[ 12]
Ten tweede komt er direct een tijdelijke Asielcrisiswet met crisismaatregelen om de acute
asielinstroom en -opvangcrisis voor de komende tijd te bestrijden, onder meer door intrekking van de
Spreidingswet. Op grond van deze Asielcrisiswet zullen de daarin opgenomen bevoegdheden ingezet
worden om voor de duur van maximaal twee jaar:
[pag. 4]
– Registratie af te dwingen en de behandeling van asielaanvragen op te schorten
(‘asielbeslisstop’), het recht op opvang zal gedurende de opschorting gedifferentieerd worden
beperkt en sterk worden versoberd.
– Mensen zonder een geldige verblijfstitel zo veel mogelijk, ook gedwongen, uitzetten.
– Van de Huisvestingswet af te wijken door een verbod in te stellen op het geven van voorrang
bij de toewijzing van sociale huurwoningen aan statushouders op grond van het feit dat zij
statushouders zijn.
In deze Asielcrisiswet worden waar mogelijk eerste stappen voor structurele maatregelen al
getroffen, zoals versterking van grenscontroles en -bewaking, waaronder aanscherping van mobiel
toezicht veiligheid (mtv), mede in relatie tot grenstoezicht op basis van de Schengengrenscode. De
nationale asielketen wordt versterkt door deze onder eenduidige regie van de eerstverantwoordelijke
bewindspersoon te brengen.
Ten derde zal een opt-out clausule voor het Europees asiel- en migratiebeleid zo snel mogelijk bij de
Europese Commissie worden ingediend
KABINETSFORMATIE 2023
DOCUMENTEN/PUBLICATIES
HOOFDLIJNENAKKOORD TUSSEN DE FRACTIES VAN PVV,
VVD.NSC EN BBB
HOOP, LEF EN TROTS – Hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB
file:///C:/Users/Astrid/Downloads/20240515+Hoofdlijnenakkoord+PVV+VVD+NSC+BBB%20(5).pdf
ZIE OOK
FASCISTENKABINET/EERSTE IMPRESSIE
ASTRID ESSED
21 MEI 2024
[13]
”Minister Marjolein Faber, van Asiel en Migratie, roept vandaag officieel een asielcrisis uit vanuit het kabinet-Schoof. En daarmee stuurt ze in de richting van een asielcrisiswet. Maar of Brussel daarmee akkoord gaat? En wat betekent een asielcrisis eigenlijk?”
METRONIEUWS
MINISTER FABER ROEPT OFFICIEEL ASIELCRISIS UIT,
MAAR WAT BETEKENT DAT?
21 AUGUSTUS 2024
Minister Marjolein Faber, van Asiel en Migratie, roept vandaag officieel een asielcrisis uit vanuit het kabinet-Schoof. En daarmee stuurt ze in de richting van een asielcrisiswet. Maar of Brussel daarmee akkoord gaat? En wat betekent een asielcrisis eigenlijk?
Gisteren werd bekend dat het aantal nareizigers, familieleden van asielzoekers die ergens in het buitenland wachten op bericht of ze ook naar Nederland mogen komen, op 40.000 staat. Ook in Vandaag Inside werd het asielbeleid fel bekritiseerd. Dat aantal nareizigers is toegenomen. Het afgelopen jaar werden negen op de tien nareisverzoeken ingewilligd, schreef De Telegraaf.
Minister Marjolein Faber roept asielcrisis uit
Ook blijkt dat de opvang voor Oekraïners helemaal vol zit. Het aanmeldcentrum in de Utrechtse Jaarbeurs is gesloten, waardoor vluchtelingen op straat dreigen te belanden. Volgens de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma loopt het compleet vast in de Jaarbeurs. Hoewel vluchtelingen daar een paar dagen zouden blijven, stromen zij niet door en zitten Oekraïner soms weken of maanden in de Utrechtse Jaarbeurs. Volgens Dijksma moest het kabinet met een oplossing komen.
„Alles is bomvol” en we begeven ons in een crisissituatie, aldus de minister vandaag. Eerder beantwoordde Metro al vijf vragen over de spreidingswet.
Aansturen op nieuwe asielcrisiswet
Maar wat betekent dat eigenlijk, een asielcrisis? Dit betekent niet dat er van de een op de andere dag dingen drastisch veranderen. Maar de reden voor het uitroepen van een crisis is het aansturen op een nieuwe asielcrisiswet. Een wet die moet worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer, maar die ook al in hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB is aangekondigd.
Die wet zorgt ervoor dat Faber de asielinstroom kan verminderen, grenscontroles worden aangescherpt en de Spreidingswet van tafel gaat. Ook komt er een ’asielbeslisstop’, zal het recht op opvang worden beperkt en ’sterk worden versoberd’ en worden mensen zonder geldige verblijfstitel ’zoveel mogelijk, ook gedwongen’ uit Nederland gezet.
In strijd met Europese regels
Zo’n wet kan een tijdje gelden, maar uiteindelijk moeten ook de Europese Commissie en een rechter zich daarover buigen. Want Brussel ziet een aanpak als die van Faber eigenlijk niet zitten. Volgens het EU-hoofdkwartier kun je alleen van een asielcrisis spreken als er allerlei pogingen zijn gedaan om de crisis op te lossen, deze niet werken en grote problemen aanhouden.
Nederland dient zich nu eenmaal aan de Europese regels te houden. En volgens die regels zijn bepaalde plannen van Faber niet mogelijk. Zo mag je gezinshereniging niet verbieden en kun je ook geen asielaanvragen weigeren. „Asielaanvragen komen voort uit het EU-recht. Dit zal ongetwijfeld met succes worden aangevochten bij de rechter”, sprak Mark Klaasen, universitair docent bij het Europa Instituut van de Universiteit Leiden tegen de krant. De kans dat rechters delen van het Nederlandse asielbeleid afkeuren is dan ook groot.
EINDE
VANDAAG INSIDE
MINISTER FABER KOMT TERUG OP UITSPRAAK:
”WETTELIJK GEZIEN GEEN ASIELCRISIS”
21 AUGUSTUS 2024
21 aug 2024, 17:12 – Update: 21 aug 2024, 17:27
“Nederland, we zitten in een asielcrisis”, zei minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie woensdagochtend bij het Catshuis. Kamerleden van de PVV juichen het toe dat de bewindsvrouw en partijgenoot de asielcrisis zou ‘uitroepen’, maar Faber voegde er later op de dag aan toe dat zo’n crisis er niet wettelijk is. “Maar als ik dus kijk in de maatschappij, dan hebben we gewoon een crisis.”
Er wordt voorlopig nog niet gegrepen naar de tijdelijke asielcrisiswet die is aangekondigd in het coalitieakkoord, zo liet het ministerie van Faber al weten. Officieel is er dan ook niets uitgeroepen. Het gaat om een persoonlijke duiding van de minister. “Ik kan dat juridisch gaan uitroepen. Dan moet ik bepaalde juridische stappen nemen”, legt zij zelf uit. Er wordt op haar ministerie aan die plannen gewerkt. Rond Prinsjesdag wil zij met voorstellen hiertoe komen.
“De asielcrisiswet kost tijd. Dus dat gaat voor Prinsjesdag naar mijn overtuiging niet lukken”, zegt premier Dick Schoof hier later over. “We hebben daar echt even wat meer tijd voor nodig.”
In politiek Den Haag wordt de term asielcrisis sinds de zomer van 2022 weer geregeld gebruikt, omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel toen al overvol was. Maar door de plannen uit het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB krijgt de term wel een extra lading. De Europese Commissie heeft al eens gezegd dat het kabinet niet zomaar een asielcrisis kan uitroepen.
Aanleiding voor Faber om nu van een asielcrisis te spreken is een recent bericht van De Telegraaf over nareizigers. De krant berichtte dat er vorige maand bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ruim 39.000 aanvragen voor nareis lagen. Hoeveel daarvan worden goedgekeurd is nog onduidelijk. “Alles zit bomvol”, reageert Faber. Wat ze gaat doen tegen de asielinstroom wilde de bewindsvrouw nog niet zeggen. Ze gaat er “zeker aan werken”, maar “ik zit aan de wet- en regelgeving nu vast”.
Met de asielcrisiswet zouden nieuwe asielaanvragen voorlopig niet in behandeling worden genomen, schreven de regeringspartijen eerder in hun hoofdlijnenakkoord. De opvang wordt “sterk versoberd”, afgewezen migranten worden sneller gedwongen uitgezet en de grensbewaking zou worden verscherpt.
Dat kan Nederland niet zomaar doen, waarschuwde de Europese Commissie vorige maand al. Daarvoor moet het kabinet aantonen dat het de opvangproblemen niet anders heeft kunnen oplossen, zegt de commissie, die toeziet op de Europese regels waaraan Nederland zich gebonden heeft.
Johan Derksen adviseerde Marjolein Faber onlangs bij Vandaag Inside Oranje om mee te gaan naar zijn haararchitect. Bekijk het in de video bovenaan deze pagina.
EINDE