Noten 87 en 88/Pittige Tijden

[87]

NOS TELETEKST

KRITIEK EERSTE KAMER OP NOODRECHT

Het kabinet lijkt in de Eerste Kamer niet op genoeg steun 

te kunnen rekenen voor het gebruik van noodrecht om

de migratie te beperken.

De SGP pleit voor een ”ordentelijke route”, waarbij het parlement niet

buitenspel wordt gezet.

Het kabinet wil noodmaatregelen nemen waarover het parlement 

zich pas later kan uitspreken.

Zonder steun van de SGP is er geen meerderheid in de Eerste Kamer,

wat betekent, dat de maatregelen alsnog zouden sneuvelen.

SGP senator Schalk zei in Nieuwsuur, dat het kabinet beter voor

een spoedwet kan kiezen, die wel eerst door het parlement gaat.

Hij noemt dat ”steviger, maar ook stabieler naar de toekomst

EINDE BERICHT

ORIGINELE BERICHT

NOS TELETEKST

KRITIEK EERSTE KAMER OP NOODRECHT

https://nos.nl/teletekst/104
Kritiek Eerste Kamer op noodrecht   

 Het kabinet lijkt in de Eerste Kamer 
 niet op genoeg steun te kunnen rekenen 
 voor het gebruik van noodrecht om de   
 migratie te beperken.De SGP pleit voor 
 een "ordentelijke route",waarbij het   
 parlement niet buitenspel wordt gezet. 
                                        
 Het kabinet wil noodmaatregelen nemen  
 waarover het parlement zich pas later  
 kan uitspreken.Zonder steun van de SGP 
 is er geen meerderheid in de Eerste    
 Kamer,wat betekent dat de maatregelen  
 dan alsnog zouden sneuvelen.           
                                        
 SGP-senator Schalk zei in Nieuwsuur dat
 het kabinet beter voor een spoedwet kan
 kiezen,die wel eerst door het parlement
 gaat.Hij noemt dat "steviger,maar ook  
 stabieler naar de toekomst"

[88]

AD

WILDERS SPECULEERT OVER VAL KABINET: ”ALS NSC WEER WEGDUIKT,

SLOPEN ZE DIT KABINET”

1 OCTOBER 2024

https://www.bd.nl/politiek/wilders-speculeert-over-val-kabinet-als-nsc-weer-wegduikt-slopen-ze-dit-kabinet~a3c7923b

Hoogspanning in Den Haag. PVV-leider Geert Wilders voert de druk op NSC flink op en speculeert zelfs over een val van het kabinet als hij zijn noodwet niet krijgt om de asielinstroom te beperken. Wilders benadrukt: ,,Als we dat niet krijgen, dan heeft het kabinet een probleem.”

De discussie over de asielmaatregelen komt onder hoogspanning te staan na uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. De PVV-leider verwacht een ‘spannend overleg’ met premier Dick Schoof over de asielmaatregelen, zegt Wilders dinsdagmiddag in de Tweede Kamer tegen de media.

Met name zijn PVV én NSC van Omtzigt staan lijnrecht tegenover elkaar rond de asielnoodwet. Wilders wil die noodwet, NSC is kritisch, omdat het parlement dan deels buitenspel komt te staan. ,,Ik ben natuurlijk altijd bereid om te praten”, zegt Wilders. ,,Ik hoop ook dat we eruit komen. Maar dan moet er wel heel wat gebeuren.”

NSC wil alleen met een noodwet instemmen als de motivering van die wet ‘deugdelijk’ is en als de Raad van State, de belangrijkste adviseur van het kabinet, geen negatief advies uitbrengt over die wet.

Moeilijk verhaal

Wilders houdt vast aan de noodwet en maalt minder om de opvattingen van ambtenaren en juristen, zo bleek eerder al. Tijdens het debat over de Prinsjesdagplannen zei Wilders al dat hij ‘geen ruggengraat van een banaan heeft’ en wil vasthouden aan de noodwet die al in het hoofdlijnenakkoord opgeschreven werd door de vier partijen. Dinsdagmiddag meldt hij opnieuw dat hij niet van plan is water bij de wijn te doen: ,,Je probeert er altijd met elkaar uit te komen. Maar zonder een noodknop wordt dat wel een heel moeilijk verhaal voor ons. Ik weet niet of we dan nog heel lang vrolijk doorgaan.”

Wilders vervolgt: ,,Ik hoop maar dat men inziet dat dit niet alleen maar is afgesproken, maar dat er voor ons ook weinig speelruimte is. De noodwet moet er komen, linksom of rechtsom. Wij gaan ervan uit dat iedereen staat voor zijn handtekening.”

Premier Dick Schoof zei bij het debat over de Prinsjesdagplannen dat er nog géén besluit over de nieuwe asielwet is genomen, maar dat klopt volgens Wilders niet: ,,Zowel in het hoofdlijnenakkoord als in het regeerprogramma staat dat er een noodprocedure komt. Dat is een besluit van een kabinet, aan die afspraak zullen we onze partners houden.”

De woorden van Wilders zetten de politieke discussie verder onder druk, op deze manier maakt de PVV-leider een latere concessie van zijn partij minder geloofwaardig. Hij kan nu bijna niet meer terug. Ondertussen legt hij de bal nadrukkelijk bij NSC: als ze kritisch blijven over de noodwet, dan weten ze nu welke gevolgen zijn PVV daaraan verbindt. Al geeft Wilders nu al de schuld aan NSC, mocht het kabinet echt vallen. ,,Als NSC weer wegduikt dan slopen ze dit kabinet,” zo meldt de PVV-voorman op X.

Waarnemend NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven wil dinsdag echter niet uitgebreid ingaan op de woorden van Wilders: ,,De bal ligt bij het kabinet. We hebben in het hoofdlijnenakkoord gezegd: die noodwet komt er als het deugdelijk gemotiveerd is. Daarna gaan we kijken.”

Ergens de komende weken moet de knoop worden doorgehakt, uiterlijk eind oktober wil premier Schoof het asielpakket behandelen in de ministerraad. De premier waarschuwde al dat het een deugdelijk plan moet zijn van asielminister Marjolein Faber (PVV), Schoof zal zich persoonlijk bemoeien met het voorstel en de agendering daarvan.

EINDE

Reacties uitgeschakeld voor Noten 87 en 88/Pittige Tijden

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.