[12]
”Burgemeester Femke Halsema heeft de woede van Amsterdamse moskeebestuurders gewekt met een oproep een steunverklaring te tekenen voor de lhbtq-gemeenschap. Ze zou de moslimgemeenschap stigmatiseren. Halsema weerspreekt dat.
Volgens het stadhuis zijn ook de joodse en christelijke gemeenschap uitgenodigd de verklaring te onderschrijven en is het geenszins de bedoeling moskeeën anders te behandelen.”
De Blauwe Moskee in Nieuw-West verwerpt de oproep en noemt deze ‘absurd, discriminerend en beschuldigend’. De moskee zegt ‘continu’ te proberen een positieve kracht te zijn. ‘Dat alleen moskeeën wordt gevraagd expliciet geweld te veroordelen is een directe beschuldiging aan het adres van de islamitische gemeenschap. Wij wijzen deze beschuldiging met klem van de hand.’”
HET PAROOL
MOSKEEBESTUURDERS WOEDEND OP HALSEMA
OM VERZOEK STEUNVERKLARING LHBTQ-GEMEENSCHAP
16 OCTOBER 2022
Burgemeester Femke Halsema heeft de woede van Amsterdamse moskeebestuurders gewekt met een oproep een steunverklaring te tekenen voor de lhbtq-gemeenschap. Ze zou de moslimgemeenschap stigmatiseren. Halsema weerspreekt dat.
Volgens het stadhuis zijn ook de joodse en christelijke gemeenschap uitgenodigd de verklaring te onderschrijven en is het geenszins de bedoeling moskeeën anders te behandelen.
Halsema heeft voor maandagavond een bijeenkomst belegd waar moskeebesturen de verklaring die oproept geweld tegen lhbtq’s te veroordelen en opkomt voor slachtoffers ‘van deze vorm van discriminatie en geweld’, kunnen ondertekenen. Zo tonen moskeeën dat ze ‘een positieve kracht in de Amsterdamse samenleving zijn’, aldus de uitnodiging.
De Blauwe Moskee in Nieuw-West verwerpt de oproep en noemt deze ‘absurd, discriminerend en beschuldigend’. De moskee zegt ‘continu’ te proberen een positieve kracht te zijn. ‘Dat alleen moskeeën wordt gevraagd expliciet geweld te veroordelen is een directe beschuldiging aan het adres van de islamitische gemeenschap. Wij wijzen deze beschuldiging met klem van de hand.’
De moskee meent dat ‘voor de zoveelste keer’ de islamitische gemeenschap ‘vanuit een wantrouwende overheid schuldig wordt bevonden tot zij zelf het tegendeel bewijst’. Ook de islamitische stichting Milli Görüs, waarbij een handvol Amsterdamse moskeeën is aangesloten, reageert uiterst kritisch en vreest dat de islamitische gemeenschap als zondebok wordt aangewezen. De voorliggende steunverklaring is in de ogen van de organisatie ‘te eenzijdig’ en zou over ‘alle kwetsbare en minderheidsgroepen’ moeten gaan.
Overleg met de driehoek
Een woordvoerder van Halsema ontkent dat de burgemeester de steunverklaring alleen aan de moslimgemeenschap wil voorleggen. “Er zijn al uitnodigingen de deur uit aan de joodse en christelijke instellingen, zodat we tot een gemeenschappelijke steunverklaring kunnen komen.” Hij spreekt van ‘een zorgvuldig proces’, waarbij de uitnodiging voor het overleg van maandag geen verrassing kan zijn geweest.
Het idee voor de steunverklaring komt voort uit regulier overleg van de moskeebesturen met politie, justitie en de burgemeester (de driehoek). Enkele maanden geleden werd voor het eerst gesproken over een verklaring die alle religieuze gemeenschappen in de stad zouden moeten onderschrijven, aldus de woordvoerder. “De moskeebesturen wilden zelf eerst tot een gedeeld idee komen voordat we andere religies zouden benaderen. Daardoor hebben zij als eerste een uitnodiging ontvangen. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de joodse en christelijke instellingen dezelfde verklaring tekenen. Alleen zal dat iets later gebeuren.”
Reactie Halsema
Halsema zelf reageerde zondag aan het eind van de middag op Instagram op de commotie. Ze noemt het ‘pertinent onwaar’ dat enkel de moslimgemeenschap de verklaring ‘moet’ ondertekenen. In mei had ze met moskeebesturen juist besproken dat voorkomen moet worden dat de moslimgemeenschap als ‘probleemeigenaar’ wordt gezien van geweld jegens lhbtq’s. De uitnodiging voor de bijeenkomst van maandag ging volgens haar vergezeld van de ‘expliciete toezegging’ dat ook andere religieuze organisaties zouden worden benaderd.
Ze meent dat in plaats van overleg nu wordt gekozen voor ‘publieke polarisatie’, waardoor het geweld tegen lhbtq’s uit het zicht raakt. ‘Ik vind het een gemiste kans om vooroordelen te ontkrachten.’
Debat in gemeenteraad
Denk-fractievoorzitter Sheher Khan schrijft op Twitter dat ‘alle moskeebestuurders’ woedend zijn over de uitnodiging. ‘Moslims worden zo opgezet tegenover de lhbti-gemeenschap. Daar komt bovenop dat je het beeld bevestigt dat de islam geweld of discriminatie jegens lhbti’ers zou goedkeuren.’ Hij wil de kwestie na het herfstreces bespreken in de gemeenteraad.