Noot 29/VERZET

[29]

NU.NL

UITTOCHT PVV NA MAROKKANEN-UITSPRAAK WILDERS

21 MAART 2014

https://www.nu.nl/weekend/3732540/uittocht-bij-pvv-marokkanen-uitspraken-wilders.html

De maatschappelijke en politieke druk tegen Geert Wilders neemt steeds verder toe. Vrijdag keerde het kabinet zich bij monde van vice-premier Lodewijk Asscher openlijk tegen de uitlatingen van de PVV-leider.

Vrijdag verloor de PVV bovendien een hele reeks aan prominenten. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren stapte uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen. 

Zijn collega Roland van Vliet ging hem donderdag al voor. Beiden gaan door als zelfstandig Kamerlid. Ook het PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm in Den Haag is opgestapt.

Partijleider van de PVV in Brussel Laurence Stassen heeft er vrijdagavond eveneens de brui aan gegeven wegens onverenigbaarheid met de uitspraken van Wilders. 

Ook de PVV-vertegenwoordiging in Flevoland dreigt er deels de brui aan te geven. Het grootste deel van de PVV-fractie van de Provinciale Staten en bijna alle PVV-raadsleden van de gemeente Almere leken vrijdag de partij te verlaten, maar krabbelden in de nacht van vrijdag op zaterdag weer terug. Zij geven Geert Wilders toch  nog een kans om afstand te nemen van zijn uitspraken.

De Almeerders zeiden in hun aanvankelijke verklaring dat ze achter het PVV-partijprogramma staan, maar dat het standpunt van Wilders ”niet het onze” is. Wel werd Chris Jansen, de tweede man in de fractie zaterdagochtend uit de fractie gezet “omdat hij zijn eigen koers ging varen”. 

Ook twee leden van de Provinciale Statenfractie in Friesland keerden de partij de rug toe. Het gaat om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman. Een ander lid, Jelle Hiemstra, was al eerder opgestapt. 

‘Triest hoofdstuk’

Vicepremier Lodewijk Asscher noemde vrijdag het optreden van de PVV-leider tijdens de verkiezingsavond ”een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis”. Hij onderstreepte namens het voltallige kabinet te spreken.

Wie bang is geworden na de taferelen bij de PVV-bijeenkomst, moet weten dat de rechtsstaat hen beschermt, verzekerde Asscher. Hij beschouwt de uitlatingen van Wilders als discriminerend.

Oorsprong van alle verontwaardiging zijn Wilders’ uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. 

Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij “meer of minder Marokkanen in Den Haag willen”. De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. “Dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders.

Aangiften

Of de PVV’er haat heeft gezaaid, is aan de beoordeling van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM liet weten dat er veel aangiften tegen Wilders bijkomen en dat de website politie.nl duizenden meldingen van discriminatie ontvangt.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ziet één positief aspect aan de gebeurtenissen, namelijk dat er een maatschappelijke discussie op gang is gekomen over de uitspraken van Wilders. Marokkaanse Nederlanders, voegde de bewindsman vrijdag na het kabinetsberaad toe, zijn net zo Nederlands als ik en u.

Op lokaal niveau heeft in beide gemeenten waar de Partij voor de Vrijheid aan de verkiezingen meedeed, Den Haag en Almere, de VVD openlijk afstand genomen van het optreden van de PVV-leider.

De liberalen willen niet met de PVV samenwerken zolang de partij geen afstand van Wilders’ uitspraken neemt. Dat komt overeen met het standpunt dat premier Mark Rutte eerder innam.

Bekijk hier de gewraakte speech van Wilders:

EINDE


NU.NL

OPNIEUW KAMERLID WEG OM UITSPRAKEN

WILDERS

21 MAART 2014

https://www.nu.nl/politiek/3732466/opnieuw-pvv-kamerlid-weg-uitspraken-wilders.html

Tweede Kamerlid Joram van Klaveren is donderdag uit de PVV-fractie gestapt vanwege de uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen. 

Voor Van Klaveren zijn de uitspraken van Wilders op de verkiezingsavond woensdag over ‘minder Marokkanen’ “mede-aanleiding voor het besluit”, maar speelde er meer.

In een brief aan de fractie zegt hij dat hij na lang wikken en wegen tot de conclusie is gekomen ”dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden”.

In Den Haag vertrekt bovendien PVV’er Chris van der Helm. Hij werd woensdag gekozen tot gemeenteraadslid, maar is nog niet geïnstalleerd in de nieuwe raad.

Ook Van der Helm stapt op vanwege de Marokkanen-uitlatingen van Wilders. ”Deze uitspraken maken van Nederland geen beter land en van Den Haag geen betere stad”, aldus citeert Omroep West uit een korte verklaring van Van der Helm.

Donderdag stapte Tweede Kamerlid Roland van Vliet om dezelfde reden al op.

‘Opgeschoven’

Volgens Joram van Klaveren is Wilders op verschillende terreinen opgeschoven in een richting ”die niet de mijne” is.

”Niet de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid lijken (wellicht onbedoeld) nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht. Dit is uiteraard een onderdeel van ‘het spel’ maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek”, schrijft Van Klaveren.

Zo wijst hij erop dat het uitleg geven over standpunten over immigratie, integratie en de islam meer en meer naar de achtergrond is verdwenen.

Hij zegt verder dat hij de volgens hem relatief linkse sociaal-economische agenda van de PVV altijd op de koop heeft toegenomen ”omdat onze visie op immigratie en veiligheid voor mij leidend was”. Ook betreurt hij het dat ”het doorgroeien en het bedrijven van volwassen politiek niet is gelukt en als gevolg van verschillende oorzaken ook niet zal gebeuren”.

Net als Van Vliet gaat Van Klaveren door als eenmansfractie. Wilders noemde Van Klaveren vorige week nog als kandidaat om de eerste PVV-burgemeester van Nederland (Almere) te worden.

Persoonlijk besluit

Van der Helm laat in een telefonische toelichting aan het ANP weten dat zijn vertrek een ‘persoonlijk besluit’ was, genomen na de roemruchte verkiezingsavond waar Wilders zijn publiek liet scanderen om minder Marokkanen. Zelf zegt Van der Helm niet meegeroepen en -geklapt te hebben. “Ik voelde me voor het blok gezet, en voelde me er niet senang bij.”

De Haagse PVV-fractie was onbereikbaar voor commentaar, evenals fractievoorzitter Leon de Jong.

De gemeente Den Haag heeft nog niets gehoord van Van der Helm. Volgens de gemeente is hij verkozen en kan hij in de raad plaatsnemen als hij dat wil. Zijn zetel blijft van hem, tenzij hij besluit zijn zetel in te leveren. Volgende week zal hij dan de eed afleggen, aldus de gemeente.

Kabinet haalt uit

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft namens het voltallige kabinet hard uitgehaald naar PVV-leider Geert Wilders. Hij zei met walging naar de beelden te hebben gekeken van een café vol PVV-aanhangers die Wilders toeriepen dat ze minder Marokkanen in Nederland willen.

Wilders kreeg woensdag veel kritiek op uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij “meer of minder Marokkanen in Den Haag willen”. De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. “Dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders.

Geen signaal

Na het vertrek van Van Vliet zei Geert Wilders donderdagavond “niet te vrezen voor meer opstappers”. “Ik heb geen enkel signaal daarover ontvangen. Er is geen onvertogen woord gevallen”, reageerde de PVV-leider.

Van Vliet verwachtte juist dat er wel meer mensen binnen de fractie zijn die kritiek hebben over de uitlatingen van Wilders. “Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd.”

Voor Van Vliet verlieten ook Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven, Hero Brinkman, James Sharpe, Jhim van Bemmel, Eric Lucassen en Louis Bontes sinds 2010, om uiteenlopende redenen, de fractie.

EINDE

NU.NL

PVV’ER VAN VLIET STAPT UIT FRACTIE NA UITSPRAKEN

WILDERS

20 MAART 2014

https://www.nu.nl/politiek/3731687/pvver-van-vliet-stapt-fractie-uitspraken-wilders.html

PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapt per direct uit de fractie naar aanleiding van de uitspraken over Marokkanen van Geert Wilders.

Dat meldt RTL Nieuws.

“Het voelt als een bevrijding”, aldus Van Vliet. “Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland.”

“Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie.”

Van Vliet is momenteel voorzitter van de parlementaire enquetecommissie woningcorporaties. Sinds 2010 is hij de zevende PVV-parlementariër die opstapt.

Onafhankelijk

Van Vliet gaat als onafhankelijk Kamerlid verder. “De parlementaire enquête naar woningcorporaties is mijn magnum opus en wil ik graag als onafhankelijk Kamerlid afmaken.”

Wilders reageert teleurgesteld: “Ik betreur zijn vertrek, was volgens mij onnodig. Jammer. Ik ga niet met modder gooien, Van Vliet was zeker niet het slechtste kamerlid voor de PVV”, voegt Wilders daar nog aan toe.

Opstappers

De PVV-leider zegt niet te twijfelen aan zijn leiderschap, en vreest niet voor meer opstappers. “Ik heb geen enkel signaal daarover ontvangen. Er is geen onvertogen woord gevallen”, zo zei hij na een fractieberaad van de PVV waar de kwestie is besproken. 

Volgens Van Vliet zou er binnen de PVV juist meer kritiek zijn op de uitlatingen van Wilders. “Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd.”

Hij spreekt van “weinig saamhorigheidsgevoel” in de fractie. Hij weet nog niet hoeveel schade de ophef doet voor de partij: “Dat is koffiedik kijken. Geert Wilders is een overlevingskunstenaar.”

Geen afstand

Wilders ziet geen aanleiding om afstand te nemen van zijn uitlatingen. “Ik zou het onmiddelijk weer doen.”

“Ik mag hopelijk toch zeggen wat ik vind. Ik ben niet te ver gegaan, geen woord verkeerd gezegd”, aldus Wilders. “Als ik zeg ‘minder Marokkanen’, dan dat is niet hetzelfde als zeggen dat alle Marokkanen het land uitmoeten. Dat bereik je door criminele Marokkanen het land uit te zetten en geen nieuwe toe te laten. Ook willen we de remigratie van Marokkanen bevorderen.”

Bekijk de reactie van Wilders op het opstappen van Van Vliet:

Graus

Ook PVV-Kamerlid Dion Graus reageerde verbaasd op het vertrek van Van Vliet. “Ik begrijp er niets van. In ons programma staat al vanaf het begin een stop op massa-immigratie. Daar is hij toch ook mee akkoord gegaan.” 

“Ik weet het ook allemaal niet meer. Ik ga met de dag meer vertrouwen in dieren dan in mensen krijgen”, aldus Graus. 

Marokkanen

Wilders kreeg woensdag veel kritiek op uitspraken tijdens de uitslagenavond naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.

Hij vroeg aan zijn partijgenoten of zij “meer of minder Marokkanen in Den Haag willen”. De zaal scandeerde daarop dat ze minder Marokkanen willen. “Dan gaan we dat regelen”, antwoordde Wilders.

Racisme

Emile Roemer (SP) reageerde fel: “Dit riekt naar haatzaaien en racisme.” VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vond het “misselijkmakend”. Met een dergelijke visie zal de VVD nooit kunnen samenwerken, zei hij.

CDA-leider Sybrand Buma zei in Nieuwsuur dat ook premier Mark Rutte zou moeten zeggen dat PVV-leider Geert Wilders met zijn opmerkingen over Marokkanen deze week te ver is gegaan en dat samenwerking met de PVV niet meer mogelijk is. Dat betoogde Buma donderdag in Nieuwsuur.

Buma wees er op dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdag zei dat met deze PVV nooit valt samen te werken. Rutte achtte het vorige week nog denkbaar dat zijn VVD in Almere, Den Haag of in de landelijke politiek met de PVV samenwerkt. ”Het verbaast me dat de premier nog altijd de deur openhoudt”, aldus Buma.

OM

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft een aantal aangiftes tegen Wilders binnengekregen, maar moet nog inventariseren hoeveel er precies zijn gedaan. Vervolgens bekijkt het OM of er grond is voor vervolging van de politicus.

Martijn van Dam (PvdA): “Wat Wilders gisteren deed was ophitsen. Dat is weer het overschrijden van een lijn. Hij beoordeelt mensen op grond van afkomst en vertoont daarmee trekjes van partijen waar je ver van vandaan moet blijven.”

Wilders stelt het in een reactie “opvallend” te vinden dat de collegafracties hem al veroordeeld hebben. “Ik heb collega’s horen zeggen dat ik schuldig ben aan haatzaaierij en discriminatie. Maar ik ben volgens mij niet veroordeeld of vervolgd”, aldus Wilders.

VVD

Anderhalve week geleden lekte via NRC Handelsblad al uit dat Van Vliet op 30 oktober vorig jaar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra had gevraagd of hij naar de VVD kon overstappen. Zijlstra weigerde dat. Van Vliet zei daarna dat hij niet van plan was de PVV te verlaten.

Voor Van Vliet stapten ook Marcial Hernandez, Wim Kortenoeven, Hero Brinkman, James Sharpe, Jhim van Bemmel, Eric Lucassen en Louis Bontes uit de fractie.

EINDE

HET PAROOL

UITTOCHT PVV GAAT ONVERMINDERD DOOR

24 MAART 2014

https://www.parool.nl/nieuws/uittocht-pvv-gaat-onverminderd-door~ba5c22b2

De uittocht van PVV’ers na de gewraakte uitspraken van partijleider Geert Wilders over Marokkanen is nog niet gestopt. Maandag verlieten de Provinciale Statenleden Henk Scherer (Utrecht) en Daniël ter Haar (Gelderland) de partij. Er was ook een lichtpuntje voor Wilders. Hij maakte vandaag de kandidatenlijst voor het Europees Parlement bekend. PVV-senator Marcel de Graaff wordt lijsttrekker bij de verkiezingen in mei.

Het Utrechtse Statenlid Scherer gaf een toelichting op zijn besluit om op te stappen. Hij doet dat ,,uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid”. Scherer, die 3 jaar voor de PVV in het provinciebestuur zat, noemde de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’ walgelijk. 

Ook Ter Haar, sinds 2011 lid van Provinciale Staten in Gelderland, vertrekt om die reden. Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland zegt ,,de hele ophef” rond de uitspraak van partijleider Wilders niet te begrijpen. ,,Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren”, aldus Faber.

Verkiezingen EP
De huidige voorzitter van de Senaatsfractie van de PVV, Marcel de Graaff, gaat de kar trekken voor de verkiezingen van het Europees Parlement voor de partij die de Europese Unie het liefst snel ziet verdwijnen. Op nummer 2 staat Vicky Maeijer, de huidige fractievoorzitter van de PVV in de Zuid-Hollandse Staten. De 3e plek is voor Olaf Stuger, die in 2006 lijsttrekker was voor de LPF, de Lijst Pim Fortuyn. Op vier komt de arabist Hans Jansen en op vijf zittend Europarlementariër Auke Zijlstra.

Wie het lijsttrekkerschap van de PVV in Europa op zich zou nemen werd onduidelijk nadat vorige week de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, haar vertrek uit de partij aankondigde. Lucas Hartong werd maandag haar opvolger maar hij stopt na de verkiezingen als Europarlementariër.

Reactie Wilders
Wilders zegt over de Europese lijst: ‘Wat een geweldige lijst en voortreffelijke kandidaten! Zij geloven in de kracht van Nederland. Wij kunnen weer baas worden over eigen geld, eigen wetten en eigen grenzen. Daarover gaat het bij de Europese verkiezingen op 22 mei: uw geld, uw baan en uw vrijheid.’ Wilders staat zelf overigens als nummer tien op de lijst.De PVV haalde bij de vorige verkiezingen vijf zetels in het Europees Parlement. Na het vertrek van Daniël van der Stoep in 2011 en Stassen telt de PVV-delegatie nog drie leden.

Marokko
De omstreden uitlatingen van Wilders hebben de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en Marokko niet negatief beïnvloed. Dat zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken maandag tijdens de nucleaire top in Den Haag tegen zijn Nederlandse collega Frans Timmermans. Marokko waardeert volgens Salah Eddine Mezouar de manier waarop de Nederlandse regering afstand heeft genomen van de uitspraken.

Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer hebben laten weten niet meer te willen samenwerken met de PVV. Maar ze zullen moties van die partij nog wel steunen als ze het er inhoudelijk mee eens zijn. Alleen de PvdA zal geen enkel PVV-voorstel meer te steunen na de oproep van Geert Wilders tot ‘minder Marokkanen’. De Tweede Kamerfractie van de PVV komt doorgaans op dinsdag bijeen voor het wekelijks overleg. Dan komt er mogelijk meer duidelijkheid over hoe de PVV-vlag erbij hangt.

Ophef
Fractieleider Marjolein Faber van de PVV in Gelderland zegt ‘de hele ophef’ rond de uitspraak van partijleider Wilders niet te begrijpen. ‘Iedereen kent sinds de oprichting van de PVV onze standpunten en de bijbehorende context. Er zijn mensen die deze koppeling gewoon niet willen zien en hun kans grijpen om een hetze tegen de PVV te voeren’, aldus Faber.

EINDE

TROUW

GEEN GARANTIE OP EINDE LEEGLOOP

24 MAART 2014

https://www.trouw.nl/nieuws/geen-garantie-op-einde-leegloop~b2c5df97

Hoe het verder gaat met de PVV na de uittocht van de afgelopen dagen weet Geert Wilders niet. Of alle twaalf Kamerleden die de fractie over heeft blijven zitten, durfde de partijleider zaterdag niet te garanderen. Maar wie er ook allemaal weglopen, Wilders zelf zegt tot het bittere eind door te willen gaan en blijft erbij dat het goed zou zijn als er minder Marokkanen in Nederland zijn.

De politie heeft het zo druk met aangiftes tegen Wilders dat het op de bureaus een standaardformulier heeft liggen. Morgen komt daar een opvallende bij. Het college van b. en w. van Nijmegen loopt in de ochtend in optocht naar een politiebureau om aangifte te doen vanwege discriminatie. In een persbericht nodigen de stadsbestuurders hun burgers uit om mee te lopen.

Volgens burgemeester Hubert Bruls doen ze dat ‘om namens de Nijmeegse samenleving een signaal af te geven dat hier grenzen ver zijn overschreden’. Overigens had CDA’er Bruls een paar jaar geleden geen enkel bezwaar tegen samenwerking met de partij van Geert Wilders.

Volle steun kreeg Wilders dit weekeinde van over de grens. Een bezoek aan het congres van Vlaams Belang had de PVV-leider afgezegd. Voor voorman Filip Dewinter reden om, ‘als Wilders het niet kan of mag’, op te roepen tot het sluiten van de grenzen. De congresgangers riepen, solidair met de PVV-voorman ‘minder, minder’. Net als de PVV-sympathisanten op verkiezingsavond deden toen Wilders vroeg of ze meer of minder Marokkanen wilden.

De oproepen van Wilders, de reacties en vervolgens het opstappen van twee Kamerleden leidden in alle lokale fracties van de PVV en bij het Europees parlement tot bezinning, met verschillende uitkomsten.

Naast de Kamerleden stapte een lid van de Eurofractie op, verliet een Haags raadslid uit Den Haag de partij, een raadslid uit Almere werd afgezet en leden van verschillende Statenleden uit Flevoland en Friesland stapten uit de partij. Nog niet alle PVV-politici hebben hun besluit al genomen. Enkele lokale fracties hebben morgen beraad, minstens één Statenlid stond op het punt om op te stappen, maar besloot dit weekeinde op het laatste moment te blijven.

Morgen komt de fractie van de PVV bijeen. De Kamerleden die nog zitten, waren opvallend genoeg zaterdag niet aanwezig bij de persconferentie van Wilders. Een enkel fractielid toonde wel steun door tweets te sturen met een link naar de gehouden persconferentie.

Het opschorten van de samenwerking met de PVV dat de VVD vorige week aankondigde, hoeft niet direct gevolgen te hebben voor het kabinetsbeleid. Om een meerderheid te krijgen voor het strafbaar stellen van illegaal verblijf bijvoorbeeld, zijn waarschijnlijk stemmen van PVV-senatoren nodig.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei zaterdag op Radio 1 dat zijn partij niet langer samen met de PVV moties zal indienen, maar dat verder ‘het parlementaire werk gewoon z’n gang moet gaan’.

EINDE

Reacties uitgeschakeld voor Noot 29/VERZET

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.