BIJNA 24 000 DODEN IN GAZA OP HONDERDSTE DAG VAN DE
OORLOG
14 JANUARI 2024
In de Gazastrook zijn 23.968 mensen gedood in de honderd dagen die de oorlog tussen Hamas en Israël nu duurt, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Er zouden meer dan 60.000 mensen gewond zijn geraakt.
De oorlog brak op 7 oktober uit toen Hamas in een grootschalige aanval op Israël bijna 1200 mensen doodde. Strijders verkrachtten burgers en gijzelden ongeveer 250 mensen, van wie meer dan honderd inmiddels zijn vrijgelaten. Israël reageerde met massale bombardementen op Gaza en is het gebied binnengevallen met grondtroepen.
Hulporganisaties benadrukken bij het bereiken van de trieste mijlpaal van honderd dagen oorlog dat de humanitaire situatie voor de Palestijnse burgers uitzichtloos is. Bijna de hele bevolking is op de vlucht en ziektes verspreiden zich snel. Israël beklemtoont juist dat het niet zal stoppen met de militaire operatie totdat Hamas volledig is uitgeschakeld en het land weer veilig is.
EINDE BERICHT
[26]
‘ De cijfers zijn ontstellend. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het conflict nu al aan meer dan 20.000 Palestijnen het leven gekost. Onder hen minstens 8.000 kinderen en 6.200 vrouwen. Ongeveer 56.000 Palestijnen raakten gewond. Dit aantal stijgt iedere dag.”
De cijfers zijn ontstellend. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft het conflict nu al aan meer dan 20.000 Palestijnen het leven gekost. Onder hen minstens 8.000 kinderen en 6.200 vrouwen. Ongeveer 56.000 Palestijnen raakten gewond. Dit aantal stijgt iedere dag.
Het geweld tegen kinderen strekt zich uit tot buiten de Gazastrook. Meer dan dertig Israëlische kinderen zijn gedood, terwijl er minstens twintig nog steeds gegijzeld worden in de Gazastrook – hun lot is onbekend. Op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, zijn minstens 56 kinderen gedood en 450.000 kinderen hebben humanitaire hulp nodig.
80 UNICEF – vrachtwagens stonden al voor het staakt-het-vuren aan de grens met Gaza te wachten, volgeladen met drinkwater, medicijnen en hygiëneproducten en materiaal om sanitaire voorzieningen te herstellen. De afgelopen dagen konden al 100 vrachtwagens de grens met Egypte oversteken en hulp bieden aan honderdduizenden mensen.
UNICEF verdeelde 10.000 lokaal aangekochte hygiënekits voor gezinnen in Noord-Gaza voor meer dan 50.000 mensen.
UNICEF bereikte 13.500 kinderen (waaronder 6.884 meisjes en 107 kinderen met een handicap) met recreatieve activiteiten in 31 opvangplaatsen voor ontheemden in Khan Younis, Deir Al Balah, Rafah, An Nuseirat en Bani Suhila en kampen in Zuid-Gaza.
De vaccinatiediensten werden hervat met 3 types levensreddende vaccins die van de centrale opslagplaatsen in Gaza Stad werden naar het zuiden van Gaza werden gebracht door UNICEF en de WHO.
In totaal werden tien niet-begeleide en van hun familie gescheiden kinderen (drie in de Gazastrook en zeven op de Westelijke Jordaanoever) door UNICEF geïdentificeerd en geregistreerd.
UNICEF bracht ook extra voorraden, waaronder dekens, dekzeilen, tenten, medisch materiaal, voedselvoorraden en water, per vliegtuig naar het vliegveld van El Arish in Egypte.
HUMANITAIRE SITUATIE MEER DAN KRITIEK
In Gaza is de humanitaire situatie meer dan kritiek: drinkwater en voedsel raken op, chaos en paniek nemen toe en vrachtwagens met hulpgoederen worden maar mondjesmaat toegelaten. Luchtaanvallen en bombardementen hebben ziekenhuizen en scholen verwoest. Minstens 370 scholen en ruim 177.000 woningen zijn beschadigd of vernield. 8 van de 36 ziekenhuizen in Gaza – die ook worden gebruikt als schuilplaats voor mensen die hun huizen zijn ontvlucht – functioneren niet langer. Alle aanvoerroutes zijn afgesneden. Kinderen en families in Gaza hebben bijna geen voedsel of water meer, ze hebben geen toegang meer tot medicijnen of ziekenhuizen en de brandstof raakt op. Brandstof is van het grootste belang voor het functioneren van essentiële faciliteiten zoals ziekenhuizen, ontziltingsinstallaties en waterpompstations. Op de neonatale intensive care afdelingen liggen meer dan 100 pasgeborenen, waarvan sommigen in couveuses liggen en afhankelijk zijn van mechanische beademing, waardoor een ononderbroken stroomvoorziening een kwestie van leven of dood is.
WATER RAAKT OP
Gaza is een kerkhof geworden voor duizenden kinderen. En toch zijn het niet alleen de bombardementen die levensbedreigend voor hen zijn. De meer dan een miljoen kinderen in Gaza hebben ook een gebrek aan water. De Gazastrook heeft geen beken, rivieren of andere betrouwbare waterbronnen en is daarom uitsluitend afhankelijk van zeewater. Speciale ontziltingsinstallaties, ondersteund door UNICEF, filteren het water. Door een gebrek aan brandstof en electriciteit werkt op dit moment geen van de zes installaties.
DE WATERPRODUCTIECAPACITEIT LIGT OP 5% VAN HET NORMALE NIVEAU EN DE 2,3 MILJOEN INWONERS VAN GAZA MOETEN OVERLEVEN MET 3 LITER WATER PER PERSOON PER DAG.
Kinderen drinken zout of vervuild water, met nierproblemen, diarree en uitdroging tot gevolg. Tenzij de toegang tot schoon water wordt hersteld, zullen meer mensen, waaronder kinderen, ziek worden of sterven aan uitdroging of door water overgedragen ziekten.Ongeveer een miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht, waarvan bijna de helft kinderen, en velen schuilen in overvolle opvangplaatsen met zeer beperkte toegang tot water en sanitaire voorzieningen – omstandigheden die vooral gevaarlijk zijn voor jonge kinderen.
KINDEREN ZIJN GETRAUMATISEERD
Het aanhoudende conflict in de Gazastrook stelt kinderen niet alleen bloot aan fysiek gevaar, maar ook aan onvoorstelbare emotionele en psychologische schade die nog generaties lang voelbaar zal zijn. Voor deze nachtmerrie begon hadden al 800.000 kinderen in Gaza – dat zijn 3 kinderen op 4 – nood aan psychosociale hulp. Nesma, een UNICEF-collega, vertelde over haar vierjarige dochter Talia die ernstige symptomen van stress en angst vertoont. Ze trekt haar haren uit en krabt zichzelf tot bloedens toe. Maar op dit moment heeft ze niet de mogelijkheid om zich te bekommeren om haar mentale gezondheid. “Ik blijf tegen mezelf zeggen: “Nesma, zorg dat ze dit overleven. Eens dit allemaal voorbij is, kan ik op zoek naar mentale steun en medische zorg.”
VERHOOGD RISICO OP ONDERVOEDING
Nog voor de escalatie van het geweld hadden al veel kinderen in Gaza te kampen met groeiachterstand en bloedarmoede door ondervoeding. Op dit moment is de voedselonzekerheid bijzonder groot en lopen vooral kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, een verhoogd risico op ondervoeding en de gezondheidsproblemen die daarvan het gevolg kunnen zijn. Door de oorlog zijn de lopende voedingsprogramma’s bovendien ernstig verstoord voor naar schatting 337.000 kinderen jonger dan vijf jaar en 155.000 zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven
UNICEF IN ACTIE
Medewerkers van UNICEF blijven ter plaatse om te voorzien in de eerste behoeften van kinderen. Net als de bevolking van Gaza, werden ook onze collega’s gevraagd de stad te verlaten, maar we blijven in het zuiden van de Gazastrook om kinderen verder te helpen, met onder andere medische benodigdheden, hygiënekits en brandstof.UNICEF blijft zich inzetten om de toegang tot zuiver water tijdelijk te herstellen voor 1.326 miljoen mensen in Deir Al Balah, Khan Younis, Rafah en Noord-Gaza, waaronder meer dan 670.000 kinderen, door brandstof en waterzuiveringsmateriaal aan te leveren.We leverden al medische benodigdheden en medicijnen aan ziekenhuizen, maar gezien het hoge aantal gewonden, raken ziekenhuisbedden en essentiële (anesthetische) medicijnen, snel op. Verder voorzag UNICEF ondersteuning in cash om meer dan 450.000 mensen, van wie de helft kinderen, te helpen water en voedsel te kopen, we organiseren dagelijks activiteiten voor ontheemde kinderen en voorzien psychosociale ondersteuning. Ook werken we samen met partners om de gezondheidszorg in zowel het noorden als het zuiden van Gaza te ondersteunen.
UNICEF EN PARTNERS DRINGEN AAN OP MEER TOEGANG OM DRINGEND WATER, MEDICIJNEN, GEZONDHEIDSZORG EN ESSENTIËLE DIENSTEN TE KUNNEN LEVEREN
Sinds de escalatie van het conflict op 7 oktober mag maar een beperkt aantal vrachtwagens met humanitaire hulp de Gazastrook in. De tekorten in Gaza leiden tot paniek en chaos onder de bevolking. De levering van water in beperkte hoeveelheden redt levens, maar de noden zijn immens – niet alleen op het vlak water, maar ook van voedsel, brandstof, medicijnen en essentiële goederen en diensten. Als we geen regelmatige aanvoer van humanitaire hulp kunnen garanderen, is de dreiging van mogelijk dodelijke epidemieën zeer reëel.UNICEF gaat door met het aanleveren van extra noodvoorraden in Egypte en blijft aandringen op veilige, duurzame humanitaire toegang om levensreddende hulp te kunnen bieden aan kinderen in nood. Humanitaire hulpgoederen moeten kinderen en families in nood veilig kunnen bereiken, waar ze zich ook bevinden, in overeenstemming met het humanitair oorlogsrecht.
INTERNATIONAAL HUMANITAIR RECHT MOET WORDEN GERESPECTEERD
Niets kan het doden, verminken of ontvoeren van kinderen rechtvaardigen. Het gaat om een ernstige schending van het internationaal humanitair recht. We roepen alle partijen op om kinderen niet als doelwit te gebruiken en alle noodzakelijke maatregelen te nemen om hun bescherming tijdens de vijandelijkheden te garanderen.De ontvoering van kinderen door een partij betrokken in het conflict is een ernstige schending het internationaal humanitair recht. Het nemen van gijzelaars is onder alle omstandigheden verboden. UNICEF roept op tot de onmiddellijke en veilige vrijlating van alle gijzelaars.Aanvallen op burgers en civiele infrastructuur, zoals ziekenhuizen, zijn onaanvaardbaar en moeten onmiddellijk stoppen. UNICEF blijft oproepen de vijandelijkheden onmiddellijk te staken, de bescherming van de kinderen te waarborgen en ervoor te zorgen dat humanitaire hulp veilig en op tijd bij kinderen in nood kan worden gebracht.
IEDER KIND, WAAR HET ZICH OOK BEVINDT EN WIE HET OOK IS, MOET WORDEN BESCHERMD.
Gouden sandaaltjes, donkerblauwe rubberen laarsjes, rode Spider-Manslofjes, piepkleine tijgerprint All Stars, snowboots, gympen, Crocs en een paar zwarte pumps. Ze liggen als de stille herinnering aan de duizenden kinderen in Gaza die sinds oktober zijn omgekomen in de oorlog met Israël, zondag honderd dagen geleden begonnen.Vrijwilligers legen vuilniszak na vuilniszak met gedoneerde schoentjes. “Het is heftig om hier te zijn, maar ook mooi om mensen een beeld te geven van de realiteit,” zegt vrijwilliger Dounia Bouchlaghmi. “Bij het nieuws worden mensen snel ongevoelig gemaakt en dit maakt indruk. Ik zag een man al huilen. We proberen de kinderen op deze manier weer mens te maken. Er zijn ook mensen die spontaan aanbieden om te helpen.”Voorbijgangers blijven tussen winkelstraat en stadsbezoek even staan. Zo wisselt de samenstelling rondom de schoentjes voortdurend, als een tijdelijk monument, deze zee van schoentjes. Bloemen en knuffeltjes worden neergelegd en ondertussen worden sonoor de namen van de jonge slachtoffers opgenoemd. “Majida Muhannad, 5 jaar, Ahmad Hossam, 12 jaar, Sarah Mahmoud Ahl, baby.” Bekende en minder bekende Nederlanders lezen ze op, Theo Maassen komt langs, net als Najib Amhali. De namen schallen over de Dam en weerklinken in de omliggende straten.
Verdriet
Volgens Save the Children en het Palestijnse ministerie zijn sinds de uitbraak van de oorlog begin oktober, die volgde op de terroristische aanslag van Hamas in Israël, al meer dan tienduizend Palestijnse kinderen om het leven gekomen. Elke tien minuten sterft een Palestijns kind, concludeerde WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus in november. Die aantallen worden op de Dam steeds herhaald.“Het duurt al veel te lang dat er dag en nacht gebombardeerd is op Gaza,” zegt Esther van der Most, directeur van stichting Plant een Olijfboom, dat doorgaans olijfbomen plant in de Palestijnse gebieden om verzet te steunen tegen landonteigening. “Meer dan tienduizend kinderen zijn inmiddels vermoord, dat moet gewoon stoppen. Ik zeg ook bewust vermoord, omdat er te vaak in verhullende termen over Palestijnen wordt gesproken.” Van der Most verloor zelf ook familie in de oorlog, haar schoonfamilie is Palestijns. “We zijn hier met elkaar omdat we ook veel verdriet hebben. Voor mensen die familie hebben zoals ik, maar ook mensen die dat niet hebben, raakt dit leed diep. Een heel volk wordt daar afgeslacht.”Sinds de oorlog in Gaza heeft de stichting meerdere acties georganiseerd, zowel in Nederland als in de vorm van hulpacties in Gaza. In december plaatsten vrijwilligers al achtduizend schoentjes voor Gazaanse kinderen in Rotterdam.Plant een Olijfboom hecht eraan dingen helder te benoemen, benadrukt ze. “De Palestijnse kinderen zouden in deze schoenen hebben kunnen lopen.” EINDE ARTIKEL
Reacties uitgeschakeld voor Noten 25 t/m 27/Israelische Terreur