[13]
,,De cijfers stijgen erg hard, er is sprake van een verzevenvoudiging van het aantal besmettingen. Als we niets doen, dan loopt dat nog verder op. We moeten de stijging afremmen”, aldus Rutte. ,,Bij de laatste persconferentie op vrijdag 18 juni stonden Hugo en ik stil bij de gunstige ontwikkeling van coronacijfers. Alles wees op een mooie zomer. Daar hopen we nog steeds op. Maar er is een wolk voor de zon geschoven. Mede dankzij de deltavariant stijgen de cijfers erg hard.”
ADKABINET LEGT HET UITGAANSLEVEN AAN BANDEN:”WE MOETEN DE BESMETTINGEN AFREMMEN”9 JULI 2021
https://www.ad.nl/politiek/kabinet-legt-het-uitgaansleven-aan-banden-we-moeten-de-besmettingen-afremmen~af730aa3/
Het kabinet trapt op de rem: om het coronavirus terug te dringen gaat het uitgaansleven weer flink aan banden. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte zojuist bekend gemaakt. Hij vindt niet dat het kabinet drie weken geleden te snel heeft versoepeld: ,,De toename van het aantal besmettingen gaat sneller dan we hadden ingeschat.”
,,De cijfers stijgen erg hard, er is sprake van een verzevenvoudiging van het aantal besmettingen. Als we niets doen, dan loopt dat nog verder op. We moeten de stijging afremmen”, aldus Rutte. ,,Bij de laatste persconferentie op vrijdag 18 juni stonden Hugo en ik stil bij de gunstige ontwikkeling van coronacijfers. Alles wees op een mooie zomer. Daar hopen we nog steeds op. Maar er is een wolk voor de zon geschoven. Mede dankzij de deltavariant stijgen de cijfers erg hard.”
EINDE BERICHT AD
[14]
[14]
”Het Janssen-vaccin werkt pas optimaal na twee weken, maar het ministerie verstrekte al één dag na de prik een QR-code waarmee jongeren de disco in konden. Testen was dan niet meer nodig, en binnen werd de 1,5 meter-afstandsregel losgelaten. Europese buurlanden hanteerden wél de veertien dagen inwerktijd, maar De Jonge vond zijn aanpak “verantwoord”.
Nieuwsuur sprak verschillende jongeren die kort na het Janssen-vaccin gingen dansen en corona opliepen. Zij zeggen dat het voor hen niet duidelijk was dat het Janssen-vaccin nauwelijks bescherming biedt de eerste dagen. “Als de minister van Volksgezondheid zegt dat het veilig is, en je krijgt zo’n QR-code, dan ga ik er vanuit dat het veilig is om te gaan dansen”, zegt Harm.
Door middel van reclamespotjes, prik-evenementen met dj’s en de door De Jonge geuite slogan ‘Dansen met Janssen’, moedigde het ministerie jongeren bovendien aan om direct na hun prik naar feestjes te gaan.”NOSJONGEREN, DIE GINGEN DANSEN MET JANSSEN KUNNENCORONASCHADE VERHALEN OP STAAT
https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13850/artikel/2389642-jongeren-die-gingen-dansen-na-janssen-kunnen-coronaschade-verhalen-op-staat
Verschillende jongeren die kort na een Janssen-prik gingen feesten, zeggen dat het ministerie van Volksgezondheid ze bewust in een onveilige situatie heeft gebracht, zonder duidelijk te zijn over de risico’s. Ze voelen zich misleid, omdat demissionair minister Hugo de Jonge nu zegt dat het doel van ‘Dansen met Janssen’ was om zoveel mogelijk jongeren tot vaccinatie aan te sporen.
Urgenda-Advocaat Marijn Kingma zegt dat als deze jongeren langdurige coronaklachten ontwikkelen (long covid), een zaak tegen de regering kansrijk is. “Ik zou zo’n zaak wel aandurven. Ze mogen me bellen.”
“
Als de minister zegt dat het veilig is, dan ga ik ervan uit dat het veilig is.
Het Janssen-vaccin werkt pas optimaal na twee weken, maar het ministerie verstrekte al één dag na de prik een QR-code waarmee jongeren de disco in konden. Testen was dan niet meer nodig, en binnen werd de 1,5 meter-afstandsregel losgelaten. Europese buurlanden hanteerden wél de veertien dagen inwerktijd, maar De Jonge vond zijn aanpak “verantwoord”.
Nieuwsuur sprak verschillende jongeren die kort na het Janssen-vaccin gingen dansen en corona opliepen. Zij zeggen dat het voor hen niet duidelijk was dat het Janssen-vaccin nauwelijks bescherming biedt de eerste dagen. “Als de minister van Volksgezondheid zegt dat het veilig is, en je krijgt zo’n QR-code, dan ga ik er vanuit dat het veilig is om te gaan dansen”, zegt Harm.
Door middel van reclamespotjes, prik-evenementen met dj’s en de door De Jonge geuite slogan ‘Dansen met Janssen’, moedigde het ministerie jongeren bovendien aan om direct na hun prik naar feestjes te gaan.
Advocaat Marijn Kingma, die namens Urgenda de klimaatzaak tegen de staat aanspande en won, zegt dat wanneer sprake is van een bedreiging van de volksgezondheid de overheid de plicht heeft om burgers te informeren over risico’s. Dat heeft de overheid hier niet voldoende gedaan. Volgens Kingma hebben jongeren ook een eigen verantwoordelijkheid om op zoek te gaan naar informatie, maar vertrouwden zij in dit geval op uitlatingen van “nota bene de minister van Volksgezondheid”.
Het Janssen-vaccin beschermt de eerste 14 dagen nog nauwelijks tegen ziek worden en doet dan nog helemaal weinig tegen besmettelijkheid. Dat wisten de jongeren naar eigen zeggen niet. “Ik wist dat ik een risico kon lopen, maar als ik had geweten dat het risico zo hoog was, dan was ik nooit uitgegaan”, zegt Anne.
‘Ineens is long covid een probleem’
Jongeren voelen zich misleid omdat De Jonge nu zegt dat het achterliggende doel van de ‘Dansen met Janssen’-aanpak was om meer jongeren aan te sporen zich te laten vaccineren. “Ik vind dat echt verwerpelijk”, zegt Anne. “Dan speel je dus met mijn gezondheid om het vaccin aan te smeren bij mensen.”
Harm: “Voor mijn gevoel zei hij in het begin juist dat het wél veilig was, en niet dat het alleen maar ging om jongeren een prik te laten nemen. Dat neem ik hem kwalijk.”
De jongeren zijn ook verbaasd dat Rutte en De Jonge op de afgelopen persconferentie plotseling wezen op de gevaren van long covid voor jongeren. “Het was eigenlijk de eerste keer dat ik hoorde dat long covid een groot probleem was”, zegt Harm. “Apart dat ze dat blijkbaar al wel wisten.”
Advocaat Kingma beaamt dat de overheid tot nu toe vrij weinig informatie over langdurige coronaklachten heeft gegeven. “Jongeren konden dus niet weten dat ze dat risico liepen, en daarmee heeft de overheid haar informatieplicht geschonden.”
Als jongeren die kort na het Janssen-vaccin zijn gaan dansen long covid-klachten ontwikkelen, kunnen ze de schade, bijvoorbeeld bij het gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken, verhalen op de staat, meent Kingma.
Geen onderzoek naar vaccinatiebereidheid
Minister De Jonge noemt de ‘Dansen met Janssen’-aanpak verantwoord gezien het lage besmettingsniveau van destijds, en stelt bovendien dat het een positief effect had op de vaccinatiebereidheid. “Door op deze manier Janssen aan te bieden hebben heel veel méér mensen zich laten vaccineren dan ze anders zouden hebben gedaan”, zei De Jonge onlangs.
Maar op vragen van Nieuwsuur op welk onderzoek hij deze uitspraak baseert, zegt het ministerie dat er geen onderzoek naar is gedaan. De uitspraak heeft dus geen basis.
Een woordvoerder van het ministerie wijst nog wel naar eerder gedragsonderzoek waaruit zou blijken dat ’toegang door vaccinatie’ een reden kán zijn voor mensen om zich te laten vaccineren. Maar ook dat blijkt niet te kloppen. Want in dit onderzoek blijkt ’toegang’ te gaan over de fysieke toegang tot de vaccinatielocatie, en staat er verder juist dat het “nog niet bekend is in hoeverre de invoering van de CoronaCheck-app, waarbij een vaccinatiebewijs toegang zou geven tot evenementen (…), invloed heeft op de vaccinatiebereidheid”.
De jongeren betwijfelen ook of het waar is. “Ook zonder ‘Dansen met Janssen’ stond ik te popelen om een vaccin te krijgen”, zegt Herman. De andere jongeren die Nieuwsuur sprak, beamen dit.
‘Dansen kan verantwoord’
Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat er in de publieksvoorlichting altijd op is gewezen dat het vaccin pas na twee weken optimaal zou werken. Op een webpagina van de Rijksoverheid staat dit inderdaad vermeld.
Maar op 1 juli zei een woordvoerder van het ministerie tegen de NOS nog dat men “direct na de vaccinatie” zodanig “goed beschermd” was dat het ministerie het “verantwoord” vond om mensen binnen te laten.
EINDE BERICHT NOS
”
Dansen met Janssen
De boodschap dat je met het Janssen-vaccin meteen kunt gaan dansen, is volgens Baidjoe een voorbeeld van misinformatie. Een vaccinatiebewijs geeft direct toegang tot een nachtclub of festival, terwijl het lichaam na vaccinatie gemiddeld zo’n twee weken nodig heeft om immuniteit tegen het coronavirus op te bouwen. ”
AD
VEILIG DANSEN MET JANSSEN? ”EEN VOORBEELD
VAN MISINFORMATIE”
5 JULI 2021
De remmen zijn los, maar de coronapandemie is nog niet voorbij. Het aantal besmettingen loopt sinds de laatste versoepelingen hard op. Valt daar nog iets aan te doen, of zullen we de consequenties moeten accepteren?
Na het openingsfeest in Aspen Valley vorige week zaterdag, volgde al snel de kater. Bijna een op de drie feestgangers (180 van de 600) blijkt in de Enschedese discotheek het coronavirus te hebben opgelopen. Ondanks dat bezoekers bij de ingang een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs moesten laten zien.
Dat het Testen voor Toegangsbeleid bepaald niet waterdicht is, blijkt ook uit de landelijke besmettingscijfers. Vandaag turfde het RIVM 1545 nieuwe besmettingen. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van vorig weekend, toen de laatste ronde versoepelingen inging.
Dreiging is weg
Er is een feeststemming ontstaan, het gevoel dat we klaar zijn. Maar dat zijn we nietveldepidemioloog Amrish Baidjoe
Wie om zich heen kijkt, ziet het gebeuren. Niet alleen in nachtclubs, voetbalstadions en andere plaatsen waar bezoekers de CoronaCheck-app moeten laten zien. We houden geen afstand meer, bijna niemand draagt nog een mondkapje. Begrijpelijk, stelt Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie. ,,Mensen zijn niet bang meer voor het coronavirus. Dreiging die je ervaart is de belangrijkste motivatie om je aan de regels te houden. Maar objectief gezien is er niet zoveel dreiging meer. Er lopen nog maar zo’n 17.000 besmettelijke mensen rond, tien keer zo weinig als in april. Veel mensen zijn inmiddels gevaccineerd, dus de kans dat je een kwetsbare naaste besmet – een andere motivatie om je aan de regels te houden – is ook veel kleiner.’’
Met de forse versoepelingen van vorige week zaterdag heeft de overheid bovendien het signaal afgegeven dat bijna alles weer kan, zegt veldepidemioloog Amrish Baidjoe. ,,Er is een feeststemming ontstaan, het gevoel dat we klaar zijn. Maar dat zijn we niet: we hebben te maken met de besmettelijkere Deltavariant die oprukt, terwijl er nog grote gaten in de vaccinatiedekking zitten.’’
Dansen met Janssen
De boodschap dat je met het Janssen-vaccin meteen kunt gaan dansen, is volgens Baidjoe een voorbeeld van misinformatie. Een vaccinatiebewijs geeft direct toegang tot een nachtclub of festival, terwijl het lichaam na vaccinatie gemiddeld zo’n twee weken nodig heeft om immuniteit tegen het coronavirus op te bouwen. ,,Jongeren denken dat ze het juiste doen. Ze halen een prik en gaan vanavond naar een feestje. Maar morgen treffen ze thuis misschien hun nog niet volledig gevaccineerde opa, oma of ouder.’’
Hoewel in Nederland al meer dan 16,5 miljoen vaccins zijn gezet, zijn nog niet alle kwetsbare mensen beschermd. Baidjoe: ,,In bepaalde wijken, zoals Feijenoord in Rotterdam, is pas 66 procent van de 65-plussers volledig gevaccineerd. Je hebt altijd groepen in de maatschappij die met een grootschalige vaccinatiecampagne moeilijk te bereiken zijn. Vooral in wijken waar verschillende generaties dicht op elkaar leven. Mobiele vaccinatieteams van de GGD’s en huisartsen gaan die wijken nu in, maar dat kost tijd.’’
Niet terug te draaien
Hoewel de coronamaatregelen volgens de veldepidemioloog iets te snel zijn losgelaten, ziet hij ook dat terugdraaien van de versoepelingen voor het kabinet zeer lastig zal zijn. ,,Daar is geen draagvlak voor. Maar de overheid zou wel meer moeten benadrukken dat we er nog niet zijn. Dat het daarom belangrijk is om je aan de basisregels te houden, en hoe belangrijk ventilatie is. Zeker nu mensen weer naar kantoor gaan. Uit bron- en contactonderzoek weten we dat op de werkvloer veel besmettingen plaatsvinden. Zet de ramen open, ga niet met veel mensen in een vergaderzaaltje zitten. Alle beetjes helpen om tijd te winnen. Zo kunnen we hopelijk een onnodig golfje voorkomen van mensen die nog niet gevaccineerd zijn.’’
We zitten wat betreft de coronapandemie in een moeilijke tussenfase, stelt ook Danielle Timmermans, hoogleraar risicocommunicatie en volksgezondheid. ,,In Nederland, en Europa, gaat het echt goed met vaccineren. Dus is er alle reden om optimistisch te zijn. Je kunt mensen niet kwalijk nemen dat voetbal even belangrijker is dan corona, en dat ze weer eens naar een feestje gaan. Zo zitten we in elkaar.’’
Doden accepteren
Rutte heeft gezegd: we gaan een gecalculeerd risico lopen. Daarmee zegt hij in verbloemende woorden: we accepteren dat er doden zullen vallenArie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie
Dat het aantal besmettingen sinds de laatste versoeplingsronde oploopt, was volgens haar daarom te verwachten. ,,Net als dat er superspreader events zoals in Enschede zouden komen. Het systeem van sneltesten en vaccinatiebewijzen is nu eenmaal niet sluitend. Het is zaak om op deze nieuwe fase voorbereid te zijn. Zo kan de GGD met bron- en contactonderzoek gericht ingrijpen. Ook qua communicatie over de risico’s die er nog steeds zijn, kan er nog wel een tandje bij.’’
Voor het kabinet zijn de oplopende besmettingen geen verrassing, zegt gedragspsycholoog Dijkstra. ,,Premier Rutte heeft gezegd: we gaan een gecalculeerd risico lopen. Daarmee zegt hij in verbloemende woorden: we accepteren dat er doden zullen vallen. Want dat is de implicatie van gecalculeerd versoepelen. Jongeren hadden het zwaar, de middenstand zuchtte onder de maatregelen, mensen snakten naar meer vrijheid: dat mag wat kosten.’’
Spagaat
De kosten vallen momenteel mee. In de ziekenhuizen is het rustig; voor het eerst sinds september 2020 zijn er minder dan honderd ic-bedden bezet door coronapatiënten. Het sterftecijfer ligt laag. Maar als feestende jongeren, net als vorig jaar, kwetsbare ouderen besmetten die wèl ernstig ziek worden, volgt alsnog de kater. Dijkstra: ,,Het blijft een spagaat: hoeveel kosten coronamaatregelen, wat hebben we voor individuele vrijheid over? De situatie is nu anders dan vorig jaar, we hebben nu vaccins. Maar als 20 procent van de bevolking niet gevaccineerd is, heb je het toch over enkele miljoenen mensen. Als de ziekenhuisbezetting en het aantal coronadoden in het najaar weer oplopen, verwacht ik dat de overheid lokaal de teugels weer wat aantrekt.’’
EINDE BERICHT AD