[93]
WEBSITE ASTRID ESSED
WILDERS
WEBSITE ASTRID ESSED
THIERRY BAUDET
FASCISME IN UITVOERING/OVER DE UITSPRAKEN
VAN PVV’ER MARKUSZOWER EN EEN PASSIEVE TWEEDE
KAMERVOORZITTER
ASTRID ESSED
1 MEI 2022
GEERT WILDERS/HET GROTE GEVAAR/ZIJN ONTMENSELIJKING VAN
VLUCHTELINGEN/IN HIS OWN WORDS
ASTRID ESSED
9 DECEMBER 2021
NATIONAAL COMITE 4 EN 5 MEI INTERVIEWT THIERRY
BAUDET VOOR VRIJHEIDSBOEK EN NOEMT HEM ”INSPIREREND”/
NORMALISERING FASCISME UIT ONVERWACHTE HOEK
ASTRID ESSED
6 MEI 2019
[94]
OMROEP WEST
SEKSUELE UITBUITING VAN OEKRAIENSE VROUWEN
IN DEN HAAG
8 JUNI 2022
DEN HAAG – In Den Haag zijn twee vrouwen uit Oekraïne aangetroffen die seksueel uitgebuit zouden worden. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam in een brief aan de gemeenteraad van de hoofdstad. De Haagse politie heeft de zaak onderzocht, maar laat weten dat er geen strafzaak komt.
De Amsterdamse afdeling van DENK stelde schriftelijke vragen aan Halsema omdat er signalen zijn van misbruik en mensenhandel van Oekraïense vluchtelingen in Amsterdam. De burgermeester antwoordde dat er twee onderzoekszaken bij haar bekend zijn: één in Amsterdam en één in Den Haag, waar twee vrouwen dus zouden worden uitgebuit.
De politie laat weten dat de twee vrouwen uit Oekraïne op 23 april dit jaar uit een woning zijn gevlucht. ‘De vrouwen kregen daar onderdak van de bewoner’, zegt een woordvoerder. De politie trof de vrouwen na de melding voor de woning aan. Met de vrouwen is een gesprek gevoerd om te bepalen of er sprake was van mensenhandel, maar daar bleken geen signalen voor te zijn. Wel is er voor de vrouwen een andere opvanglocatie geregeld.
Gebrekkig toezicht
Verdere details over de seksuele uitbuiting in Den Haag zijn ook door Halsema niet bekendgemaakt. Wel is Halsema bezorgd over het gebrekkige toezicht op de opvang van Oekraïense vluchtelingen die bij particulieren worden opgevangen.
EINDE
EN ZIE OOK NOOT 83
[95]
ZIE NOTEN 69 T/M 72
[96]
WOS
OEKRAIENSE VLUCHTELINGEN WELKOM IN
WESTLANDSE KASSEN: ”EERSTE GESPREKKEN WORDEN
AL GEVOERD”
9 MAART 2022
Westlandse tuinders en uitzendbureaus verwelkomen de Oekraïense vluchtelingen met open armen om in de kassen te komen werken.
Het aantal arbeidsmigranten in de glastuinbouw loopt de afgelopen jaren steeds verder terug en dat kunnen de Oekraïense vluchtelingen opvangen als het aan de uitzendbureaus ligt. Glastuinbouw Nederland: “Maar het belangrijkste is hen eerst veiligheid bieden.”
Oekraïense burgers die het oorlogsgeweld in hun land ontvluchten, kunnen in de EU een speciale status krijgen. Daarmee kunnen ze ten minste een jaar in een EU-lidstaat wonen en werken en hoeven ze niet de gebruikelijke asielprocedure voor niet-EU-burgers te doorlopen. Voor de uitzendbureaus en Westlandse kwekers biedt dat perspectieven: zij kampen de laatste jaren met een tekort aan arbeidsmigranten.
Tomatenkwekers verwachten zelfs dat dit tekort vanaf de zomer alleen maar groter wordt. Sinds de gasprijzen extreem hoog zijn, telen zij namelijk met natuurlijk zonlicht en gaan ze over een paar maanden allemaal tegelijk oogsten. “Dan komt er echt een piek en neemt dus ook de vraag naar arbeid toe”, zegt Margriet Looije van Looye Tomaten in Naaldwijk. “Oekraïners zijn hartstikke welkom.”
‘Oekraïense mentaliteit’
“Er worden op dit moment zelfs al gesprekken gevoerd om de Oekraïense vluchtelingen in de kassen te laten werken”, vertelt ook een woordvoerder van uitzendbureau Tadiro in De Lier. Maar denken mensen die net uit een oorlog komen al aan werken? Volgens Roksolana Volk wel. Ze is zelf Oekraïense en recruiter bij uitzendureaus NL Jobs in Maasdijk. “Ik ken de Oekraïense mentaliteit. Wij willen gewoon graag hard werken en geld verdienen, dus ik verwacht absoluut dat veel Oekraïense vluchtelingen straks in de kassen gaan werken.”
Oekraïners die hier voor langere tijd willen werken, moeten nu nog via hun Nederlandse werkgever een tewerkstellingsvergunning krijgen. Daar komt veel papierwerk bij kijken. Weinig Oekraïners lijken mede daardoor die stap te nemen: het waren er 220 in 2020. Of de tewerkstellingsvergunning voor Oekraïners helemaal verdwijnt, is volgens de IND nog onduidelijk. Zeker is wel deze regels voor Oekraïners om hier te mogen werken soepeler zullen worden.
Schenkeveld Tomaten in De Lier, dat samenwerkt met uitzendbureau Tradiro, ontvangt de vluchtelingen in elk geval met open armen. “Wij hebben direct aan ons uitzendbureau laten weten dat we graag meewerken om deze mensen een werkplek te bieden, áls de tijd daar rijp voor is”, zegt Rokien Schenkeveld. “Het belangrijkste voor nu is dat ze zich veilig voelen. Als werken hen op een gegeven moment structuur en houvast geeft, staan wij er absoluut voor open.”
‘Misstanden moeten we absoluut voorkomen’
Glastuinbouw Nederland is bezig met een inventarisatie van de ruimte die kwekerijen hebben om mensen uit Oekraïne op te vangen en mogelijk werk te bieden. “De prioriteit ligt écht bij het bieden van fatsoenlijke huisvesting, goede gezondheidszorg en scholing voor de kinderen”, meldt een woordvoerder.
“Het mooiste is als deze vluchtelingen straks weer terug naar huis kunnen. Indien dat niet mogelijk blijkt te zijn, dan willen we mensen helpen om te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Werken in de kas is dan een optie, maar alleen als de randvoorwaarden heel goed zijn geregeld. Misstanden moeten we absoluut voorkomen.”
EINDE BERICHT
[97]
REFORMATORISCH DAGBLAD
WIJ WILLEN HARD WERKEN, DAT ZIJN WIJ IN OEKRAINE
GEWEND
7 MEI 2022
Daria Tymoshenko (26) stond drie maanden geleden nog voor de klas in Oekraïne. Nu sorteert ze zacht fruit in de Betuwe. „Natuurlijk zou ik liever lesgeven, maar ik ben blij dat ik werken kan.”
Genietend van het zonnetje leunen Oksana Tymoshenko (46) en haar dochter Daria (26) tegen een fruitkist. Voor het interview is even een uurtje pauze ingelast. Vanmorgen om 6.30 uur begon hun werkdag bij een groot sorteer- en verpakkingsbedrijf in de Betuwe, vanmiddag om 15.00 uur zit het werk er op. Oksana en Daria sorteren en verpakken zacht fruit zoals aardbeien.
Heel ander werk dan ze gewend zijn, vertaalt Kseniia Myrovska (30) voor hen. Oksana heeft een winkeltje in kinderkleding in een grote overdekte markt in de Oost-Oekraïense stad Dnipro. Het is met 1,2 miljoen inwoners de derde stad van Oekraïne, na Kiev en Charkiv. Dochter Daria is lerares op een middelbare school in de stad. Ze geeft les in de Oekraïense taal en de geschiedenis van het land.
Maar nu niet. Dnipro is een frontstad. De vriend van Daria vecht in de regio tegen de Russen. De ene dag lukt het om even contact te hebben, de andere dag is dat onmogelijk. Tot op heden zijn er nog geen geliefden van Daria en haar moeder gedood in de oorlog.
De twee –lid van de oosters-orthodoxe kerk– bidden dat het zo blijven mag. Het is spannend. „Er is geen plek veilig. Ieder moment kunnen er raketten inslaan of bommen vallen. Je weet niet waar”, zegt Daria.
Met een groep van zeventien mensen is het tweetal een maand geleden gevlucht naar Polen. De moeder en zus van Oksana gingen mee; evenals vrienden en kennissen uit de regio Dnipro.
De hele groep wist bij elkaar te blijven en is met hulp van leden van de hervormde gemeente Valburg-Homoet ondergebracht in Buurmalsen. Achter de bouwmaterialenhandel van Steven Middelkoop bivakkeren ze in chalets aan de Linge.
De Oekraïners willen graag werken, vertelt tolk Kseniia Myrovska. „Dat zijn wij in Oekraïne gewend.” Middelkoop bracht de groep Oekraïners in contact met Michel van Dijke van VDU Uitzendbureau.
Het uitzendbureau heeft honderden medewerkers aan het werk bij tientallen bedrijven in de Betuwe, vooral in de fruitsector. „Als mensen willen werken, is het in deze regio niet zo moeilijk om werk te vinden”, zegt Van Dijke.
Fietsen
Het gevolg is dat meerdere Oekraïners nu via VDU aan het werk zijn. Voor moeder en dochter Tymoshenko is het een kwartiertje fietsen. „Natuurlijk zouden we liever een baan hebben die lijkt op wat wij in Oekraïne doen”, zegt Oksana. „Maar wij kennen de Nederlandse taal nog niet en dan vallen heel veel banen af. We zijn blij dat we nu in ieder geval de handen uit de mouwen kunnen steken.” Haar dochter valt haar bij: „In Oekraïne waren we iedere dag hard aan het werk. Dan is het heel moeilijk om in Nederland niks te doen.”
De taal blijft een barrière, geven Oksana en Daria aan. „Het werk wat wij doen is vrij eenvoudig. Collega’s doen het voor en wij hoeven het alleen maar na te doen.” Op het sorteer- en verpakkingsbedrijf zijn meer Oost-Europeanen aan het werk. „Soms hebben we contact met collega’s uit Moldavië, die verstaan wel een beetje Oekraïens. Ook sommige Polen doen dat. Maar verder praten we vooral met elkaar.”
Hobbels
In de media was te lezen dat er nogal wat bureaucratische hobbels genomen moeten worden om als Oekraïner aan het werk te kunnen. Dat is Van Dijke heel erg meegevallen. „Ze hebben geen werkvergunning nodig. Wij moeten alleen een melding maken bij het UWV als we een Oekraïner in dienst nemen.”
De inschrijving bij de gemeente West Betuwe om een burgerservicenummer (bsn) te krijgen, was relatief eenvoudig. Ook het regelen van een bankrekeningnummer voor het salaris was met enkele dagen geregeld, geeft Van Dijke aan.
Van Dijke wil niet zeggen dat er helemaal geen problemen zijn bij het te werk stellen van Oekraïners. „Deze mensen hebben over het algemeen veel meegemaakt. Ze hebben er niet om gevraagd uit hun land te vertrekken.
Je kunt ze niet helemaal gelijkstellen met andere Oost-Europeanen die hier zijn gekomen om geld te verdienen. Het scheelt alles dat deze Oekraïners zelf aangegeven hebben te willen werken. Ze zijn gemotiveerd en dat merk je. Mocht er dan een strubbeling zijn, is iedereen over het algemeen wel bereid om hen verder te helpen.”
Dat wordt gewaardeerd, geven Oksana, Daria en hun tolk Kseniia aan. „We zijn dankbaar dat we hier een veilig thuis hebben gevonden en dat we ook nog kunnen werken. Nederlanders zijn heel aardig.”
4300 vluchtelingen aan het werk
Het UWV kreeg in de maand april 4300 meldingen van Oekraïners die in dienst genomen zijn bij Nederlandse bedrijven. In 40 procent van de gevallen verloopt het werk via uitzendbureaus.
De land- en tuinbouw en de horeca zijn de sectoren waar de meeste Oekraïners aan de slag gaan. Ook de zakelijke dienstverlening en transport en logistiek zijn in trek. Enkele tientallen vluchtelingen hebben werk gevonden in de ict, bijvoorbeeld als softwareontwikkelaar en technische ondersteuner, of in de marketing en consultancy.
Ook in de hulpverlening, de gezondheidszorg en het onderwijs is het een enkeling gelukt een baan te vinden.
Volgens de laatste opgave van het ministerie van Justitie en Veiligheid waren er eind april 47.930 vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland geregistreerd bij gemeenten in particuliere en gemeentelijke opvang.