[29]
VLUCHTELINGENWERK
ASIELCRISIS UITOEPEN?
ONMOGELIJK EN DE OMGEKEERDE WERELD
22 AUGUSTUS 2024
Minister Faber en het nieuwe kabinet willen een asielcrisis uitroepen. Dit is niet alleen onmogelijk, maar ook de omgekeerde wereld. Het tekort aan opvangplekken is een resultaat van politieke onwil. Er is dan ook geen sprake van een asielcrisis maar van een opvangcrisis.
Politieke onwil
Het kabinet wil een crisis uitroepen vanwege ‘overmacht’. Maar er zijn grote juridische twijfels of dit wel kan. Er is namelijk geen sprake van een onverwacht groot aantal asielzoekers in Nederland. Ook niet in vergelijking met landen om ons heen.
Geen overmacht dus, maar wel: politieke onwil. Nederland zit in een zelfgecreëerde crisis. Neem bijvoorbeeld de bezuinigingen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waardoor de wachttijden oplopen. Of het afbouwen van vaste opvanglocaties van het COA.
Er is een gebrek aan wil om de asielopvang en procedures goed te organiseren. Dat blijkt ook uit het feit dat er al een oplossing is bedacht: de Spreidingswet. Maar die wil dit kabinet juist intrekken.
Asielcrisiswet en asielstop
Na het uitroepen van een asielcrisis wil het kabinet een asielcrisiswet invoeren. Maar zelfs als dat lukt, zijn veel maatregelen in strijd met het Europees recht, en dus onuitvoerbaar.
Ook een tijdelijke asielstop zal de rechter direct tegenhouden. Nederland mag namelijk niet afwijken van Europese regels. Dit zou alleen kunnen als er bijvoorbeeld een oorlog in Nederland is.
Harde woorden over asielzoekers lossen de problemen in de samenleving niet op
Het Nederlandse gerechtshof heeft al eerder bepaald dat er geen sprake is van een noodtoestand. Dit komt simpelweg omdat het aantal asielzoekers niet dramatisch hoog is vergeleken met eerdere jaren. Ook niet vergeleken met andere landen. Als je kijkt naar het aantal asielverzoeken per inwoner, zit Nederland precies op het Europees gemiddelde.
Zorgen om onverantwoorde keuzes
Wij maken ons ernstige zorgen over de gevolgen van deze onverantwoorde keuzes. De chaos in Ter Apel en andere plaatsen wordt hierdoor willens en wetens in stand gehouden.
Het kan wél
Harde woorden over asielzoekers lossen de problemen in de samenleving niet op. Het is nu vooral belangrijk om de capaciteit van organisaties zoals het COA en de IND op orde te brengen. En om asielopvang eerlijk te verdelen over het land, zoals in de Spreidingswet is afgesproken. Alleen zo kan een echte crisis worden voorkomen.
EINDE
VLUCHTELINGENWERK
ALLES OVER DE OPVANG VAN ASIELZOEKERS
[30]
”Minister Faber en het nieuwe kabinet willen een asielcrisis uitroepen. Dit is niet alleen onmogelijk, maar ook de omgekeerde wereld. Het tekort aan opvangplekken is een resultaat van politieke onwil. Er is dan ook geen sprake van een asielcrisis maar van een opvangcrisis.”
VLUCHTELINGENWERK
ASIELCRISIS UITOEPEN?
ONMOGELIJK EN DE OMGEKEERDE WERELD
22 AUGUSTUS 2024
ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 29
”Als we naar de instroom van nieuwe asielzoekers kijken, dan wordt duidelijk dat er in Nederland eigenlijk geen asielcrisis, maar eerder een opvangcrisis is. Het aantal asielaanvragen is wel iets groter dan gebruikelijk, maar het probleem zit ‘m vooral in de doorstroom.”
ALLES OVER DE ASIELOPVANG
https://www.nu.nl/asielcrisis?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Wie zijn deze asielzoekers?
In Nederland vragen tienduizenden mensen per jaar asiel aan. Zij zijn gevlucht vanwege een oorlog, uit angst om vervolgd te worden voor bijvoorbeeld hun geaardheid of politieke voorkeur, of om te worden herenigd met hun familielid. Als iemand inderdaad bescherming nodig heeft of uit het gezin komt van iemand die al eerder asiel heeft gekregen, mag deze persoon in Nederland blijven.
Een klein deel van deze groep bestaat uit zogenoemde veiligelanders. Zij hebben maar een heel kleine kans om te mogen blijven, omdat Nederland hun herkomstland veilig genoeg vindt. De meesten van hen worden teruggestuurd.
Waardoor is er sprake van een opvangcrisis?
De asielopvang in Nederland is opnieuw vastgelopen. In 2022 was de crisis zo nijpend, dat er mensen buiten in het gras voor het aanmeldcentrum in Ter Apel moesten slapen. In 2023 werd het weer veel te druk en moesten asielzoekers de nacht doorbrengen in wachtruimtes. Ook in 2024 is het nog drukker dan zou moeten.
Als we naar de instroom van nieuwe asielzoekers kijken, dan wordt duidelijk dat er in Nederland eigenlijk geen asielcrisis, maar eerder een opvangcrisis is. Het aantal asielaanvragen is wel iets groter dan gebruikelijk, maar het probleem zit ‘m vooral in de doorstroom.
Doordat er in Nederland een enorm woningtekort is, moeten statushouders lang op een huis wachten. Als gevolg daarvan hoopt het aantal mensen in azc’s op en kunnen asielzoekers in de aanmeldcentra in Ter Apel en Budel ook moeilijker doorstromen naar de azc’s.
Doordat het zo druk is in de normale azc’s, zijn er ook veel tijdelijke (crisis)noodopvangplekken opgezet. De omstandigheden daar zijn verre van ideaal. Daarnaast zegt de naam het al: het gaat om tijdelijke plekken. Steeds meer (crisis)noodopvanglocaties sluiten de deuren, terwijl er maar mondjesmaat nieuwe worden geopend.
EINDE
[31]
”Als we naar de instroom van nieuwe asielzoekers kijken, dan wordt duidelijk dat er in Nederland eigenlijk geen asielcrisis, maar eerder een opvangcrisis is. Het aantal asielaanvragen is wel iets groter dan gebruikelijk, maar het probleem zit ‘m vooral in de doorstroom.”
ALLES OVER DE ASIELOPVANG
https://www.nu.nl/asielcrisis?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
ZIE VOOR GEHELE TEKST, NOOT 30