FRANK VAN DER LINDE, EEN ETTERBAK WITH A CAUSE
WEBSITE FRONTAAL NAAKT
Activist Frank van der Linde staat maandag voor de rechter wegens lokaalvredebreuk. Na het inspreken tijdens een commissievergadering van de gemeente Amsterdam ging hij niet meteen weer op z’n plek zitten, nadat voorzitter Jan-Bert Vroege (D66) hem dat had opgedragen. ‘Die rechtszaak ga ik negentig procent zeker verliezen’.
Frank van der Linde is dakloos, maar hij prijst zichzelf gelukkig. Hij heeft een uitgebreid vriendennetwerk zodat hij altijd bij iemand thuis op de bank kan slapen. “Soms mag ik een tijdje in iemands appartement op de Keizersgracht, omdat hij op reis is en het toejuicht, wat ik doe.” Hij slaapt ook weleens in het Vondelpark. “Maar alleen als het mooi weer is. Ik besef dus heel goed hoe bevoorrecht ik ben ten opzichte van andere daklozen, die ook buiten moeten slapen als het koud is of als het regent.”
Hij heeft een daklozenuitkering, ondanks dat hij geen vaste woon- en verblijfplaats heeft. Daklozen kunnen gewoon een uitkering aanvragen, al weten veel mensen dat niet. Dan moet je wel een briefadres hebben en dat is slecht geregeld in veel gemeenten, maar in Amsterdam is dat relatief goed geregeld. Wel krijg je als dakloze een lagere uitkering en dat vindt Van der Linde oneerlijk. “Dat ik bij mensen op de bank slaap, betekent niet dat ik minder grote financiële lasten heb.”
Verduurzaming van de voedselindustrie
Ooit was hij algemeen directeur van een internationale maatschappelijke organisatie, FairFood, die zich sterk maakte voor de verduurzaming van de voedselindustrie. Hij had een goed salaris en de verantwoordelijkheid voor een groot budget. Dat heeft hij allemaal opgegeven om actie te voeren tegen de onrechtvaardigheid die hij direct om zich heen ziet. “Het heeft me ook veel gebracht”, zegt hij. “Bijvoorbeeld het besef dat een mens weinig bezit nodig heeft. Al mijn spullen passen in mijn kleine rugzakje.”
Hij is niet op zoek naar een woning, maar zijn dakloosheid is niet vrijwillig, legt hij uit. Die is veroorzaakt door zijn buren, die hem in 2016 uit zijn huis wilden hebben omdat hij werd bedreigd door boze burgers en extreemrechtse sujetten die zich hadden laten opjuinen door GeenStijl en Powned. Die zetten hem neer als een nieuwe Volkert van der Graaf en verspreidden zijn woonadres omdat hij aangifte tegen GeenStijl had gedaan wegens racisme. Zijn buren voelden zich daardoor niet meer veilig. “Mijn advocaat zei dat ik een rechtszaak daarover zou verliezen, dus ben ik uit eigen beweging vertrokken”, aldus Van der Linde.
Sindsdien fungeert hij als luis in de pels van de overheid, vooral de gemeente Amsterdam. Van der Linde geniet een zekere notoriteit omdat hij de boel regelmatig op stelten zet. Afgelopen najaar haalde hij de landelijke pers omdat hij ’s nachts zou hebben aangebeld bij burgemeester Femke Halsema om haar lastig te vallen. In werkelijkheid belde hij tegen 11 uur ‘s avonds aan. “Het ging om een zieke dakloze die door een Amsterdamse ambtenaar, een milieuwacht, van zijn slaapplek werd verjaagd.” Van der Linde springt vaak op de bres voor daklozen, die volgens hem door de gemeente in de steek worden gelaten. In augustus spande hij een kort geding aan omdat hij een daklozencamping wilde beginnen in het Vondelpark. Die zaak verloor hij, maar het creëerde wel veel media-aandacht.
In elkaar geslagen
Van der Linde ligt ook regelmatig in de clinch met de autoriteiten vanwege de Palestijnse zaak, racisme en geweld tegen de politie. In 2016 werd hij door de politie in elkaar geslagen tijdens een protestdemonstratie in Den Haag tegen – jawel – politiegeweld. “Er zijn beelden van, waarop je me nota bene tegen de politie hoort zeggen: ‘je mag me aanhouden’. Toch heeft de politie me in elkaar geslagen. Binnenkort verwacht ik dat er een besluit valt over de zaak die ik daarover heb aangespannen.”
Rond van der Linde is altijd wat te doen. Altijd een rel, een opstootje, een rechtszaak, trammelant. “Ik ben een etterbak”, geeft hij ruiterlijk toe. “Maar wel een etterbak with a cause. Ik etter niet om het etteren.”
Van der Linde is een soort Japie Krekel van de gemeente. Als hij vindt dat ambtenaren onrechtmatig tegen burgers optreden, stuurt hij er filmpjes van naar het college van burgemeester en wethouders en naar raadsleden. Hij spreekt raadsleden en bestuurders rechtstreeks aan op hun uitspraken en gedragingen, stuurt mails en brieven en spant procedures aan. Meer dan eens heeft hij zich uit overheidsgebouwen laten wegdragen.
Lokaalvredebreuk
Aanstaande maandag moet hij voor de rechter verschijnen wegens lokaalvredebreuk. De gemeente deed namelijk aangifte tegen hem omdat hij niet meteen weer terugkeerde naar de publieke tribune nadat hij in een commissievergadering gebruik had gemaakt van zijn inspreekrecht. Hij wilde pas gaan zitten als de voorzitter van de vergadering, Jan-Bert Vroege van D66, hem zijn excuses zou aanbieden voor een incident bij een eerdere vergadering.
Ook toen had Van der Linde gebruik gemaakt van zijn inspreekrecht, maar werd hij door Vroege afgekapt omdat hij raadslid Annabel Nanninga van het Forum voor Democratie extreemrechts had genoemd. “Hij zei dat ik te gast ben in de raadszaal, maar het is mijn recht om daar te spreken. Op mails van Van der Linde over dit voorval had Vroege niet gereageerd. Van der Linde kreeg zijn excuses niet en werd door meerdere agenten verwijderd uit de vergaderzaal.
In de aangifte van de gemeente wordt Van der Linde niet alleen beticht van lokaalvredebreuk, maar staat ook dat hij wethouder van Sociale Zaken Rutger Groot Wassink voor antisemiet heeft uitgescholden. “Een absurde aantijging”, vindt hij. “Waarom zou ik Groot Wassink voor antisemiet uitmaken? Het was een zionistische activist, die dat had gedaan.”
Hij maakt zich geen enkele illusie over de afloop van zijn zaak. “Die ga ik negentig procent zeker verliezen”. Hij wil echter doorprocederen tot aan het Europese Hof, als het moet, en daar denkt hij meer kans te maken. Hij is erg verontwaardigd over de zaak. Over het feit dat de gemeente echt aangifte tegen hem heeft gedaan, en over het feit dat het Openbaar Ministerie het op een rechtszaak laat aankomen. “Dan heb je 16.000 zaken op de plank, klaag je over werkdruk en personeelstekort bij justitie en dan geef je dit prioriteit.”
Schorriemorrie
De gemeente Amsterdam gaat volgens Van der Linde nogal selectief om met insprekers en toeschouwers op de publieke tribune. Neonazi’s in black-face werden ongemoeid gelaten tijdens een vergadering waar wel meteen tegen Van der Linde werd opgetreden toen hij er een spandoek ontvouwde met het opschrift ‘Geen racisten in de raad’. Met name met Jan-Bert Vroege raakt Van der Linde nogal eens in conflict. Op Twitter gaat Vroege vaak tekeer tegen de politieke partij Bij1 van Sylvana Simons en tegen linkse demonstranten, die hij onder andere uitscheldt voor ‘schorriemorrie’ (een favoriet scheldwoord van hem) en waar volgens hem de politie “met de lange lat overheen moet”. Geweld tegen moslims wordt door hem vrij fanatiek gebagatelliseerd. “Het zou me totaal niet verbazen als Vroege vandaag of morgen bekendmaakt over te stappen naar het Forum voor Democratie”, aldus Van der Linde.
Van der Linde is niet de enige die het opvalt dat Vroege nogal partijdig optreedt vóór extreemrechts en tégen Links. Sylvana Simons heeft hem ook al gevraagd of het normaal is om iemand het woord te ontnemen als hij kritiek heeft op het Forum voor Democratie.
Autoritair gedrag
Hij heeft een nieuw wapen tegen die mondsnoering: de bestuursrechter, die de werkwijzen en de handelswijzen van bestuursorganen beoordeelt. “Bij die rechter kan ik beroep aantekenen dat me steeds het woord wordt ontnomen.” Niet dat hij verwacht dat daarmee een einde zal komen aan het autoritaire gedrag van de voorzitters van de gemeenteraad en het gemeentebestuur, “maar zo ontstaat er jurisprudentie waarop anderen zich dan weer kunnen beroepen.”
Hij behoort tot geen enkele groepering, zegt Van der Linde. “Ik ben alleen lid van Bij1. En ik ben betrokken bij Niet Te Koop, een actiegroep die zich inzet tegen de wooncrisis in Amsterdam.” Hij is geen AntiFa, “maar natuurlijk wel een antifascist, dat zou iedereen moeten zijn, ook diegenen die bij de VVD zitten.”
Het heeft de gemeente Amsterdam niet behaagd om te reageren op mijn verzoek om commentaar op uitspraken van Van der Linde.