodhulp. We worden overspoeld door vrijwilligers en donaties, bedankt hiervoor!
[48]
NOS
INITIATIEFNEMER TENTEN TER APEL:
”GEEN DRINGENDE REDEN OM ZE WEG TE HALEN”
17 AUGUSTUS 2022
Vrijwilligers brachten maandag zo’n 200 tenten naar het aanmeldcentrum in Ter Apel voor de mensen die anders buiten moesten slapen. Gisteren werden die tenten weer weggehaald, vanwege zorgen over de brandveiligheid. Ook zouden de tenten de situatie in het aanmeldcentrum nog onoverzichtelijker maken. De initiatiefnemer van de tentencampagne begrijpt het niet: “Er was geen dringende reden om ze weg te halen”.
Lokale ondernemers hadden de opgooitentjes gekocht na een crowdfundingsactie waarmee 12.500 euro werd ingezameld. Volgens een gemeentewoordvoerder waren de tenten niet de oplossing. “We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt”, zei de woordvoerder tegen persbureau ANP. “We waarderen het verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker.”
Spullen uit het zicht
Initiatiefnemer Willem Straat snapt niets van het besluit om de tenten weg te halen. “Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat de gemeente naast iemand gaat staan en zegt ‘u moet uw tentje inleveren, want het is veiliger dat u in de buitenlucht gaat slapen’. Er was geen sprake van een noodsituatie en wat mij betreft daarom geen dringende reden om die tenten weg te halen.”
De tenten zijn juist bevorderlijk voor de veiligheid, betoogt Straat. “Je hoort dat er weleens wat gestolen wordt. Met een tent kun je je spullen uit het zicht halen en zelf voor de tent gaan zitten.”
We hebben de tenten aan vluchtelingen gegeven, zij zijn eigenaar. Ik hoor dat ze teruggestuurd gaan worden, maar ik wil ze niet terug.Willem Straat, initiatiefnemer tentjesactie voor Ter Apel
De ondernemer zocht contact met de Veiligheidsregio nadat hij drie weken geleden de crowdfundingsactie opzette. “Ze noemden het een sympathiek initiatief, maar zeiden dat ik ze voor de voeten liep omdat ze bezig waren aan een structurele oplossing. Dat klonk goed, want structureel is natuurlijk beter. Dus hielden we de actie toen even aan.”
Een structurele oplossing bleef uit. “Toen ik zaterdag hoorde dat het weer mis ging, ben ik er maandagavond heengegaan. Dat had ik niet van tevoren aangekondigd, maar het was inmiddels niet onbekend meer dat ik tentjes kon leveren als dat nodig was.”
Van ernstige ongeregeldheden op het terrein van het aanmeldcentrum heeft Straat niets gemerkt. “We zijn ontvangen met veel blijdschap, niemand was agressief. Heb alleen vriendelijke, dankbare mensen gezien.” Waar de tenten nu zijn, is niet duidelijk. “Maar we hebben ze aan de vluchtelingen gegeven, zij zijn eigenaar. Ik hoor dat ze via via teruggestuurd gaan worden, maar ik wil ze niet terug.”
Servicepunt Rode Kruis nog dicht
Het Rode Kruis heeft besloten om de heropening vandaag van het servicepunt van de organisatie in Ter Apel uit te stellen. Een woordvoerder zegt dat het nog niet veilig genoeg is voor de medewerkers. Het servicepunt, waar EHBO wordt verleend en mensen terecht kunnen met vragen, sloot een paar dagen geleden vanwege geweldsincidenten.
“Ook zijn er afgelopen weekend spullen van een medewerker kwijtgeraakt. We willen dat onze mensen veilig kunnen werken”, zegt de woordvoerder. Om welke spullen het gaat, is niet bekendgemaakt.
EINDE NOS BERICHT
[49]
HET PAROOL
BABY VAN DRIE MAANDEN OVERLEDEN IN
SPORTHAL TER APEL
24 AUGUSTUS 2022
In de sporthal van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is een drie maanden oude baby overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De doodsoorzaak is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht.
Het COA-personeel is diep geschokt door deze verschrikkelijke gebeurtenis. Met name in Ter Apel komt dit hard aan,’ meldt de woordvoerder van het COA. ‘Onder bewoners en medewerkers heersen gevoelens van verdriet en onmacht,’ aldus het COA.
Het COA geeft de naam en andere details van het kind niet vrij. Het is niet duidelijk via welke landen het kind met zijn ouder(s) naar Ter Apel is gereisd. De doodsoorzaak is nog onbekend.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) laat in een tweet weten ‘diep geschokt’ te zijn ‘door deze verschrikkelijke gebeurtenis.’ Hij wenst de familie en het personeel veel sterkte toe.
De sporthal staat op het terrein van het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, waar vluchtelingen zich moeten melden als zij in Nederland arriveren. Door ruimtegebrek wordt de sporthal nu al een tijd lang gebruikt als extra opvanglocatie.
Door het enorme ruimtegebrek sliepen dinsdagnacht zevenhonderd mensen buiten. Niet eerder waren zoveel mensen veroordeeld tot een slaapplek in de open lucht.
Tentenkamp
Asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum wachten op een opvangplek mogen niet meer in tenten verblijven. Dat staat in een noodverordening van de Groningse burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Groningen.
Eerder gaven betrokken burgers tenten aan de vluchtelingen, maar daardoor krijgt ‘het terrein buiten de hekken het karakter van een tentenkamp’, aldus de verordening. In het verbod staat dat de tenten ‘het zicht van de camera’s beperken’ en kunnen leiden tot onoverzichtelijke en onveilige situaties. Bovendien zouden tentharingen als wapen zijn ingezet bij vechtpartijen.
Extra opvang
Burgemeester Schuiling wil dat er uiterlijk vrijdag een tijdelijke extra opvang gerealiseerd is. Staatssecretaris Van der Burg is daar ‘volop mee bezig’. Op deze nieuwe locatie kunnen asielzoekers voor korte tijd worden opgevangen als het bij het aanmeldcentrum te druk is. Deze locatie moet niet in Ter Apel zelf komen − het dorp is overbelast.
Het Rode Kruis opende het humanitaire servicepunt nabij het aanmeldcentrum woensdagmorgen niet. Het is er zo druk dat de hulporganisatie eerst meer hulp wil laten komen. Eerder werd het servicepunt gesloten om de veiligheid van medewerkers te garanderen, nadat er vechtpartijen uitbraken.
Werk neergelegd
Een deel van het COA-personeel in Ter Apel legde dinsdag het werk neer. De onvrede over de aanhoudende crisis was voor werknemers te veel. COA-woordvoerder Jacqueline Engbers: ‘We zijn er om mensen op te vangen, niet om ze op de stoep te laten staan.’
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR houdt de situatie nauwlettend in de gaten en is kritisch op de huidige omstandigheden. Andrea Vonkeman, hoofd van UNHCR Nederland, stelt dat de problemen in de asielopvang niet alleen in Nederland spelen, maar ook in bijvoorbeeld België en Oostenrijk.
Aanmelden in de drukte
Ter Apel is de laatste jaren uitgegroeid tot het gezicht van de Nederlandse asielopvang. De kleine plaats in Groningen is de enige plek in Nederland waar asielzoekers zich kunnen aanmelden. Door jarenlang beleid van openen en sluiten van AZC’s kunnen asielzoekers vanuit Ter Apel al maanden niet doorstromen naar opvanglocaties. Tegelijkertijd krijgen statushouders in AZC’s niet op tijd een woning toegewezen, waardoor de gehele asielketen verstopt.
Staatssecretaris Van der Burg maakte begin juli bekend dat dat een tweede aanmeldcentrum geopend zal worden in Bant, in de Noordoostpolder.
Kamerleden reageren geschokt op het overlijden van de baby in de sporthal bij het aanmeldcentrum Ter Apel. GroenLinks en de PvdA willen dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) per brief opheldering geeft over de dood van de baby.
EINDE NOS BERICHT
[50]
NOS
OM: GEEN STRAFBARE FEITEN BIJ DOOD
VAN BABY IN TER APEL
2 SEPTEMBER 2022
Bij het onderzoek naar de doodsoorzaak van de baby die in het aanmeldcentrum in Ter Apel is overleden zijn geen strafbare feiten aan het licht gekomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland op basis van voorlopig onderzoek door de forensische opsporing en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Er komt daarom geen strafrechtelijk onderzoek.
De baby van drie maanden oud overleed anderhalve week geleden in de sporthal op het terrein van het aanmeldcentrum. Die was ingericht als noodopvang omdat alle reguliere plaatsen in het centrum vol waren.
Het Openbaar Ministerie heeft de doodsoorzaak nog niet kunnen vaststellen. Er is door het OM alleen gekeken naar mogelijke strafrechtelijke feiten, maar daarvan is dus niets gebleken. De officier van justitie heeft het lichaam daarom vrijgegeven. Behalve onderzoek aan het lichaam zijn er ook getuigen gehoord.
Verder onderzoek
Er wordt onder leiding van het NFI nog aanvullend onderzoek gedaan door gespecialiseerde forensisch neuropathologen. De uitkomst daarvan komt pas over zes tot negen maanden.
Het OM benadrukt dat het definitieve oordeel daarom pas later kan worden gegeven. Vanwege de maatschappelijke onrust is ervoor gekozen de voorlopige conclusie naar buiten te brengen. Het OM zegt hierover dat dit zeer waarschijnlijk ook het definitieve oordeel zal zijn.
Er werden na het bekend worden van het overlijden direct meerdere onderzoeken gestart. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid lieten weten te kijken naar alle aspecten die een rol gespeeld kunnen hebben bij het overlijden. Daarbij wordt onder meer bekeken hoe het zit met de beschikbare zorg en de leefomstandigheden in en rond het aanmeldcentrum. Verder wordt gekeken of er een medische oorzaak is en of er eerder zorg is verleend.
Geschokte reacties
Het nieuws over het overlijden van de baby leidde tot geschokte reacties, ook in het buitenland. De Europese Commissie liet weten te verwachten dat Nederland grondig onderzoek doet. Het was voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU reageerde op de problemen in Ter Apel.
Twee dagen na het overlijden van de baby besloot Artsen zonder Grenzen noodhulp te gaan verlenen in het aanmeldcentrum. De hulporganisatie kwam niet eerder in actie in Nederland.
[51]
RTV DRENTHE
FAMILIE OVERLEDEN BABY TER APEL SCHAKELT
ADVOCAAT IN NA CONCLUSIE OVER DOODSOORZAAK
12 SEPTEMBER 2022
De familie van de baby die vorige maand overleed in een sporthal bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, wil zeker weten of het kindje niet door een misdrijf om het leven is gekomen. Er is een advocaat ingeschakeld om de conclusie van het Openbaar Ministerie (OM) na te trekken.
Het OM maakte begin deze maand bekend geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het overlijden van de drie maanden oude baby. Aanwijzingen dat doodsoorzaak het gevolg is van een strafbaar feit ontbrak, zo werd gemeld. Die conclusie werd getrokken op basis van onderzoeken van de forensische opsporing en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Onrust
De advocaat van de familie, Richard Korver, meldt tegenover het AD dat er nog veel vragen leven. “Ik wil zelf beoordelen of laten beoordelen door een deskundige of de conclusies juist zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat het OM fout zit”, aldus Korver.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen verder onderzoek naar alle aspecten die mogelijk een rol gespeeld kunnen hebben bij het overlijden. Ook de conclusie van het OM is nog niet definitief, maar die besloot het voorlopige oordeel al naar buiten te brengen vanwege de maatschappelijke onrust die ontstond over de overlijden van de baby.