dinsdag 23 juni 2017
Vandaag werd bekend dat een politieagent in Den Haag werd aangehouden. Hij zou informatie vanuit de politie hebben doorgespeeld aan iemand anders die eveneens in aangehouden (1). Het gaat hier niet alleen om een van coprruptie verdachte agent. Het gaat hier ook nog eens om een killer cop.
De politieman “wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim en ambtelijke corruptie”. We de persoon is naar wie de gelekte informatie is gegaan, “wil het Openbaar Ministerie niet kwijt” Hetzelfde geld voor de aard van de doorgespeelde gegevens.
Gevalletje corruptie bij de politie, en zoiets gebeurt dus vaker. “In Amsterdam staat volgende week een politievrijwilligster terecht. Zij zou tussen 2010 en 2012 ten minste 135 keer informatie uit politiesystemen aan een aantal medeverdachten hebben gegeven, in ruil voor geld”, aldus de NOS. Ook in Den Haag is zoiets geen groot nieuws. “Amine A. (28 jaar) voormalig hoofdagent van de politie in Den Haag, wordt ervan verdacht dat hij maandenlang tegen betaling in de systemen van de politie heeft gezocht naar informatie over hennepkwekerijen”, aldus Nu.nl. De ingeseinde persoon “zou de kwekerijen hebben leeggehaald voordat de politie binnenviel.” (2) Corrupte agenten die onder één hoedje spelen met drugshandelaren. Ach,de vrije markt, nietwaar?
Maar in Den Haag is meer aan de hand. De vandaag aangehouden agent is niet alleen maar corruptieverdachte, maar ook nog eens een killer cop in eigen persoon. De Telegraaf kwam met het bericht dat het hier vermoedelijk gaat om de agent die in 2012 Rishi Chandrikasing heeft gedood. Rishi was een jongen van 17 jaar en is destijds doodgeschoten. Hij bleek ongewapend. “De agent werd uiteindelijk vrijkgesproken van doodslag en moord, en ontsl;agen van alle rechtsvervolging”, aldus Den Haag FM (3) Deze killer cop kon dus gewoon verder met zijn carrière. Hij is ook nog eens weggestuurd bij de Dienst Bewaken en Beveiligen. Kan ik me opzichzelf iets bij voorstellen. Ik zou niet graag beveiligd en bewaakt willen worden door welke agent dan ook, maar zeker niet door iemand die ongewapende gekleurde jongens doodschiet. Ik betwijfel alleen of dát de reden was voor overplaatsing. Ik vermoed eerder weer een standaardgevalletje corruptie.
De Nederlandse politie zit kennelijk vol met corrupte agenten, en dat gaat tot in de hogere regionen. Zojuist werd ook nog eens bekend dat een hoge politiefunctionaris verdacht wordt. “Het openbaar Ministerie wil de Amsterdamse politiecommissaris Ad S. vervolgen. Hij zou jarenlang giften aan bekenden hebben gegeven die betaald werden van het politiebudget.” En dat is niet alles: “Ook andere agenten liggen onder de loep”, aldus Nu.nl. Daar wordt naar gekeken. “In dit oriënterend onderzoek wordt ook gekeken naar het n handelen van een aantal mensen uit de top van de politie”, waaronder zowel de huidige politiechef Aalbersberg als de vroegere chef Bernard Welten. “Zij zouden allen wel eens een gift van S. hebben gekregen.” (4)
En dan hebben we ook nog de zaak rond voormalig politiebaas Gerard Bouman. Die “ligt sinds afgelopen zomer onsder vuur wegens zijn rol bij de geldverkwisting van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie”, aldus de Volkskrant. De voorzitter van die COR, een zekere Frank G., zou daar met politiegeld hebben gestrooid voor feestvierderij op grote schaal. “Tegen G. deed de huidige korpschef Erik Akerboom aangifte van oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte.” En de vraag is daar: wat voor verantwoordelijkheid droeg Bouman hier? “Volgens sommigen was de verstandhouding tussen Bouman en Frank G te innig, en zou Bouman de COR hebben ‘gekocht’om de besluitvorming van de grootscheepse reorganisatie te bespoedigen”.
Hoe het precies zit, en hoe ernstig deze zaken allemaal blijkt te zijn, weten we nog niet. Dat corruptie en vrioendjespolitiek in politiekringen tamelijk ganbaar zijn, weten we intussen wel. Iets om te onthouden als een agent ons weer eens probeert wijs te maken dat de politie er is voor ons welzijn en onze veiligheid.
Maar die corruptie is dus niet alles. In Den Haag hebben we het niet zomaar over een sjoemelagent. We hebben het over eenkiller cop die lekt naar een andere crimineel. Als die agent wegens corruptie veroordeeld zou worden, heeft dat een zeer wrange bijsmaak. Lekken naar de onderwereld is dan kennelijk een ernstige misdaad. Een zeventienjarige jongen neerknallen was dat klaarblijkelijk niet. Waarom ben ik niet verbaasd? En nee, wij gaan Rishi niet vergeten.
Noten
1 “Haagse agent en Amsterdamse vrijwilligster verdacht van lekken”, NOS, 13 juni 2017, http://nos.nl/artikel/21
2 “Agent eenheid Den Haag aangehouden op verdenking van informatie lekken”, Nu.nl, 13 juni 2017, http://www.nu.nl/binnenl
3 “Agent aangehouden vanwege lekken informatie uit politiesystemen”, Omroep West, 13 juni 2017, http://denhaagfm.nl/2017
4 “Amsterdasmse politiecommissaris vervolgd wegens verduisteren”, Nu.nl, 13 juni 2017, http://www.nu.nl/binnenl
5 Wil Thijssen, Elsbeth Stoker, “Oud-korpschef Bouman: lid van onderzoekscommissie is vooringenomen, Volkskrant, 8 maart 2017, http://www.volkskrant.nl
Peter Storm