[53]
VOLKSKRANT
PROCES TEGEN BOUTERSE KRIJGT NA 16 JAAR TIJDREKKEN
OP 20 DECEMBER EINDELIJK EEN DEFINITIEF VONNIS
30 NOVEMBER 2023
De Surinaamse krijgsraad velt op 20 december het definitieve vonnis in het hoger beroep tegen Desi Bouterse over zijn rol in de zogenoemde ‘Decembermoorden.’ Dat meldt het OM, dat 20 jaar eist tegen Bouterse.
Bijna 41 jaar is het geleden dat vijftien mannen door het toenmalige militaire regime werden vermoord in het koloniale Fort Zeelandia in het centrum van Paramaribo. Onderofficier Desiré Delano Bouterse zou volgens getuigen een hoofdrol hebben gespeeld in de planning en de uitvoering van de moorden die werden gepleegd in de nacht van 7 op 8 december 1982.
Het proces tegen Bouterse, tussen 2010 en 2020 president van Suriname, duurt al 16 jaar. Zijn advocaat Irvin Kanhai, die een meester is gebleken in het verzinnen van vertragingstechnieken, eist vrijspraak voor zijn cliënt.
Veroordeling
De krijgsraad veroordeelde Bouterse in 2019 en 2021 al tot 20 jaar, maar de eerste keer tekende Bouterse verzet aan waardoor het proces opnieuw moest worden gedaan. De tweede keer ging hij in hoger beroep. Maar het oordeel dat de drie rechters op 20 december vellen is definitief.
Geruchten dat het vonnis aanstaande is gingen er al een tijdje. ‘Maar ik geloof het pas als ik een brief in mijn handen heb’, zei Desi Bouterse vorige week aan de telefoon tegen de Volkskrant. Daarmee doelt hij op de officiële oproep om het vonnis bij te wonen die het Hof van Justitie donderdag heeft verstuurd.
De decembermoorden zijn in Suriname meer heden dan geschiedenis. Omdat de nabestaanden hunkeren naar opheldering over wat er die nacht precies is voorgevallen. Maar ook omdat Bouterse nog steeds populair is en zijn politieke partij NDP als grootste oppositiepartij zeer invloedrijk.
Explosief
Het vonnis is politiek en maatschappelijk explosief en zou kunnen leiden tot acties van de aanhangers van Bouterse, die zich ook bij de vorige uitspraken van de rechter lieten horen in de stad. Ook wordt al jaren gespeculeerd over de vraag of Bouterse naar het buitenland zal vluchten (Wat ingewikkeld is omdat hij in Nederland veroordeeld is voor drugshandel en dus uitgeleverd kan worden.)
‘Pas als Bouterse veroordeeld is, gloort er aan de horizon weer een toekomst voor Suriname’, zei Hugo Essed, advocaat van de vijftien vermoorde mannen, dit voorjaar tegen de Volkskrant.
Het vonnis werd het afgelopen jaar steeds zonder duidelijke opgaaf van redenen vooruit geschoven, wellicht vanwege de spanning die er omheen hangt. Maar tijdens de laatste procesdag op 31 juli van dit jaar, beloofde de officier van Justitie dat de uitspraak nog dit jaar zou volgen. Nu komt hij op het nippertje, op een dag dat de rechterlijke macht officieel al met kerstreces is.
Naast Bouterse staan nog vier verdachten uit het militaire regime van destijds terecht: Benny Brondenstein, Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Iwan Dijksteel. Ook tegen hen eist het OM 20 jaar.
EINDE BERICHT
NOS
DEFINITIEVE UITSPRAAK DECEMBERMOORDEN
NET VOOR KERST
1 DECEMBER 2023
Desi Bouterse hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor de Decembermoorden. Het Hof van Justitie in Suriname doet dan uitspraak in hoger beroep, is bekendgemaakt. De Surinaamse oud-legerleider, ex-president en huidig oppositieleider werd eerder veroordeeld tot 20 jaar celstraf.
Het Openbaar Ministerie heeft die eis opnieuw neergelegd. Als het aan justitie ligt krijgen vijf anderen dezelfde straf. Het gaat om de ex-militairen Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Geffery.
In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden vijftien mannen gemarteld en gedood in Fort Zeelandia, in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het waren tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Bouterse. Hij was samen met een groep sergeanten door een coup in 1980 aan de macht gekomen.
De vijftien mensen, onder wie journalisten, vakbondsleiders en advocaten, probeerden volgens het regime een coup te plegen.
Slotpleidooi
Na de eerdere veroordelingen werd Bouterse (78) niet gevangengezet, wat ook niet expliciet in de eis stond. Dat is nu anders. Justitie heeft nu wel expliciet 20 jaar met gevangenneming geëist. Na de uitspraak is er geen beroep meer mogelijk.
Bouterse, inmiddels oppositieleider, noemde in juli in zijn slotpleidooi de Decembermoorden “betreurenswaardig”, spijt betuigde hij niet. Hij heeft ook altijd ontkend en vindt dat hij alleen politiek verantwoordelijk is omdat hij destijds legerleider was. Volgens Bouterse is Nederland verantwoordelijk voor de dood van de vijftien mannen.
Correspondent Nina Jurna:
“Nu de laatste zitting van deze lange rechtszaak is aangekondigd, zal dit de komende weken de gemoederen in Suriname bezighouden. En rijst de vraag hoe Bouterses aanhang zal reageren mocht de rechter hem daadwerkelijk veroordelen tot twintig jaar celstraf met gevangenneming.
Bouterse is de leider van de NDP, de grootste oppositiepartij in Suriname. Hij is nog altijd populair bij een groot deel van de bevolking, maar tegelijkertijd is Bouterse al decennialang de meest omstreden persoon in het land.
Het vonnis komt op een moment dat er grote ontevredenheid is in Suriname over het huidige regeringsbeleid van president Santokhi, en het land in een economische crisis zit.”
EINDE BERICHT