[Artikel Peter Storm]/Israel escaleert

Tijdens een pro-Palestinademonstratie in Buenos Aires (Argentinië) houdt een vrouw een bord omhoog met de omstreden leus.

ISRAEL ESCALEERT

WEBSITE PETER STORM

dinsdag 24 september 2024

Israël richt steeds grotere verschrikkingen aan. Genocide in Gaza, etnische zuivering en steeds grovere repressie op de Westelijke Jordaanoever en intussen ook een grote aanval op Libanon: het stopt niet op verzoek. De moordmachine die Israël heet, dient daartoe te worden gedwongen. Israël dient dus te worden gestopt. Door ons allemaal. Fel en onophoudelijk protest is nodig, maar meer dan dat. Verzet – de infrastructuren van de genocide daadwerkelijk onklaar helpen maken – is aan de orde, of hoort dat in ieder geval te zijn.

De actualiteit: Libanon! Vorige week al het doen ontploffen van communicatie-apparatuur in Libanon, waardoor bijvoorbeeld smartphones in de handen van mensen explodeerden tientallen mensen de dood vonden, heel veel anderen gewond en nog veel mensen enorme schrik aangejaagd. Niemand twijfelt er serieus aan dat Israël hier achter zat. Afgelopen weekend al flinke Israëlische luchtaanvallen op Libanon. Maandag 23 september verhevigde Israël haar aanvallen op dat land. Intussen staat het dodental op 492, zijn er 1600 mensen gewond en tienduizenden op de vlucht.(1) Onder de doden zijn alweer een tweetal medics, 58 vrouwen en minstens 35 kinderen gemeld.(2)

De smoes van Israël? Hezbollah, de beweging van Sjiitische moslims die een belangrijke rol speelt in Libanon en af en toe Israël beschiet als reactie op wat Israël in Gaza aanricht. Bij die raketaanvallen raakt af en toe eens iemand gewond, valt hoogst zelden een dode. Ja, er zijn 70.00 Israëli’s geëvacueerd uit Noord-Israël. Er is een hele simpele manier om de aanvallen van Hezbollah te doen stoppen, namelijk: de genocidale operaties van Israël in Gaza stopzetten. Maar Netanyahu en zijn regering, gesteund door grote aantallen Israëli’s, beginnen liever een grote slachtpartij tegen een bevolking die de pech heeft in de buurt van Hezbollah te wonen. En Hezbollah is een grote organisatie, met haar mensen in allerlei steden, dorpen en wijken. Kortom: zoals Israël alle Palestijnen van Gaza in haar propaganda tot Hamas-strijders heeft omgetoverd, zo is elke Libanees die zich niet op commando uit de voeten maakt in principe een Hezbollahstrijder, dus een ‘terrorist’ en dus een legitiem doelwit. Daar komt het op neer. Het is dezelfde moorddadige logica.

Het eerste doel van Israël zal zijn: Hezbollah zodanig verzwakken dat Israël niet langer vanaf het noorden onder vuur genomen wordt. Dan kunnen de 70.000 geëvacueerde mensen terugkeren en kan Netanyahu claimen de veiligheid van de bevolking succesvol te hebben verdedigd. Daarvoor is Israël dus wel bereid vele honderden – en in het huidige tempo van bombarderen worden dat al snel duizenden – mensen de dood in te jagen. En nu al horen we dat bij een Israëlische aanval op een een locatie in de hoofdstad Beiroet afgelopen vrijdag om een enkele Hezbollah-commandant uit te schakelen, naast het officiële doelwit, een Hezbollah-commandant, 45 mensen om het leven bracht. En daaronder waren volgens Aljazeera 10 burgers.(3)

De kans dat het zo gaat lukken om Hezbollah uit te schakelen is gering: Hezbollah heeft zich vele jaren lang versterkt en bewapend, en heeft de steun van aanzienlijke aantallen Libanezen in een land met een aanzienlijke Sjiitische bevolking. Hezbollah is sowieso een veel machtiger beweging dan Hamas – het het lukt het Israëlische leger al niet om dat Hamas in Gaza echt te breken. Het idee dat dit zoiets in Libanon wel gaat lukken is totaal onrealistisch. Ook al omdat Hezbollah steun krijgt van Iran, dat niet zomaar zal toestaan dat haar steunpilaar in Libanon door Israël wordt uitgeschakeld. Hierin zit het gevaar van een regionale oorlog, tussen Israël en Iran, met Libanon als slagveld. De VS zal ingrijpen als Israël in serieus gevaar zou komen, waarmee deze oorlog een nog zwaardere dimensie krijgt. Als het die kant op gaat, blijft er weinig heel – in Libanon, in Irak en Syrië en in Iran – en ja, ook in Israël. De VS zal dit niet willen. Maar de VS weigert serieus iets te ondernemen terwijl de Israëlische agressie de kans op dit scenario steeds groter maakt.

Nu weten ze in de leiding van Israël hoogstwaarschijnlijk heel goed dat luchtaanvallen, en zelfs een invasie van grondtroepen, Hezbollah net zo min gaan uitschakelen als dat soortgelijke operaties ene eind aan hamas maken. Toch doet Israel wat het doet. Voor Netanyahu zal een politiek overlevingsmotief meespelen: zolang het oorlog is, zal hij niet vervangen worden, in functie blijven en voor zolang als het duurt aan strafvervolging wegens corruptie-aanklachten ontkomen. Of de oorlog goed of slecht verloopt – wat die woorden ook mogen betekenen – maakt daarbij niet wezenlijk uit.

Maar er speelt nog iets anders, mee, iets zeer griezeligs. Mohammen Mourtaja, een uit Gaza afkomstige Palestijnse man die studeert in de VS, zegt het aldus: ‘Terwijl de aandacht van de wereld verschuift naar Libanon streeft Israël mogelijk een duisterder doel na: het voltooien van de etnische zuivering van Gaza.’(4) De Israëlische aanval op Libanon zou inderdaad zeer wel een soort afleidingsmanoeuvre kunnen zijn, al zal dit niet de enige overweging zijn. Inderdaad. De luchtaanvallen op Libanon trekken nu de volle internationale aandacht. Daarmee gaat er aandacht weg van die andere regio waar Israël huishoudt: de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Minder aandacht voor wat Israël daar doet betekent (nog) minder rem op die Israëlische genocidale praktijken. Onder dekking van de Libanon-oorlog die Israël lanceert, kan datzelfde Israël haar genocide minder opvallend en dus des te efficiënter doorzetten. Dagelijks lezen we van nieuwe moordpartijen door het Israëlische leger, terwijl dat deel van de bevolking dat de rechtstreekse moordpartijen overleeft langzaam via honger en ziektes de dood in wordt gedreven.

Intussen lezen we in The Guardian wat Netanhyahu in Gaza overweegt te doen:(5) de bevolking uit het noordelijk deel van het gebied totaal verdrijven; wie niet gaat, is per definitie’ terrorist’ en daarmee doelwit van een systematische moordpraktijk. In het gebied verblijven – ‘wonen’ en ‘leven’ kun je het amper nog noemen – enkele honderdduizenden Palestijnen. De hele aanpak zou bedoeld zijn om de druk op hamas op te voeren de resterende gijzelaars vrij te laten. De hele aanpak kan beter gezien worden als een gedeeltelijke rechtstreekse bezetting van Gaza, niet alleen vanuit de lucht en door greep op de grenzen, maar ook op de grond zelf. Een bezetting die voorafgegaan zal worden door grootschalige etnische zuivering terwijl de massamoord wordt voortgezet. Dit soort plannen horen voorpaginanieuws te zijn, maar de aanval op Libanon duwt Gaza naar de achtergrond, en de Westelijke Jordaanoever, waar Israël ook steeds moorddadiger huishoudt, eveneens.

Het antwoord op dit alles van solidaire mensen? Laat een ieder die racisme en kolonialisme verafschuwt, opstaan tegen Israël en haar moorddadige praktijken! Welbewust zwijgen is toestemmen in genocide. Protesteren is noodzaak. Politieke leiders horen een politieke prijs te betalen voor de steun die ze aan Israël blijven geven. Maar er is meer nodig dan protest, van activiteiten waar Israël zich weliswaar aan ergert maar niet daadwerkelijk last van ondervindt. Verzet – het berokkenen van daadwerkelijke schade aan Israël, in het bijzonder aan het Israëlische vermogen om genocide te plegen – is nodig. Dat kan door de economie van Israël te raken: de boycot Israëlische producten is nodig, de BDS-campagne (6) verdient het om actief ondersteund te worden. Bedrijven die wapens leveren aan Israël verdienen fysieke en daarmee financiële schade, Israëlische wapenbedrijven die waar dan ook zaken doen verdienen hetzelfde. En diplomatieke vertegenwoordigingen van Israël – consulaten en ambassades – verdienen een vlammenzee. Nee, deze opsomming is verre van compleet.

Geschreven 24 september 2024 tussen middernacht en 3 uur ‘s nachts; de situatie verandert snel, genoemde aantallen doden en gewonden zijn ongetwijfeld intussen veel hoger.

Noten:

(1) ‘Bijna 500 doden en duizenden gewonden gemeld in Libanon na Israelische aanvallen’, Nu.nl, 23 september 2024, https://www.nu.nl/midden-oostenconflict/6329276/bijna-500-doden-en-duizenden-gewonden-gemeld-in-libanon-na-israelische-aanvallen.html

(2) ‘Lebanon sees deadliest day since civil war as Israel attacks kill 492’, Aljazeera, 23 september 2024, https://www.aljazeera.com/news/2024/9/23/israel-warns-lebanon-civilians-of-air-strikes-on-hezbollah

(3) ‘Lebanon sees deadliest day since civil war as Israel attacks kill 492’, Aljazeera, 23 september 2024, https://www.aljazeera.com/news/2024/9/23/israel-warns-lebanon-civilians-of-air-strikes-on-hezbollah

(4) Mohammen Mourtaja, ‘The Israseli war on Lebanon’;s hidden goal: gaza’s full erasure’, Middle East Eye, 20 september 2024, https://www.middleeasteye.net/opinion/israels-war-against-lebanon-has-hidden-goal-gazas-full-erasure

(5) Lorenzo Tondo, ‘Benjamin Netanyahu considering mass clearance of Northern Gaza’, The Guardian, 23 september 2024, https://www.theguardian.com/world/2024/sep/23/israel-benjamin-netanyahu-plan-northern-gaza-palestinian-civilians-hamas

(6) BDS: Boycot, Desinvesteren, Sancties. Een internationale campagne. Voor de Nederlandse poot van BDS, zie de website BDS NL: https://bdsnederland.nl/

Peter Storm

Reacties uitgeschakeld voor [Artikel Peter Storm]/Israel escaleert

Opgeslagen onder Divers

Reacties zijn gesloten.