NOTEN 1 EN 2/Dit kan niet waar zijn

[1]

AD

DAVID ENDT: PELE EN CRUIJFF MAGISTRAAL, DIEGO MAGOSTRAAL PLUS

26 NOVEMBER 2020

https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/david-endt-pele-en-cruijff-magistraal-diego-magistraal-plus~a526a40a

Wie is de beste voetballer ooit: Pelé, Johan Cruijff, Diego Maradona of toch Lionel Messi? Het is een ‘eeuwige’ discussie, waarin iedere voetballiefhebber zo zijn voorkeur heeft. ,,Het is volkomen subjectief, maar voor mij is Diego de grootste die ik ooit heb gezien”, zegt David Endt, voormalig teammanager bij Ajax en kenner van het Italiaans voetbal.

,,Ik heb Pelé zien spelen, Johan Cruijff heel vaak; zij waren magistraal. Maar Diego was magistraal-plus. Met zijn onberekenbaarheid, zijn wispelturige karakter en het grote toveren wat hij deed met een bal.”

De woensdag overleden Maradona beleefde zijn glorietijd tussen 1984 en 1991 in het lichtblauwe shirt van Napoli, de club die hij twee keer kampioen van Italië maakte. “Hij heeft niet alleen de club, maar heel de stad Napels in paradijselijke euforie gebracht”, zegt Endt.

,,De dromen van de Napolitanen veranderden vaak in nachtmerries, maar Diego heeft ze destijds verwezenlijkt. Hij heeft ze het mooist mogelijke geschenk gegeven: status en waardering in heel Italië. Dat de op dat moment beste voetballer ter wereld, de hoofdrolspeler van het voetbaltoneel, iedere twee weken in Stadio San Paolo speelde, maakte Napels zó trots. Dat is nog steeds voelbaar en merkbaar als je door de stad loopt.” Maradona wordt nu, zo’n dertig jaar later, nog steeds als een God aanbeden in Napels. In vele straten in de rauwe havenstad zie je muurschilderingen en foto’s van de Argentijn.

Endt ontmoette Maradona in 2005 op het Amsterdam Tournament, waar Boca Juniors destijds aan meedeed. ‘Pluisje’, oud-speler van Boca, was toen net aangesteld als vicevoorzitter van de Argentijnse club. ,,Een bizarre ontmoeting”, zegt Endt, toen de teammanager van Ajax. ,,Ik zat in mijn kantoortje in de ArenA toen de portier belde. Hij vertelde dat er een paar Argentijnen aan de balie stonden die naar binnen wilden. Uit nieuwsgierigheid ben ik toch maar naar voren gelopen, de gang door. Aan de balie zag ik plotseling Diego staan, met twee bodyguards naast zich. Ik heb hem meegenomen naar mijn kantoor en we hebben gedurende drie kwartier een hartstochtelijk gesprek gehad over alle grote en kleine facetten van de voetballerij. Het voelde als een soort broederschap.”

Maradona wist met wie hij te maken had. ,,Ja, ik durf het bijna niet te zeggen”, aldus Endt. ,,Hij zei: jij bent David, dé David. Diego had blijkbaar altijd contacten met alle Argentijnse voetballers van over de hele wereld. De Argentijnen bij Ajax hadden het over mij gehad.”

Maradona bekeek de vriendschappelijke wedstrijd tussen Boca Juniors en Ajax vanaf de bank, vlak naast de hoofdtrainer van ‘zijn’ club. Hij maakte wegwerpgebaren bij mislukte acties van Argentijnen en veerde op bij doelkansen. De voetballegende verscheen voortdurend in beeld op de grote schermen in de ArenA en zwaaide dan vrolijk naar het Amsterdamse publiek.

EINDE

WIKIPEDIA

PELE

https://en.wikipedia.org/wiki/Pel%C3%A9

WIKIPEDIA

JOHAN CRUIJFF

https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff

WIKIPEDIA

DIEGO MARADONA

https://en.wikipedia.org/wiki/Diego_Maradona

[2]

JODEN, DIE NIET [MEER] KONDEN VLUCHTEN,

MET ALLE RAMPZALIGE GEVOLGEN VAN DIEN

En dan bladert de historicus in hetzelfde nummer nog even naar de advertentiepagina’s, van de acht bladzijden zijn het er vier-en-een-halve. Meer dan wat ook bieden zij hem de mogelijkheid de Joden nog eenmaal te zien, voordat de exodus naar de gaskamers begint.Er zijn de gebruikelijke aankondigingen: verloving, ondertrouw, huwelijk, geboorte, overlijden, dankbetuiging. Allerlei lieden blijken zich te hebben ‘gevestigd’, opvallend veel pedicuren; ietwat lager biedt iemand rugzakken aan. Er zijn nogal wat kappers en een enkele schoonheidsspecialiste. Zeer vele dienstmeisjes worden gevraagd, evenals werksters, soms een mannelijke hulp in de huishouding, ook ‘een gezellig, tactvol kindermeisje voor jongetje’. Er biedt zich enig personeel aan; men vraagt en offreert te huur, soms ‘in toegestane buurt’. Zeven huwelijksadvertenties, drie ervan bevatten de uitdrukking ‘met eigen home’. Vele lessen o.m. Franse conversatie, tweemaal zelfs. In Den Haag opening van een Joodse Etalageschool, in Amsterdam van een Instituut tot opleiding van voorzangers, een Hilversumse leraar geeft thans zijn lessen aan een Amsterdams adres, een sportinstituut leidt op, niet voor sport natuurlijk, maar voor masseur. ‘Niet op reis? U kunt toch contact met Uw klanten houden door goede verkoop-
[p. 241]
brieven’; de steller van deze advertentie biedt aan, deze brieven te schrijven. Drie personen in Veghel bieden aan alle belangen in Veghel te behartigen in verband met de reisbeperking. Wie had er al geen belang in Veghel? Op de laatste bladzijde de reeds eerder besproken advertenties voor uitvoeringen, maar verder van een cursus in buikspreken, ook aan huis: iedereen kan het leren. Fotoreportages van Uw huwelijk; bloemen bij X, maatcorsetten bij IJ, pianostemmen bij Z. Alweer een advertentie voor rugzakken, draagriemen enz. De andere bladzijden bevatten uitsluitend tekst; op één daarvan echter apart de advertentie van een begrafenisonderneming.De historicus buigt zich over deze mensen, met hun grote en kleine activiteiten, hun grote en kleine belangen, hun grote en kleine zorgen. Hoe kan hij ze anders beschouwen dan met deernis, met weemoed, met verdriet? Het is immers wel het vaakst herhaalde thema van dit verhaal: hij weet, wat zij toen niet wisten, niet vermoedden zelfs: verreweg de meesten hunner wachtte de verschrikkelijke dood, die, onmeedogend en onafwendbaar, op dat ogenblik al recht voor hen stond.”
ONDERGANGJ. PRESSERDE AANLOOP TOT DE DEPORTATIES
https://www.dbnl.org/tekst/pres003onde01_01/pres003onde01_01_0019.php

ORIGINELE BRON
Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom 1940-1945, 2 delen.J. PRESSER
https://www.dbnl.org/tekst/pres003onde01_01/downloads.php

JODEN, DIE KONDEN  VLUCHTEN EN DAT OOK DEDEN
”In de nacht van 9 op 10 mei 1940 overschreed het Duitse leger de Nederlandse grens. Dit feit, een nieuwe periode in de geschiedenis van ons volk inluidend, betekende zeker ook een wending in de geschiedenis van de Nederlandse Joden.Een wending ten kwade; daaraan zal, toen reeds, in die meidagen, wel geen enkele Jood hebben getwijfeld, al stond hij nog maar pas aan het begin van een reeks gebeurtenissen, die wij, overlevenden, thans in hun geheel kunnen overzien. Men kan aannemen, dat vrijwel allerwegen grote angst en verslagenheid hebben geheerst onder de Joden, hier en daar oplopend tot radeloosheid, ja, tot paniek. Deze bij het gehele Nederlandse volk optredende reacties deden zich bij hen eveneens voor, niet zelden in verhevigde mate – men vergelijke daarvoor slechts aard en omvang van ontsnappingspogingen met die van het Nederlandse volk in zijn geheel, van hun vlucht op de twee opengebleven uitwegen, de uitweg in den vreemde, de uitweg in de dood.In den vreemde, dat was de grenzen over. In de zuidelijke provincies hier en daar in evacuaties mee, waaruit men een paar dagen later meestal weer met de anderen terugkeerde, net als die anderen de ramen opengooide, de klok opwond, de straat opging. En precies als voor die anderen leek er niets veranderd:‘En jullie nu?’ zei de buurman. Hij kwam wat dichterbij.‘Wat doen jullie?’‘Wij?’ zei mijn vader, ‘wij doen niets. Waarom zouden we?’ En wanneer diezelfde vader met zijn dochter de soldaten van het bezettingsleger op straat ziet passeren:‘Zie je wel’, zei mijn vader, toen we al bijna thuis waren, ‘ze doen ons niets’. En terwijl we voorbij het hekje van de buurman liepen, mompelde hij nog eens: ‘Ze doen ons niets’.1 (De lezer heeft opgemerkt: de eerste maal sprak deze vader, de tweede maal mompelde hij).Niet allen echter keerden terug. Dat geldt zeker van een aantal Nederlandse Joden, in België woonachtig, die via Frankrijk, Spanje en Portugal uit Europa ontsnapten: enkelen hunner kwamen zelfs in Amerika en nog verder terecht en bouwden daar een nieuw bestaan op. Van hun lotgevallen, niet passend in het kader van dit boek, hebben wij geen verdere studie gemaakt.”
ONDERGANGJ. PRESSERDE EERSTE MAANDEN
https://www.dbnl.org/tekst/pres003onde01_01/pres003onde01_01_0004.php

ORIGINELE BRON
Ondergang. De vervolging en verdelging van het Nederlandse jodendom 1940-1945, 2 delen.J. PRESSER
https://www.dbnl.org/tekst/pres003onde01_01/downloads.php

Reacties uitgeschakeld voor NOTEN 1 EN 2/Dit kan niet waar zijn

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.