ARTS: ROTTERDAM BLOKKEERT ZORG AAN ASIELZOEKER
Publicatie | 21 mei 2013 |
---|---|
Jaargang | 2013 |
Auteur | Eva Nyst |
Vertrouwensarts Elcke Bonsen doet vandaag aangifte van obstructie van medisch handelen en van mishandeling van de uitgeprocedeerde asielzoeker Bah uit Guinee. Dat meldt NRC Handelsblad.
beeld: Thinkstock
Bonsen heeft de asielzoeker Bah vandaag onderzocht in de landelijke afzonderingsafdeling in Vught. Hij zit daar in een isoleercel omdat hij volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie agressief tegen bewakers is geweest. Bonsen: ‘Sinds 21 maart is hij intermitterend in honger- en dorststaking, waardoor hij ernstig is verzwakt. Vrijdagmiddag is hij weer in honger- en dorststaking gegaan. Maandag kon hij amper op zijn benen staan.’ Bah heeft een grote bult op zijn voorhoofd en een snee in zijn wang. Hij heeft tegen Bonsen gezegd dat hij in Rotterdam door een bewaker in elkaar is geslagen.
Bonsen is vertrouwensarts van vier uitgeprocedeerde asielzoekers die in vreemdelingendetentie zitten, die zijn gestopt met eten en sommigen ook met drinken. Ze protesteren tegen het strenge gevangenisregime. De vorige week vrijgelaten hongerstaker Sayam Uddin Nessar vertelde dit weekend in NRC Handelsblad dat er aanvankelijk elf mensen meededen aan het hongerprotest. Volgens Bonsen zijn er nu ongeveer zestien hongerstakers in detentiecentrum Rotterdam. ‘Hongerstakers worden daar in isoleercellen gezet. Contact met hen is bijna onmogelijk.’
Bonsen formeerde met een aantal artsen een vertrouwensteam. ‘Maar de regels over contact tussen arts en staker werden steeds veranderd’, stelt Bonsen. Eerst moesten de stakers zich melden bij de directie, daarna niet bij de directie maar bij hun advocaat. ‘Tot nu toe hebben we nog geen toegang tot deze mensen in Rotterdam gehad.’
Niet alleen is toegang tot de patiënt een groot probleem. Bonsen doet aangifte van obstructie van medisch handelen omdat ze geen inzage heeft in medische dossiers en geen onderzoekskamer tot haar beschikking heeft, zelfs geen weegschaal. Ook krijgt ze ondanks herhaald vragen geen contact met de medische dienst van de gevangenis in Rotterdam.
De Nationale Ombudsman noemde de opsluiting van ongewenste vreemdelingen afgelopen zomer in zijn rapport ‘inhumaan’.