Tegenstanders van Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas op de Zaanse Schans. © ANP
GOED ZO!DEMONSTRATIE TEGEN BLACKFACE!
https://www.trouw.nl/home/
https://www.trouw.nl/home/
I
Hier vind je de juiste informatie over de landelijke Sinterklaas intocht van 2018
Natuurlijk zal Sinterklaas weer met de stoomboot aankomen in de haven en de vele Zwarte Pieten zullen weer als dollen in het rond lopen.”
Sinterklaas intocht 2018
Welkom op deze Sinterklaas website.
Hier vind je de juiste informatie over de landelijke Sinterklaas intocht van 2018
Natuurlijk zal Sinterklaas weer met de stoomboot aankomen in de haven en de vele Zwarte Pieten zullen weer als dollen in het rond lopen. Ook zal er zeker wel weer het een en ander fout gaan. Maar zoals elk jaar zal het uiteindelijk allemaal toch wel goed komen.
De vele cadeautjes die Sinterklaas bij zijn intocht in 2018 allemaal in de stoomboot, en pakjesboten, heeft moeten natuurlijk wel bij de kinderen komen. En het zal vast weer een boot vol zijn met Sinterklaascadeaus. Ook voor jou zal er zeker iets bij zijn.
Kijk even verder naar de Stad van aankomst in Nederland van de landelijke Sinterklaasintocht 2018 die ook weer door Diewertje Blok gepresenteerd wordt.
Wil je meer weten over het sinterklaasjournaal kijk dan op de pagina Het Sinterklaasjournaal in 2018.
Screenshot uit het duistere filmpje van de Friezin.
Screenshot uit het duistere filmpje van de Friezin.
RTV
OPENBAAR MINISTERIE VERBIEDT PROJECT P
16 NOVEMBER 2017
http://www.rtvnof.nl/openbaar- ministerie-verbiedt-project-p/
TEKST
Donderdag 16-11-2017
DOKKUM – Het eerder op Facebook aangekondigde evenement Project Pis donderdag afgeblazen. Het Openbaar Ministerie heeft het verboden. Een groep inwoners van de regio (onder andere onderneemster Jenny Douwes uit Drachten) wilde zaterdag anti-Piet activisten uit de Randstad opvangen bij de toegangswegen naar Dokkum waar de landelijke intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden.
De actievoerders schrijven op de pagina van Project P: ‘Op last van het OM moeten we deze actie staken. Onder bedreiging van vervolging wegens opruiing is dit ons laatste bericht en zullen we ons niet meer bemoeien met de intocht van Sinterklaas. Ons punt is gemaakt, onze standpunt duidelijk, blijkbaar heeft KOZP vrienden op hoge posities. We wensen iedereen een prettige intocht zonder incidenten en toestanden’.
Actiegroep Project P. maakte zich volgens burgemeester Marga Waanders en het Openbaar Ministerie schuldig aan opruiing. Donderdagmiddag is er overleg met de ‘driehoek’ politie, burgemeester en OM geweest. ,,Toen is gezamenlijk besloten het oordeel van het OM mee te delen aan de organisatoren.’’ Waanders heeft de actie niet persoonlijk verboden, zegt ze in de Leeuwarder Courant.
De rechtbank verwijt de betrokkenen dat zij vorig jaar door bij Joure de snelweg te blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten het recht hun mening te uiten hebben ontnomen. De tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet-figuur waren in drie bussen onderweg naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Die plaats bereikten zij mede vanwege de snelwegblokkade nooit.
‘Het recht om te demonstreren is een grondrecht’, aldus de rechtbank in het vonnis. ‘Wat de blokkade des te kwalijk maakt, is dat de actie was gericht tegen een specifieke groep. In ieder geval een deel van de demonstratie hebben zij door de blokkade niet kunnen houden.’
Er was geen reden om te vrezen voor geweld van de kant van de anti-Zwarte Piet-demonstranten, meent de rechtbank. ‘Eigenrichting kan niet getolereerd worden.’
De veroordelingen vallen iets lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Dat vroeg vorige maand tijdens de vier dagen durende rechtszaak om werkstraffen tot 240 uur. Van geweld of dreiging met geweld was echter geen sprake, meent de rechtbank. ‘Maar dat doet niets af aan de ernst van de feiten.’
Sommige betrokkenen krijgen een hogere straf dan anderen, omdat zij een groter aandeel hadden in de organisatie van de blokkade of zich agressiever gedroegen. Tegen Douwes was naast een taakstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist; zij kreeg een maand voorwaardelijk opgelegd.
Volgens de rechtbank was er vorig jaar sprake van een ‘nauwe en bewuste samenwerking’ tussen de blokkeerders. Het verweer dat een blokkade niet de bedoeling was, wordt door de rechtbank verworpen. ‘De aanmerkelijke kans dat zou worden stilgestaan, is bewust aanvaard.’ Daardoor ontstond een onveilige verkeerssituatie.
De blokkeerders betoogden vorige maand ter zitting dat zij de landelijke intocht van Sinterklaas een kinderfeest vinden, en geen gepast moment om actie te voeren. Schuldbewust toonden zij zich toen nauwelijks. ‘Dat ze Dokkum niet gehaald hebben, daar sta ik nog steeds achter’, aldus een van hen.
Jenny Douwes plaatste drie dagen voor de intocht een oproep op Facebook. ‘Kom met auto, vrachtwagen, motor, trekker en paard en wagen om de onruststokers te laten zien dat ze hier niet welkom zijn’, spoorde ze aan. Ze was zelf niet aanwezig bij de snelwegblokkade. Vorige maand werd zij na de vier dagen durende inhoudelijke behandeling als een held onthaald op het plein voor de rechtbank in Leeuwarden.
Tjalling van der Goot, advocaat van bijna alle verdachten, bepleitte vier weken geleden vrijspraak voor zijn cliënten. Hij verweet het OM willekeur, omdat er bijvoorbeeld bij een langzaam-rijden-actie van de politie geen vervolging is gestart.
De rechtbank oordeelt dat geen sprake is van vergelijkbare zaken. ‘Deze actie was gericht tegen een specifieke groep weggebruikers. De versperring had ten doel de inzittenden van de bussen het onmogelijk te maken gebruik te maken van hun grondrecht.’
‘Schuldig aan opruiing’
Over Douwes oordeelt de rechtbank dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld en schuldig is aan opruiing. ‘Door op te roepen massaal de snelweg op te rijden, heeft zij willens en wetens de kans aanvaard dat de weg zou worden versperd. Zij heeft aangezet tot het plegen van strafbare wijten en geen bijdrage geleverd aan het maatschappelijk debat.’
Dat de onderneemster uit Drachten haar oproep verwijderde op aandrang van een agent, zoals zij verweerde, doet daar volgens de rechtbank niets aan af. Zo ging zij in chatgroepen en telefonische gesprekken wel degelijk door met de actie. ‘Douwes heeft zich niet gedistantieerd van de verwijderde oproep. Ze heeft laten weten dat zij het ermee eens was dat de actie door zou gaan.’
Het OM benadrukte dat het in de rechtszaak niet draait om het uiterlijk van Piet, maar om grondrechten van andersdenkenden. De vorderingen van slachtoffers van gedupeerden wordt deels toegewezen, waaronder de kosten van de huur van de bussen en het vergoeden van schade aan de voertuigen. De blokkeerders hoeven geen verplichte workshop te volgen bij Kick Out Zwarte Piet, zoals die beweging de rechtbank had gevraagd.
[8]
Screenshot uit het duistere filmpje van de Friezin.
Friese onderneemster @JennyDouwes wil geen randstedelijke relschoppers ‘tussen onze kinderen’ bij intocht Sinterklaas in Dokkum:
Hier vind je de juiste informatie over de landelijke Sinterklaas intocht van 2018
Natuurlijk zal Sinterklaas weer met de stoomboot aankomen in de haven en de vele Zwarte Pieten zullen weer als dollen in het rond lopen.”
UpdateMet stevige taakstraffen maakt de rechtbank in Leeuwarden duidelijk dat zij zwaar tilt aan het opereren van de zogenoemde blokkeerfriezen, die het recht op demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet ondermijnden.
De rechtbank oordeelde zwaar over de blokkade op 18 november van het vorig jaar. Vanwege het risico voor de andere weggebruikers, maar vooral vanwege de eigenrichting. Uit onvrede over de toestemming die de activisten hadden gekregen voor een demonstratie voorafgaande aan de intocht, kozen de verdachten ervoor het recht in eigen hand te nemen en de betoging te verhinderen met een blokkade.
Kinderen
Op de zitting stelden de verdachten in actie te zijn gekomen omdat zij vonden dat een demonstratie tegen Zwarte Piet in het bijzijn van kinderen niet door de beugel kan. Zij meenden iets recht te kunnen zetten.
Maar het recht om te demonstreren is een grondrecht, staat in het vonnis, en in een democratische rechtsstaat kan eigenrichting niet worden getolereerd.
De advocaten vingen ook bot met hun verweer dat er vaker blokkades voorkomen in het land. Als voorbeeld noemden zij het tegenhouden in april van de spelersbus van Ajax op weg naar de Johan Cruijff Arena. Dat de Friezen werden vervolgd, noemden zij willekeur. Dat argument snijdt geen hout, oordeelt de rechtbank: de Ajacieden waren niet op weg naar een demonstratie en deden ook geen aangifte na afloop.
Waarschuwing
In het geval van Douwes week de rechtbank af van de eis. Het OM vond dat zij zich schuldig maakte aan het door dreigen met geweld verhinderen van de demonstratie. De rechter hield het bij opruiing, al weegt voor de rechtbank zwaar dat Douwes zich ook op de dag van de intocht actief bemoeide met de blokkade, ondanks een waarschuwing van de politie.
Omdat de verdachten verantwoordelijk worden gehouden voor het niet doorgaan van de demonstratie, moeten zij ook de huur van de drie bussen vergoeden, ruim 2000 euro. Ook betalen zij de proceskosten van de tegenpartij. De verdachten hebben twee weken om hoger beroep aan te tekenen. Hun advocaten gaven gisteren aan daar aanleiding voor te zien. De website doneeractie.nl zamelt geld in om het hoger beroep te bekostigen.
In een reactie op het vonnis sprak Mitchell Esajas van KOZP de hoop uit dat demonstraties in 18 gemeenten op 17 november vreedzaam verlopen. “Het vonnis maakt duidelijk dat burgers niet voor eigen rechter mogen spelen. Wij hopen dat de tegenstanders onze vrijheid van betogen respecteren. Wij streven een feest voor alle kinderen na, niets meer en niets minder.”
De rechtbank verwijt de betrokkenen dat zij vorig jaar door bij Joure de snelweg te blokkeren anti-Zwarte Piet-demonstranten het recht hun mening te uiten hebben ontnomen. De tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet-figuur waren in drie bussen onderweg naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Die plaats bereikten zij mede vanwege de snelwegblokkade nooit.
‘Het recht om te demonstreren is een grondrecht’, aldus de rechtbank in het vonnis. ‘Wat de blokkade des te kwalijk maakt, is dat de actie was gericht tegen een specifieke groep. In ieder geval een deel van de demonstratie hebben zij door de blokkade niet kunnen houden.’
Er was geen reden om te vrezen voor geweld van de kant van de anti-Zwarte Piet-demonstranten, meent de rechtbank. ‘Eigenrichting kan niet getolereerd worden.’
De veroordelingen vallen iets lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Dat vroeg vorige maand tijdens de vier dagen durende rechtszaak om werkstraffen tot 240 uur. Van geweld of dreiging met geweld was echter geen sprake, meent de rechtbank. ‘Maar dat doet niets af aan de ernst van de feiten.’
Sommige betrokkenen krijgen een hogere straf dan anderen, omdat zij een groter aandeel hadden in de organisatie van de blokkade of zich agressiever gedroegen. Tegen Douwes was naast een taakstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist; zij kreeg een maand voorwaardelijk opgelegd.
Volgens de rechtbank was er vorig jaar sprake van een ‘nauwe en bewuste samenwerking’ tussen de blokkeerders. Het verweer dat een blokkade niet de bedoeling was, wordt door de rechtbank verworpen. ‘De aanmerkelijke kans dat zou worden stilgestaan, is bewust aanvaard.’ Daardoor ontstond een onveilige verkeerssituatie.
De blokkeerders betoogden vorige maand ter zitting dat zij de landelijke intocht van Sinterklaas een kinderfeest vinden, en geen gepast moment om actie te voeren. Schuldbewust toonden zij zich toen nauwelijks. ‘Dat ze Dokkum niet gehaald hebben, daar sta ik nog steeds achter’, aldus een van hen.
Jenny Douwes plaatste drie dagen voor de intocht een oproep op Facebook. ‘Kom met auto, vrachtwagen, motor, trekker en paard en wagen om de onruststokers te laten zien dat ze hier niet welkom zijn’, spoorde ze aan. Ze was zelf niet aanwezig bij de snelwegblokkade. Vorige maand werd zij na de vier dagen durende inhoudelijke behandeling als een held onthaald op het plein voor de rechtbank in Leeuwarden.
Tjalling van der Goot, advocaat van bijna alle verdachten, bepleitte vier weken geleden vrijspraak voor zijn cliënten. Hij verweet het OM willekeur, omdat er bijvoorbeeld bij een langzaam-rijden-actie van de politie geen vervolging is gestart.
‘Schuldig aan opruiing’
Over Douwes oordeelt de rechtbank dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld en schuldig is aan opruiing. ‘Door op te roepen massaal de snelweg op te rijden, heeft zij willens en wetens de kans aanvaard dat de weg zou worden versperd. Zij heeft aangezet tot het plegen van strafbare wijten en geen bijdrage geleverd aan het maatschappelijk debat.’
Dat de onderneemster uit Drachten haar oproep verwijderde op aandrang van een agent, zoals zij verweerde, doet daar volgens de rechtbank niets aan af. Zo ging zij in chatgroepen en telefonische gesprekken wel degelijk door met de actie. ‘Douwes heeft zich niet gedistantieerd van de verwijderde oproep. Ze heeft laten weten dat zij het ermee eens was dat de actie door zou gaan.’
Veel donaties worden vergezeld van steunbetuigingen. Van ‘Bedankt namens mijn kinderen voor jullie inzet voor het behouden van deze mooie Nederlandse kindertraditie!’ tot commentaar over ‘linkse rechters’ die hun ‘macht misbruiken’.
Gemiddeld geven de veelal anonieme donoren twee tientjes. Maar er zijn ook forsere schenkingen. Zo geeft ene Gerrit 1500 euro met de woorden: ‘Dank voor het beschermen van onze Nederlandse cultuur’. Op de Facebookpagina van de actie wordt ook schande gesproken van het feit dat wetsovertreders zoveel geld krijgen. En mensen vragen zich af wat er gaat gebeuren met het kapitaal. Sommigen vinden dat de blokkeerfriezen die samen tot 4500 uur taakstraf veroordeeld werden, het ook wel mogen gebruiken om gederfde inkomsten mee te compenseren.
Eerder werd via de site ook al geld ingezameld voor de juridische kosten van de groep Friezen. Die pot van 43 mille is leeg, zeggen initiatiefnemers Robin van Prattenburg en Jenny Douwes, vandaar de nieuwe inzamelingsactie.
‘Racistische intocht’
De stichting Majority Perspective daagt onder meer de NTR, die de tv-uitzending verzorgt, en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad, waar de intocht volgende week is, voor de civiele rechter. Ook het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision zijn gedagvaard.
Van de vier actiegroepen die zich hebben gemeld in Zaanstad, zijn er twee pro- en twee anti-Zwarte Piet, liet een gemeentewoordvoerder weten. Wie wil demonstreren moet dat uiterlijk 72 uur van tevoren bij de gemeente aangeven. Tijdens de intocht gelden strikte regels. Zo wordt het gebied waar de Sint aankomt afgezet met hekken en moeten toeschouwers eerst langs een jassen- en tassencontrole via toegangspoortjes. De actiegroepen krijgen plekken toegewezen die ver uit elkaar liggen. Dit om confrontaties te voorkomen. Het kinderfeest vergt de inzet van 600 agenten.
TWAN HUYS:
standpunt uit te leggen.
En dit is een tafel, die hoort bij Late Night en daar
TWAN HUYS:
”Ik geef je…..kijk, ik kan niet andere mensen, die hier zijn uitgenodigd,
TWAN HUYS:
”Maar ik vind, dat iedereen hier aan tafel moet kunnen komen”
‘RTL Late Night was net de film: Guess who’s coming to dinner’
Afgelopen week werden Jenny Douwes, boegbeeld van de ‘blokkeerfriezen’, en Jerry Afriyie, mensenrechtenactivist en boegbeeld van Kick Out Zwarte Piet, uitgenodigd aan tafel van RTL Late Night. Die avond liep anders dan verwacht.
Ik was een jaar of 13 toen ik bij een kennis thuis ging spelen. We waren in zijn slaapkamer bubbling-muziek aan het luisteren. Rond zes uur ‘s avonds kon ik hem niet meer vinden en ik besloot hem te gaan zoeken. Toen ik de woonkamer binnenstapte, zag ik hem, zijn ouders en de rest van het gezin aan tafel hun avondeten nuttigen. Ik was geschokt, niet omdat ik graag aan tafel had willen aanschuiven – ik heb van kleins af aan geleerd om niet bij vreemden te eten (‘Ook al zijn het je vrienden, je komt thuis eten’, zei mijn moeder altijd met een ernstig gezicht) – maar meer omdat ik die traditie niet kende. In Ghana is het vloeken in de kerk om je gasten niet uit te nodigen aan tafel, ook al is het maar voor de vorm. Later vertelde mijn omgeving: in Nederland moet je een afspraak maken als je bij anderen wil aanschuiven.
Toen ik mij op vrijdag 12 oktober in een taxi naar de studio van RTL Late Night haastte, was ik ervan overtuigd dat ik dit keer aan tafel zou zitten. Deze keer hadden wij immers niet zomaar een afspraak, maar een afspraak die zwart op wit stond.
Een week eerder, op 5 oktober, kreeg ik een telefoontje van een redactielid van het RTL-programma. Een bewogen dame vertelde mij dat het programma aandacht wilde besteden aan het strafproces tegen de zogenaamde ‘blokkeerfriezen’. Ze vroeg mij voorzichtig of ik samen met Mitchell Esajas en onze advocaat Göran Sluiter exclusief – ik mocht in de tussentijd dus niet bij andere talkshows aanschuiven – in gesprek wilde gaan met Twan Huys, de advocaten Anker en Anker en twee van hun cliënten. Ik gaf aan daar geen problemen mee te hebben, mits het geen discussie werd, maar een moment om toenadering te zoeken tot elkaar. Nadat ons was verzekerd dat het gesprek in alle opzichten gelijkwaardig zou zijn, stemden we met het verzoek in.
In aanloop naar de uitzending vroeg collega Mitchell Esajas mij of ik Kick Out Zwarte Piet in mijn eentje kon vertegenwoordigen. Wij stelden de redactie op de hoogte, het risico daarbij in acht nemend dat mijn advocaat en ik tegenover vier mensen (twee advocaten en twee verdachten) aan tafel zouden zitten. Op de dag van de uitzending kregen wij een mailtje dat mr. Anker, de advocaat van Jenny D., het gezicht van de Friese wegblokkeerders, akkoord ging met een gesprek aan tafel tussen Jenny D. en mijzelf, in aanwezigheid van ons beider advocaten.
Backstage
Om 22.15 uur, een kwartier voor aanvang van de uitzending, kwam een redactielid met een vertrokken gezicht de kleedkamer binnen. “Jerry, wij hebben een probleempje. Jenny heeft ons zojuist laten weten dat zij niet met jou in gesprek wil gaan.” Ik antwoordde: “Waarom komen jullie naar mij toe? Dat is iets tussen jullie en Jenny.” “Wij willen samen met jullie beiden een oplossing vinden voor de situatie.” Ik verbaasde mij erover dat men haar verzoek serieus in overweging nam. Immers, als je niet in gesprek wil aan tafel, dan hoor je niet aan tafel. “Het is wit privilege dat zij denkt te kunnen dicteren wie er aan tafel zit”, zei ik daarom. De redacteur was er niet over te spreken dat ik de term ‘wit privilege’ liet vallen. Volgens haar hadden de eisen van Jenny niets van doen met wit privilege. Die term maakte haar kwader dan het feit dat Jenny vlak voor de uitzending op haar belofte terugkwam. Op de vraag waaróm Jenny D. niet met mij aan tafel wilde, antwoordde ze na aandringen: “Ze zegt dat het een lange dag bij de rechtbank was. Ze heeft hoofdpijn en wil niet in discussie.” Later aan tafel zou Jenny aan heel Nederland mededelen dat ze niet in gesprek gaat met een terrorist.
Uiteindelijk werd de overeenkomst bereikt dat wij samen aan tafel zouden zitten maar niet op elkaar zouden reageren. Vijf minuten voor aanvang stapte er opnieuw een redactielid de kleedkamer binnen, met een gezicht op onweer. “Jerry, ze wil niet dat jij aan tafel komt zitten, anders gaat ze weg. Ze wil wel met jouw advocaat in gesprek, maar absoluut niet met jou. Zou je het erg vinden om op de eerste rij te gaan zitten?” Mijn advocaat en ik veegden dit voorstel resoluut van tafel en dreigden te vertrekken. De redactie raakte in paniek en kwam na enkele minuten terug met een laatste voorstel. “Jerry, je hebt gelijk”. Het begon aantrekkelijk te worden om huiswaarts te keren, maar ik wist inmiddels ook dat haar absurde eisen dienden om het publiek mijn verhaal te onthouden. Dus besloot ik om te blijven, maar benadrukte dat ik mezelf er absoluut niet voor zou lenen om vanaf de eerste rij geïnterviewd te worden. De redactie was opgelucht.
Achter in de bus
En daar zat ik dan, achter in de bus, alsof het fucking 1955 was. Maar ik bleef kalm op mijn beurt wachten. Nam een slok van mijn Fanta en keek toe hoe de witte mensen aan tafel zich vermaakten. Jenny D. was geamuseerd, want die opstandige zwarte man werd een lesje geleerd. En gelijk had ze, ik zat daar als een tweederangsburger. Wie dacht ik wel niet dat ik was. Dacht ik soms dat ik een Nederlander was, iets wat mijn kinderen en ik in de ogen van veel witte landgenoten nooit zullen worden. Toen mij vanaf de tafel een vraag werd gesteld, protesteerde ik: ‘Ik zal dat zo uitleggen als ik in mijn tijd zit’, maar Jenny D. gunde mij, evenals tijdens de rechtszaak, mijn spreektijd niet. Terwijl ik braaf op mijn beurt wachtte, galmde het gedicht I, Too van Langston Hughes door mijn hoofd. Vanzelfsprekend begon ik ‘Amerika’ te vervangen door ‘Nederland’:
Ook ik vier Nederland
Ik ben de donkerder broer
Men zendt mij naar de keuken om te eten
Als er gasten komen
Maar ik lach
En eet goed
En word sterk.
Morgen,
Zal ook ik aan tafel zitten
Als er gasten komen
En niemand zal het wagen dan tot mij te zeggen:
“Ga in de keuken eten.”
Dan zullen zij zien hoe mooi ik ben
En beschaamd zijn,
Ook ik ben Nederlander.
De tafel is van iedereen
Nederland is net als de tafel van RTL niet van iedereen
Nadat ik duidelijk maakte niet vanaf de eerste rij geïnterviewd te willen worden, richtte Twan Huys zich tot de kijker: “De RTL Late Night-tafel is van iedereen.” Echter, wat die avond op nationale televisie plaatsvond bleek exemplarisch voor de ongelijkheid tussen zwart en wit in dit land, ons mooie Nederland. Nederland is net zo groot als de RTL Late Night-tafel. Er is plek voor ons allemaal, maar wat doen wij als witte mensen zwarte mensen niet aan tafel willen hebben? Sturen wij die witte persoon weg, zoals het hoort, omdat iedereen in Nederland meetelt, of gaan wij die witte persoon smeken om die ongewenste gast toch aan tafel te laten, zoals Twan Huys Douwes smeekte? Nederland is, net als de tafel van RTL, niet van iedereen. Jenny D., de hoofdverdachte in een strafzaak, heeft een permanente plaats aan tafel, waar ik, het slachtoffer van haar daden, mij moet ‘invechten’.
Aan tafel
Daar zit ik dan, tussen zeven witte gasten en een witte host die mij ‘Jeffrey’ blijft noemen. Aanvankelijk zou Jenny D. op haar misdrijven worden aangesproken, maar in plaats daarvan moest ik mij verantwoorden voor haar valse beschuldigingen jegens mij en Kick Out Zwarte Piet. Dit was geen toeval. Dit komt doordat ik als zwarte man in een dominant witte samenleving in een confrontatie met een wit persoon, vooral met een witte vrouw, altijd als de verdachte (lees: de agressor) gezien zal worden. En als je altijd de verdachte bent in de samenleving, kun je ervan uit gaan dat zelfs in een gesprek met jouw dader, jij de verdachte blijft. Dit bleek uit de eerste, vergoelijkende vraag aan verdachte Jenny D.: “Waar was je bang voor?”
Een paar weken geleden had ik een slachtoffergesprek met het OM ter voorbereiding op de zitting. Het OM waarschuwden mij voor het feit dat het confronterend kan zijn voor slachtoffers om met hun daders geconfronteerd te worden tijdens een zitting. Ik trok me er niets van aan. Maar toen wij met onze advocaat eenmaal de rechtszaal betraden en acht uur lang met onze rug naar de mensen die ons leven in gevaar hadden gebracht toe moesten zitten, overmeesterde een koude rilling mijn lichaam. Het weerzien, de grimmige sfeer die in de lucht hing, het treiteren gedurende de zitting, gaf ons, Mitchell Esajas en mij, een alles behalve veilig gevoel. Gedurende de zitting werden wij boos aangekeken, luidruchtig gemaand om stil te zijn als een van ons hoestte. En iedere keer dat ik omkeek, omdat de spanning achter ons voelbaar was, zag ik tientallen boze ogen mij aanstaren. De spanning in de zaal was om te snijden. Deze ervaring had ik graag willen delen met Twan Huys. Maar de eerste vraag die ik kreeg, ging over Gouda en luidde: “Was het de bedoeling om rotzooi te gaan schoppen?”
Het systeem blootleggen
Als je mij vraagt wat ik denk te hebben gewonnen met alle vernederingen die ik moest ondergaan, luidt mijn antwoord: het systeem is blootgelegd. Wat men thuis te zien kreeg, was een wake-up call voor het ‘stille midden’. Zij die wakker geschud moeten worden, zij die ‘geen kleur zien’, zij die ‘neutraal zijn’, zij die je negatief vinden wanneer je problemen benoemt, de wegkijkers, zij die het allemaal wel mee vinden vallen. Het stille midden bereik je niet met woorden. Ze willen je zien lijden voordat ze jou geloven. Er zijn talloze artikelen en boeken geschreven over institutioneel racisme, er zijn duizenden getuigenissen over racistische ervaringen van zwarte mensen in Nederland. De enige keren dat wij de aandacht van het stille midden trokken, was na ernstige incidenten. Veel mensen in het midden zijn op brute wijze wakker geschud. Want ook zij wilden op vrijdagavond, gegrepen door woede, hun tv door het raam gooien. Wij hebben geprobeerd ze de ogen te openen met mooie woorden, maar het mocht niet baten. Zij moesten het met eigen ogen zien, live op tv en daarom besloot ik om te blijven. Alstublieft!
Elkaar opnieuw leren kennen
Het was niet aan mij om boos te worden. Dat vertrouwde ik toe aan de kijkers thuis. Ik was daar om de constante negatieve framing van voorstanders van een ‘feest voor alle kinderen’ te weerspreken. Als ik ‘oorlog’ zeg, bedoel ik dat wij het oprukkende fascisme, nazisme en racisme in de samenleving serieus moeten nemen. Kick Out Zwarte Piet is geen terroristische groep. Wij zijn een keer vermeld geweest in het rapport Dreigingsbeeld (2017), net als de ‘Blokkeerfriezen’ trouwens (2018). In een interview met het rechtse tv-programma WNL Op Zondag zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof het volgende over Kick Out Zwarte Piet: “We zeggen ook in ons dreigingsbeeld: van geweld is bij deze groep nog echt geen sprake.” Ik ben niet veroordeeld voor de mishandeling van een agent tijdens de landelijke intocht in Gouda, maar voor verzet bij mijn onrechtvaardige arrestatie. Er circuleert een verzinsel dat wij tijdens diezelfde intocht een klein kind hebben uitgescholden voor ‘racist’ en dat wij rotzooi hebben getrapt. Dat broodjeaap-verhaal is allang ontkracht. In 2016 gaf ik een presentatie in Leiden, waarin ik vertelde dat sommige mensen onze vreedzame protesten te soft vinden en anderen juist te militant. Daarop reageerde ik laconiek: “Iedereen moet maar zelf weten wat die doet: ga met rozen naar de intocht, ga met knuppels, doe je ding, wij (KOZP) gaan voor de vreedzame aanpak.” Een jaar later las ik in de krant dat ik mensen zou hebben opgeroepen om met knuppels naar de intocht te gaan. Het is dit soort angst zaaien dat zorgt voor een kloof en voor polarisatie. Dat komt niet door de mensen die problemen en uitdagingen in de samenleving durven te benoemen. Zonder kritische media en zonder hoor en wederhoor bereiken bovenstaande halve waarheden en valse beschuldigingen, meestal via De Telegraaf, mensen zoals Jenny D. die het kritiekloos overnemen. En overgaan tot wegblokkades. Ik wilde de ruis weghalen en ik wilde een persoon die mijn leven en dat van vele anderen in gevaar heeft gebracht de hand reiken.
Publieke excuses
Ik heb nog nooit actief de media opgezocht om mijn verhaal te doen. Als ik aandacht zoek, zoek ik die aandacht niet voor mijzelf, maar voor de uitdagingen die voor ons liggen. Ja, ik protesteer, maar niet omdat ik dat graag wil. Ik ga op zaterdag ook liever naar een voetbalwedstrijd van mijn zoon kijken, dan een reis te maken naar de andere kant van het land om geconfronteerd te worden met mensen die alleen willen samenleven. Het enige wat ik graag wil (en wens) is voor alle kinderen een gelijke start en gelijke behandeling. Een beschaafde en vredelievende samenleving. En daar heb ik heel veel voor over, zelfs als het betekent dat agenten mij in elkaar moeten slaan om mij tegen te kunnen houden, dat ik mijn baan moet verliezen of dat ik deel moet nemen aan een televisieprogramma dat mij als ongewenste gast behandelt, maar mij toch echt meer nodig had dan andersom.
Het enige wat ik graag wil (en wens) is voor alle kinderen een gelijke start en gelijke behandeling. En daar heb ik veel voor over
Uiteindelijk was ik de enige van de drie partijen die zich aan de oorspronkelijke afspraak hield. Daarnaast ben ik de enige die geen nieuwe eisen heeft gesteld. Het programma was een kruising tussen de film Guess who’s coming to dinner en een ‘sit-in’. Ik werd beschimpt, veracht, voor terrorist uitgemaakt en in een hoekje van de tafel geplaatst. Ik kreeg nog niet eens een glaasje water. Er werd een stoel bijgehaald en na afloop van ‘het gesprek’ werd ik afgedankt en gemaand weer plaats te nemen in het publiek. Maar mijn werk zat erop. Ik bedankte daarvoor en verliet de studio. Het getuigt van superioriteitsgevoel om te denken dat ieder zwart persoon erbij wil horen. Die ‘illusie van inclusie’ is niet aan mij besteed. Mijn aanwezigheid zorgde voor ongemak, omdat het geen wit onderonsje meer was. Het was een pijnlijke onthulling van de structurele ongelijkheid tussen zwart en wit. Mijn advocaat en ik verdienen publiekelijke excuses van Twan Huys en de redactie van RTL Late Night, voor het niet nakomen van afspraken en de ongelijke behandeling. Onder de duizenden mensen die zagen hoe wij geschoffeerd werden, was ook de dochter van mijn advocaat, die hem na afloop haastig opbelde: ‘Papa, waarom deed die vrouw zo gemeen? U kwam niet eens aan het woord.’ Daarna moest ze huilen.
NIET LATE NIGHT, MAAR JENNY DOUWES SCHOND AFSPRAKEN
GORAN SLUITER [ADVOCAAT JERRY AFFRYIE,
TOEVOEGING ASTRID ESSED], ADVOCAAT
EN HOOGLERAAR INTERNATIONAAL STRAFRECHT
14 OCTOBER 2018
https://joop.bnnvara.nl/
[17]
”Ik zegde toen toe na het pleidooi in de strafzaak naar de studio te komen. Ook zou ik Jenny Douwes vragen. Die stemde hier uiteindelijk mee in. Later hoorde ik dat ook een van de betogers van Kick Out Zwarte Piet in de studio aanwezig zou zijn. Wij gingen er van uit dat die in de zaal zou zitten. Er zijn geen afspraken gemaakt om allen aan één gesprekstafel plaats te nemen. Dat was ook helemaal geen optie. In de eerste plaats omdat Jenny Douwes daarmee niet akkoord zou gaan.”
WIM ANKER: REACTIE TWAN HUYS ONJUIST
14 OCTOBER 2018
https://www.ankerenanker.nl/
TEKST
Afgelopen vrijdag was ik samen met cliënte Jenny Douwes aanwezig in het tv-programma RTL Late Night. Dit naar aanleiding van de strafzaak in de zogeheten A7-blokkadezaak.Tijdens de uitzending werd Jenny Douwes overvallen door de mededeling van presentator Twan Huys dat activist en voorman van Kick Out Zwarte Piet Jerry Afriyie eveneens aan tafel zou gaan plaats nemen. In een uitzending van RTL Boulevard stelt Huys dat vooraf “heel duidelijke afspraken” gemaakt met mij als raadsman dat alle partijen aan tafel zouden zitten.
Door zijn uitlatingen in RTL Boulevard van zaterdag jl. krijgt ondergetekende de zwartepiet toegespeeld voor de commotie die is ontstaan tijdens de uitzending van vrijdag jl.
Dit is onterecht en teleurstellend.
In een goed gesprek met twee redacteuren van RTL Late Night te Amsterdam enkele weken geleden ging het over eventuele toekomstige bijdragen aan het programma mijnerzijds op het terrein van het strafrecht. Genoemd werden onderwerpen als tbs, levenslang, dna, spreekrecht en slachtoffers. Ook is gesproken over de A7-blokkadezaak.
Ik zegde toen toe na het pleidooi in de strafzaak naar de studio te komen. Ook zou ik Jenny Douwes vragen. Die stemde hier uiteindelijk mee in. Later hoorde ik dat ook een van de betogers van Kick Out Zwarte Piet in de studio aanwezig zou zijn. Wij gingen er van uit dat die in de zaal zou zitten. Er zijn geen afspraken gemaakt om allen aan één gesprekstafel plaats te nemen. Dat was ook helemaal geen optie. In de eerste plaats omdat Jenny Douwes daarmee niet akkoord zou gaan. En in de tweede plaats omdat ons kantoor geen discussie wilde en wil over de persoon en kleur van Zwarte Piet. Daar ging immers de blokkadezaak niet over!
Toen Jenny Douwes voorafgaande aan de uitzending hoorde dat er toch een tafeldiscussie zou komen, was zij dus verrast en heeft ze duidelijk aangegeven dat ze dit niet wilde. Van Jenny Douwes heb ik vernomen dat Huys op haar verzoek vlak voor het begin van de uitzending haar zijn woord heeft gegeven dat de heer Afriyie niet samen met haar aan tafel zou komen. De move van de presentator om tijdens de uitzending toch de heer Afriyie en zijn advocaat aan tafel te noden, was voor ons een totale verrassing. Dat was mijns inziens ook duidelijk te zien.
De heer Huys had moeten spreken van een miscommunicatie in de voorfase en had niet de verwijten bij mij en cliënte moeten leggen. Dat is jammer, want we kenden jarenlang goede contacten.
Wim Anker
EINDE VERKLARING WIM ANKER. ADVOCAAT JENNY EN DE BLOKKEERFRIEZEN
[18]
”Huys vertelde maandag dat het echter altijd de bedoeling is geweest dat zijn gasten met elkaar in gesprek zouden gaan over de blokkadezaak. “Onze redactie heeft weken geleden daarover heldere afspraken gemaakt met beide partijen, en die afspraak was: Jerry en advocaat Göran Sluiter, en Jenny, en haar advocaat Wim Anker, zouden aan tafel een gesprek voeren.”
Volgens Huys weigerde Douwes vlak voor de uitzending ineens om aan tafel te gaan met Afriyie, waardoor een onmogelijke situatie ontstond. “We zaten al bijna in de uitzending, we wilden met de beste bedoelingen een oplossing vinden waarbij we het gesprek konden voeren en waarbij alle partijen tevreden mee zouden zijn, en uiteindelijk hebben we Jenny toegezegd dat ze alleen aan deze tafel kon zitten. Want het leek erop dat Jerry bereid was mee te praten vanaf de eerste rij.”
UpdateTwan Huys heeft toegegeven dat hij zich in een veelbesproken aflevering van RTL Late Night niet hield aan een afspraak met Jenny Douwes, het boegbeeld van de ‘blokkeerfriezen’. ‘Achteraf hadden we vast moeten houden aan de oorspronkelijke afspraken.’
De RTL Late Night-presentator viel maandagavond met de deur in huis: het was een bewogen weekend voor hem en het programma geweest, waar hij eerst iets over kwijt wilde.
In de uitzending van afgelopen vrijdag, met Jenny Douwes (bekend omdat zij vorig jaar opriep tot een blokkade van anti-Zwarte Pietdemonstranten op de A7) en Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet, gebeurde namelijk iets vreemds. Terwijl Douwes aan tafel zat en Afriyie op de eerste rij, werd Afriyie ineens uit het publiek gehaald omdat de tafel ‘voor iedereen’ zou zijn.
Douwes reageerde daarop verontwaardigd dat Huys zich dan niet aan zijn woord zou houden. Haar was vooraf namelijk beloofd dat zij niet in de show zou hoeven discussiëren met Afriyie.De move kwam Huys en zijn team op veel kritiek te staan. Hij zou zijn journalistieke integriteit te grabbel gooien en nooit meer de status van betrouwbare talkshowhost kunnen verwerven. Anderen noemden het een wanhoopsdaad om de dramatische kijkcijfers op te krikken – een dag eerder keken slechts 236.000 mensen naar Late Night.
Niet de bedoeling
Huys vertelde maandag dat het echter altijd de bedoeling is geweest dat zijn gasten met elkaar in gesprek zouden gaan over de blokkadezaak. “Onze redactie heeft weken geleden daarover heldere afspraken gemaakt met beide partijen, en die afspraak was: Jerry en advocaat Göran Sluiter, en Jenny, en haar advocaat Wim Anker, zouden aan tafel een gesprek voeren.”
Volgens Huys weigerde Douwes vlak voor de uitzending ineens om aan tafel te gaan met Afriyie, waardoor een onmogelijke situatie ontstond. “We zaten al bijna in de uitzending, we wilden met de beste bedoelingen een oplossing vinden waarbij we het gesprek konden voeren en waarbij alle partijen tevreden mee zouden zijn, en uiteindelijk hebben we Jenny toegezegd dat ze alleen aan deze tafel kon zitten. Want het leek erop dat Jerry bereid was mee te praten vanaf de eerste rij.”
Geen excuses
Toen Afriyie tijdens de reclame zei ook aan tafel te willen komen zitten, werd daar gehoor aan gegeven.
Hoewel Huys zei de situatie ‘heel vervelend’ te vinden, bood hij geen excuses aan voor het breken van de afspraak met Douwes. “Hebben we er iets van geleerd? Ja, achteraf hadden we vast moeten houden aan de oorspronkelijke afspraken, en we hadden niet mee moeten gaan met de nieuwe gespreksvoorwaarden.”
Weerwoord
De advocaat van Douwes, Wim Anker, spreekt het verhaal van Huys tegen. Op zijn website schrijft hij in een statement: ‘Er zijn geen afspraken gemaakt om allen aan één gesprekstafel plaats te nemen. Dat was ook helemaal geen optie. In de eerste plaats omdat Jenny Douwes daarmee niet akkoord zou gaan. En in de tweede plaats omdat ons kantoor geen discussie wilde en wil over de persoon en kleur van Zwarte Piet. Daar ging immers de blokkadezaak niet over!’
En ook volgens Jerry Afrityie klopt de verklaring van Huys niet, meldt hij op Twitter. ‘Ik zou er nooit mee instemmen om vanaf de eerste rij (lees: back of the bus) een bijdrage te leveren.’
[19]
” Wat de afspraken ook geweest zijn, volgens Ockhuysen had de redactie van RTL Late Night al verkeerd gehandeld toen ze Douwes beloofden dat ze mocht eisen dat Afriyie niet aan tafel mocht komen. “Je moet als redactie nooit zo op je knieën gaan voor je gasten. Je moet nooit zo buigen dat een gast kan bepalen of een andere wel of niet aan de tafel mag zitten. ”
””Dat klopt, als een activistische groep.
De anti-Zwarte Pieten-groep Kick Out Zwarte Piet is opgenomen in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland omdat de veiligheidsdiensten zich zorgen maken over deze beweging. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof vanochtend in het tv-programma WNL Op Zondag.
“Het is een van de bewegingen waar we ons zorgen over maken,” zei Schoof. Volgens de terreurbestrijder is Kick Out Zwarte Piet een beweging die mogelijk extremistisch wordt en dan ook geweld kan gaan gebruiken.
“Je ziet dat op rechts en op links een soort extremisme ontwikkelt dat geleidelijk aan toch een gewelddadig karakter krijgt”, zei Schoof. Hij wijst erop dat KOZP momenteel nog geen geweld gebruikt: “We zeggen ook in ons dreigingsbeeld: van geweld is bij deze groep nog echt geen sprake.”
Schoof plaatst KOZP in een toenemende trend van bewegingen die naar extremisme en geweld neigen. “Het is een van de voorbeelden. Net als Pegida en Erkenbrand. Het zijn bewegingen waarbij in het buitenland meer geweld bij te pas komt. Dat we ze nu opnemen onder het kopje extremisme is een soort vroege signalering. Dat geldt voor alle bewegingen die zich op de rechter- en linkerzijde in het extremisme bewegen.”
Door: Tom Janssen
Zo’n tweehonderd demonstranten kwamen naar Dokkum, om
”Nou dat gaat niet sec over deze groep, maar dat gaat eigenlijk meer
ZIE COOR TRANSCRIPTIE TEKST ONDER NOOT 29
YOUTUBE.COM
Er was geen reden om te vrezen voor geweld van de kant van de anti-Zwarte Piet-demonstranten, meent de rechtbank. ‘Eigenrichting kan niet getolereerd worden.’
Volgens de rechtbank was er vorig jaar sprake van een ‘nauwe en bewuste samenwerking’ tussen de blokkeerders. Het verweer dat een blokkade niet de bedoeling was, wordt door de rechtbank verworpen. ‘De aanmerkelijke kans dat zou worden stilgestaan, is bewust aanvaard.’ Daardoor ontstond een onveilige verkeerssituatie.
Jenny Douwes plaatste drie dagen voor de intocht een oproep op Facebook. ‘Kom met auto, vrachtwagen, motor, trekker en paard en wagen om de onruststokers te laten zien dat ze hier niet welkom zijn’, spoorde ze aan. Ze was zelf niet aanwezig bij de snelwegblokkade. Vorige maand werd zij na de vier dagen durende inhoudelijke behandeling als een held onthaald op het plein voor de rechtbank in Leeuwarden.
‘Schuldig aan opruiing’
Over Douwes oordeelt de rechtbank dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld en schuldig is aan opruiing. ‘Door op te roepen massaal de snelweg op te rijden, heeft zij willens en wetens de kans aanvaard dat de weg zou worden versperd. Zij heeft aangezet tot het plegen van strafbare wijten en geen bijdrage geleverd aan het maatschappelijk debat.’
Dat de onderneemster uit Drachten haar oproep verwijderde op aandrang van een agent, zoals zij verweerde, doet daar volgens de rechtbank niets aan af. Zo ging zij in chatgroepen en telefonische gesprekken wel degelijk door met de actie. ‘Douwes heeft zich niet gedistantieerd van de verwijderde oproep. Ze heeft laten weten dat zij het ermee eens was dat de actie door zou gaan.’
Het OM benadrukte dat het in de rechtszaak niet draait om het uiterlijk van Piet, maar om grondrechten van andersdenkenden. De vorderingen van slachtoffers van gedupeerden wordt deels toegewezen, waaronder de kosten van de huur van de bussen en het vergoeden van schade aan de voertuigen. De blokkeerders hoeven geen verplichte workshop te volgen bij Kick Out Zwarte Piet, zoals die beweging de rechtbank had gevraagd.
[37]
MITCHELL ESAJAS OVER WEGBLOKKADE A7/DE NIEUWE MAAN
https://www.youtube.com/watch? v=NrfnMrMTQQ8&list=PLaQC30aLsM TX6x_p2ISA0aluRXLKvq6Cc
TEKST
MITCHELL ESAJAS:
”Dit jaar hebben we in heel goed overleg met de politie,
de burgemeester van Dokkum, afspraken gemaakt om op
een vreedzame manier onze mening over deze racistische
karikatuur kenbaar te maken.
De afspraak was, dat we op een bepaald tijdstip vanuit Amsterdam
met bussen naar Dokkum zouden vertrekken.
Halverwege Dokkum zouden wij onder begeleiding van de politie
naar de Intocht gebracht worden waar we een vreedzame mars zouden
lopen en onze mening kenbaar zouden maken
INTERVIEWSTER
”Ja, even naar die mars inderdaad.
Want wat waren jullie plannen precis?”
MITCHELL ESAJAS:
”We hadden toestemming om op de locatie of op de route
van de Intocht een aantal minuten te lopen met een aantal
spandoeken, borden om zichtbaar onze mening te uiten….”
INTERVIEWSTER:
‘Tijdens de Intocht…..”
MITCHELL ESAJAS:
”Voor de Intocht.”
INTERVIEWSTER:
”Voor de Intocht?”
MITCHELL ESAJAS:
”Voordat de Sint zou aankomen zouden wij op de route
lopen, dat is helaas niet gebeurd, omdat wij vanuit Amsterdam
zijn vertrokken en u ziet hier het beeld van het moment dat onze
bus werd geblokkeerd -ik zat in de groene bus – ongeveer een uur na
vertrek vanuit Amsterdam werden we abrupt gestopt….”
INTERVIEWSTER
”Hoe ging dat…..”
MITCHELL ESAJAS
”Een aantal auto’s die stopten opeens vlak voor ons, dus onze
chauffeur moest op de noodrem trappen, mensen vlogen naar
voren.
In de bus, die achter mij zat, is iemand tegen het voorruit van
het ruit gebotst, levensgevaarlijke situaties, er is een barst in
het ruit gekomen en u zag zojuist ook een aantal beelden.
Wij zijn in de bus blijven zitten, omdat het een vrij beangstigende situatie
was, moet ik zeggen, het was best eng….”
INTERVIEWSTER
”Er waren ook kinderen bij he…”
MITCHELL ESAJAS:
”Er zat een kind in de bus, ja.
Natasha Nzume was er met haar kind.
We waren gewoon van plan op een heel vreedzame manier onze
mening kenbaar te maken.
Nou goed, eh, de bussen werden gestopt, er stonden een stuk of
vijftien a zestien auto’s stil voor ons en op een gegeven moment
stapten een stuk of dertig boze witte mannen en enkele vrouwen
uit die auto’s en die renden vol agressie op de bussen af.
Dat was best een eng moment, moet ik zeggen, dus wij zijn
in de bus blijven zitten, wisten niet watt er zou….hadden we
niet verwacht.
U zag zojuist beelden van journalist Kevin Robertson, die stapte
wel uit de auto en die werd door een aantal van die jongens belaagd,
geduwd, geslagen, dus de agressie was heel erg voelbaar.
Ik was bang, dat zij de bus in wilden stormen, dus ik heb geprobeerd om
binnen die chaotische situatie de mensen toch kalm te houden, ze zijn
gelukkig niet op de bus ingestormd, maar uiteindelijk hebben we vijfenveertig minuten op de snelweg stilgestaan, gigantische file achter de bussen, er zijn
zelfs ongelukken gebeurd vanwege die opstopping en daardoor hebben
we uiteindelijk Dokkum nooit bereikt”
EINDE YOUTUBE FILMPJE
NRC
EN DAN, OP DE A7, SNIJDT EEN AUTO DE ANTI-PIETENCOLONNE AF
18 NOVEMBER 2017
TEKST
Demonstratie intocht Anti-Piet-activisten gingen zaterdagmorgen per bus naar Dokkum. Ze kwamen er niet aan. Een verslag vanuit de bus. Over een achtervolging, een wegblokkade, en een escorte weg van Dokkum.
Zaterdagochtend vroeg vertrekken drie bussen met zo’n 120 demonstranten uit Rotterdam en Amsterdam naar Dokkum om „vreedzaam te protesteren tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet”, aldus een van hen, Mitchell Esajas. Hij heet zijn mede-activisten welkom in een van de bussen. „We begrepen via Facebook dat we worden opgewacht door Pro-Pieten bij de Afsluitdijk”, zegt hij door de intercom. Men kijkt elkaar verschrikt aan. „Maar dat is geen probleem,” vult hij aan, „want we gaan niet via de Afsluitdijk.” De stemming is opgewekt. Er is goed overleg geweest met de burgemeester van Dokkum en de verwachting is dat het protest rustig zal verlopen.
Dat dit valse hoop is, blijkt als op acht kilometer van Heerenveen, op de A7, de chauffeur van de bus plots vol op de rem trapt. Een witte auto snijdt de bus af, mensen in de bus stuiteren omhoog vanuit hun zitplaatsen. De auto remt schokgewijs af en dwingt zo de bus te stoppen. Een motorrijder komt naast de bus rijden, en gebaart druk: hij wil kennelijk dat de bussen omdraaien. De spanning in de bus is voelbaar. „Willen ze de bus in?” roept iemand. Een vrouw in de auto pal voor de bus gooit haar portier open. De buschauffeur manoeuvreert in eerste instantie nog behendig tussen de eerste auto’s door, en er volgt een achtervolging: pro-Piet-demonstranten zoeven aan weerszijden langs de bus. De anti-Piet-demonstranten leggen het vast op camera.
‘Waar blijft de politie?’
Een bescheiden file ontstaat: kennelijk hebben de pro-Piet-demonstranten op de rem getrapt na het inhalen van de bussen. Gevolg: de drie bussen kunnen niet doorrijden. Zo’n dertig witte mannen en een paar vrouwen stappen uit hun auto’s, sommigen dragen capuchons. Er wordt boos gebaard. Een cameraman die meereist met Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Nederland Wordt Beter is uit de bus gestapt om de pro-Piet-activisten te filmen. Hij wordt toegeschreeuwd en agressief bejegend. „Laat ‘m de bus in, laat ‘m de bus in!” roept iemand in de bus. En: „Waar blijft de politie?”
De bussen staan midden op de snelweg stil. Met links een smalle berm en rechts een greppel naast een weiland is er geen mogelijkheid om langs de blokkade te rijden. Achter de bussen breidt de file zich snel uit. „Ik ben al die jaren meegeweest naar protesten, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt,” zegt Mitchell Esajas, „Dit is gewoon levensgevaarlijk.”
Na vijftien gespannen minuten verschijnt de politie ten tonele. Zo’n acht agenten gaan in gesprek met de Pro-Piet demonstranten. „Zie ze met elkaar lachen,” roept iemand in de bus „Ze kennen elkaar gewoon.”
De weg is nog steeds geblokkeerd, ANP meldt dat zich verderop in de file ongelukken zouden hebben voorgedaan. ‘Johannes’, een van de pro-Piet-activisten, wil desgevraagd wel iets kwijt, mits zijn achternaam niet wordt gepubliceerd. „We wilden de bussen tegenhouden en de rest door laten gaan,” zegt hij, staand op de snelweg, tussen de geparkeerde auto’s in. „Als dat mislukt, dan moet het maar zo.” Gevraagd waarom hij hielp met de blokkade zegt hij: „Kinderen geloven in Zwarte Piet, niet in Witte Piet.” Ze zijn niet van een organisatie zegt hij. „Het zijn gewoon allemaal vrienden van vrienden. Friesland is met elkaar.”
Escorte
Vijftien minuten later, na uitgebreid overleg met de politie – inmiddels in aantallen toegenomen – rijden de auto’s van de Friese Pro-Pieten door. Een politieagent loopt naar het raampje van de bus. Er is tot dan toe nog geen overleg geweest met de activisten van KOZP en Nederland Wordt Beter. Er wordt afgesproken dat ze naar Dokkum zullen worden begeleid. Drie ME-bussen rijden vanaf een afrit de snelweg op en escorteren de bussen de snelweg af en een afrit op. Er is opluchting in de bus. Omringd door politie en onderweg naar Dokkum: het lijkt erop dat het protest nog kan doorgaan.
Wel zit de bus nu overvol. Een van de drie buschauffeurs durfde van schrik niet verder en de passagiers van die bus hebben zich nu verdeeld over de andere twee. Een van die twee bussen rijdt overigens wel met een ster in de ruit verder: door het remmen vlogen daar drie passagiers tegen de voorruit.
Na zo’n twintig minuten ontstaat er weer onrust in de bus. „Waar leiden ze ons heen?” vraagt de buschauffeur zich hardop af. Een mannelijke activist zwaait met zijn telefoon. „Ze leiden ons weg van Dokkum!” Hij laat de navigatie op zijn telefoon zien en inderdaad, de bussen worden naar Harlingen geëscorteerd, niet naar Dokkum.
De chauffeur parkeert de bus op de vluchtstrook. Een agent van de ME stapt in. Hij krijgt de microfoon van de intercom. „De burgemeester van Dokkum heeft bepaald dat u niet meer welkom bent in Dokkum, wij begeleiden u terug naar Amsterdam en Rotterdam.” Een van de activisten antwoordt: „Wij hebben toestemming om te demonstreren in Dokkum!” Ja, zegt de ME’er, maar „op de voorwaarde dat u het kinderfeest niet zou verstoren en dat u niet te laat zou zijn. En u bent te laat.”
In de bus wordt met verbazing, woede en hoongelach gereageerd. „Maar we waren te laat door hen!” roept iemand. „Wij wilden gebruik maken van onze vrijheid van meningsuiting,” zegt Esajas, „Hebben wij iets misdaan waardoor ons fundamentele recht tot meningsuiting ons nu wordt ontzegd?” De ME-woordvoerder blijft hem een antwoord verschuldigd, maar iets later voegt hij de uitleg toe dat de politie de veiligheid van de demonstranten niet kon garanderen. „U zag hoe boos de mensen waren bij de blokkade.”
De bussen worden naar een tankstation geleid. De activisten besluiten daar dat een deel van hen zich bij een ander Zwarte Piet-protest voegt in Weesp en het andere deel in de tweede bus terug naar huis gaat. Als er weer gereden wordt blijkt echter al snel dat de politie niet van plan is de activisten hun eigen weg terug te laten bepalen. De ME-escorte rijdt opvallend langzaam en elke afrit wordt afgezet door politiebusjes die vervolgens de escorte weer inhalen om zich voor een volgende afrit te werpen.
Na twintig minuten worden de activisten weer van de weg geleid en bevestigt de woordvoerder van de ME wat de activisten al dachten: „Ik weet dat een aantal van jullie naar Weesp wil. Dat hebben we overlegd, maar we gaan niet naar Weesp.” De burgemeester van Weesp zou hebben aangegeven dat de betogers ook daar niet welkom zijn. En zo rijdt een colonne van ten minste drie ME-busjes, drie politiebusjes en zes motoren de bussen terug naar Amsterdam.
„We hebben vandaag gezien dat geweld wordt beloond”, zegt Jerry Afriyie, woordvoerder van de activisten, daar aangekomen. „Men zei van tevoren: ‘spreek met de autoriteiten dan komt het goed’. Dus we hebben met iedereen overlegd; ik heb met de burgemeester aan tafel gezeten, alles was goedgekeurd en dan gebeurt er dit.”
„Maar”, voegt hij toe, „dit laat precies zien wat we vandaag wilden laten zien: namelijk hoe diepgeworteld het geïnstitutionaliseerd racisme zit in Nederland.”
Correctie (18 november): Mitchell Esajas werd in een eerdere versie van dit stuk abusievelijk Mitchell Esaias genoemd.
GEWELDDADIGE ARRESTATIE JERRY AFRIYIE TIJDENS
PROTEST ZWARTE PIET IN ROTTERDAM 2016
https://www.youtube.com/watch? v=0W1lXARD4Js
K’NO’LEDGE CESARE [JERRY AFRIYIE] SLACHTOFFER VAN BUITENSPORIG
POLITIEGEWELD
https://www.youtube.com/watch? v=4TGvi3y9cIg&t=64s
JERRY AFFRYIE IS ZIJN BAAN ALS BEVEILIGER DEFINITIEF KWIJT
17 MEI 2018
https://www.doorbraak.eu/
TEKST
”Ik ben mijn baan als beveiliger definitief kwijt! Zoals velen van jullie weten, werd in 2015 mijn beveiligingspas ingetrokken, waardoor ik mijn baan als beveiliger niet meer kan uitoefenen. Aanleiding hiervoor was dat ik tijdens de nationale intocht in Gouda in 2014 aandacht wilde vragen voor alle kinderen voor wie de Sinterklaasviering geen feest is, zolang het land de aanwezigheid van Zwarte Piet, een racistische karikatuur uit de negentiende eeuw, gedoogt. Mijn aanhouding – op de beelden ervan is duidelijk te zien hoe ik werd mishandeld door de politie met onder andere een nekklem – werd nationaal en internationaal veroordeeld. Maar dat weerhield de politie er niet van om mij aan te klagen en mijn baan van me af te pakken. Ik heb sindsdien alles uit de kast gehaald om deze onrechtvaardigheid aan te vechten, samen met mijn advocaten en jullie steun. Na verschillende zittingen, pleidooien, een rechtszaak en veel verontwaardiging heeft de rechtbank nu de knoop doorgehakt. De rechtbank vindt dat de politie, gelet op regelgeving en beleid, in hun recht stond bij hun beslissing om mijn beveiligingspas in te trekken. Dit betekent dat ik niet meer aan het werk kan in de beveiligingsbranche. In principe kan ik een nieuwe pas aanvragen en de rechtbank spreekt in haar uitspraak de verwachting uit dat de politie de gebeurtenissen in Gouda niet te lang meer tegen mij zal gebruiken. Echter, in 2016 heeft de politie hetzelfde geflikt in Rotterdam, toen wij onderweg waren naar Maassluis om daar te protesteren tegen Zwarte Piet. Ik was niet van plan om in Rotterdam te demonstreren, noch heb ik geprotesteerd toen onze bussen in Rotterdam werden tegengehouden door de politie. De politie arresteerde mij toen ik op een afstandje op mijn advocaat stond te wachten, naar hun zeggen omdat ik “de woordvoerder” bent. Dit kunnen ze, als ik een nieuw verzoek indien, nog altijd tegen me gebruiken, onder andere omdat de zaak nog loopt. Zo houdt men mij bezig! Alle blabla hierboven laat zien dat de politie niet van plan is om mij toestemming te geven in de beveiligingsbranche. Tijdens de laatste rechtszaak deden de rechters verwoede pogingen om de politie en mij te bewegen om buiten een rechterlijke uitspraak om tot een oplossing te komen. Zo stelden ze de inzet van een mediator voor. Maar alle initiatieven werden verworpen door de politie. Ze moesten een voorbeeld stellen en dat werd ook tijdens de rechtszaak uitgesproken. Wat mij het meeste bij is gebleven, is de terugkerende vraag van de politie of ik ooit nog tijdens een intocht zou protesteren als ze mijn pas terug zouden geven. Dit komt voor mij neer op chantage. Het idee dat ik mijn rechten moet opgeven om mijn baan te behouden, zegt veel over deze zaak. Ik ben geen slaaf! Ik zal nooit mijn mensenrechten opgeven voor welke baan dan ook. Ik zal dan zeggen: houd die baan maar, ik houd mijn vrijheid! Aan allen die opkomen voor een racismevrij Nederland, laat dit je niet weerhouden om je uit te spreken of om te protesteren. Als wij samen opstaan, gaan ze ons niet kunnen breken. De afgelopen jaren waren niet makkelijk voor mij en mijn gezin, maar geloof me: het mooiste moet nog komen. We got this! Strijdbare groet,
Jerry Afriyie
[41]
Joyce Beukema zegt in de Leeuwarder Courant dat het tijd werd om eens met elkaar te praten in plaats van over elkaar te praten. Ook zegt ze in de krant dat de twee kampen door de beeldvorming steeds verder uit elkaar worden getrokken.
Een van de aanwezigen was de journalist Ate de Jong, voormalig directeur van Tûmba, het kenniscentrum discriminatie en diversiteit in Friesland. Hij vond het bijzonder dat de twee partijen rustig met elkaar in gesprek konden gaan.
In het gesprek was Jerry Afriyie vooral de bevraagde partij. Hij zei dat door beter geschiedenisonderwijs over het slavernijverleden en een verandering in de figuur van Zwarte Piet de door hem gewenste verandering kan ontstaan. Ook hij ziet het nut in van dit soort directe gesprekken.
Enkele activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), waaronder Jerry Afriyie, zijn in gesprek gegaan met Friezen die voor het behoud van Zwarte Piet zijn. Afriyie wil juist aanpassing van de racistische karikatuur van het hulpje van Sinterklaas.
In de huiskamer van een van de KOZP-activisten, Joyce Beukema, kwam een opmerkelijk gezelschap samen: mensen die eerder tot twee keer toe tegenover elkaar stonden (op de snelweg en in de rechtbank) zaten nu bij elkaar met een kop koffie. Ook woordvoerder van de Friezen die de snelweg blokkeerden en daar voor werden veroordeeld, Seye Herke Brinkman uit Jistrum, was aanwezig. Hij zei het een goed teken van beide kanten te vinden. “Door beeldvorming worden beide kanten steeds verder uit elkaar getrokken”, zegt Beukema tegen de Leeuwarder Courant. “Het is veel beter om mét elkaar te praten.”
Het slavernijverleden kwam voorbij en andere gevoelige zaken. Afriyie was blij dat hij de verre reis naar het noorden heeft gemaakt. “We zijn een gesegregeerd land, iedereen zit achter zijn eigen muren, in zijn eigen bubbel. Gelukkig zijn er mensen die proberen om over die muren heen te klimmen. Iets zei me dat ik hier vanavond moest zijn. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.”
‘Een aantal hooligans is zijn eigen feestje gaan vieren, terwijl de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zich keurig aan de regels heeft gehouden,’ zegt de burgemeester tegen Omroep Brabant. KOZP had zich aangemeld bij de gemeente om te demonstreren, een groep voorstanders van Zwarte Piet deed hetzelfde. Zij zouden verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet ‘ludiek’ liederen zingen. Dat liep anders:
Hoe zijn de demonstraties bij intochten zaterdag verlopen?
Op veel plekken verliep de intocht feestelijk, maar toch had de politie in verschillende steden dit jaar de handen vol aan de beveiliging van demonstranten tegen Zwarte Piet. De aangekondigde demonstraties van Kick Out Zwarte Piet hebben tot gewelddadige tegenacties geleid: naast rellen in Eindhoven en een vechtpartij in Rotterdam moest de politie ingrijpen in onder meer Den Haag en Leeuwarden. Inmiddels zijn zaterdag zeker zestien mensen opgepakt, onder wie zes relschoppers in Eindhoven.”
NRC
MEERDERE AANHOUDINGEN EN GEWELD BIJ
INTOCHTEN SINTERKLAAS
https://www.nrc.nl/nieuws/
TEKST
Hoe zijn de demonstraties bij intochten zaterdag verlopen?
Op veel plekken verliep de intocht feestelijk, maar toch had de politie in verschillende steden dit jaar de handen vol aan de beveiliging van demonstranten tegen Zwarte Piet. De aangekondigde demonstraties van Kick Out Zwarte Piet hebben tot gewelddadige tegenacties geleid: naast rellen in Eindhoven en een vechtpartij in Rotterdam moest de politie ingrijpen in onder meer Den Haag en Leeuwarden. Inmiddels zijn zaterdag zeker zestien mensen opgepakt, onder wie zes relschoppers in Eindhoven.
KOZP had zeventien demonstraties aangekondigd en ook bij de landelijke intocht in Zaanstad waren er acties, dit is wat we tot nu toe weten. Klik op de locaties voor meer informatie:
Overigens verliep de landelijke intocht in Zaanstad volgens burgemeester Jan Hamming gemoedelijk. Er werd wel door voor- en tegenstanders op vier aangewezen plekken gedemonstreerd. De politie heeft bij de landelijke intocht vier personen aangehouden: twee voor het verstoren van de openbare orde, een voor het gooien van een steen naar een demonstratievak en een voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.
Reportage uit Eindhoven:
Zaterdag kwamen PSV-supporters tijdens de Eindhovense Sinterklaasintocht op de anti-Zwarte-Pietdemonstranten af. Er werd gescholden, gegooid met bierblikken en eieren en verschillende demonstranten probeerden door de politielinies te breken. “Ik had nooit verwacht dat zo veel volwassen mannen ons met eieren zouden bekogelen.”
Zingen en springen op het Binnenhof
Op het Haagse Binnenhof, dat nu nog is geopend, houdt de dj de sfeer er voor de wachtende kinderen goed in.
Zes aanhoudingen in Eindhoven, burgemeester veroordeelt rellen
In Eindhoven zijn zaterdag zes mensen opgepakt bij de rellen rond een demonstratie tegen Zwarte Piet. Daar zocht volgens de politie “een flinke groep voetbalhooligans” de confrontatie. De harde kern van PSV trok zaterdag naar de actie.
De zes personen zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging en het scanderen van discriminerende en racistische leuzen. Ze gooiden met blikjes bier en eieren naar de tegenstanders van Zwarte Piet. Ook werd bij de rellen een agent geschopt. Politiemensen gebruikten wapenstokken en daarbij zijn waarschijnlijk een aantal hooligans gewond geraakt.
Burgemeester Jorritsma heeft de rellen scherp veroordeeld. Ze spreekt van een “vreedzame demonstratie” van KOZP, de actiegroep zou zich gehouden hebben van de gemeente:
“Van een vrije meningsuiting kon nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt.”
De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet werden “voor hun eigen veiligheid” tijdelijk ondergebracht bij het politiebureau. De politie doet verder onderzoek en hoopt door middel van camerabeelden nieuwe aanhoudingen te verrichten.
Nida wil debat over aantal zwartgeschminkte Pieten
De Rotterdamse islamitisch geïnspireerde partij Nida wil donderdag debatteren over het aantal volledig zwartgeschminkte Pieten dat bij de intocht was. Volgens Nida zouden alle Pieten op de boot van Sinterklaas geheel zwartgeschminkt zijn geweest en rode lippen en kroeshaar hebben gehad. Dit zou niet in de geest zijn van de afspraken over de intocht: dit jaar mocht 25 procent van alle Pieten nog geheel zwart zijn en de overige 75 procent moest roetvegen hebben.
Voorzitter Philip van der Kloot Meijburg van het Sint Nicolaas Intocht Comité zegt in een reactie dat er in totaal ongeveer 200 Pieten waren en dat alle afspraken zijn nagekomen. Wel zou er een groepje geheel zwartgeschminkte Pieten hebben meegelopen die niet waren uitgenodigd, zegt hij.
Van der Kloot Meijburg zegt hierover te zijn getipt door omstanders in het publiek. De politie in Rotterdam kan de lezing van de organisator bevestigen noch ontkennen, en zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de meeloop-actie. In totaal zijn in Rotterdam zaterdag vier aanhoudingen verricht.
Anti-Pietdemonstratie in Den Haag beëindigd
In Den Haag lijkt de demonstratie tegen Zwarte Piet nagenoeg afgerond. De aanwezige politie kan de veiligheid van demonstranten niet garanderen als zij als groep verdergaan, en verzoekt de actievoerders zich te verspreiden. Een woordvoerder van actiegroep KOZP liet na een verklaring weten dat de actievoerders hun punt hadden gemaakt en dat er geen vervolg naar de Lange Voorhout wordt gemaakt. De aangewezen locatie van de demonstratie, het Stadhoudersplein op een derde van de route, hebben de actievoerders nooit gehaald.
Buiten de afgezette straten zijn veel pro-zwarte Pietdemonstranten, onder wie voetbalsupporters uit de harde kern van ADO Den Haag.
Intocht Weesp verloopt rustig
De intocht van Sinterklaas is in Weesp zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De aangekondigde demonstratie daar ging door en verliep rustig; zo’n twintig demonstranten van Kick Out Zwarte Piet lieten volgens de Gooi- en Eemlander zaterdag een tegengeluid horen.
Zwolle verbiedt alsnog anti-Piet demonstratie
De gemeente Zwolle heeft een demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet zaterdag alsnog verboden. Volgens de gemeente kan de veiligheid van de demonstranten niet gegarandeerd worden. In eerste instantie kregen de actievoerders wel toestemming om te komen, maar met de meest recente informatie van de politie zegt de gemeente dat het risico te groot is.
“Dit is een stevig besluit en zo’n besluit nemen wij dan ook pas wanneer er echt geen alternatieven meer zijn. Dat is nu het geval, de risico’s zijn op dit moment te groot. Voor ons staat nu de veiligheid van de demonstranten voorop.”
Spanningen in Leeuwarden maar geen aanhoudingen
Ook in Leeuwarden heeft de politie moeten ingrijpen omdat spanningen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet uit de hand liepen. De ME voerde volgens onze verslaggever ter plaatse ook een charge uit.
Er werd een cordon tussen beide groepen gevormd. Het zou gaan om supporters van Cambuur die Sinterklaasliederen zongen en activisten van Kick Out Zwarte Piet. Een woordvoerder zegt dat de politie moest voorkomen dat het tot een confrontatie zou komen. De Anti-Zwarte Pietdemonstranten werden uiteindelijk in ME-busjes naar hun auto’s gebracht. Dat gebeurde volgens de politiewoordvoerder op verzoek van de actievoerders.
Gemoedelijk verloop intochten in Zaanstad, Den Haag en Dokkum
Ondanks de schermutselingen op verschillende locaties, verloopt de intocht van Sinterklaas op veel plekken in Nederland relatief rustig. In Den Haag was er vandaag nog geen confrontatie tussen demonstranten. Overigens moet de stoet daar nog enkele kilometers afleggen, en heeft Kick Out Zwarte Piet aangekondigd aan het einde te staan.
Ook de landelijke intocht in Zaanstad verliep gemoedelijk, hoewel er veiligheidsmaatregelen genomen zijn. Zo werden de vier groepen met tientallen demonstranten achter dranghekken geplaatst en moesten alle toeschouwers door veiligheidspoorten om bij de intocht te komen. Volgens burgemeester Jan Hamming kwamen een kleine 30.000 bezoekers, meldt ANP. De politie heeft wel vier mensen aangehouden, onder meer voor het verstoren van de openbare orde.
En in Dokkum, waar vorig jaar de actiegroep Kick Out Zwarte Piet wilde demonstreren bij de landelijke intocht maar op de snelweg werd tegengehouden door een groep Friezen, kwamen zaterdag geen actiegroepen opdagen.
Anti-Zwarte Piet-activisten in Eindhoven op geheime locatie
Anti-Zwarte Piet-activisten die eerder met politiebescherming moesten worden weggeleid, bevinden zich op een geheime locatie omwille van de veiligheid. Volgens onze verslaggever zijn de demonstranten geschrokken van het “ongebreidelde racisme” waar PSV-aanhangers ze eerder mee belaagden.
Volgens de politie zijn “meerdere mensen” opgepakt voor hun optreden tegen de anti-Zwarte Pietdemonstranten Het ging volgens een woordvoerder om de “harde kern” van PSV-aanhangers die de confrontatie zochten met de actiegroep. Ze gooiden onder meer blikjes bier en eieren. De politie doet nog verder onderzoek, het is nog niet duidelijk hoeveel man is opgepakt.
Ook in Groningen onrustig
Ook in Groningen werd het onrustig. Volgens onze verslaggever Mark Lievisse Adriaanse is de politie aanwezig om de groep hooligans weg te houden van de groep anti-Zwarte Piet-demonstranten. Onder beide groepen zijn ongeveer 50 mensen.
De politie heeft de voetbalsupporters uiteengedreven en blijft ze volgen in de stad. De hooligans schreeuwen racistische leuzen naar de Anti-Zwarte Piet-demonstranten. Er werd ook Duits gesproken.
De weg is vrijgemaakt voor de Sint die omstreeks 14.00 uur aankwam in Groningen. Onder de pieten zijn ook roetveegpieten, al is het merendeel van het pietengilde zwart. Inmiddels zijn de anti-Zwarte Piet-demonstranten met de bus vertrokken.
Drie aanhoudingen in Rotterdam
De politie heeft in Rotterdam een anti-Zwarte Pietdemonstrant en twee personen die het niet eens waren met de actie opgepakt nadat zij met elkaar slaags waren geraakt. De confrontatie vond plaats onderaan de Erasmusbrug.
Volgens de politie speelde het incident aan het einde van de Anti-Pietactie. De groep wilde de brug oversteken toen vanuit twee auto’s mannen stapten die de actievoerders belaagden.
Ooggetuigen zeggen tegen NRC-verslaggever Eppo König dat de groep werd uitgescholden en bekogeld met vuurwerk of een rookbom. De actieleider Elvin Rigters zou met de mannen uit de auto in een gevecht zijn geraakt. De politie dook erop en sloeg met stokken, waarna de actieleider met twee belagers werd ingerekend. Een van de Anti-Pietdemonstranten die betrokken was bij het incident hield achteraf met een bebloede lip een emotioneel betoog.
Inmiddels is de actie net als de Sinterklaasoptocht voorbij. De gemeente en politie hebben bussen beschikbaar gesteld voor de anti-Pietdemonstranten, maar de meesten zijn te voet onderweg naar het Centraal Station van Rotterdam.
Protesten PSV-supporters in Eindhoven lopen uit de hand
Anti-Pietactivisten in Eindhoven zijn onder politiebescherming weggeleid omdat de protesten van PSV-supporters uit de hand liepen. Er werden blikjes gegooid en er werd vuurwerk ontstoken, meldt onze verslaggever ter plaatse.
Een activiste werd uitgescholden met een racistische tekst. De groep hooligans is inmiddels uitgegroeid tot zo’n honderd man. De politie heeft de Anti-Pietdemonstranten in een gebouw in de buurt ondergebracht.
In Rotterdam lopen anti-zwarte pieten demonstranten onder begeleiding van de politie over de Erasmusbrug. De politie heeft volgens NRC-redacteur Eppo König met hun wapenstok ingegrepen.
Voorstanders Zwarte Piet in steeg gedreven in Hoorn
Voorstanders van Zwarte Piet zijn in Hoorn door de politie in een steeg gedreven. Zij hadden zich verbaal agressief uitgelaten tegen tegenstanders van Piet die in een demonstratievak stonden, meldt onze verslaggever die eerder ter plaatse was.
Het zou gaan om een klein groepje van ongeveer tien man die contact zochten met enkele anti-Zwarte Piet-activisten bij de Turfhaven. De Sinterklaasintocht vindt momenteel plaats in de Hoornse Haven.
De politie zegt dat sprake is van een onaangekondigde demonstratie en dat de groep daarom werd weggeleid. Een woordvoerder kan niet bevestigen of ze zich verbaal agressief hadden uitgelaten tegen de tegenstanders. De politie is met de groep “in gesprek” en zegt te werken aan een “veilige en ongestoorde intocht voor kinderen”.
Sinterklaas meert aan in Zaandijk
Sinterklaas is goed en wel aangemeerd in Nederland. Pakjesboot 12 kwam vanmiddag aan in Zaandijk, waar burgemeester Jan Hamming (PvdA) de goedheiligman verwelkomde.
Tijdens de intocht gelden strenge veiligheidsmaatregelen. De plek van aankomst is afgezet met hekken en alle toeschouwers moesten ter controle door toegangspoortjes. Op vier plekken langs de route wordt gedemonstreerd. Twee groepen zijn tegen het uiterlijk van Zwarte Piet en twee andere, waaronder de Nederlandse Volks-Unie, demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet.
Demonstratie in Eindhoven is begonnen
Ondertussen is het protest van Kick Out Zwarte Piet in Eindhoven begonnen nadat ze onder politiebelegging naar de protestlocatie op het Catharinaplein zijn gebracht. Volgens NRC-redacteur Wilmer Heck gaat om een “relatief kleine” groep demonstranten van Kick Out Zwarte Piet. Er hebben zich ook tegendemonstranten verzameld. Volgens Wilmer Heck heeft de politie “een lijn tussen de twee groepen gevormd”.
Bus met actievoerders gaat terug van Alkmaar naar Amstelveen
De bus met actievoerders van Kick Out Zwarte Piet die bij Alkmaar door de politie werd tegengehouden, keert terug naar Amstelveen. Actievoerder Mitchell Esajas zegt tegen NRC “bijna geen andere keuze” te hebben gehad dan om te keren. Volgens Easjas was er geen juridische grond om de bus tegen te houden. “Het is frustrerend en vervelend”, zegt hij. Het is niet duidelijk of de demonstratie in Den Helder nog doorgaat.
De actievoerders waren ontevreden met de nieuwe locatie die de gemeente vanochtend had aangewezen in Den Helder. Volgens Esajas had het geen zin om hier te demonstreren omdat ze nauwelijks zichtbaar zouden zijn.
Bus Kick Out Zwarte Piet tegengehouden door politie bij Alkmaar
De bus van actiegroep Kick Out Zwarte Piet die onderweg was naar Den Helder is tegengehouden door de politie bij Alkmaar. Dat laat actievoerder Mitchell Esajas zien in een filmpje op Facebook. Op het filmpje is te zien dat de politie zegt dat de bus is tegengehouden omdat de actiegroep “zich niet heeft gehouden aan de afspraken met de gemeente”. Volgens de actievoerders zijn de afspraken waar de politie aan refereert “niet gemaakt”.
De gemeente Den Helder laat in een reactie aan NRC weten dat de actiegroep zich niet “aan de gestelde voorwaarde heeft gehouden”. Volgens de woordvoerder hadden “ze eerder moeten vertrekken om de veiligheid te kunnen garanderen”. Daarom heeft de gemeente een nieuwe locatie aangewezen.
Esajas laat in het filmpje op Facebook weten dat de aangewezen plek een “achteraf locatie” is. Het is niet duidelijk wat de actiegroep nu gaat doen. Esajas zegt te overleggen met hun advocaat en onderhoudt contact met Amnesty International. Eerder op de dag had de actiegroep al laten weten dat ze de busreis naar Den Helder hadden afgeblazen vanwege een dreiging van wegblokkades.
Sinterklaas arriveert vanmiddag in gemeente Zaanstad
Vandaag meren Sinterklaas en zijn Pakjesboot iets na twaalven aan in de gemeente Zaanstad. Twee anti- en twee pro-Zwarte Piet-groepen hebben aangekondigd te zullen demonstreren op en rondom de Zaanse Schans. NRC-verslaggevers zijn aanwezig, evenals in Eindhoven en op andere plekken in het land. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
Kick Out Zwarte Piet heeft protesten aangekondigd bij zeventien lokale sinterklaasintochten. De bliezen hun demonstratie in Nijmegen af vanwege bedreigingen van hooligans en omdat de burgemeester volgens de actiegroep geen goede protestlocatie wilde toewijzen. In Groningen besloot de burgemeester extra politie in te zetten na dreigementen van lokale voetbalfans die de anti-Zwarte Piet-betoging willen verhinderen.
Ook in andere steden kondigden voorstanders van Zwarte Piet tegenacties aan. Onder andere in Den Helder en Eindhoven zetten bewoners initiatieven op om Kick Out Zwarte Piet ‘warm’ te onthalen.
Dit weekend demonstreert Kick Out Zwarte Piet op zeventien plekken in Nederland:
”Een groep van circa vijftig pro-Zwarte Piet-betogers zocht volgens de politie de confrontatie met actievoerders van Kick Out Zwarte Piet.”
NRC
TIENTALLEN AANHOUDINGEN
BIJ SINTERKLAASINTOCHT TILBURG
18 NOVEMBER 2018
https://www.nrc.nl/nieuws/
”Zowel in Nijmegen als Groningen zouden hooligans de activisten willen tegenhouden. In Nijmegen voelen de activisten zich niet gesteund door de burgemeester.”
NRC
KICK OUT ZWARTE PIET BLAAST DEMONSTRATIE
NIJMEGEN AF, EXTRA POLITIE IN GRONINGEN
15 NOVEMBER 2018
Zowel in Nijmegen als Groningen zouden hooligans de activisten willen tegenhouden. In Nijmegen voelen de activisten zich niet gesteund door de burgemeester.”
NRC
KICK OUT ZWARTE PIET BLAAST DEMONSTRATIE
NIJMEGEN AF, EXTRA POLITIE IN GRONINGEN
15 NOVEMBER 2018
[52]
”Premier Rutte zegt dat het afgelopen zaterdag vooral hooligans waren die rotzooi trapten bij de intocht van Sinterklaas. Het ging hen volgens hem niet om het opkomen voor Zwarte Piet. “Ze waren gewoon blij dat ze weer eens rotzooi konden trappen. Het waren doorgesnoven malloten, die onder de alcohol zaten.”
NOS
RUTTE: ASO’S BIJ INTOCHT SINTERKLAAS
WAREN VOORAL DOORGESNOVEN HOOLIGANS
20 NOVEMBER 2018
https://nos.nl/artikel/
TEKST
”Premier Rutte zegt dat het afgelopen zaterdag vooral hooligans waren die rotzooi trapten bij de intocht van Sinterklaas. Het ging hen volgens hem niet om het opkomen voor Zwarte Piet. “Ze waren gewoon blij dat ze weer eens rotzooi konden trappen. Het waren doorgesnoven malloten, die onder de alcohol zaten.”
De minister-president was naar het vragenuur geroepen, omdat hij heeft gezegd dat hij niks heeft met “de aso’s die zich afgelopen zaterdag hebben laten zien“. D66-Kamerlid Paternotte wilde dat hij verduidelijkte wie hij onder die aso’s verstond. Bedoelde hij daarmee ook de anti-zwartepietdemonstranten die uitgescholden en bekogeld werden?
Rutte herhaalde dat hij niks op heeft met “extremisten op beide flanken”. Maar hij voegde eraan toe dat het overgrote deel van de problemen afgelopen weekend door hooligans werd veroorzaakt. “Die hebben de meest vreselijke racistische teksten geuit en zelfs de Hitlergroet gebracht.”
Verkeerde zaak
De premier zei dat hij het ermee eens is dat mensen die met dingen hebben gegooid en zich schuldig hebben gemaakt aan racisme vervolgd moeten worden. En dat geldt wat hem betreft ook voor het brengen van de Hitlergroet. “Maar dat is een zaak van het Openbaar Ministerie.”
Een groot deel van de Tweede Kamer vindt het een verkeerde zaak dat er nu wordt gesproken over het eventueel verbieden van demonstraties bij een volgende intocht. Als demonstranten worden aangevallen, moet je niet racisme en geweld belonen door demonstraties te verbieden”, vindt Paternotte.
Rutte herhaalde dat hij nooit voor een demonstratieverbod heeft gepleit. Hij vindt het prima dat er gediscussieerd wordt over het uiterlijk van de pieten en dat dit ook leidt tot een verandering van het feest. “Maar ik vind het logisch om als volwassenen kinderen daar niet mee lastig te vallen. Als er kinderen bij zijn moeten we ons als volwassenen gedragen.”
De premier zei afgelopen vrijdag al dat het zijn voorkeur zou hebben als mensen ervoor zouden kiezen om verhitte discussies te voeren “in de 49 weken dat Sinterklaas niet in het land is”.
[53]