HEKSENJACHT TEGEN A7 BLOKKEERDERS/JENNY D’ARC IN ACTIE/
[2]
Scholen bepalen zelf welke kleur hun pieten hebben. In de Zaanstreek zijn de meesten nog zwart, tot ongenoegen van een moeder. Maar volgens het bestuur is er helemaal geen lastige pieten-discussie.
Verreweg de meeste scholen buiten de Randstad houden hun piet nog zwart. Dat geldt ook voor basisschool Hannie Schaft in Zaandam. Zelfs nu Jeanne Gnimavo-Wennekendonk haar kinderen thuishoudt van het sinterklaasfeest omdat school de pieten niet wil aanpassen. Of eigenlijk houdt sint zijn pieten zelf zwart, want zo doet hij dat al twintig jaar.
Moeder Gnimavo is wit, haar man Justin is zwart, de kinderen een mooie mix. Vorig jaar al kregen de dochters verschillende nare dingen naar hun hoofd, vertelt Gnimavo-Wennekendonk. Hun vader was de enige echte Zwarte Piet. De kinderen waren vies, die moest je niet aanraken en ze stonken ook als Zwarte Piet. Ze moesten terug naar het land van hun vader (Benin).
Bij de oudste is er daarna in de klas aandacht geweest voor discriminatie. Maar twee weken geleden kwam de jongste van acht weer bedrukt thuis: ze was chocoladereep genoemd. Ik heb een belediging gehad, zei ze. Haar zus van negen corrigeerde haar. “Dat is geen belediging, maar discriminatie.”
De moeder heeft een aardige mail gehad van de directeur. Het is superlastig een geschikte sinterklaas te vinden, heeft Patricia van Gelder uitgelegd. Ze is blij met de sint die er is en het is haar wel duidelijk dat die alleen met Zwarte Pieten wil komen. Maar zegt ze ook: “Hierna stopt hij ermee en met de nieuwe sint gaan we zeker het gesprek aan.” Persoonlijk is de directeur het wel met moeder Jeanne eens: “Al is een feest maar voor één kind pijnlijk, dan moet je iets veranderen.”
Een leuk sinterklaasfeest
Maar in het onderwijs gaat niets snel, zegt ze ook. “Wat gezegd is tegen de meiden kan niet, maar de beslissing om zo’n belangrijk kinderfeest aan te passen, neem je niet zomaar even. Er zijn ook ouders met een andere mening, voor de meerderheid is het gewoon een traditioneel feest. Voor hen is het geen discriminatie.”
Maar laat ze de beslissing nu aan de sint? Zo is het niet, zegt Van Gelder. “We hebben een medezeggenschapsraad die daar over gaat. We hebben afspraken gemaakt, een commissie die het feest lang van te voren regelt en een sint die het al jaren prima doet.”
Dat haar kinderen wel of niet meedoen aan het feest, heeft moeder Jeanne Gnimavo-Wennekendonk ook zelf in de hand, snapt ze. “We hebben ons echt wel geprobeerd in te houden, niet tegenover school, wel tegenover de kinderen. Ik gun ze echt een leuk sinterklaasfeest, maar waarom niet met andere pieten?
Haar man krijgt al langer opmerkingen over zijn huidskleur. De kinderen cynisch genoeg pas sinds de landelijke pietendiscussie. “Als zij met racisme te maken krijgen, is het een nog hardere klap.”
Nu wil Jeanne Gnimavo dus een statement maken. “Hannie Schaft is juist een school met kinderen van allerlei kleur, van alle rangen en standen. Ik vind het fijn als mijn kinderen een evenwichtig beeld krijgen van de samenleving. Maar nu ik het aankaart, merk ik dat veel leerkrachten nog helemaal niet over Zwarte Piet hebben nagedacht. Veel mensen blijven ontkennen dat het pijn doet, waarschijnlijk uit onwetendheid.”
Volgens Niko Persoon, directeur van scholenkoepel Zaan Primair, speelt het inderdaad niet in de Zaanstreek, ook al ligt die pal naast Amsterdam met zijn edelpieten. De scholengroep telt 22 openbare scholen, slechts een heeft voor roetveegpieten gekozen, weet Persoon. Vanuit de koepel komt er ook geen advies. “Wij vinden dat school en ouders er over gaan.”
Is het misschien moeilijk voor scholen om de discussie met ouders te starten? Zelfs dat ontkent de bestuurder. “Het is geen kwestie van je onttrekken aan een discussie, er is geen discussie. Ik zie geen scholen die hiermee worstelen, behalve dan nu deze.”
BREEUWSMA EN ZWARTE PIET/INSTITUTIONEEL RACISME
IN UITVOERING
ASTRID ESSED
23 SEPTEMBER 2015
https://www.astridessed.nl/ breeuwsma-en-zwarte- pietinstitutioneel-racisme-in- uitvoering/
1. Wat gebeurde er ook alweer precies vorig jaar?
Kick Out Zwarte Piet had een vergunning om te demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in het Friese Dokkum, op 18 november vorig jaar. De actiegroep ziet in die in de klassieke Zwarte Piet-figuur een racistische uiting. Onderweg naar Dokkum werden de drie bussen waar de demonstranten in zaten opgehouden door een doelbewuste blokkade van de A7 bij Oudehaske, nabij Heerenveen. Aanvankelijk werd niemand aangehouden, de bussen werden omgeleid. De activisten zouden Dokkum echter nooit bereiken. Na berichten dat zij met zwaar vuurwerk werden opgewacht, werd de betoging met een noodbevel verboden.
2. Wat wordt de 34 verdachten ten laste gelegd?
Het versperren van de openbare weg en het verhinderen van een betoging. De verdachten zijn veelal jonge mannen uit Noordoost-Friesland. Over hun onderlinge relaties is niets bekend. Het Openbaar Ministerie denkt met beeldmateriaal dat tijdens de actie gemaakt is voldoende bewijs in handen te hebben. Jenny Douwes, die met een oproep op Facebook opriep de anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, wordt daarnaast verdacht van opruiing. Omdat zij haar oproep op aandringen van de politie verwijderde, vindt haar advocaat Tjalling van der Goot dat justitie deze aanklacht moet laten schieten.
3. Wat dreef de demonstranten?
Ze hebben zich daar tijdens de voorbereidende regiezitting in juninog niet over uitgelaten. Jenny Douwes, hun boegbeeld in de media, deed dat wel. ‘Ik kom in het geweer tegen het ondemocratisch verloop van discussies over Zwarte Piet, het slavernijverleden en aanverwante zaken’, zei ze in een interview inde Volkskrant. ‘Ik zal niet zeggen dat de minderheid zich altijd maar naar de meerderheid moet voegen, maar nu gebeurt vaak het omgekeerde.’ Tijdens de regiezitting kregen de beklaagden bijval van sympathisanten met spandoeken met teksten erop als ‘Zwarte Piet discrimineert niet’. De rechtbank richt voor de inhoudelijke behandeling van de zaak deze week extra zalen in voor publiek.
4. Tilt justitie zwaar aan de kwestie?
Ook voor justitie is het een principezaak, zei plaatsvervangend hoofdofficier van het OM Noord-Nederland Gert Veurink tegen de Leeuwarder Courant – maar om een andere reden. ‘Deze rechtszaak gaat niet om voor of tegen Zwarte Piet zijn’, zei Veurink. ‘Het gaat om het principe dat je een ander niet mag verhinderen te demonstreren. Je mag elkaar niet op deze manier de mond snoeren, ook al ben je het nog zo met een ander oneens.’
5. Is er een rol voor Kick Out Zwarte Piet?
De tegenstanders van Zwarte Piet mogen in de rechtszaal als benadeelde partij hun verhaal doen. Dat besloot de rechtbank tijdens de regiezitting – tegen de zin van de verdachten en hun advocaat Van der Goot, die 33 van hen bijstaat. Ook de agenten die Douwes verzochten haar oproep te verwijderen zullen worden gehoord. Net als locoburgemeester Pytsje de Graaf van Dongeradeel, die de anti-Zwarte Piet-betoging uiteindelijk afblies.
[6]
RTV
OPENBAAR MINISTERIE VERBIEDT PROJECT P
16 NOVEMBER 2017
http://www.rtvnof.nl/openbaar- ministerie-verbiedt-project-p/
TEKST
Donderdag 16-11-2017
DOKKUM – Het eerder op Facebook aangekondigde evenement Project Pis donderdag afgeblazen. Het Openbaar Ministerie heeft het verboden. Een groep inwoners van de regio (onder andere onderneemster Jenny Douwes uit Drachten) wilde zaterdag anti-Piet activisten uit de Randstad opvangen bij de toegangswegen naar Dokkum waar de landelijke intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden.
De actievoerders schrijven op de pagina van Project P: ‘Op last van het OM moeten we deze actie staken. Onder bedreiging van vervolging wegens opruiing is dit ons laatste bericht en zullen we ons niet meer bemoeien met de intocht van Sinterklaas. Ons punt is gemaakt, onze standpunt duidelijk, blijkbaar heeft KOZP vrienden op hoge posities. We wensen iedereen een prettige intocht zonder incidenten en toestanden’.
Actiegroep Project P. maakte zich volgens burgemeester Marga Waanders en het Openbaar Ministerie schuldig aan opruiing. Donderdagmiddag is er overleg met de ‘driehoek’ politie, burgemeester en OM geweest. ,,Toen is gezamenlijk besloten het oordeel van het OM mee te delen aan de organisatoren.’’ Waanders heeft de actie niet persoonlijk verboden, zegt ze in de Leeuwarder Courant.
Net heeft ze weer een steunbetuiging gekregen. Uit Vlaanderen ditmaal, een handgeschreven brief. „Van een 81-jarige. Zo lief.” Het aantal kaarten, brieven en mails van mensen die Jenny Douwes (40) een hart onder de riem willen steken, is bijna niet te tellen.
“’Ik voel me door het OM opgejaagd’”
Wat doet die steun met u?
Jenny Douwes: „Die is enorm belangrijk voor me, want ik ben doodmoe en merk dat ik op mijn laatste benen loop. Ik voel me al maanden opgejaagd door het Openbaar Ministerie. Dat vreet energie.”
U wordt onder meer opruiing ten laste gelegd. Besefte u niet wat de gevolgen konden zijn toen u in een video opriep om de anti-Piet activisten tegen te houden?
„Ons plan was om op de snelweg een ludieke langzaamaanactie te houden om die activisten duidelijk te maken dat wij geen gevaarlijke demonstratie tussen onze kinderen wilden. Toen ik werd gebeld door de politie – die zei ’stoppen nu, anders word je vervolgd’ – heb ik mijn oproep direct ingetrokken. Ik ga er dan ook van uit dat ik word vrijgesproken.”
Dus u was verbaasd dat u een dagvaarding kreeg?
„Ja, maar ik had al wel het gevoel dat ik inzet kon worden van een politiek spel. De commotie was zo groot en je weet dat die anti-Piet activisten veel invloed hebben. Ik vroeg aan de rechercheurs die mij ondervroegen: ’Waarom zit ik hier?’ Het antwoord: ’Omdat er aangifte tegen u is gedaan door Kick Out Zwarte Piet’.”
Eerder bleek dat burgemeester Marga Waanders (PvdA) de anti-Piet activisten heeft gevraagd of zij wilden komen demonstreren. Ze bood bovendien de extreem-rechtse Nederlandse Volksunie aan om een tegendemonstratie te houden. U vindt dat de burgemeester een kwalijke rol heeft gespeeld.
„Ik vind dat zij bewust onze kinderen in gevaar heeft gebracht door die twee extreme groepen uit te nodigen. Ze is speciaal naar Amsterdam gereisd om met woordvoerders van Kick Out Zwarte Piet te overleggen, nadat die aanvankelijk niet eens met haar wilden praten. En ze was bereid om eisen van hen in te willigen, zoals het aanprijzen van hun lesmateriaal voor scholen. Ze ging helemaal voorbij aan het feit dat die activisten worden genoemd in het Dreigingsbeeld Terrorisme. Als je ziet wat de plannen waren, denk ik dat we blij mogen zijn dat de demonstranten Dokkum niet hebben gehaald die dag. Zij mochten nota bene op de route van de intocht onder politiebegeleiding ’dynamisch’ demonstreren. Het had helemaal uit de hand kunnen lopen.”
Voor het proces zijn vier dagen uitgetrokken, plus een eventuele extra dag. Het OM maakte speciaal een filmpje met uitleg. Veel mensen verbaast het dat voor de blokkeerders alle registers open gaan terwijl anderen, zoals Turkse Nederlanders die de Erasmusbrug blokkeerden en Marokkaanse voetbalfans die in Amsterdam voor overlast zorgden, de dans ontspringen. Hoe ervaart u dit?
„Ik vind dat meten met twee maten onverklaarbaar. Mij verbaast de heksenjacht op ons door het Openbaar Ministerie. Ik vind het intimiderend als een woordvoerder van het OM bij Omrop Fryslân zegt celstraffen niet uit te sluiten. Ik ben een dag lang verhoord, die agenten maakten duidelijk dat mijn telefoon en die van familieleden werden gemonitord. Mijn belgegevens zijn uitgelezen, ze wisten precies waar ik mij bevond tijdens de intocht. De gemiddelde Nederlander zou hier steil van achterover slaan. Het is maar goed dat ik een koelbloedige Friezin ben.”
“’Het had uit de hand kunnen lopen’”
De samenleving is gepolariseerd over de blokkeerders. Medestanders noemen u gekscherend ’Jenny d’Arc’. Tegenstanders zien in u een ’extreem-rechtse ophitser’.
„Ik ben niet per se een voorstander van Zwarte Piet, maar ik vind dat de discussie tot normale proporties moet worden teruggebracht. Geven en nemen en naar elkaar luisteren. Ik voel verzet omdat ik onrechtvaardig word behandeld. Dan komt de vechter in mij naar boven. Ik voldoe elke dag aan mijn plichten als burger, ik werk hard, ik betaal belasting, ik bouw als ondernemer iets op, ik heb mensen aan het werk en dan word je zo aangepakt, omdat je het niet pikt dat je kinderen in gevaar worden gebracht.”
Wat verwacht u van deze week?
„Ik heb de indruk dat er van alles staat te gebeuren. Het gonst enorm. Burgers uit het hele land zeggen dat ze naar Friesland willen komen om ons te steunen. Dat zijn geen rechtse extremisten, maar hardwerkende Nederlanders die het spuugzat zijn dat een kleine, drammende minderheid haar wil aan de rest wil opleggen. Die mensen zien dit als een showproces.”
De blokkeerders hebben de wet overtreden door de anti-Piet activisten hun recht op demonstratie te ontzeggen. Een serieus misdrijf.
„We verantwoorden ons deze week en zijn bereid om de consequenties te aanvaarden. We hebben elkaar trouwens pas leren kennen toen de eerste dagvaardingen binnen druppelden. Die bereikten overigens eerder de media dan onze brievenbussen, nog zo iets merkwaardigs. Ik heb een vergadering belegd, zodat iedereen kon kennismaken. Sindsdien zijn we vrienden voor het leven.”
Wilt u met de anti-Piet activisten in gesprek?
„Dat is zinloos. Hun inzet is: ten koste van alles verandering afdwingen. Dat blijkt uit de rechtszaken die ze voeren. Ze willen Zwarte Piet helemaal weg hebben; en gezien de link die ze leggen met het slavernijverleden vermoed ik dat ze uit zijn op herstelbetalingen. Het is voor hen gewoon een businessmodel.”
[7]
9 jaar cel. Lees maar na, art 162 wetboek van strafrecht.”
De burgemeester betreurt de gang van zaken. “Mensen hebben gebruik gemaakt van hun recht om te komen demonstreren en er zijn op voorhand goede afspraken gemaakt,” aldus de brief.”
GEMEENTE VREESDE CONFRONTATIE VOOR- EN TEGENSTANDERS
ZWARTE PIET DOKKUM
20 NOVEMBER 2017
VERACHTELIJK GEZAG BELOONT RACISTISCHE
[9]
NEDERLANDS GENOOTSCHAP VAN BURGEMEESTERS
OPENBARE MANIFESTATIES
https://www.burgemeesters.nl/
DEMONSTREREN IS EEN GRONDRECHT
ZIE:
ARTIKEL 9, NEDERLANDSE GRONDWET
VRIJHEID VAN VERGADERING EN BETOGING’
-
1.Het recht tot vergadering en betoging wordt erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
-
2.De wet kan regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.
MITCHELL ESAJAS OVER WEGBLOKKADE A7/DE NIEUWE MAAN
https://www.youtube.com/watch? v=NrfnMrMTQQ8&list=PLaQC30aLsM TX6x_p2ISA0aluRXLKvq6Cc
Friese onderneemster @JennyDouwes wil geen randstedelijke relschoppers ’tussen onze kinderen’ bij intocht Sinterklaas in Dokkum:
TELEGRAAF
TELEGRAAF
Friese onderneemster @JennyDouwes wil geen randstedelijke relschoppers ’tussen onze kinderen’ bij intocht Sinterklaas in Dokkum:
De eis tegen Jenny Douwes is een taakstraf van 240 uur en een 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, onder andere vanwege opruiing.
Een oproerkraaier die andere oproerkraaiers wilden beletten oproer te kraaien. Zo zouden we het proces tegen de Zwarte Piet Blokkeer-Friezen kunnen noemen. Het OM heeft nu een straf geëist tegen de organisatrice van de blokkade, Jenny Douwes.
Douwes, een alleenstaande moeder, die met voormalig Rusland-correspondent en mede Fries Wierd Duk naast zich uit de rechtszaal stapte, wilde nog niet zeggen wat ze van de eis vond.
Ook de andere blokkeerders hoorden straffen eisen. De officier van justitie eiste tegen de meesten van hen taakstraffen van 120 uur.
Jenny Douwes: „Die is enorm belangrijk voor me, want ik ben doodmoe en merk dat ik op mijn laatste benen loop. Ik voel me al maanden opgejaagd door het Openbaar Ministerie. Dat vreet energie.”
TELEGRAAF
”Weet je hoeveel straf er eigenlijk op het versperren van de snelweg staat als dat gevaar voor andere weggebruikers oplevert? (Wat het deed, want er gebeurden daadwerkelijk meerdere ongelukken.)
9 jaar cel. Lees maar na, art 162 wetboek van strafrecht.”
[22]
[ROTTERDAM] BLOCKADE ON THE ERASMUSBRIDGE-ZWARTE PIET
IS RACISME
18 NOVEMBER 2017
AD
ACTIEVOERDERS TEGEN ZWARTE PIET IN ROTTERDAM BLOKKEREN
ERASMUSBRUG
18 NOVEMBER 2017
TEGENSTANDERS ZWARTE PIET BLOKKEREN ERASMUSBRUG IN
ROTTERDAM
18 NOVEMBER 2017
JENNY DOUWES/JENNY D”ARC, ”VOLKSHELDIN/
[25]
LEEUWARDER COURANT
Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur tegen Jenny Douwes. Tegen de overige 33 verdachten in de blokkeer-zaak zijn taakstraffen van 80 tot 150 uur geëist.
Volgens het OM hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan (het medeplegen van) dwang, het blokkeren van de snelweg en het verhinderen van een betoging. Tegen Douwes werd ook opruiing ten laste gelegd.
OM: Man (34) uit Damwâld moet wel de cel in
Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, moet een 34-jarige Damwâldster wel de cel in. Het OM eist zes maanden gevangenisstraf tegen de man, waarvan drie voorwaardelijk. Hij is donderdag in een andere zaak veroordeeld tot 240 uur werkstraf en hem kan niet opnieuw een taakstraf worden opgelegd.
Tijdens de vierde zittingsdag van het blokkade-proces, vrijdag in de rechtbank in Leeuwarden, gaf het OM aan dat een geldboete ,,geen recht zou doen aan de aard, ernst en impact” van de actie.
Douwes als eerste in beeld
Het OM ziet de Drachtster Douwes als de voorvrouw van de blokkeer-Friezen. Volgens Officier van Justitie Peter van der Spek was zij de eerste verdachte die in beeld kwam.
,,Mevrouw Douwes heeft opgeroepen tot iets ongeoorloofds, het voorkomen van de betoging in Dokkum”, zei Van der Spek. ,,Dit heeft ze willens en wetens gedaan. Haar intellectuele bijdrage is van zeer zwaar gewicht. Als iemand wist dat ze strafbaar bezig was, was zij het, na de waarschuwing van de politie.”
Douwes verklaarde donderdag ‘verbaasd te zijn’ dat ze überhaupt werd gedagvaard.
‘Niet over Zwarte Piet’
Officier van Justitie Peter van der Spek sprak aan het begin van de zittingsdag van ‘een van de meest besproken blokkades ooit in Nederland’. Ook zei hij dat de rechtszaak volgens het OM helemaal niet ging over de vraag wie gelijk heeft in de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet, maar over het gedrag van de verdachten.
Wat gebeurde er op 18 november 2017?
In totaal worden 34 Friezen tussen de twintig en zestig jaar verdacht van het blokkeren van de A7 ter hoogte van Oudehaske op 18 november. Zij parkeerden hun auto’s op de snelweg. Hierdoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar zij wilden demonstreren bij de intocht. Er ontstond een kilometerslange file. De betoging tegen Zwarte Piet ging uiteindelijk niet door na een noodbevel. Volgens het Openbaar Ministerie zorgde de blokkade voor een gevaarlijke situatie. Ook het verhinderen van een betoging wordt de groep aangerekend. Daarbij zou intimiderend gedrag zijn vertoond. De verdachten hoeven niet allemaal tegelijk in de rechtbank te verschijnen. Na de opening van de zaak wordt hun zaak maandag en dinsdag in groepjes van drie of vier behandeld. Donderdag is de vermeende opruiing aan de beurt en krijgen benadeelde partijen spreekrecht. Daarvan maakt onder meer de stichting tegen racisme ‘Nederland wordt beter’ gebruik. Vrijdag komt de officier van justitie met de strafeisen en volgen de pleidooien van de advocaten.
AD
[28]
FRONTAAL NAAKT
AMNESTY INTERNATIONAL
[38]
[39]
ACTIVISTEN TEGEN NIEUWE GEZINSGEVANGENIS
STEUNGROEP 13 SEPTEMBER
was overkomen en jammerde erover, dat ze nu in de hoek van extreem-rechts
werd neergezet.[4]
IS ze extreem-rechts?
Dat wil ik niet direct beweren en laat dat aan de lezer over:
WEL is aan haar twittergedrag opvallend, dat ze een politieke
partij ”Geen Peil” steunt [5], die nogal vaag doet [echte standpunten
zijn haast niet te vinden], dat en daar komt ie, een initiatief is, dat
is voortgekomen uit het tussen rechts populistisch en extreem rechts
zwevende ”Geen Stijl” EN wordt gesteund door de chique fascist
Thierry Baudet.. [6]
Moet ik meer zeggen?”
JENNY DOUWES/JENNY D’ARC/”VOLKSHELDIN”/
5 LEUGENS ONTMASKERD
ASTRID ESSED
2 DECEMBER 2017
https://www.astridessed.nl/
[45]
AFSCHAFFING ZWARTE PIET EEN MUST/ZWARTE PIET ALS