[24]
EU EN TURKIJE SLUITEN DEAL OVER VLUCHTELINGEN/BRIEFAAN DE NEDERLANDSE EUROPARLEMENTARIERSASTRID ESSED23 MEI 2016
OXFAM NOVIBEU TURKIJE DEAL MAAKT ASIELAANVRAGEN IN EUROPAEEN ”MISSION IMPOSSIBLE” VOOR MEEST KWETSBAREVLUCHTELINGEN17 MAART 2017
https://www.oxfamnovib.nl/persberichten/eu-turkije-deal-maakt-asiel-aanvragen-in-europa-een-mission-impossible-voor-meest-kwetsbare-vluchtelingen?gclid=Cj0KCQjw1dGJBhD4ARIsANb6Odk7fAhriw5sjbDVDslWWLbNnapATVYyKhcyVIqVvcaVbYW7PuGiNkwaAruAEALw_wcB
De EU-Turkije deal heeft Griekenland omgetoverd tot de proeftuin waar EU beleid de rechten van vluchtelingen en asielzoekers uitholt, en waar mensen bloot worden gesteld aan misbruik. Dat zeggen Stichting Vluchteling, Oxfam en de Norwegian Refugee Council vandaag in een nieuw rapport, getiteld ‘De realiteit van de EU-Turkije deal. Het Griekse laboratorium: hoe EU beleid de bescherming van vluchtelingen ondermijnt’.
De humanitaire organisaties waarschuwen dat de deal menselijk lijden veroorzaakt en daarom onder geen omstandigheden de blauwdruk mag zijn voor migratiedeals met andere landen.
De EU-Turkijke deal
Op 20 maart 2017 is het precies een jaar geleden dat de EU-Turkije deal werd geïmplementeerd. Door deze deal konden de EU lidstaten asielzoekers vanuit Griekenland terugsturen naar Turkije, waarmee zij hun verantwoordelijkheid om mensen te beschermen uitbesteden. In het rapport laten de drie organisaties zien hoe kwetsbare mensen gedwongen worden om te leven in mensonterende omstandigheden. Het rapport schetst ook de vele manieren waarop asielzoekers uitgesloten worden van hun recht op een eerlijke asielprocedure.
“Door de EU-Turkije deal en in weerwil van internationale verdragen en wetgeving zijn kwetsbare vluchtelingen klem komen zitten in Griekenland, waar zij onder verschrikkelijke omstandigheden worden opgevangen. Nederlandse politici claimen de EU-Turkije deal als een succes. Ik zou het veleer een moreel faillissement willen noemen,” zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.
Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, voegt daaraan toe: “De EU-Turkije deal speelt roulette met de toekomst van de meest kwetsbare mensen. Het is een ‘mission impossible’ geworden voor diegenen die het het hardst nodig hebben om een toevlucht te vinden in Europa.”
Recht van vluchtelingen
Het recht van vluchtelingen op een individuele asielprocedure is cruciaal om mensen te beschermen tegen het terugzenden naar een gebied waar ze risico op vervolging lopen, zoals vastgelegd in het VN Vluchtelingenverdrag. Op de Griekse eilanden ligt de primaire focus echter op de vraag of mensen kunnen worden teruggestuurd, zonder hun individuele asielaanvraag te behandelen. Mensen die de oorlog in Syrië ontvlucht hebben, moeten bijvoorbeeld door een ‘ontvankelijkheidsprocedure’, die de individuele redenen waarom zij gedwongen zijn te vluchten niet beoordeelt.
Het rapport
Het rapport laat zien dat er grote hiaten zijn, bijvoorbeeld in noodzakelijke juridische hulp om door de onduidelijke, constant veranderende asielprocedure te navigeren. Een Kafkaesque voorbeeld: op een zeker moment is besloten dat minderjarigen die alleen reizen hun leeftijd niet langer kunnen bewijzen door middel van een geboorteakte. In plaats daarvan moeten zij een paspoort of ID-bewijs kunnen tonen – zelfs in gevallen waarin zulke documenten niet aan kinderen onder 18 jaar worden uitgegeven.
Het gevolg is dat asielzoekers gedwongen worden om zich wegwijs te maken in langdurige processen met weinig tot geen hulp, terwijl ze intussen worden blootgesteld aan schendingen van hun rechten en vaak erbarmelijke omstandigheden. Daarnaast is er grote bezorgdheid over de expertise en kwaliteit van de interviews die worden afgenomen door het Europese Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO), als ook over het gebrek aan toezicht op het proces.
“Door de EU-Turkije deal worden fundamentele mensenrechten en de rechten van asielzoekers vertrapt. Europa heeft een gevaarlijk precedent geschapen. We vrezen dat het nu maar al te gemakkelijk zal zijn voor andere landen om zich te onttrekken aan hun verantwoordelijkheid om internationale bescherming te bieden aan mensen in nood,” zegt Nicola Bay, landendirecteur voor Oxfam in Griekenland.
Asielzoekers
Asielzoekers op de Griekse eilanden werden het afgelopen jaar ondergebracht in tenten, zelfs midden in de winter toen de temperatuur onder het nulpunt zakte. En nog steeds verblijven er mensen in deze onderkomens. Kinderen, vrouwen en mannen worden blootgesteld aan serieuze gezondheidsrisico’s, en velen hebben slechts beperkt toegang tot basisvoorzieningen zoals medische en psychologische hulp om hun trauma’s te verwerken.
Noot voor de redactie:
• Woordvoerders zijn beschikbaar in Griekenland en Den Haag. Zie de mediacontacten hieronder.
• Foto’s en video’s zijn beschikbaar voor vrij gebruik door de media.
• De EU-Turkije deal werd op 18 maart 2016 aangekondingd en wordt sinds 20 maart 2016 uitgevoerd.
• In de afgelopen maand hebben de International Rescue Committee, de Norwegian Refugee Council en Oxfam een gezamenlijke missie uitgevoerd om de impact op de grond van één jaar EU-Turkije deal te evalueren. De organisaties bezochten Chios, Lesbos en Samos – drie eilanden die in de frontlinie lagen wat betreft de aankomst van asielzoekers. De organisaties interviewden asielzoekers, advocaten en andere hulpverleners die direct betrokken of getroffen zijn door de EU-Turkije deal.
• Lees hier het volledige onderzoeksrapport.
• Meer dan 170 organisaties hebben een oproep getekend aan de EU leiders om te voldoen aan hun verplichtingen om in hun respons op migratie de Europese waarden in ere te houden en om te stoppen met het kopiëren van een populistisch en xenophobisch discours.
Contactinformatie:
Edward Ernst (Oxfam Novib) – edward.ernst@oxfamnovib.nl tel: +31629004561
Robert Verduyn (Stichting Vluchteling) – robertverduyn@vluchteling.nl tel: +31639769151
Foto’s en video’s: https://oxfam.box.com/v/1yrEUTurkeyDeal.
Rapport: http://oxf.am/ZbrQ
De International Rescue Committee (IRC) is een humanitaire hulporganisatie die in wereldwijd in 40 landen werk, en toegewijd is aan het helpen van mensen wier levens en levensonderhoud zijn verwoest door conflicten en rampen. Stichting Vluchteling is onderdeel van de IRC. Meer informatie over de IRC’s werk in Griekenland.
Oxfam is een internationale confederatie van 19 organisaties die samenwerkt met partners en lokale gemeenschappen in meer dan 90 landen. Meer informatie over Oxfam’s humanitaire hulp in Griekenland.
De Norwegian Refugee Council (NRC) is een onafhankelijke, internationale, humanitaire non-gouvernmentele organisatie, die hulp en bescherming biedt en die bijdraagt aan duurzame oplossingen voor vluchtelingen en ontheemden wereldwijd. Meer informatie over NRC.
Bron: Stichting Vluchteling, Oxfam Novib, 17 maart 2017
EINDE ARTIKEL
THE REALITY OF THE EU-TURKEY STATEMENT17 MARCH 2017
https://www.oxfam.org/en/research/reality-eu-turkey-statement
How Greece has become a testing ground for policies that erode protection for refugees
Publication date: 17 March 2017Author:Ashleigh Lovett (IRC), Claire Whelan (NRC), Renata Rendón (Oxfam)
One year ago, European states closed their borders along the Western Balkan route and EU leaders put in place the EU-Turkey Statement, a so-called temporary measure to stop irregular migration to Europe. Now EU leaders are declaring their approach a success
The International Rescue Committee (IRC), the Norwegian Refugee Council (NRC), and Oxfam are providing humanitarian response on the Greek islands and mainland, and as their experience clearly shows, the context on the ground is far more troubling and complex. Beyond the deeply concerning situation in Greece, the EU is looking to replicate the EU-Turkey Statement model elsewhere, and in so doing, risks setting a dangerous precedent for the rest of the world.
The EU has a proud history of commitment to international law and human rights which has driven its policies for 60 years. This joint agency paper argues that now is the time for Europe to show global leadership on migration by adopting policies that uphold these values, rather than triggering a race to the bottom.
EINDE STATEMENT
ZIE RAPPORT
THE REALITY OF THE EU TURKEY STATEMENT
https://oi-files-d8-prod.s3.eu-west-2.amazonaws.com/s3fs-public/bn-eu-turkey-statement-migration-170317-en.pdf
[25]
NOSDENEMARKEN WIL ASIELZOEKERS BUITEN EUROPA GAAN OPVANGEN3 JUNI 2021
https://nos.nl/artikel/2383484-denemarken-wil-asielzoekers-buiten-europa-gaan-opvangen
Het Deense parlement heeft een wet aangenomen die het mogelijk maakt asielzoekers buiten Europa op te vangen. Denemarken zegt dat het al gesprekken voert met meerdere niet-Europese landen waar asielzoekerscentra ingericht kunnen worden.
Het is nog onduidelijk om welke landen het gaat, maar in Deense media worden onder meer Egypte, Eritrea en Ethiopië genoemd als locaties. In april liet de regering weten dicht bij een overeenkomst te zijn met Rwanda.
Het EU-land voert al een streng asielbeleid en scherpt dat met deze nieuwe wet verder aan. Migranten die zich melden aan de grens kunnen straks naar een locatie buiten Europa worden gevlogen. Als hun asielaanvraag daar wordt goedgekeurd, krijgen ze het recht om in dat gastland te blijven, maar een verblijf in Denemarken behoort niet tot de mogelijkheden.
Voorstanders van het plan hopen dat de wet bijdraagt aan het verder afremmen van migratie. “Als je asiel aanvraagt in Denemarken, weet je dat je naar een land buiten Europa wordt gestuurd”, zegt een woordvoerder van de sociaaldemocratische regeringspartij. “Dus we hopen dat mensen stoppen met het aanvragen van asiel in Denemarken.”
‘Krankzinnig en absurd’
De Europese Commissie reageert bezorgd. “Deze wet is niet mogelijk binnen de bestaande EU-regels,” zegt een woordvoerder. “Het recht op een asielaanvraag is fundamenteel in de EU. Het verwerken van asielverzoeken buiten de EU roept fundamentele vragen op over zowel toegang tot asielprocedures als het recht op bescherming voor vluchtelingen.”
Ook internationale organisaties laten zich kritisch uit over de wet. Een hoge functionaris van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vreest voor een domino-effect. Ook andere Europese landen zouden met dergelijke wetgeving kunnen komen.
“Dit is krankzinnig en absurd”, zegt vluchtelingenorganisatie Refugees Welcome tegen persbureau AP. “Denemarken wil gewoon van vluchtelingen af.”
EINDE NOS ARTIKEL
[26]
‘Migranten die zich melden aan de grens kunnen straks naar een locatie buiten Europa worden gevlogen. Als hun asielaanvraag daar wordt goedgekeurd, krijgen ze het recht om in dat gastland te blijven, maar een verblijf in Denemarken behoort niet tot de mogelijkheden.”
NOSDENEMARKEN WIL ASIELZOEKERS BUITEN EUROPA GAAN OPVANGEN3 JUNI 2021
https://nos.nl/artikel/2383484-denemarken-wil-asielzoekers-buiten-europa-gaan-opvangen
ZIE VOOR GEHELE ARTIKEL, NOOT 25
[27]
”Het is nog onduidelijk om welke landen het gaat, maar in Deense media worden onder meer Egypte, Eritrea en Ethiopië genoemd als locaties.”
NOSDENEMARKEN WIL ASIELZOEKERS BUITEN EUROPA GAAN OPVANGEN3 JUNI 2021
https://nos.nl/artikel/2383484-denemarken-wil-asielzoekers-buiten-europa-gaan-opvangen
ZIE VOOR GEHELE ARTIKEL, NOOT 25
[28]
HUMAN RIGHTS WATCHWORLD REPORT 2021EGYPT/EVENTS OF 2020
https://www.hrw.org/world-report/2021/country-chapters/egypt
HUMAN RIGHTS WATCHWORLD REPORT 2021ERITREA
https://www.hrw.org/world-report/2021/country-chapters/eritrea
HUMAN RIGHTW WATCHWORLD REPORT 2021ETHIOPIA
https://www.hrw.org/world-report/2021/country-chapters/ethiopia
[29]
RTL NIEUWSDAMASCUS VEILIG? DENEMARKEN ZEGT VAN WEL, STUURT SYRISCHE VLUCHTELINGEN TERUG29 APRIL 2021
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5228127/denemarken-syrie-damascus-oorlog-vluchtelingen-terugsturen-olaf
Zeker 380 Syrische vluchtelingen in Denemarken hebben het bericht gekregen dat ze het land moeten verlaten. Volgens Denemarken zijn de Syrische hoofdstad Damascus en omliggende gebieden nu veilig genoeg. Het bericht zorgt voor veel ophef, bij mensenrechtenorganisaties en vluchtelingen. “Het moment dat je de Syrische grens oversteekt, kunnen ze alles met je doen.”
Eén e-mail. Die zette het leven van Faeza Satouf op z’n kop. In die e-mail stond dat ze Denemarken moet verlaten. Terug naar het door oorlog verscheurde Syrië. Want volgens Denemarken zijn sommige Syrische regio’s weer veilig genoeg om naar terug te keren.
De 25-jarige Satouf vluchtte samen met haar familie voor de oorlog in Syrië. In 2015 kwam ze aan in Denemarken en daar kreeg de familie asiel. In de jaren daarna leerde Satouf vloeiend Deens, haalde ze haar middelbareschooldiploma en studeerde ze om verpleegkundige te worden. Dat deed ze naast haar baan in een supermarkt. “Ik snap niet dat een land midden in een pandemie een potentiële verpleegkundige zou wegsturen”, zegt Satouf tegen persbureau AP.
Vooral vrouwen
Ze is niet de enige die moet vertrekken. Volgens Amnesty International gaat het om zeker 380 vluchtelingen. Voornamelijk vrouwen. Want mannen zouden bij een terugkeer naar Syrië te veel gevaar lopen. Bovendien zullen de meesten van hen dan in het leger van dictator Assad moeten dienen. Zij hebben daarom een uitzonderingspositie.
Maar het betekent niet dat vrouwen geen gevaar lopen. Dat geldt ook voor Satouf. “In Syrië zijn er geen wetten die mij beschermen zoals dat in Denemarken het geval is”, zegt ze. “Daarbij wordt mijn vader in Syrië gezocht. Als ik ook maar een stap zet in dat land, word ik meteen opgepakt.”
Dat het vooral om vrouwen gaat, ziet ook Satoufs advocaat. “Als ik een man verdedig, stuur ik hem naar de immigratiedienst en dan krijgt hij binnen drie weken asiel. Een vrouw wordt geweigerd. Van alle zaken die ik behandel, gaat het in 90 procent van de gevallen om een vrouw.”
Families verscheurd
Dat komt dus doordat mannen bij terugkeer meer gevaar zouden lopen. Het zorgt ervoor dat veel vrouwen alleen moeten vertrekken. Doordat hun mannelijke familieleden vaak mogen blijven, worden families verscheurd.
Terugsturen is alleen nog niet zo makkelijk. Dat komt doordat Denemarken geen diplomatieke banden heeft met Syrië. Mensen die niet vrijwillig terugkeren, kunnen niet zomaar op het vliegtuig worden gezet. In plaats daarvan belanden zij in zogenaamde deportatiecentra. Zonder familie, zonder mogelijkheid om te werken en afgesloten van onderwijs.
Gevangenis
Het Rode Kruis noemt de centra gevangenissen. “De infrastructuur is verouderd. Koken is verboden en de mogelijkheid om activiteiten te ondernemen is beperkt. Zelfs Deense taallessen zijn niet toegestaan.”
Denemarken is het eerste en voorlopig enige Europese land dat Damascus en omgeving als veilig genoeg bestempelt. Het zorgt voor veel ophef. Bijvoorbeeld bij mensenrechtenorganisatie Amnesty International. “Vluchtelingen in deportatiecentra stoppen, zonder toegang tot werk of onderwijs, verhoogt de druk bij hen om te vertrekken.”
‘Gewetenloze beslissing’
“De vluchtelingen lopen het risico mishandeld te worden als ze gedwongen worden terug te keren naar Syrië. De Deense autoriteiten moeten deze gewetenloze beslissing terugdraaien en stoppen met het aanvallen van vluchtelingen die al gedwongen werden om hun thuisland vanwege oorlog achter te laten.”
Maar hoe is Denemarken dan tot het oordeel gekomen dat Damascus veilig zou zijn? Volgens de Deense immigratiedienst is de oorlog afgezwakt en veroorzaakt die minder incidenten. Daarbij zou ook het aantal gevechten zijn afgenomen.
Ook zijn er rond de hoofdstad Damascus verschillende controlepunten opgezet die de stad veiliger zouden maken dan andere delen van Syrië. Tot slot vallen er volgens de immigratiedienst simpelweg minder slachtoffers.
Assad nog aan de macht
Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens: “Het gaat er niet om of de oorlog nog uitgevochten wordt, maar wie hem gewonnen heeft. Verreweg de meeste Syriërs zijn hun land ontvlucht vanwege het regime van president Assad. Hij is nog steeds aan de macht.”
“Na tien jaar oorlog kun je de conclusie trekken dat Assad gewonnen heeft. Er zijn nog maar sporadisch gevechten en die concentreren zich rondom de stad Aleppo en in de buurt van de provincie Idlib.”
“Maar wie het land is ontvlucht, hoeft niet te rekenen op een warm onthaal bij terugkeer. De vluchtelingen worden gezien als verraders. Als ze zich ooit hebben uitgesproken tegen het regime of zich hebben aangesloten bij de oppositie, gaan ze alsnog de gevangenis in. Daar is marteling nog aan de orde van de dag.”
Overgeven aan grootste vijand
Bezit kan worden ingenomen en er moeten soms enorme bedragen worden betaald, zegt Koens. “Mannen moeten bij terugkeer vaak in militaire dienst. Voor de meeste Syrische vluchtelingen betekent een terugkeer naar het thuisland dat je je overgeeft aan je grootste vijand. Het moment dat je de grens oversteekt, kunnen ze alles met je doen.
Volgens mensenrechtenorganisaties is deze beslissing vooral bedoeld om het voor vluchtelingen minder aantrekkelijk te maken om naar Denemarken te gaan. Dat past bij het strenge vluchtelingenbeleid van de Deense regering. Hun doel is dan ook om het aantal vluchtelingen op den duur terug te brengen naar nul.
Rechter
380 vluchtelingen hebben dus net als Satouf een e-mail ontvangen. De rechter heeft intussen een oordeel geveld over 39 van hen. Zodra Denemarken de diplomatieke banden met Syrië heeft aangehaald, zullen die het Scandinavische land allemaal moeten verlaten. Over de anderen moet nog worden beslist.
Europese regels
In Europa bestaat er een verplichting tot solidariteit tegenover de landen waar vluchtelingen vaak aankomen, zoals Italië en Griekenland. Dat betekent dat landen die niet aan de Middellandse Zee liggen, vluchtelingen van hen kunnen overnemen. Maar ze kunnen ook op een andere manier hulp sturen, zoals met geld of grenswachten.
Vluchtelingen terugsturen kunnen EU-landen op geheel eigen houtje doen. Dat is in dit geval belangrijk voor Denemarken. Daardoor kunnen de Denen dus Damascus en omgeving als veilig bestempelen, zonder dat andere Europese landen daaraan mee hoeven te doen.
EINDE ARTIKEL
[30]
”“Danish authorities must reverse this unconscionable decision to revoke temporary protection status for Syrians and end the targeting of these refugees who have already been forced to flee their homes and families.”
AMNESTY INTERNATIONALDENMARK: HUNDREDS OF REFUGEES MUST NOT BE ILLEGALLY FORCED BACK TO SYRIAN WARZONE26 APRIL 2021
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/04/denmark-hundreds-of-refugees-must-not-be-illegally-forced-back-to-syrian-warzone/
Hundreds of Syrian refugees whose residency permits have been revoked by the Danish authorities could face torture, enforced disappearance and arbitrary detention if forced back, said Amnesty International.
At least 380 refugees, including children, have been informed by the Danish Immigration Service that they will have to return to Syria after Denmark deemed Damascus and its surrounding area safe for return. Their temporary protection status, and therefore residence permits, have been revoked. Many of them are still waiting for their case to be finally decided in appeal.
Amnesty International understands that 39 people have received a final decision on their case and are at risk of being deported as soon as Denmark re-establishes diplomatic ties with the Syrian regime.
“Having escaped a warzone, at least 39 refugees who have had their final decision, are now facing the stark prospect of ‘voluntarily’ returning to Syria or being taken to return centres to await deportation. The destiny of hundreds more is still unknown,” said Amnesty International’s Europe Director, Nils Muižnieks.
“It beggars belief that Danish authorities could deem certain parts of Syria – a country where people are routinely detained, disappeared and tortured – safe for return.”
Between 1 January 2020 and 1 April 2021, Denmark stripped at least 380 Syrian refugees of their residency permits or did not renew their residency permit at the Danish Immigration Service. They were asked to return to so called “safe zones” in Syria.
Deportations are not happening at the moment due to lack of diplomatic ties. Those affected are supposed to stay in the return centres until deportations resume – or until they decide to return to Syria “voluntarily”.
Research by Amnesty International has found that civilians who have returned to Syrian government-controlled areas, including to Damascus, are requested to go through a “security clearance”. This involves interrogation by Syrian security forces. Amnesty International considers these forces to be responsible for widespread and systematic human rights violations and abuses constituting crimes against humanity, including the use of torture, extrajudicial executions and enforced disappearances.
“Placing refugees in return centres indefinitely, without access to work or education, puts pressure on them to return. Forcing them back to Syria, even indirectly, would put them at real risk of torture and other serious abuses and would constitute a violation of international law,” said Nils Muižnieks.
“Danish authorities must reverse this unconscionable decision to revoke temporary protection status for Syrians and end the targeting of these refugees who have already been forced to flee their homes and families.”
EINDE STATEMENT AMNESTY INTERNATIONAL