Noot 11/Pittige Tijden

[11]

Het strengste asielbeleid ooit dus, volgens Wilders. Er zijn dan ook geen andere landen in Europa met dusdanig strenge regels, stelt Bart Toemen, bestuurder van de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN). “Andere landen hebben het wel geprobeerd, maar zijn iedere keer teruggefloten door de Europese rechter. Dat zal bij Nederland ook gebeuren.”

RTL NIEUWS

ZO HAALBAAR EN WETTELIJK IS ”HET STRENGSTE ASIELBELEID

OOIT”

16 MEI 2024

https://www.rtl.nl/nieuws/politiek/artikel/5450843/kabinetsformatie-plannen-akkoord-asiel-migratie-regels-europa

Waar Geert Wilders van de PVV spreekt over de zon die weer gaat schijnen, zijn verschillende migratie- en asielinstanties niet te spreken over de immigratieplannen van het nieuwe kabinet. Zo stelt VluchtelingenWerk Nederland dat de plannen ‘willens en wetens het asielsysteem ontwrichten’ en zet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagtekens bij de uitvoerbaarheid. In hoeverre de plannen daadwerkelijk uitvoerbaar zijn, leggen we uit in dit artikel.

De PVV, NSC, BBB en VVD willen onder meer de spreidingswet intrekken en een ‘opt-out clausule’ voor het Europese asiel- en migratiebeleid. Ook willen ze een ‘asielbeslisstop’ en geen automatische gezinshereniging meer. Hoe PVV-leider Geert Wilders naar de plannen kijkt, zie je hier:

Het strengste asielbeleid ooit dus, volgens Wilders. Er zijn dan ook geen andere landen in Europa met dusdanig strenge regels, stelt Bart Toemen, bestuurder van de Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland (VAJN). “Andere landen hebben het wel geprobeerd, maar zijn iedere keer teruggefloten door de Europese rechter. Dat zal bij Nederland ook gebeuren.”

Partijleiders overtuigd, deskundigen niet

Op vragen over de juridische haalbaarheid van de immigratieplannen van het nieuwe kabinet, antwoorden de partijleiders optimistisch. “Ik ben ervan overtuigd, anders hadden we het ook niet opgeschreven natuurlijk”, antwoordt Wilders op vragen van RTL Nieuws.

Wat Toemen van de VAJN betreft, gaan de maatregelen op korte termijn niets oplossen. “Er zijn wel een heleboel dingen die de problemen in de asielopvang meteen verergeren, zoals het terugtrekken van de spreidingswet”, zegt de asieladvocaat. Ook de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, maakt zich hier zorgen om. De gemeente noemt het intrekken van de wet ‘onbegrijpelijk’.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (NVG) zegt dat het akkoord verwachtingen wekt, maar ook vragen oproept. Die vragen gaan met name over ‘de uitvoerbaarheid van de voorstellen over asiel en migratie’. De VNG vindt dat het betrekken van gemeenten bij de nadere uitwerking van het hoofdlijnenakkoord nodig is om er zeker van te zijn dat het beleid uit te voeren is en ook inwoners verder helpt.

Onder meer de opvang van vluchtelingen die al in Nederland zijn zal door de maatregelen extra onder druk komen te staan, stelt Toemen. “Die zit al overvol, het barst en piept aan alle kanten. Op korte termijn kan dit leiden tot mensen die op straat moeten leven.” Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vreest dat het terugtrekken van de spreidingswet ‘het grasveld in Ter Apel weer heel dichtbij’ brengt. Vorig jaar sliepen veel vluchtelingen in Ter Apel buiten, omdat er niet genoeg opvangplekken waren.

De plannen om geen voorrang meer aan statushouders te geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen, zal er volgens Toemen voor zorgen dat er ook geen uitstroom is bij opvangcentra.

Onrust en onduidelijkheid

De aangekondigde ‘asielbeslisstop’ zal volgens Toemen vooral voor onrust zorgen bij de vluchtelingen die al in Nederland zijn. Zo’n beslisstop is volgens Toemen ‘niet iets wat we kennen’. Het houdt in dat er gedurende een bepaalde periode geen beslissingen meer worden genomen in asielzaken. Met andere woorden: statusverzoeken en asielaanvragen zullen niet meer in behandeling worden genomen of jaren op de plank blijven liggen.

Dat zal er volgens de asieladvocaat met name voor zorgen dat de mensen die al in Nederland zijn en wachten op een beslissing over hun asielaanvraag nog langer moeten wachten, terwijl bij veel mensen de wettelijke beslistermijn van vijftien maanden al is overgeschreden. Wanneer de wettelijke beslistermijn overschreden wordt, is het mogelijk dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een dwangsom opgelegd krijgt. “Mensen die zich nu aanmelden zullen geen enkele duidelijkheid krijgen over wanneer ze een beslissing kunnen verwachten.”

Geen invloed op instroom

Toemen denkt dat de regels in ieder geval geen (directe) invloed zullen hebben op de instroom van vluchtelingen in Nederland. Europa heeft immers open grenzen, dus iemand die via Italië Europa in komt, kan in principe doorreizen.

Bovendien kan de ‘opt-out clausule’ voor Europese wetgeving volgens de asieladvocaat niet worden ingezet bij al aangenomen wetten. De enige manier om je als land terug te trekken uit een Europese wet, is om daar unaniem met alle EU-landen voor te stemmen. “Eerder hebben Hongarije en Litouwen dat al geprobeerd, maar die zijn toen teruggefloten.”

Dus hoewel de partijleiders van PVV, NSC, BBB en VVD overtuigd zijn van de aangekondigde asielmaatregelen, zitten er haken en ogen aan. “In het Europees handvest van Justitie staat: het recht op asiel is een fundamenteel recht. Daar kun je niet aan komen”, concludeert Toemen.

EINDE

;;Faber sprak zelf van ‘maximale beperking’ van de instroom. ,,Dat gaat ook gewoon gebeuren. De kraan moet dicht.” Hoe zij die gaat dichtdraaien, zei Faber niet. ,,We hebben een mooi akkoord op hoofdlijnen en dat wordt omgezet in in beleid. Ik ga ervan uit dat we dat met Prinsjesdag beter kunnen gaan vertellen wat het gaat worden.”

De PVV-minister erkende dat het ‘tijd kost’. Zij ging niet in op de vraag hoe ze gaat voorkomen dat deze zomer, net als in 2022, weer asielzoekers buiten moeten slapen. ,,Het is niet zover. Dus ik ga ervan uit dat dat niet gebeurt.””

BN DE STEM

ASIELMINISTER FABER WACHT NIET OP INSTROOM

BEPERKING: ”SPREIDINGSWET GAAT INGETROKKEN WORDEN”

10 JULI 2024

https://www.bndestem.nl/politiek/asielminister-faber-wacht-niet-op-instroombeperking-spreidingswet-gaat-ingetrokken-worden~a5a50a92/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Eerste bezoek Ter ApelMinister Marjolein Faber van Asiel wacht niet tot de instroom van asielzoekers naar beneden is gebracht voordat ze de spreidingswet gaat intrekken. ,,Ik houd van parallelle processen, dus ik doe het tegelijk”, zei de PVV-bewindsvrouw na haar eerste bezoek aan Ter Apel.

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde deed in een kennismakingsgesprek met Faber juist een beroep op haar om de spreidingswet pas van tafel te halen nadat de instroombeperking een feit is. ,,Ze heeft beloofd haar uiterste best te doen om de asielinstroom te beperken”, zei ‘een positief-kritische’ Velema na afloop van zijn gesprek.

Faber sprak zelf van ‘maximale beperking’ van de instroom. ,,Dat gaat ook gewoon gebeuren. De kraan moet dicht.” Hoe zij die gaat dichtdraaien, zei Faber niet. ,,We hebben een mooi akkoord op hoofdlijnen en dat wordt omgezet in in beleid. Ik ga ervan uit dat we dat met Prinsjesdag beter kunnen gaan vertellen wat het gaat worden.”

De PVV-minister erkende dat het ‘tijd kost’. Zij ging niet in op de vraag hoe ze gaat voorkomen dat deze zomer, net als in 2022, weer asielzoekers buiten moeten slapen. ,,Het is niet zover. Dus ik ga ervan uit dat dat niet gebeurt.”

Hoofdlijnenakkoord

In het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB in mei sloten werd al afgesproken dat de spreidingswet, die in januari na langdurig politiek gesteggel inging, weer zou verdwijnen. Maar tot de intrekking een feit is, geldt de wet wel, erkende Faber. ,,De wet is de wet. Daar hou ik me aan.”

Eén van de plannen van de nieuwe coalitie om de instroom in te perken, is het uitroepen van een ‘asielcrisis’. Zo wil het kabinet-Schoof een ‘asielbeslisstop’ van twee jaar invoeren. Maar zo’n opschorting van asielaanvragen kan niet, op basis van Europese asielrichtlijnen, waarschuwde de Europese Commissie woensdag. Ook klonk uit Brussel kritiek op het Nederlandse plan voor een asielcrisis.

Dat kan niet zomaar, stelde Eurocommissaris Ylva Johansson (Migratie). Nederland moet daarvoor ‘een goed onderbouwd’ verzoek indienen, schrijft zij, waarna dat door de commissie wordt beoordeeld. Zo moet Nederland eerst aantonen dat het genoeg heeft gedaan om de asielaanvragen en -opvang op orde te brengen.

Faber wil de woorden van Johansson ‘eerst eventjes nader onderzoeken’. ,,Ik laat me niet zo heel snel ontmoedigen, want ik ben niet het type dat zich aan de kant laat zetten. Als ik me ergens in vastbijt, ga ik ervoor. Zo sta ik bekend.”

Arnhem

Faber sprak naast haar bezoek aan het aanmeldcentrum in Ter Apel ook met lokale ondernemers. Zij hebben zorgen over overlast door het overvolle aanmeldcentrum in hun gemeente. ,,Ik moet zeggen: ze hebben ook een punt en ik deel hun zorgen.” Faber wil dat er meer aandacht komt ‘voor de leefbaarheid’ in het dorp Ter Apel.

Eerder op de dag bracht minister Faber al een bezoek aan de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Die stad kondigde in mei aan meer bedden voor asielzoekers te regelen dan van hen wordt verlangd op basis van de spreidingswet. Het is ook de stad waar Faber eerder demonstreerde tegen de komst van Marcouch als burgemeester. Zij hield toen samen met PVV-leider Geert Wilders een spandoek met ‘Geen Arnhemmistan’ omhoog. Volgens Marcouch was het ‘een zinnig en interessant gesprek’, Faber vond het ‘constructief, maar ook persoonlijk’ en bedankte Marcouch.

EINDE

RIJKSOVERHEID

MINISTER FABER: NEDERLAND KRIJGT STRENGSTE ASIELREGIME OOIT

13-9-2024

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/09/13/minister-faber-nederland-krijgt-strengste-asielregime-ooit

Minister Faber: Nederland krijgt strengste asielregime ooit

Nieuwsbericht | 13-09-2024 | 14:00

Nederland kan de hoge aantallen migranten niet aan. De asielopvang zit overvol, procedures duren te lang en de kosten rijzen de pan uit. Bovendien leidt de aanhoudende asielinstroom tot problemen op het gebied van volkshuisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.

Om weer grip op de situatie te krijgen, komt dit kabinet met het strengste asielregime ooit, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde regeerprogramma. Via het beperken van de instroom, snelle procedures, lik op stuk richting overlastgevers, strenger grenstoezicht, beperken van nareis-mogelijkheden en stevig inzetten op terugkeer moet Nederland in Europa een koploper worden als het gaat om toelatingsregels.

Minister Faber (Asiel en Migratie): “De kiezer heeft een duidelijke opdracht gegeven. Het roer moet om en de instroom moet direct omlaag. We nemen maatregelen om Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor asielzoekers. En voor wie misbruik maakt van onze gastvrijheid, is hier geen plaats. Ik ga voor een veiliger Nederland.”

Asielcrisis

De minister van Asiel en Migratie en de minister-president activeren zo snel mogelijk het noodrecht. Zo kan het kabinet afwijken van de Vreemdelingenwet. Meerderjarige kinderen kunnen niet meer nareizen. Nieuwe feiten en omstandigheden bij herhaalde asielaanvragen worden strenger getoetst. Ook komt er een mogelijkheid om asielzoekers die niet op een zitting of afspraak verschijnen, af te wijzen.

Met een asielcrisiswet trekt het kabinet vervolgens de Spreidingswet in, komt er een beslisstop op asielaanvragen, wordt de opvang versoberd en worden mensen zonder verblijfstitel desnoods gedwongen uitgezet. Daardoor kan de situatie in de asielketen door de hoge instroom gelijk aangepakt worden.

Asielbeleid

De situatie in de asielketen moet ook structureel worden aangepakt. Er komen strenge voorwaarden op het gebied van gezinshereniging en een zo smal mogelijke invulling van het kerngezin. Gezinshereniging wordt voor het overgrote deel van de asielzoekers alleen mogelijk wanneer iemand een vaste woonruimte, een passend inkomen en minimaal 2 jaar een verblijfstatus heeft. De 1e wetswijzigingen gaan dit najaar naar de Raad van State.

Ook krijgen asielzoekers niet langer na 5 jaar automatisch een asielvergunning voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat zij terug moeten naar het land van herkomst zodra het daar veilig is. De ongewenstverklaring wordt verruimd. Hiermee kunnen asielzoekers die misdrijven begaan sneller worden uitgezet.

Ook maakt dit kabinet zo snel mogelijk bij de Europese Commissie duidelijk dat Nederland een opt-out wil van het Europese asiel- en migratiebeleid. In de tussentijd trekt minister Faber in Europa op met gelijkgezinde landen en wordt het grenstoezicht versterkt.

Zie ook

Verantwoordelijk

Reacties uitgeschakeld voor Noot 11/Pittige Tijden

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.